Menu
Εν όψει της 25ης Νοεμβρίου

Εν όψει της 25ης Νοεμβρίου

Γράφει: Γιαννάκης Λ. Ομήρ...

Η αρμονία της σοσιαλιστικής οικονομίας με τους αντικειμενικούς οικονομικούς νόμους...

Η αρμονία της σοσιαλιστικής οικονομ…

• ...και η αφομοίωσή τους...

Η κοινωνία που εγκαινίασε ο Οχτώβρης του 1917*

Η κοινωνία που εγκαινίασε ο Οχτώβρη…

• 102 χρόνια από τη Μεγάλ...

Θριάμβευσε η κυπριακή ταινία «Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη»

Θριάμβευσε η κυπριακή ταινία «Πολιο…

• Στο 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλ...

"Μόνος είμαι σπάνιος. Μαζί είμαστε δυνατοί!"

"Μόνος είμαι σπάνιος. Μαζί είμ…

Γράφει: Γιώργος Γεωργίου*...

Ελλάδα: Ρεκόρ απολύσεων και συμβάσεων μερικής απασχόλησης

Ελλάδα: Ρεκόρ απολύσεων και συμβάσε…

Το ολοένα και μεγαλύτερο ...

ΕΕ: Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ;

ΕΕ: Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας …

• Εντός του έτους, αναφέρ...

Γουρουνιές

Γουρουνιές

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Ε...

Όταν η Μέρκελ εκθειάζει το …Τείχος

Όταν η Μέρκελ εκθειάζει το …Τείχ…

Η Άνγκελα Μέρκελ μεγάλωσε...

Prev Next
eKypros

eKypros

Η κοινωνία που εγκαινίασε ο Οχτώβρης του 1917*

• 102 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

 

Η επικράτηση της σοσιαλιστικής επανάστασης τον Οκτώβρη του 1917 με την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας αποτέλεσε την πρώτη πράξη της ριζικής αναμόρφωσης της κοινωνίας τόσο στη Ρωσία όσο και στα κράτη που εντάχτηκαν στη συνέχεια στην Ενωση Σοσιαλιστικών Σοβιετικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ). Η νεαρή σοβιετική εξουσία, προκειμένου να εδραιωθεί και να βάλει τα θεμέλια της νέας κοινωνίας, χρειάστηκε να δώσει σκληρό αγώνα για το τσάκισμα της ένοπλης αντεπαναστατικής δράσης και της ανοιχτής ιμπεριαλιστικής επέμβασης, η οποία είχε ως φορείς τόσο τις θιγμένες εκμεταλλεύτριες τάξεις στο εσωτερικό της χώρας όσο και τα πιο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη του κόσμου. Η στρατιωτική ήττα των αντεπαναστατικών δυνάμεων επιτεύχθηκε στα νευραλγικά κέντρα το 1920, ενώ στην περιφέρεια ολοκληρώθηκε το 1922.

Θριάμβευσε η κυπριακή ταινία «Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη»

• Στο 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

 

Γράφει: Νίνος Φένεκ Μικελίδης*

Τέσσερα βραβεία κέρδισε συνολικά στο φετινό 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που έληξε χθες το βράδυ, η κυπριακή ταινία «Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη» του Σταύρου Παμπαλλή: βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας από τους κριτικούς της FIPRESCI (Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου) και της Π.Ε.Κ.Κ. (Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου), βραβείο κοινού της ΕΡΤ στο οποίο η Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση απονέμει χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, βραβείο κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας-Μιχάλης Κακογιάννης καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου». Πρόκειται για μια ταινία που, με βάση ένα εξαιρετικό σενάριο, συνδυάζει με δεξιοτεχνία και χωρίς να καταφύγει σε υπερβολές, το χιούμορ με το δράμα για να αφηγηθεί στην ιστορία μιας συνηθισμένης οικογένειας Ελληνοκυπρίων που προσπαθεί να μη χάσει το υποθηκευμένο εξαιτίας της πρόσφατης οικονομικής κρίσης σπίτι της.

"Μόνος είμαι σπάνιος. Μαζί είμαστε δυνατοί!"

Γράφει: Γιώργος Γεωργίου*

Είναι ανάμεσά μας.  70.000 συνάνθρωποί μας, στην Κύπρο, πάσχουν από σπάνιο νόσημα. Σ’ ένα σύστημα που τους κοιτάζει χωρίς να τους βλέπει πραγματικά. Ζώντας ένα συνεχή αγώνα αντιμετώπισης αναρίθμητων προβλημάτων. Η υγεία, όμως, πρέπει επιτέλους να πάψει να είναι προνόμιο των λίγων και να διασφαλιστεί ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό! Γι’ αυτό έχουμε χρέος να ενισχύσουμε τον αγώνα τους για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Έχουμε καθήκον να παλέψουμε για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των ανθρώπων! Γιατί, όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, δεν πρέπει να αποδεχόμαστε καμία έκπτωση.

Ελλάδα: Ρεκόρ απολύσεων και συμβάσεων μερικής απασχόλησης

Το ολοένα και μεγαλύτερο χτύπημα της πλήρους και σταθερής απασχόλησης και την παραπέρα ενίσχυση της μερικής και της προσωρινής έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τον Οκτώβρη του 2019.

Σύμφωνα με αυτά, στις νέες συμβάσεις εργασίας που έγιναν τον προηγούμενο μήνα, μόνο το 37,22% ήταν συμβάσεις με πλήρη απασχόληση. Μία στις δύο προσλήψεις, το 49,26%, ήταν με μερική απασχόληση, ενώ το 13,52% ήταν συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία. Να σημειωθεί ότι και σε αυτό το μικρό ποσοστό συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, ένα μέρος αφορά συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, δηλαδή συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου.

Subscribe to this RSS feed