Menu
Έτοιμος για διάλογο ο ΠΙΣ για το ΓεΣΥ

Έτοιμος για διάλογο ο ΠΙΣ για το Γε…

• Παραμένει όμως πιστός σ...

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και…

Γράφει: Γεράσιμος Χολέβας...

ΤΚΑ και Τμ. Φορολογίας θα συλλέγουν τις εισφορές στο ΓεΣΥ

ΤΚΑ και Τμ. Φορολογίας θα συλλέγουν…

• Δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του π...

“Ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα κατασκευασμένο στην Ουάσινγκτον με έναν κατασκευασμένο πρόεδρο”...

“Ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα στη Βεν…

• Δηλώσεις του Κουβανού υ...

Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Καρλ Μαρξ

Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Κα…

• Για δεύτερη φορά σε δύο...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανεργία, το δούλεμα του λαού και τα κουραφέξαλα του κυβ. Εκπροσώπου...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανερ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίωμα της στέγασης

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίω…

• Χθες βράδυ στη Λεμεσό, ...

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το ταμπούρι

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το …

• Η αποχώρηση ΗΠΑ - Ρωσία...

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επειδή δεν πήγαινε χαρούμενη στη δουλειά!!!

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επ…

• Ανακοίνωση - καταγγελία...

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού και οι προοπτικές του

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού κα…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Prev Next

Έιντε: Δεν θα παρουσιάσουμε κοινό έγγραφο

Έιντε: Δεν θα παρουσιάσουμε κοινό έγγραφο

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα παρουσιάσουν ένα κοινό έγγραφο, ενόψει της Διάσκεψης για την Κύπρο που ξεκινά την Τετάρτη στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αναφέροντας πως οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που έμειναν οι πλευρές κατά τις συζητήσεις στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη, ο κ. Έιντε ανέφερε, στην εναρκτήρια του δήλωση,  πως "οι πλευρές αισθάνονται ότι δεν έχουμε ένα κοινό έγγραφο, έτσι ο Γενικός Γραμματέας με τον οποίο έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες αποφάσισε ότι δεν θα το παρουσιάσουμε ως ένα κοινό έγγραφο".

"Αυτό που θα κάνουμε είναι βασικά να ξεκινήσουμε από εκεί που έμειναν οι πλευρές στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν αλλά επίσης θα μοιραστούμε κάποιες εντυπώσεις για τις θέσεις (των πλευρών) που λάβαμε αργότερα".

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Κραν Μοντάνα, ο κ. Έιντε είπε πως "αυτό δεν θα είναι εύκολο. Τα σημεία εκκίνησης των διαφόρων αντιπροσωπειών απέχουν αρκετά και οι διαφορετικές τους προοπτικές και τα διαφορετικά τους σημεία εκκίνησης και οι διαφορετικές τους θέσεις για το τί αφορά αυτό έχουν επαναληφθεί κατά τις τελευταίες ημέρες", πρόσθεσε, σημειώνοντας πως "αυτό δεν είναι ασύνηθες" και "οι άνθρωποι συνήθως δεν ενδίδουν καθ` οδόν προς τη Διάσκεψη". 

Οι όποιοι συμβιβασμοί θα πρέπει να γίνουν μέσω σκληρής δουλειάς

Πρόσθεσε ότι οι όποιοι συμβιβασμοί θα πρέπει να γίνουν μέσω σκληρής δουλειάς στη Διάσκεψη και σημείωσε πως μόνο εάν όλοι οι συμμετέχοντες είναι έτοιμοι να δείξουν την απαραίτητη θέληση, την απαραίτητη ηγετικότητα, την απαραίτητη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλο, και την απαραίτητη δημιουργικότητα και θέληση να κάνουν καινούργιες σκέψεις "θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση σε αυτό το κρίσιμης σημασίας θέμα, που έχει διαιρέσει τις δυο κοινότητες στην Κύπρο για γενιές".

Είπε πως ελπίζει πως όταν θα βρίσκονται στο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη και θα διατυπωθούν οι αρχικές θέσεις των πλευρών θα μπορούν να δουν τη θέληση να προχωρήσουν προς τα μπρος και να προσπαθήσουν να βρουν κάποιο κοινό όραμα όπως αναφέρεται στη δήλωση της 12ης Ιανουαρίου μέρος της οποίας και ανέγνωσε.

