Menu
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισρα…

• Χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ...

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής του θεάτρου

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής τ…

Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός...

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της έντασης από το κράτος  - δολοφόνο του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της …

«Λάδι στη φωτιά» της έντα...

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Σαν σήμερα,  13 Απριλίου ...

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβα…

Δολοφονική επίθεση Ισραηλ...

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρευσε το ποδόσφαιρο στο Λονδίνο

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρ…

Από Ανδρέας Δενεζάκης* Α...

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

Από Γιάννης Ντουνιαδάκης*...

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο…

Ο Θάνος Μικρούτσικος γενν...

Prev Next

Αναστασιάδης: Μεταβαίνω στη Γενεύη έχοντας κατά νου ως πρώτιστο τις ανησυχίες και προσδοκίες του λαού

Αναστασιάδης: Μεταβαίνω στη Γενεύη έχοντας κατά νου ως πρώτιστο τις ανησυχίες και προσδοκίες του λαού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε τηλεοπτικό μήνυμά του με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς, κατέστησε σαφές ότι: παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, δεν αποτελεί πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα κλίμα υπέρμετρης ευφορίας.

Τόνισε παράλληλα ότι μεταβαίνει στη Γενεύη με απόλυτη συναίσθηση των δυσκολιών, με όλη την καλή διάθεση και με θετικό πνεύμα για μία δημιουργική διαπραγμάτευση, έχοντας κατά νου ως πρώτιστο τις ανησυχίες και προσδοκίες του λαού μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως εδώ και 19 μήνες ξεκινήσαμε την πλέον φιλόδοξη προσπάθεια διαπραγμάτευσης των τελευταίων χρόνων προκειμένου να πετύχουμε μόνιμη και βιώσιμη λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα.

Καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη σημαντικών συγκλίσεων, σημείωσε, αποτέλεσε και αποτελεί η ιδιότητα της χώρας μας ως Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανάγκη προσαρμογής βασικών συστατικών της λύσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Έχουμε κατοχυρώσει όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα 

Μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση, είπε, έχουμε κατοχυρώσει όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, του συνόλου των πολιτών της χώρας μας.

Αναφερόμενος σε ορισμένα των όσων έχουν επιτευχθεί - μέσα στο πλαίσιο της λύσης, είπε ότι ο κάθε πολίτης θα μπορεί να διακινείται ελεύθερα σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς κανένα περιορισμό και ο καθένας θα έχει το δικαίωμα επιλογής του τόπου εγκατάστασης, ενώ διασφαλίζεται το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας, ενάσκησης επαγγέλματος και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπου ο ίδιος επιθυμεί.

Παράλληλα, συνέχισε, διασφαλίσαμε πως ο δημογραφικός χαρακτήρας της χώρας κατά την πρώτη ημέρα της λύσης θα αντικατοπτρίζει, με μια μικρή απόκλιση, τη δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, ενώ εισαγάγαμε εκείνες τις ασφαλιστικές δικλίδες, που είναι το πιο σημαντικό ή εξίσου σημαντικό, και που αποτρέπουν την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου στο μέλλον από έξωθεν παρεμβάσεις.

Είναι ως αποτέλεσμα της ίδιας διαπραγμάτευσης, σημείωσε, που ουδείς πλέον αμφισβητεί πως η υπό μετεξέλιξη χώρα θα έχει μία κυριαρχία, τη μία διεθνή προσωπικότητα και τη μία ιθαγένεια, τα οποία συνιστούν τα εκ των ων ουκ άνευ συστατικά μίας υγιούς ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Δεν αποτελεί πρόθεσή μου να δημιουργήσω ένα κλίμα υπέρμετρης ευφορίας 

