Menu
Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μπαίνει σε λειτουργία

Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρ…

• Γερμανοί κομμουνιστές κ...

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίνδυνη κλιμάκωση και συνεχόμενα αντίποινα από το Ιράν

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίν…

• Πλήγματα Αμερικανο-ισρα...

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ο κό...

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώπης για την επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ;

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώ…

• Το κάλπικο αφήγημα ότι ...

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού …

• Στόχος των ΗΠΑ η εξασθέ...

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομοκράτη με τον Τζένκινς Χαν ενώ για την «ευλογημένη Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ χτυπά ξανά τη Συρία

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομ…

• Την ίδια στιγμή ο Τραμπ...

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Επιπλέον 200 δισ. δολάρια...

Ανεπίστρεπτη πορεία

Ανεπίστρεπτη πορεία

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός π...

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι προεκτάσεις

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας με κριτική στον Τραμπ

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέ…

• «Το Ιράν δεν συνιστούσε...

Prev Next

Αρραγής η ενότητα Κύπρου - Ελλάδας, δηλώνει ο Παυλόπουλος

  • Written by 
Αρραγής η ενότητα Κύπρου - Ελλάδας, δηλώνει ο Παυλόπουλος

* Η Τουρκία αυτή τη στιγμή πρέπει να επιλέξει αν θέλει να είναι ειλικρινής

 

Υπάρχει μια αρραγής ενότητα όσο ποτέ άλλοτε μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε εισαγωγική του παρέμβαση στο πλαίσιο συνάντησης που είχε σήμερα Πέμπτη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο επίσης για το γεγονός ότι στις συζητήσεις που γίνονται για επίλυση του Κυπριακού δεν υπάρχουν πιέσεις, έκανε ειδική μνεία για την συμπαράσταση που τυγχάνουν οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου από τα όργανα της Ευρωπαϊκής ένωσης και ιδιαίτερα της Κομισιόν.

«Οι θέσεις που αφορούν το Κυπριακό δεν είναι μόνο θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, είναι θέσεις της Ευρώπης», είπε. Ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και οι υπόλοιποι «του συμπαριστάμεθα χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη· αυτό για να πάψουν να υπάρχουν οποιεσδήποτε σπερμολογίες, οι οποίες, το τονίζω, πέραν του ότι απέχουν πόρρω της αληθείας, βλάπτουν την εθνική μας υπόθεση».

Υπάρχει «μια αρραγής ενότητα, ένα κλίμα εξαιρετικό

Ο Έλληνας πρόεδρος στις δηλώσεις του ανέφερε πως υπάρχει «μια αρραγής ενότητα, ένα κλίμα εξαιρετικό, το οποίο εγώ δεν το θυμήθηκα ποτέ μέχρι τώρα».

Δεύτερον, όπως φαίνεται στις συζητήσεις αυτές, είπε, «δεν υπάρχουν πιέσεις και επιπλέον υπάρχει συμπαράσταση ιδίως από την πλευρά των οργάνων της ΕΕ, κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις θέσεις τις οποίες έχουμε καθορίσει».

Διότι, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, «οι θέσεις αυτές, θα το επαναλάβω κουραστικά για ακόμη μια φορά οι θέσεις που αφορούν το Κυπριακό, δεν είναι μόνο θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, είναι θέσεις της Ευρώπης».

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία της Κύπρου κατά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ», σημείωσε.

Θα ήταν αδιανόητο

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως: «θα ήταν αδιανόητο να υπάρξει λύση και να γίνει αποδεκτή από εμάς η οποία όχι μόνο θα ήταν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο αλλά θα ήταν αντίθετη και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, άρα ουσιαστικά σε λίγο καιρό θα έθετε την Κύπρο εκτός ΕΕ».

Αυτό, εξήγησε, «μας έχει δώσει τη δυνατότητα να έχουμε αυτές τις συμμαχίες που έχουμε, όλων των εταίρων μας, όλων των ευρωπαϊκών οργάνων και το λέμε με απόλυτη ειλικρίνεια και πως την Τ/κ πλευρά αλλά και προς την Τουρκία».

Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι «η Τουρκία αυτή τη στιγμή πρέπει να επιλέξει αν θέλει να είναι ειλικρινής. Γνωρίζει ότι η Κύπρος είναι ευρωπαϊκό κράτος. Υπάρχει το προηγούμενο της ενοποίησης των δύο Γερμανιών, τι ακριβώς συνέβη. Πρέπει να πει λοιπόν η Τουρκία. Είναι ειλικρινής; Αν είναι ειλικρινής πρέπει να δεχτεί μια λύση η οποία αφήνει την Κύπρο να πορευτεί στην ΕΕ και στο σκληρό πυρήνα της την ευρωζώνη».

Αν, πρόσθεσε, «έχει αυτές τις απαιτήσεις που ξέρουμε, την αντίθεση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τότε έχει μπροστά την προοπτική μιας Κύπρου, η οποία αργά ή γρήγορα – πολύ γρήγορα εγώ πιστεύω – θα έβγαινε έξω από την ΕΕ».

Αυτό, είπε ο Πρόεδρος της Ελλάδας, «είναι το μέτρο ευθύνης και το μέτρο ειλικρίνειας της Τουρκίας. Δεν χωρούν σ` αυτή την περίοδο που βρισκόμαστε τώρα ιδίως, αν θέλετε, υπεκφυγές».

Σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει λοιπόν να μας πει η Τουρκία, να πουν οι Τουρκοκύπριοι, “τη λύση τη θέλουμε; Εάν τη θέλουμε δεν μπορεί παρά να είναι πάνω σ` αυτή τη βάση”». Σε σχέση με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις ανέφερε ότι δεν μπορούν υπάρξουν, σημειώνοντας ότι «όλα αυτά είναι εντελώς αναχρονιστικά, απαράδεκτα από πλευράς ΕΕ γιατί δημιουργούν και επικίνδυνα προηγούμενα, όπως όλοι γνωρίζουμε».

Απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην κοινή επιδίωξη του «να επιτύχουμε επιτέλους μια λύση που να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που να μην μειώνει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ και την ίδια ώρα να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς την ανάγκη να έχουμε την όποια τρίτη χώρα ως εγγυήτρια ή να παραμένουν στρατεύματα της οποιαδήποτε χώρας για την προστασία τάχα της μιας ή της άλλης κοινότητας».

Αυτό που είναι κοινή επιδίωξη -είπε ο πρόεδρος Αναστασάδης- είναι να επιτύχουμε επιτέλους μια λύση που να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που να μην μειώνει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ και την ίδια ώρα να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς την ανάγκη να έχουμε την όποια τρίτη χώρα ως εγγυήτρια ή να παραμένουν στρατεύματα της οποιαδήποτε χώρας για την προστασία τάχα της μιας ή της άλλης κοινότητας», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σ` αυτή την πορεία, πρόσθεσε, «είμαστε μαζί, απόλυτα ταυτισμένοι, σε πλήρη συνεννόηση» και συμπλήρωσε: «Kαι θέλω να ελπίζω ότι και η άλλη πλευρά επιτέλους θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι με τη ρητορική των απαραδέκτων θέσεων που επιτυγχάνεται ένας κοινά αποδεκτός συμβιβασμός στα όσα μας απασχολούν» όπως στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας ή εξωτερικών κινδύνων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη «αυτό θα διαφανεί μέσα από την δυνατότητα όπως έχει δημιουργηθεί επιτέλους η Τουρκία να εκθέσει τις θέσεις της σε όλα συνολικά τα κεφάλαια, και μιλώ περισσότερο η τ/κ πλευρά αλλά και η Τουρκία στα κεφάλαια που άπτονται και αφορούν τη δική της παρέμβαση, στα όσα η απαράδεκτη κατάσταση επιβεβαιώνει, δηλαδή ιδιαίτερα στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, αλλά και στην ενθάρρυνση και στήριξη της Τ/κ κοινότητας στο να αντιληφθεί επιτέλους ότι είναι μέσα από τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημιουργίας μιας σταθερότητας και προοπτικής για το μέλλον» για να υπάρχει προοπτική για το μέλλον.

back to top