Ανέφερε πως τους περιμένει σκληρή δουλειά για πολλές ώρες την ημέρα. "Δεν θα είναι εύκολο. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση  για την επιτυχία. Ο ΓΓ και εγώ θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουμε. Αυτό θα κάνει και το Συμβούλιο Ασφαλείας που έχει παραμείνει κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας πολύ ενωμένο πάνω σε αυτό, αυτό θα κάνει και η ΕΕ που προσφέρει εξαιρετικά σημαντική και παραγωγική υποστήριξη και το ίδιο και οι διεθνείς οικονομικοί θεσμοί που εμπλέκονται άμεσα σε αυτό", πρόσθεσε.

Είναι δική τους Διάσκεψη και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη...

"Αλλά κανένας μας δεν μπορεί να το κάνει για τους συμμετέχοντες. Είναι δική τους Διάσκεψη και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο αυτό που θεωρώ ως μια μοναδική ευκαιρία. Είναι μια μοναδική ευκαιρία γιατί ύστερα από όλες αυτές τις δεκαετίες διαίρεσης είναι δυνατόν να λυθεί (το Κυπριακό) και ελπίζω πραγματικά αυτό να είναι πνεύμα με το οποίο όλοι θα πάνε σε αυτή συνάντηση", υπογράμμισε ο Νορβηγός διπλωμάτης.

ο κ. Έιντε αναφέρθηκε στην πρώτη σύνοδο της Διάσκεψης στις 12 Ιανουαρίου σε πολιτικό επίπεδο στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη καθώς και στη σύνοδο που ακολούθησε σε επίπεδο τεχνοκρατών, την οποία χαρακτήρισε επιτυχή.

Πρόσθεσε πως η Διάσκεψη δεν ξανασυνήλθε έκτοτε λόγω μιας σειράς άλλων γεγονότων όχι στην ίδια τη Διάσκεψη. "Αύριο επανασυγκαλείται στο Κραν Μοντάνα. Όλοι οι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων και οι εκπρόσωποι της ΕΕ φθάνουν όλοι σήμερα και θα πραγματοποιηθεί ένα εναρκτήριο δείπνο. Και αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις", πρόσθεσε.

Ο κ. Έιντε είπε πως η σύγκληση της Διάσκεψης τον Ιανουάριο στη Γενεύη ήταν ένα ιστορικό γεγονός γιατί για πρώτη φορά όλοι οι παίκτες - κλειδιά στο Κυπριακό συναντήθηκαν σε ένα μέρος για να συζητήσουν κάποια από τα πιο δύσκολα θέματα, εστιάζοντας στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις και στο πώς να αναπτυχθεί ένα κοινό όραμα ασφάλειας για την Κύπρο.

Ο δρόμος για την επάνοδο στη Διάσκεψη ήταν μακρύς...

Ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε πως ο δρόμος για την επάνοδο στη Διάσκεψη ήταν μακρύς "γιατί είχαμε δύσκολες στιγμές στις δικοινοτικές συνομιλίες την άνοιξη. Χάσαμε αρκετούς μήνες σε μια κρίση που δεν δημιουργήθηκε μέσα στις συνομιλίες αλλά επηρέασε σοβαρά τις συνομιλίες. Όταν οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν και πάλι σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος αλλά χάθηκε ένα μέρος της εμπιστοσύνης, δικοινοτικά και θεσμικά", ανέφερε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, στις 17 του Μάη "οι δυο ηγέτες είπαν ο ένας στον άλλο πως και οι δύο ένιωθαν ότι είναι η στιγμή να προσπαθήσουν να επανέλθουν ξανά στη Διάσκεψη και να προσπαθήσουν να λύσουν όλα τα θέματα αλλά δεν ήταν σε θέση εκείνη τη στιγμή να συμφωνήσουν στη μεθοδολογία για το πώς να το πράξουν αυτό, κάτι που αντικατοπτρίζει διαφορετικές προτιμήσεις για το ποια θέματα πρέπει να συζητηθούν με ποια σειρά".

