Κατά 700% αυξήθηκαν οι φόροι στα ακίνητα στην Ελλάδα!
- Written by eKypros
• Την τελευταία 10ετία, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ...
Γράφει: Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος*
Φορολογική λεηλασία. Η λαϊκή κατοικία και γενικότερα τα ακίνητα της χώρας την τελευταία 10ετία (2009-2018), αντιμετωπίστηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ως η βασική πηγή εσόδων για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Οι ληστρική φόροι που επιβλήθηκαν στα ακίνητα αποτέλεσαν την ιδανικότερη και μονιμότερη πηγή εσόδων για τα δημόσια ταμεία. Με όχημα κυρίως τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος αποδίδει ετησίως 2,7 δις ευρώ, αλλά και μια σειρά πρόσθετων χαρατσιών ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει μόνιμα στο κράτος για το σπίτι που κατοικεί!
Ειδικότερα σε έρευνα που διεξήγαγε ο ΟΟΣΑ (Οικονομικός Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για την περίοδο 2009-2018 και μέρος της παρουσίασε ο «Αθήνα 9,84» αποκάλυψε ότι ενώ στις περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ κατεγράφη μείωση η σταθεροποίηση στην επιβαλλόμενη φορολογία στα ακίνητα και στη γη, στην Ελλάδα η φορολογία εκτινάχθηκε στα ύψη.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ με τον τίτλο «Taxing Wages 2019» τα έσοδα στη φορολογία των ακινήτων από 0,3% του ΑΕΠ το 2009, μια δεκαετία μετά (έτος 2018) έφτασαν στο 2,1% του ΑΕΠ το οποίο μεταφράζεται σε ετήσια φορολογικά έσοδα ύψους 3,8 δις ευρώ και αύξηση 700%!!!
Η άγρια φορολογία όμως συνεχίζεται και με την είσοδο στην …«μεταμνημονιακή περίοδο» με τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από τα ακίνητα να αποτελούν τη βάση για την επίτευξη των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων.
Συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό του 2019 προβλέπονται έσοδα από φόρους στην ακίνητη περιουσία ύψους 3,853 δις ευρώ, οι οποίοι Θα προέλθουν από τους εξής τομείς:
- ΕΝΦΙΑ: 2,711 δις ευρώ
- Φόρος στη μεταβίβαση οικοπέδων και αγροκτημάτων: 71 εκ. ευρώ
- Φόρος στη μεταβίβαση οικοδομών: 245 εκ. ευρώ
- Τέλη χαρτοσήμου σε μισθώματα από ακίνητα: 128 εκ. ευρώ
- ΦΠΑ στις νέες οικοδομές: 22 εκ. ευρώ
- Φόρος στην ακίνητη περιουσία (ΦΑΠ): 7 εκ.
- Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ): 41 εκ.
- Από εκδόσεις πολεοδομικών αδειών: 3 εκ. ευρώ
- Λοιποί φόροι στην ακίνητη περιουσία: 1 εκ. ευρώ
- Φόροι κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών: 151 εκ. ευρώ
- Πρόστιμα για αυθαίρετα κτίσματα: 3 εκ. ευρώ
- Έσοδα από μισθώματα και πωλήσεις: 470 εκ. ευρώ
Η φορολογική «σφαγή» που βιώνουν πλέον τα ελληνικά νοικοκυριά έχει μετατρέψει την Ελλάδα στις πιο ακριβές, φορολογικά, χώρες για τα ακίνητα και τη γη, και μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ! Καταλαμβάνει πλέον την 5η κατά σειρά θέση, μετά τον Καναδά,το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Με λίγα λόγια ο ελληνικό λαός εκτός από τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές έχει να υποστεί και πλήθος «χαρατσιών» για το σπίτι που μένει προκειμένου να αποπληρωθούν οι δανειστές και να διατηρηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή…
* Ημεροδρόμος









