Menu
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισρα…

• Χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ...

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής του θεάτρου

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής τ…

Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός...

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της έντασης από το κράτος  - δολοφόνο του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της …

«Λάδι στη φωτιά» της έντα...

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Σαν σήμερα,  13 Απριλίου ...

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβα…

Δολοφονική επίθεση Ισραηλ...

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρευσε το ποδόσφαιρο στο Λονδίνο

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρ…

Από Ανδρέας Δενεζάκης* Α...

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

Από Γιάννης Ντουνιαδάκης*...

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο…

Ο Θάνος Μικρούτσικος γενν...

Prev Next

Ίδρυμα Λαογραφίας και Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης” και ο αναγκαίος [μεθ' ευχών] επανα-αυτοπροσδιορισμός...

Ίδρυμα Λαογραφίας και Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης” και ο αναγκαίος [μεθ' ευχών] επανα-αυτοπροσδιορισμός...
Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Βρισκόμενοι στο παρά κάτι ώρες της μετάβασης από το 2020 -με τα όσα κακά της πανδημίας αλλά και της διαχείρησής της από του κατά χώρες κρατούντες και ασκούντες την εξουσία- στο 2021, πέρα από τις ευχές των ημερών θέλω να μοιραστώ με τους αναγνώστες της ιστοσελίδας -και όχι μόνο- τα τεκταινόμενα γύρω από την σύσταση Ιδρύματος περί λαογραφίας και αγροτικής ζωής που φέρει το όνομα του Χρίστου Κουρτελλάρη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα ενενήντα εννέα του χρόνια του Αύγουστο το 2018. Ένα Ίδρυμα το οποίο οδηγεί σε ένα αναγκαίο επανα-αυτοπροσδιορισμό. Σε σχέση με τον γράφοντα και υπογράφοντνα της στήλη, αλλά και αυτή τούτη την ιστοσελίδα «ekypros-news.com.cy».

Είαι γνωστό ότι με τη συμπλήρωση εκατόν χρόνο από τη γέννηση του Χρίστου Κουρτελλάρη και ενός χρόνου από το θάνατό του, η οικογένεια Χρ. Κουρτελλάρη, η Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) και η Συνεργατική Έαυλη Ονίσια διοργάνωσαν τον Νοέμβη 2019 Επιστημονική Ημερίδα για τη συμβολή του στην κοινωνία και τους αγώνες του Κυπριακού λαού και όχι μόνο. Εν καιρώ πανδημίας και συναφών περιοριστικών μέτρων -κάποιων καθ’ υπερβολή και κατά παράβαση στοιχειωδών αρχής της δημοκρατιας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων- οι οργανωτές της Ημερίδας προχώρησαν στην έκδοση σε επετηρίδα των υλικών της Ημερίδας, ενώ παράλληλα μια ομάδα φίλων, συνεργατών, εκτιμητών του Χρίστου Κουρτελλάρη και μελών της οικογένειάς του -συνολικά 14 πρόσωπα τον αριθμο- προχώρησαν στην ετοιμασία των σχετικών εγγράφων (Ιδρυτικής πράξης και Κανονισμών) και υπέβαλαν στον αρμόδιο Έφορο Σωματείων και Ιδρυμάτων αίτηση για εγγραφή ιδρύματος, με την επωνυμία «Ίδρυμα Λογραφίας και Αγρτική Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης”». Σημειώνω ότι η Ιδρυτική Πράξη, το Καταστατικό και οι Κανονισμοί του Ιδρύματος υπογράφτηκαν στις 9 του Μάη 2020, 75η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά του Ναζισμού - Χιτλεροφασισμού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την πρώτη βδομάδα του Ιούνη όλα τα έγγραφα και τα απαιτούμενα στοιχεία για τη σύσταση και εγγραφή του Ιδρύματος, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, κατατέθηκαν, δεόντως συμπληρωμένα και υπογραμμένα,  στο γραφείο του Εφόρου Ιδρυμάτων στη Λευκωσία.

Η σκέψη για δημιουργία κοινωφελούς πολιτιστικού Ιδρύματος, με αντικείμενο τη λαογραφία και την αγροτική ζωή, που θα έφερε το όνομα του Χρίστου Κουρτελλαρη στριφογύριζε στο κεφάλι μου για αρκετό καιρό, ζώνος ακόμη του ίδιου. Μάλιστα πριν ο Χρίστος Κουρτελλάρης φύγει από τη ζωή, ο υπογράφων το σημείωμα τούτο την μοιράστηκε μαζί του. Η πρώτη του αντίδραση ήταν ότι ο ίδιος δεν ζήτησε τέτοιο πράγμα... Του απάντησα πως σίγουρα δεν ζήτησε τέτοιο πράγμα και ότι αυτό είναι δική μου σκέψη. Τον ρώτησα δε κατά πόσον θα τον ενοχλούσε, αν προχωρούσαμε -ως οικογένεια, μαζί με κάποιους φίλους και εκτιμητές του έργου και της προσφοράς του στον τόπο και τα κοινά- και εγγράφαμε τέτοιο Ίδρυμα που θα έφερε το όνομά του. Η απάντησή του ήταν ότι δεν θα τον ενοχλούσε. Επανέλαβε, όμως, ότι δεν ζήτησε κάτι τέτοιο ο ίδιος...

