Menu
Ένας στους τέσσερις πολίτες σε κίνδυνο φτώχειας το 2017!

Ένας στους τέσσερις πολίτες σε κίνδ…

* Στην Κύπρο της ευμάρεια...

Το “Bella Ciao” με τη φωνή του Tom Waits!

Το “Bella Ciao” με τη φωνή του Tom …

Ο ξεχωριστός Tom Waits τρ...

Καθολική η πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών οργανώσεων

Καθολική η πρώτη μέρα της 48ωρης απ…

* Η συμμετοχή των εκπαιδε...

Η ανατομία της κυπριακής τραγωδίας και τα υφιστάμενα διλήμματα

Η ανατομία της κυπριακής τραγωδίας …

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Τσάκισέ τον!

Τσάκισέ τον!

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Η αστερόσκονη της δασκάλας!

Η αστερόσκονη της δασκάλας!

• Στο πλευρό των εκπαιδευ...

Σε αποστρατικοποιημένη ζώνη στο Ίντλιμπ συμφώνησαν Ερντογάν και Πούτιν στο Σότσι

Σε αποστρατικοποιημένη ζώνη στο Ίντ…

• Υπό τον έλεγχο του ρωσι...

Χιούμορ για… αμερικανάκια: «η Ρωσία παρεμβαίνει στα Σκόπια»

Χιούμορ για… αμερικανάκια: «η Ρωσία…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Το σχολείο που θα έχουν τα παιδιά μας αύριο, το διακύβευμα της 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών

Το σχολείο που θα έχουν τα παιδιά μ…

• Εξ υπαιτιότητας της Κυβ...

Γερμανία: Παπάδες κακοποιούσαν σεξουαλικά χιλιάδες παιδιά για 7 δεκαετίες!

Γερμανία: Παπάδες κακοποιούσαν σεξο…

• Η γερμανική Καθολική Εκ...

Prev Next

Έκλεισε με επιτυχία το διήμερο του Πάφος 2017

Έκλεισε με επιτυχία το διήμερο του Πάφος 2017

* Με τις “Πυρκαγιές” και “Στη Γη της Αφροδίτης και του Πυγμαλίωνα”

 

Με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις έκλεισε χθες το διήμερο στο πλαίσιο της επίσημης ανάληψης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από την Πάφο.

Το έργο του Ουαζντί Μουαουάντ παρουσιάστηκε από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε μια παράσταση εμπνευσμένη από το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού, καθώς η πλοκή διαδραματίζεται σε ένα χώρο στάθμευσης μέσω τριών διαστάσεων, αυτών της live performance, του ραδιοφωνικού έργου και του ‘drive in theatre’.

Ο υπαίθριος σκηνικός χώρος οριοθετήθηκε από τους θεατές, οι οποίοι παρακολούθησαν την παράσταση μέσα από τα αυτοκίνητά τους έχοντας το ηχητικό περιβάλλον και τις φωνές των ηθοποιών να αναμεταδίδονται μέσω συγκεκριμένης ραδιοφωνικής συχνότητας, ενώ την ίδια ώρα το έβλεπαν να ξεδιπλώνεται μπροστά τους.

Ενώνοντας Ηπείρους - Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς

Μια διαθήκη είναι η αφορμή για δύο νέους να ταξιδέψουν μέχρι τη Μέση Ανατολή και να αναζητήσουν τις ρίζες τους μετά το θάνατο της μητέρας τους. Μέσα από αυτή την περιπλάνηση θα ανακαλύψουν μυστικές πτυχές της ζωής της μητέρας τους και συνέπειες που της απέφερε ο εμφύλιος πόλεμος.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Γεωργία Ντέτσερ, Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Προγράμματος του Πάφος 2017, πρόκειται για ένα έργο που αναφέρεται στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τη σημασία του σλόγκαν της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 Ενώνοντας Ηπείρους - Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς.

Η κ. Ντέτσερ είπε πως όλα αυτά τα έργα δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης αν δεν συσχετίζονταν, αν δεν συνομιλούσαν μεταξύ τους, αλλά και με το κοινό της Πάφου, της Κύπρου, της Ευρώπης.

