Menu
ΝΑ Μεσόγειος: Στο στόχαστρο του ανταγωνισμού ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

ΝΑ Μεσόγειος: Στο στόχαστρο του αντ…

• Οι τελευταίες εξελίξεις...

Οι ΗΠΑ αυξάνουν την στρατιωτική παρουσία τους στον Περσικό Κόλπο

Οι ΗΠΑ αυξάνουν την στρατιωτική παρ…

Η βρετανική κυβέρνηση κατ...

Οι νέες προκλήσεις στην Ευρώπη

Οι νέες προκλήσεις στην Ευρώπη

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Οι εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου

Οι εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Με…

• Αποσπάσματα από το Άρθρ...

Σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες «κρύβει» πυρηνικά το ΝΑΤΟ...

Σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες «κρύβ…

• Το ΝΑΤΟ αποθηκεύει περί...

Από πενταμερή σε πεντμερή

Από πενταμερή σε πεντμερή

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Μια... απλή κανονικότητα!

Μια... απλή κανονικότητα!

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Δ...

Πρόταση για «λουκέτο» στα μισά νοσοκομεία της Γερμανίας!

Πρόταση για «λουκέτο» στα μισά νοσο…

• Πανηγυρίζουν οι ασφαλισ...

Το Κυπριακό ζήτημα και πώς άνοιξε ο δρόμος για την εισβολή

Το Κυπριακό ζήτημα και πώς άνοιξε ο…

• 45 χρόνια από την τουρκ...

Χαρίλαος Φλωράκης

Χαρίλαος Φλωράκης

• Εκατόν πέντε χρόνια από...

Prev Next

Λευκωσία και Ουάσιγκτον επαναβεβαίωσαν τον μεταξύ τους ισχυρό συνεταιρισμό

Λευκωσία και Ουάσιγκτον επαναβεβαίωσαν τον μεταξύ τους ισχυρό συνεταιρισμό

* Δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ενώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ικανοποιημένος από τη συνάντησή του με τον Μάικ Πενς

 

Την επαναβεβαίωση του ισχυρού συνεταιρισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, σημειώνει ο Λευκός Οίκος, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε για τη χθεσινή συνάντηση των  δύο ηγετών, στην οποία συζητήθηκαν επίσης «περιοχές περαιτέρω συνεργασίας».

Όπως μεταδίδει από την Ουάσιγκτον ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ, Αποστόλης Ζουπανιώτης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, “ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την έναρξη των υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών συνομιλιών της Γενεύης και εξέφρασε την ελπίδα όπως οι ηγέτες των Ε/κ και των Τ/κ συμφωνήσουν σε μία διευθέτηση η οποία θα επανενώνει την Κύπρο σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, προς όφελος όλων των Κυπρίων”.

αναφέρεται ακόμη ότι ο αντιπρόεδρος Πενς εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τις συνεισφορές της προς τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και τη δέσμευσή της να υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία του Μεσανατολικού.

Ικανοποιημένος δηλώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Στο μεταξύ, απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχε χθες στο Λευκό Οίκο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, έμεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Η συνομιλία διήρκεσε 45 λεπτά και όπως ανέφερε μέλος της αντιπροσωπείας που ήταν παρών, ο πρόεδρος βρήκε στο Λευκό Οίκο έναν συνομιλητή το ίδιο θερμό υποστηρικτή της Κύπρου ως στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ, όπως ήταν ο προκάτοχός του κ. Πενς, Τζο Μπάιντεν.

Όπως μετέδωσε αργά χθες το βράδυ από την Ουάσιγκτον ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ, Αποστόλης Ζουπανιώτης, μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τη χαρακτήρισε φιλικότατη και είπε ότι η συνομιλία διεξήχθη σε θερμό κλίμα. Μάλιστα  καθώς χθες ήταν τα γενέθλια του αντιπροέδρου και η επέτειος του γάμου του, ο κ. Πενς είπε ότι πριν δέκα χρόνια επισκέφθηκε την Κύπρο, για να λάβει πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξαναέλθει.

Κατά την άφιξη του στο Λευκό Οίκο, ο Αντιπρόεδρος Πενς υποδέχθηκε εγκάρδια τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην αίθουσα «Ρούσβελτ» που βρίσκεται στη δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Η συνάντηση διεξήχθη σε ένα φιλικότατο και θερμό κλίμα

“Η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Πενς διεξήχθη μέσα σε ένα φιλικότατο, θερμό κλίμα και ήταν αρκετά δημιουργική γιατί κατά τη διάρκεια της καλύψαμε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και τους τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων μας. Καλύψαμε θέματα που αφορούν την περιοχή μας, αλλά αυτό μου με ικανοποιεί είναι η εκτίμηση από ΗΠΑ του ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος ως αποτέλεσμα των αρίστων σχέσεων που διατηρεί με το σύνολο των γειτονικών κρατών," δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και βεβαίως, συνέχισε, "αυτό που μας απασχόλησε, και που με ικανοποίηση θέλω να δηλώσω, είναι η θέση αρχής των ΗΠΑ ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης."

Το Κυπριακό στο επίκεντρο

"Όπως ήταν φυσικό, και πλείστο όσο μέρος των συνομιλιών μας, κάλυψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ήταν απόλυτα γνώστης των όσων έχουν διαμειφθεί με τον Γενικό Γραμματέα, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε," σημείωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι "Έχω αναπτύξει σε βάθος τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και την ανάγκη όπως υπάρξει παρέμβαση από όσους έχουν να ωφεληθούν από τη λύση του Κυπριακού."

"Αυτό που με ικανοποιεί είναι το αίσθημα, αλλά και οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου ότι αυτό που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ είναι η λύση του Κυπριακού που θα γίνεται αποδεκτή βεβαίως από το σύνολο του λαού και που θα βασίζεται σε αρχές όπως αυτές εκφράζονται μέσα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ," επεσήμανε.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως "Πρέπει να πω ότι ένα άλλο στοιχείο που είναι σημαντικά θετικό είναι η προθυμία να ανταποκριθεί σε κάθε παρέμβαση, σε κάθε ανάγκη που μπορεί να δημιουργηθεί και κατά τη διάρκεια είτε του διαλόγου, είτε γενικότερα των πολιτικών που ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι έτοιμος να δεχθεί την προσωπική μου επαφή, προκειμένου να συμβάλει έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η παρέμβαση των ΗΠΑ».

Ο Πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι η συνάντηση ήταν πάρα πολύ φιλική, ενώ κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Πενς αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Ποιοι ήσαν παρόντες

Στη συνομιλία παρόντες από κυπριακής πλευράς ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας, Ιωάννης Κασουλίδης και Γιώργος Λακκοτρύπης, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Λεωνίδας Παντελίδης.

Από αμερικανικής πλευράς παρέστησαν η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αντιπροέδρου, Άντρια Τόμσον, η αναπληρώτρια Σύμβουλος Μόλι' Μοντγκόμερι, η πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Αν Ντόχερτι και ο προσωπάρχης του Αντιπροέδρου, Τζον Πιτ Κοξ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top