Για την ιστορία αναφέρω πως, ως ιδρυτικά μέλη υπέγραψαν την Ιδρυτική Πράξη οι ακόλουθοι (με αλφαβητική σειρά): Σωτηρούλα Αυγουστή (αγρότισσα), Φρόσω Βιολάρη (μέλος επιτροπής Συνεργατικής Έπαυλης “Ονίσια”), Κώστας Γουλιάμος (πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου), Γιάννης Ιωάννου Θεοχάρους (γεωργοκτηνοτρόφος), Γιάννος Κατσουρίδης (ακαδημαϊκός), Άννα Κουκουνίδου (ιδιωτική υπάλληλος), Κύπρος Κουρτελλάρης (πρόεδρος Συνεργατικής Έπαυλης “Ονίσια”), Κωστάκης Κωνστατίνου (ακαδημαϊκός), Κωστάκης Γιαννή Λαμπαδιστής (γραμματέας Συνεργατικής Έπαυλης “Ονίσια”), Μιχάλης Λύτρας (γενικός γραμματέας ΠΕΚ), Πόπη Ποντίκη (εικαστικός), Απόστολος Σκουρουπάθης (καθηγητής Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης), Πανίκος Χάμπας (γενικός γραμματέας ΕΚΑ) και Κώστας Χριστοδουλίδης (ακαδημαϊκός). Πρόεδρος του Ιδρύματος ορίστηκε από τα ιδρυτικά μέλη ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κώστας Γουλιάμος και εκτελεστικός διευθυντής ο υπογράφων το σημείωμα αυτό.

Μ’ αυτά και με τούτα, λοιπόν, η σύσταση του Ιδρύματος Λογραφίας και Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης” είναι πλέον ένα γεγονός. Απλά, απομένει η με βάση τη σχετική νομοθεσία εγγραφή του στο Μητρώο Ιδρυμάτων, λαμβόντας και τη σχετική νομική υπόσταση. Διαδικασία, βέβαια, που ως προανέφερα είναι σε εξέλιξη. Κι αυτό ενώ ήδη έχουμε διαμορφώσει χώρο στον Άγιο Δομέτιο, που θα λειτουργεί ως γραφείο/έδρα του Ιδρύματος και στον οποίο μεταφέροται για διαφύλαξη, ταξινόμηση και ψηφιοποίηση το αρχείο -βιβλία, έγγραφα, φωτογραφίες, αντικείμενα και διάφορα άλλα υλικά ιστορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής αξίας- του Χρίστου Κουρτελλάρη. Με την προοπτική όπως δημιουργηθούν κατάλληλες συνθηκες και υποδομή για ελεύθερη προσβασιμότητα σε αυτό μαθητών/τριών, φοιτητών/τριών, ερευνητών/τριών και γενικά κάθε ενδιαφερόμενου/ης που τυχόν ήθελε πληροφορηθεί και/ή αξιοποιήσει τούτο για εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς και άλλους όμοιους και/ή συναφείς με τους στόχους και σκοπούς του Ιδρύματος.

Επιφυλασσόμενος να δώσω σε άλλα σημειώματα στην πορεία περαιτέρω λεπτομέρειες για τους σκοπούς και σκοπούμενη δράση και λειτουργία του Ιδρύματος, για την ώρα σημειώνω ότι με τον προγραμματισμό λειτουργίας και έναρξη των δραστηριοτήτων του, προκύπτει η ανάγκη επανα-αυτοπροσδιορισμού -σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα- όσων θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του Ιδρύματος, με το που θα πάρουν μπρος οι μηχανές του. Κάτι που επηρεάζει και εμένα προσωπικά, αφού -ως προαναφέρω- τα ιδρυτικά μέλη στον καταρτισμό του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος μου εμπιστεύθηκαν το πόστο του εκτελεστικού διευθυντή. Συνακόλουθα, μαζί μ’ εμένα επηρεάζεται και η ιστοσελίδα «ekypros-news.com.cy». Γι’ αυτό, λοιπόν, μιλώ για αναγκαίο επανα-αυτοπροσδιορισμό. Για την ώρα, βέβαια, δεν τίθεται θεμα αναστολής της λειτουργίας της ιστοσελίδας. Θα αλλάξει, ωστόσο, σταδιακά ο χαρακτήρας και το περιεχόμενό της. Και στον όγκο και στον χαρακτήρα. Με περισσότερο άρθρα, σχόλια και αναλύσεις και λιγότερο κείμενα ευρύτερου ειδησεογραφικού προσανατολισμού. Με την ιστοσελίδα να μπαίνει κι αυτή σταδιακά στην προώθηση των σκοπών του Ιδρύματος Λογραφίας και Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης”.

Ευλεπιστώντας να έχω για τούτο την κατανόηση και -γιατί όχι- τη βοήθεια και συμβολή στην πραγμάτωση του έργου του Ιδρύματος όλων των φίλων της ιστοσελίδας και του γράφοντος, εύχομαι από καρδιάς σε όλους, στο λαό μας και στον κόσμο όλο Καλή Πρωτοχρονιά, Ευτυχισμένο και Ειρηνικό Νέο Έτος, Υγεία, Χαρά και κυριολεκτικά εν Ανθρώποις ευδοκία! Και στην Κύπρο και το λαό μας ειρήνη και επανένωση/συμβίωση σε μια επανενωμένη, ειρηνική και δημοκρατική πατρίδα. Χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις. Χωρίς κατοχή και έποικους. Μια ειρηνική και ευημερούσα Κύπρο για όλους τους Κυπρίους: Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες Αρμένηδες, και Λατίνους.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top