Η μετάφραση του έργου “Πυρκαγιές” είναι της Έφης Γιαννοπούλου, η Σκηνοθεσία του Πάρι Ερωτοκρίτου, τα σκηνικά του Γιώργου Γιάννου, τα κοστούμια της Ρέας Ολυμπίου, η Μουσική/ Μουσική Διδασκαλία της Βασιλικής Αναστασίου, στο Σχεδιασμό Ηχοτοπίου ο Γιάννης Χριστοφίδης, Βοηθός Σκηνοθέτης η Μαρία Καρολίδου και η Χορογραφία/Κίνηση της Αριάννας Μαρκουλλίδου.

Οι ρόλοι στο μεταξύ διανεμήθηκαν στην Νίκη Δραγούμη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Βαλεντίνο Κόκκινο, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Μάνο Πετράκης, Στέφανο Πίττας, Ιωάννα Σιαφκάλη και στον Ανδρέα Τσέλεπο.

“Στη Γη της Αφροδίτης και του Πυγμαλίωνα”

Η τελευταία εκδήλωση του διήμερου με την επίσημη ανάληψη της Πάφου σε ΠΠΕ “Στη Γη της Αφροδίτης και του Πυγμαλίωνα” πραγματοποιήθηκε χθες στις 20:30 στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου.

Ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017, η Πάφος γιόρτασε την έναρξη του θεσμού με μια συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, η οποία εστιάζει στους μύθους και θρύλους της περιοχής, αλλά και στη δική της θεά, την Αφροδίτη.

Σε ένα μουσικό ταξίδι με σταθμούς την Αφροδίτη, τον Άδωνη, την Αροδαφνούσα, μέχρι το μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, που ενέπνευσαν πολλούς καλλιτέχνες.

Στην εκδήλωση “Στη Γη της Αφροδίτης και του Πυγμαλίωνα” συμμετείχαν οι ι T.Bateson: Dame Venus hence to Paphos go (ενορχήστρωση: Α. Μπαλτάς), H. Desmarest : Pasacaille από την όπερα Vénus et Adonis, J. J. Cassanea de Mondonville : αποσπάσματα από την όπερα-μπαλέτο Les fêtes de Paphos, έργο 10, Α. Μπαλτάς : Αροδαφνούσα - Φαντασία βασισμένη σε κυπριακή Μεσαιωνική μελωδία για ορχήστρα, ο H. D. Ramenti : La Valse de Venus F. von Suppe : Die schöne Galathée (Η ωραία Γαλάτεια): Εισαγωγή, F. Loewe: My Fair Lady - σουίτα (διασκ. R. Bennett), στην αφήγηση ο Ανδρέας Τσέλεπος, μαέστρος ο Άλκης Μπαλτάς.

Η Διευθύντρια του καλλιτεχνικού προγράμματος Πάφος 2017 ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή της πόλης και των ανθρώπων της, καθώς το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού του Οργανισμού Πάφος 2017 δεν είναι –όπως είπε- ένα πρόγραμμα με υψηλές καλλιτεχνικές απαιτήσεις. Κυρίως, συνέχισε, είναι ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να αφήσει πίσω του, ως κληρονομιά και παρακαταθήκη, σημαντικές υποδομές, νέους θεσμούς και διοργανώσεις αλλά και να καλλιεργήσει τις συνειδήσεις των πολιτών καθιστώντας τους ενεργούς, τόσο σε σχέση με τη δημιουργική πρόσληψη του πολιτισμού όσο και με μια διάθεση βελτιωτικής παρέμβασης στην καθημερινή ζωή του τόπου.

Επιπλέον, πρόσθεσε η κ. Ντέτσερ, το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη αρχίσει να γίνεται η αφορμή και ο καταλύτης προς τη δημιουργία νέων δομών υλικών και άυλων, μετατοπίζοντας σταδιακά το κέντρο βάρους της καθημερινότητας μας προς τη μεριά του πολιτισμού, της τέχνης και της ομορφιάς.

ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top