Menu
Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μπαίνει σε λειτουργία

Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρ…

• Γερμανοί κομμουνιστές κ...

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίνδυνη κλιμάκωση και συνεχόμενα αντίποινα από το Ιράν

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίν…

• Πλήγματα Αμερικανο-ισρα...

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ο κό...

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώπης για την επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ;

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώ…

• Το κάλπικο αφήγημα ότι ...

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού …

• Στόχος των ΗΠΑ η εξασθέ...

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομοκράτη με τον Τζένκινς Χαν ενώ για την «ευλογημένη Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ χτυπά ξανά τη Συρία

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομ…

• Την ίδια στιγμή ο Τραμπ...

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Επιπλέον 200 δισ. δολάρια...

Ανεπίστρεπτη πορεία

Ανεπίστρεπτη πορεία

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός π...

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι προεκτάσεις

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας με κριτική στον Τραμπ

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέ…

• «Το Ιράν δεν συνιστούσε...

Prev Next

Γαλλία: Έτοιμη να αποσύρει το πιο αμφιλεγόμενο μέτρο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισς, δηλώνει ο πρωθυπουργός

  • Written by 
Γαλλία: Έτοιμη να αποσύρει το πιο αμφιλεγόμενο μέτρο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισς, δηλώνει ο πρωθυπουργός

Η κυβέρνηση είναι «διατεθειμένη να αποσύρει» από το σχέδιό της για μεταρρύθμιση των συντάξεων το μέτρο που δίνει κίνητρα στους Γάλλους να εργαστούν έως την ηλικία των 64 ετών, το οποίο απορρίπτεται ομόφωνα από τα συνδικάτα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ σε επιστολή που απηύθυνε χθες, Σάββατο, σε συνδικάτα εργαζομένων και εργοδοτικές οργανώσεις.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης είχε υποσχεθεί ότι θα προέβαινε σε μια ανακοίνωση στη διάρκεια της ημέρας, στην προσπάθεια να τεθεί τέρμα στην απεργία που παραλύει τις μεταφορές, κυρίως στην περιοχή του Παρισιού, εδώ και πέντε εβδομάδες. Ο Εντουάρ Φιλίπ διευκρινίζει, ωστόσο, στην επιστολή του πως οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν στα μέτρα που θα εφαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ισορροπία του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2027 - σε διαφορετική περίπτωση η παράταση των ηλικιακών ορίων για πλήρη σύνταξη θα επαναφερθεί.

Το μέτρο αυτό ήταν το πιο αμφιλεγόμενο του σχεδίου για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Είχε σκοπό να παράσχει προοδευτικά κίνητρα στους Γάλλους προκειμένου να συνταξιοδοτούνται στα 64 έτη, επιβάλλοντας μια επιβάρυνση - η νόμιμη ηλικία αποχώρησης από την εργασία είναι τώρα τα 62 έτη.

Το μέτρο αυτό είναι κόκκινη γραμμή για όλα τα συνδικάτα και κυρίως το μεγαλύτερο από αυτά, το CFDT, το οποίο τάσσεται ωστόσο επί της αρχής υπέρ της μεταρρύθμισης που επιθυμεί η κυβέρνηση για ένα ενιαίο σύστημα στη βάση πόντων. Το συνδικάτο αυτό χαιρέτισε σήμερα σε μια ανακοίνωση την κίνηση, λέγοντας πως δείχνει «τη βούληση της κυβέρνησης να βρει έναν συμβιβασμό».

Τώρα οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα θα πρέπει να δεσμευθούν σε μια διάσκεψη για την ισορροπία και τη χρηματοδότηση των συντάξεων, που θα πρέπει να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της «μέχρι τα τέλη Απριλίου», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Αν δεν καταφέρουν να βρουν μέχρι τότε μέτρα που θα επιτρέπουν την ισορροπία του συστήματος, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει, προειδοποίησε. «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής στο σημείο αυτό: θα αναλάβω τις ευθύνες μου», επέμεινε ο Πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο ανατολικό Παρίσι εναντίον της μεταρρύθμισης, η οποία έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα πολλά διαφορετικά ανά τομέα συνταξιοδοτικά καθεστώτα με ένα ενιαίο στη βάση ενός συστήματος πόντων. Κατά τη διαδήλωση σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και κλομπ εναντίον διαδηλωτών που έσπασαν βιτρίνες και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και διαφημιστικές πινακίδες.

Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα συνδικάτα είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πρόκληση στην επιθυμία του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

ΚΥΠΕ - ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP - Reuters

back to top