Menu
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμε...

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμιστές», αλλά «γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία;»

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμι…

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος...

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δυνατή από ποτέ») αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δ…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλα...

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επι…

Οι αεροπορικές επιδρομές ...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις σ…

Οι τέσσερις συλληφθέντες ...

Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Για την επέτειο της Επανάστασης του…

• Ανακοίνωση του Γραφείου...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Από Νίκο Μπογιόπουλο* Ήτ...

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρ…

• Aπό το αρχείο του τηλεο...

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

• «Όσοι το χάλκεον χέρι τ...

Prev Next

Κυπριακή ανεξαρτησία & ΕΟΚΑ: Μύθοι και πραγματικότητες...

Κυπριακή ανεξαρτησία & ΕΟΚΑ: Μύθοι και πραγματικότητες...
Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

1η του Οκτώβρη σήμερα και η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει -έτσι μάθαμε να λέμε- την επέτειο εγκαθίδρυσής της, που μας παίρνει πίσω, στον Αύγουστο του 1960. Όπως επίσης μάθαμε -από το “επίσημο” αφήγημα- να λέμε όλα αυτά τα χρόνια ότι η ανεξαρτησία της Κύπρου ήταν αποτέλεσμα -δήθεν- του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59. Μύθος! Ο αγώνας της ΕΟΚΑ δεν στόχευε στην ανεξαρτησία της Κύπρου και τη δημιοργία ενός νέου ανεξάρτητου κράτους στον παγκόσμιο χάρτη. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ στόχευε στην Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Τελεία!

Το πιο πάνω είναι και η πρώτη πραγματικότητα. Ως εκ τούτου, λοιπόν, το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα της ΕΟΚΑ κρίνεται ως αποτυχεμένο. Κι η αποτυχία αυτού του αγώνα μεγαλώνει έτι περισότερο λαμβάνοντας υπόψη το προβληματικό τού νέου κράτους που δημιουργήθηκε. Ενός κράτους με δοτό σύνταγμα -από τους ξένους, αφού οι Κύπριοι δεν  κρίθηκαν ικανοί να αποφασίσουν οι ίδιοι για λόγου τους! Ενός κράτους που προήλθε από δύο “διεθνείςσυμφωνίες -Ζυρίχης και Λονδίνου, που υπογράφηκαν τον Φλεβάρη του 1959- με πρωταγωνιστές τη Μεγάλη Βρετανία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Με αρχιτέκτονα και αρχιμάγειρα τους πρώτους. Συμφωνίες για το περιεχόμενο των οποίων επίσης οι Κύπριοι ουδέποτε κλήθηκαν να εκφέρουν την άποψή τους παρά μόνο αναγκάστηκαν πολύ αργότερα να προσυπογράψουν.

Κι αυτό μς οδηγεί σε μια άλλη πικρή πραγματιότητα: Ότι η μέχρι τότε κατοχή της Κύπρου από την Βρετανία -ως αποκία του “Στέμματος”- όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά μετεξελίχθηκε σε ομηρία της Κύπρου και του λαού της στις λεγόμενες -με βάση τις σχετικές συμφωνίες του 1959- εγγυήτριες δυνάμεις. Δηλαδή τη Βρετανία, Τουρκία και Ελλάδα. Άλλως πως: αυτοί που σχεδίασαν κι αυτοί που μαγείρεψαν το τελικό αποτέλεσμα τους ένοπλου δήθεν σντιαποικιακού αγωνα της ΕΟΚΑ -που έγινε, θυμίζω, για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα- αυτοί οι ίδιοι ανέλαβαν “εγγυητές” και “προστάτες” του νέου κρατικού μορφώματος στο νησί και του λαού μας!

Ωστόσο: Η -δήθεν- εγγύηση και προστασία της “ανεξάρτητης” Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού είναι άλλος ένα μύθος, γύρω από το αφήγημα πως η Κύπρος “κέρδισε” την ανεξαρτησία της. Κι αυτό γιατί απλά η πραγματικότητα είναι ότι οι τρεις αυτές χώρες αυτό που ήθελαν -και διά των Συμφωνιών Εγκαθίδρυσης και Εγγυήσεων στόχευαν- πραγματικά να προστατεύσουν, είναι τα δικά τους -κοινά και.ή χωριστά- γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και οικονομικά  συμφέροντα. Κάτι που -τραγικά και ιδιαιτέρως επώδυνα για τον κυπριακό λαό- το απέδειξαν τα αμέσως επόμενα χρόνια. Κι ο λαός μας το πλήρωσε -και το πληρώνει ακόμη- πολύ, μα πάρα πολύ ακριβά...

Υ.Γ.: Παρόλον που ο αγώνας της ΕΟΚΑ απέτυχε οικτρά, παρόλον που οι “αγωνιστές” της ΕΟΚΑ -διεκυρίνηση: ξεχωρίζω τους πραγματικούς ήρωες νεκρούς της ΕΟΚΑ, που έδωσαν τη ζωή τους για τα πιστεύω τους- πολέμησαν λόγοις και έργοις από της εγκαθίδρυσής  του το ανεξάρτητο κράτος, μια άλλη πραγματικότητα -με τη δική της βέβαια σημασία, αλλά και ρόλο για τη σημερινή κατάσταση- μετέτρεψαν το ανεξαρτητο κράτος σε δικό τους φέουδο. Διεκδικόντας και λαμβάνοντας απλόχερα “μοιρασιά” στη νομή της εξουσίας του τότε νεαρού κράτους. Εξαργυρώνοντας -”δικαιωματικά”, ως οι ίδιοι εθεωρούσαν- με αυτό τον τρόπο τον όποια συμμετοχή τους στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Αλλά και κονιορτοποιώντας με αυτό τον τρόπο την περήφανη απόντηση του Ήρωα Κυριάκου Μάτση πως: «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής”...
Κυπ. Κ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top