Νέα συνάντηση έχουν σήμερα οι διαπραγματευτές για προγραμματισμό
- Written by eKypros
Νέα συνάντηση έχουν σήμερα το πρωί οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Όπως δε πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στόχος είναι “η προετοιμασία της συνάντησης των ηγετών την Τετάρτη και η οργάνωση της δουλειάς και προγραμματισμός” για τα περαιτέρω.
Θυμίζουμε πως: Μετά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας με τον Τ/κ ηγέτη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε πως “αποφασίστηκε να υπάρξει νέα συνάντηση την 1η Φεβρουαρίου για να καθοριστεί η παραπέρα διαδικασία και μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων.”
Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος, στη συνάντηση της Πέμπτης πρώτον έγινε ενημέρωση από τους διαπραγματευτές για τις συζητήσεις που έγιναν στο Μοντ Πελεράν.
Δεύτερον, αποφασίστηκε να συνεχίσει ο διάλογος στην Κύπρο, εφ’ όλης της ύλης, με την αποφασιστικότητα, όπως είπε, «να εργαστούμε έτσι ώστε να σμικρυνθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ή αν είναι δυνατόν να υπάρξει κατάληξη στα πλείστα όσα των θεμάτων».
«Συνέχιση εφ’ όλης της ύλης, το επαναλαμβάνω, και εννοώ και τα έξι κεφάλαια, ενώ την ίδια ώρα έχουμε πει ότι την 1η του Φεβράρη θα συναντηθούμε για να καθοριστεί η παραπέρα διαδικασία και η μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων».
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει νέα διάσκεψη στη Γενεύη, είπε ότι είναι και αυτό μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν.
«Η Διάσκεψη της Γενεύης δεν ήταν ούτε η αρχή ούτε το τέλος και συνεπώς απαιτείται να συνεχίσει ο διάλογος στο σημαντικό θέμα που άπτεται των εγγυήσεων» είπε ο Πρόεδρος.
Δυσκολεύουν τα πράγματα με τις δηλώσεις από τ/κ πλευράς
Στο μεταξύ, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στην “Κ”, μετά το μπαράζ δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και από τα κατεχόμενα, την τελευταία βδομάδα, τα πράγματα δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερα, στην προσπάθεια για περαιτέρω συγκλίσεις. Κάτι που θα επιτρέψει, τονίζουν οι ίδιες πηγές φέρνουν την όλη κατάσταση σε ακτίνα συμφωνίας.
Βλέποντας το ογκούμενο κύμα επικρίσεων από τους εθνικιστικούς κύκλους στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί χθες δεν δίστασε να εκδώσει γραπτή δήλωση, με την οποία επικρίνει τον ψευδοπρωθυπουργό, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, αλλά και τον πρώην κατοχικό ηγέτη. Ντερβίς Έρογλου. Του οποίους ευθέως κατηγορεί πως με τη στάση τους υποστηρίζουν τη διατήρηση του στάτους κβο.
Ωστόσο, σημείωσαν οι ίδιες πηγές στην “Κ”, παρόμοιες -ίσως και πιο αδιάλλακτες- δηλώσεις γίνονται και εκ πλευράς ανώτατων Τούρκων αξιωματούχων, τις οποίες όμως ο κ. Ακινζτί αποφεύγει να σχολιάσει. Κι όχι μόνο αυτό: Ακόμη και δικές του δηλώσεις -σημειώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές- όπως κάποια εξ αυτών που είπε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου από το τουρκικό κανάλι CNN Turk, παραπέμπουν σε εμμονή σε θέσεις που γνωρίζει ότι η ε/κ πλευρά -τουλάχιστον σε επίπεδο λαϊκής βάσης- δεν αποδέχεται. Όπως είναι οι εγγυήσεις και η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων.