“Θέλω να είμαι σαφής: Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, δεν αποτελεί πρόθεσή μου να δημιουργήσω ένα κλίμα υπέρμετρης ευφορίας. Παραμένουν ακόμη σημαντικές διαφορές σε ουσιώδη ζητήματα που άπτονται θεμελιωδών αρχών της λύσης του Κυπριακού. Πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, το Γενάρη στη Γενεύη”, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από τις 9 έως τις 11 του μήνα, ανέφερε, θα συζητηθούν οι εναπομείνασες πτυχές του Κυπριακού με έμφαση στο εδαφικό και πριν από την πολυμερή διάσκεψη, στις 11 του Γενάρη, αφού κατατεθούν οι χάρτες, θα προχωρήσουμε πλέον στο επόμενο στάδιο του διαλόγου που δεν είναι άλλο από τα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων.

Η Τουρκία θα τεθεί ενώπιον των ευθυνών της 

Είναι η πρώτη φορά, σημείωσε, που η Τουρκία θα τεθεί ενώπιον των ευθυνών της, αποδεικνύοντας εάν η δημόσια ρητορική της για επιθυμία επίλυσης του Κυπριακού, θα μετατραπεί σε συγκεκριμένη πρόταση που θα σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και θα συμβαδίζει με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Μεταβαίνω στη Γενεύη με απόλυτη συναίσθηση των δυσκολιών, με όλη την καλή διάθεση και με θετικό πνεύμα για μία δημιουργική διαπραγμάτευση, έχοντας κατά νου ως πρώτιστο τις ανησυχίες και προσδοκίες του λαού μας”, είπε.

Παρά ταύτα, σημείωσε, οφείλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και να επισημάνω πως δηλώσεις και θέσεις, με τις οποίες επιχειρείται να επιβληθεί η άποψη της μίας πλευράς επί της άλλης, δεν βοηθούν.

Η δική μας πρόθεση είναι η λύση να μην αφήνει νικητές ή ηττημένους 

“Όπως εξ αρχής είχαμε τονίσει η δική μας πρόθεση είναι η λύση να μην αφήνει νικητές ή ηττημένους. Μία ανάλογη προσέγγιση επιβολής της μίας πλευράς επί της άλλης δεν θα οδηγήσει σε λύση, αλλά θα διαιωνίσει δυστυχώς τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και όπως όλοι διαπιστώνουμε ο χρόνος θα συνεχίσει να εργάζεται σε βάρος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων”, συμπλήρωσε.

Αυτό που απαιτεί και αναμένει ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι ο τερματισμός της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης με τη μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό δικοινοτικό καθεστώς, το οποίο θα διασφαλίζει τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, σε συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης. Λύση που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της χώρας μας.

Τυχόν εμμονή σε παρωχημένες ιδέες δεν θα οδηγήσουν σε λύση

“Θέλω να ξεκαθαρίσω,” σημείωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, “πως τυχόν εμμονή σε παρωχημένες ιδέες που δεν διασφαλίζουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του κράτους μας, το πιθανότερο είναι πως δεν θα οδηγήσουν σε λύση, με ανεπιθύμητα αποτελέσματα, επαναλαμβάνω, και για τις δύο κοινότητες”.

Τόνισε παράλληλα πως “η εκ μέρους μας δημιουργική προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα, μόνο εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση της Γενεύης θα έχουν ως κύριο μέλημά τους τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι την εξυπηρέτηση των συμφερόντων άλλων”.

“Μεταβαίνουμε στη Γενεύη, με τη συμπαράσταση όλων των πολιτικών δυνάμεων, θέλω να πιστεύω μέσα σε κλίμα ενότητας, λαμβάνοντας υπόψη και τη στενή και αγαστή συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, με απόλυτη αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα στηρίζοντας τις θέσεις μας σε στέρεο πολιτικό, νομικό και επιστημονικό υπόβαθρο”, πρόσθεσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Εάν πετύχουμε τους στόχους μας, σημείωσε, θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μία επανενωμένη πατρίδα όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μέσα σε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας θα νιώθουν όχι μόνο ασφαλείς, αλλά και περήφανοι.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top