Πρόσθεσε πως τότε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε και τους δυο στη Νέα Υόρκη "και είχαμε ένα δείπνο εργασίας στις 4 Ιουνίου και στο δείπνο αυτό αυτά τα θέματα διευθετήθηκαν και οι δυο ηγέτες από κοινού συμφώνησαν να ζητήσουν από τον ΓΓ να επανασυγκαλέσει τη Διάσκεψη τον Ιούνιο".

Την εβδομάδα που ακολούθησε απευθυνθήκαμε σε όλους τους συμμετέχοντες της Διάσκεψης και συμφωνήσαμε για την ημερομηνία έναρξής της, πρόσθεσε.

Θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στις δυο προηγούμενες συνόδους...

Είπε πως στη Διάσκεψη "θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στις δυο προηγούμενες συνόδους της Διάσκεψης. Υπήρξε σημαντική ανταλλαγή ιδεών στο μεταξύ ανάμεσα στους συμμετέχοντες και επίσης ανάμεσα σε εμάς και στους συμμετέχοντες.

Είχαμε προσπαθήσει να αναπτύξουμε ένα κοινό έγγραφο για να καθοδηγήσει αυτές τις συνομιλίες".

"Η διαδικασία προς αυτό ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και ενθαρρυντική, ανέφερε προσθέτοντας πως "οι πλευρές αισθάνονται ότι δεν έχουμε ένα κοινό έγγραφο. Έτσι ο ΓΓ με τον οποίο έχω μιλήσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες έχει αποφασίσει ότι δεν θα το παρουσιάσουμε ως ένα κοινό έγγραφο", επεσήμανε.

Αυτό που θα κάνουμε είναι ότι θα ξεκινήσουμε από εκεί που έμειναν οι πλευρές στις συζητήσεις στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν αλλά επίσης θα μοιραστούμε κάποιες εντυπώσεις για τις θέσεις που λάβαμε αργότερα, ανέφερε.

Δεν έχουμε καταληκτική ημερομηνία

Είπε πως "δεν έχουμε καταληκτική ημερομηνία γιατί υπήρξε συμφωνία ότι θα συνεχίσουμε για όσο χρόνο χρειαστεί. Αλλά για πρακτικούς λόγους είπαμε ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός είναι για την περίοδο μέχρι στις 7 του Ιούλη. Εάν θα συνεχίσουμε μετά ή αν ολοκληρώσουμε πριν από αυτή την ημερομηνία είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε".

Επεσήμανε πως "η αρχή (principle) είναι πως οι πλευρές έρχονται επί σκοπού εδώ και έχουν δηλώσει η μια στην άλλη και στον ΓΓ ότι έρχονται με σκοπό την επίλυση όλων των εκκρεμούντων θεμάτων".

Η δήλωση της 4ης Ιουνίου

Στο σημείο αυτό ο κ. Έιντε αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της δήλωσης που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες στις 4 Ιουνίου, σημειώνοντας τις αναφορές πως "όλοι συμφώνησαν ότι το κεφάλαιο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τις δυο κοινότητες και η πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο είναι ένα ζωτικό στοιχείο στην επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων σε σχέση με τη μελλοντική τους ασφάλεια".

Επίσης είπε πως στο κείμενο της δήλωσης αναφέρεται πως οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν παράλληλα τις δικοινοτικές συνομιλίες στην Ελβετία επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων, ξεκινώντας με το εδαφικό, το περιουσιακό, τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό των εξουσιών. 

Αυτά τα τρία κεφάλαια και ιδιαίτερα κάποια λίγα αλλά σημαντικά θέματα σε αυτά τα τρία κεφάλαια αναγνωρίστηκαν από κοινού από τους δυο ηγέτες ως αυτά στα οποία χρειάζεται να βρεθεί μια στρατηγική συμφωνία προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι μια λύση είναι κατ’ ακρίβεια δυνατή, είπε.

Σημείωσε πως υπάρχουν και άλλα εκκρεμή θέματα αλλά είναι αυτά τα οποία οι ηγέτες υπογράμμισαν στην παρουσία του ΓΓ "ως  εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχία ή αποτυχία επιπρόσθετα με την πολύ-πολύ ζωτική συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις".

 

ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top