Menu
Ελληνική κυβέρνηση - Πανδημία: «Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό”…

Ελληνική κυβέρνηση - Πανδημία: «Κάν…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Πώς η επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ. γίνεται ευκαιρία πλουτισμού των ενεργειακών ομίλων

Πώς η επέκταση των χωρικών υδάτων σ…

Γράφει: Νίκος Παπαναστάση...

Τι ισχύει για τα εμβόλια της Κούβας

Τι ισχύει για τα εμβόλια της Κούβας

• Συνέντευξη της πρέσβειρ...

Η αλήθεια για τις εκποιήσεις αποκαλύπτει τη γύμνια της Κυβέρνησης

Η αλήθεια για τις εκποιήσεις αποκαλ…

• Γιατί δεν εφαρμόζεται η...

Τουρκία: Επαφές με την ΕΕ με όλες τις αξιώσεις στο τραπέζι

Τουρκία: Επαφές με την ΕΕ με όλες τ…

• «Να προετοιμαστεί η κοι...

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε πρόεδρος

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε πρόεδ…

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμα...

Θλιβερή κατάντια

Θλιβερή κατάντια

Γράφει: Γιαννάκης Λ. Ομήρ...

Κουμάσια

Κουμάσια

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Διερευνητικές επαφές: Made in ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και με τη σφραγίδα ενεργειακών ομίλων

Διερευνητικές επαφές: Made in ΗΠΑ -…

• Ερωήσεις και απαντήσεις...

«Κύπρος - Από το “οικονοµικό θαύµα” στην ενεργειακή ανεξαρτησία»

«Κύπρος - Από το “οικονοµικό θαύµα”…

Γράφει: Ιωάννης Κασουλίδη...

Prev Next

1966: Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν δράση στο Βιετνάμ

1966: Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν δράση στο Βιετνάμ

Από τις πρώτες κιόλας μέρες του 1966, ο πόλεμος του Βιετνάμ παίρνει μια δραματικά νέα τροπή. Μέχρι τα τέλη του 1965, το στρατιωτικό δόγμα των Αμερικανών απέκλειε την ανάληψη επιθετικών ενεργειών, εκτός αν ζητούσαν κάτι τέτοιο οι αρχές του Νοτίου Βιετνάμ. Ομως, η ανικανότητα του καθεστώτος του Ν. Βιετνάμ να αντιμετωπίσει τη συνεχώς αυξανόμενη δραστηριότητα των ανταρτών οδηγεί τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ στην αλλαγή του «δόγματος». Ετσι, μπροστά στον κίνδυνο της επικράτησης των ανταρτών, οι οποίοι είχαν την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, οι Αμερικανοί αποφασίζουν να αναλάβουν δράση…

Η στροφή επισημοποιείται στις 8 Ιανουαρίου 1966, όταν ξεσπάει η μεγαλύτερη επιθετική επιχείρηση των Αμερικανών από την έναρξη του πολέμου στο λεγόμενο «Σιδηρούν Τρίγωνο», ένα προωθημένο οχυρό των ανταρτών, 37 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαϊγκόν, προστατευμένο από την πυκνή ζούγκλα της Ινδοκίνας. Στη λυσσαλέα μάχη που ακολουθεί, οι Αμερικανοί ρίχνουν τρομερή δύναμη πυρός, που περιλαμβάνει βομβαρδιστικά Β-52, μονάδες πυροβολικού και 8.000 πεζοναύτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η όλη επιχείρηση θα κρατηθεί επιμελώς μυστική από τους Νοτιοβιετναμέζους, καθώς οι Αμερικανοί φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος διαρροής των σχεδίων τους στους αντάρτες, μέσα από τα ίδια τα στρατιωτικά επιτελεία της Σαϊγκόν.

Αμέσως μετά την πρώτη τους επιχείρηση στο «Σιδηρούν Τρίγωνο», οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι με την επίδειξη ισχύος άλλαξαν τα δεδομένα και στο διπλωματικό πεδίο. Ξεκινούν, λοιπόν, μια μικρή διπλωματική εκστρατεία, με προορισμούς το Ανόι και το Πεκίνο, που ήλπιζε σε μια θετική ανταπόκριση λόγω των διαφορών της Κίνας με τη Σοβιετική Ενωση. Η ηγεσία του Βορείου Βιετνάμ δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας στους Αμερικανούς απεσταλμένους, ενώ και τα αποτελέσματα από τις συζητήσεις με την κινεζική ηγεσία είναι πενιχρά.

Μετά από αυτό το διπλωματικό διάλειμμα, οι Αμερικανοί, στις 31 Ιανουαρίου 1966, αρχίζουν μαζικούς βομβαρδισμούς θέσεων των ανταρτών. Από τη μέρα αυτή, αρχίζει ουσιαστικά το νέο στάδιο στον πόλεμο του Βιετνάμ, στο οποίο οι Αμερικανοί θα παραμερίσουν τους Νοτιοβιετναμέζους και θα αναλάβουν σχεδόν όλο το βάρος του πολέμου, αφήνοντας στην άκρη τα προσχήματα.

πηγή: Ημεροδρόμος

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top