Menu
Ευρωζώνη: «Σκοτσέζικο ντους» για το κεφάλαιο οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας

Ευρωζώνη: «Σκοτσέζικο ντους» για το…

• Οι πολλές αβεβαιότητες ...

Ο διεθνής ταραξίας δεν θωπεύεται

Ο διεθνής ταραξίας δεν θωπεύεται

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Η ναζιστική ιδεολογία είναι σύμφυτη με το έγκλημα

Η ναζιστική ιδεολογία είναι σύμφυτη…

• Η υπόθεση της επίθεσης ...

Βρετανία: «Έκρηξη» χρεών για εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά

Βρετανία: «Έκρηξη» χρεών για εκατομ…

Περίπου 4 εκατομμύρια φτω...

Ορολογία ενοχικού σιέλου

Ορολογία ενοχικού σιέλου

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Χ...

Μάνος Χατζιδάκις: «Πιστεύω στο τραγούδι που μας αποκαλύπτει και μας εκφράζει εκ βαθέων»

Μάνος Χατζιδάκις: «Πιστεύω στο τραγ…

Σαν σήμερα, στις 23 Οκτωβ...

Η πράσινη μετάβαση, ο υπ. Οικονομκών, το κόστος και οι πραγματικές αλήθειες που δεν λέγονται...

Η πράσινη μετάβαση, ο υπ. Οικονομκώ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Δίωξη Μπογιόπουλου: «Διαφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου, το δικαίωμά σου να το λες» (Βολταίρος)

Δίωξη Μπογιόπουλου: «Διαφωνώ με αυτ…

του Γιώργου Ροΐδη* Σήμερ...

ΚΚΕ: Να βάλουμε το άλογο μπροστά από το κάρο!

ΚΚΕ: Να βάλουμε το άλογο μπροστά απ…

• Ειρήνη ασφάλεια - εδαφι...

Ένας ανατριχιαστικός χάρτης με τις …“αξίες” της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ένας ανατριχιαστικός χάρτης με τις …

Τις τελευταίες ώρες κυκλο...

Prev Next

Πλούσιο και φέτος το πρόγραμμα του Μήνα Γαλλοφωνίας

Πλούσιο και φέτος το πρόγραμμα του Μήνα Γαλλοφωνίας

* Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την 1η Μαρτίου, με τα εγκαίνια του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου χωρών της Γαλλοφωνίας, και θα διαρκέσουν μέχρι τις 7 Απριλίου

 

Με επίκεντρο την πλούσια ιστορία και πολιτισμό της Γαλλίας, πραγματοποιούνται τον Μάρτη στην Κύπρο, συζητήσεις, διαλέξεις, παραστάσεις θεάτρου, προβολές κινηματογράφου, συναυλίες, και εκθέσεις ζωγραφικής στο πλαίσιο του Μήνα Γαλλοφωνίας που διοργανώνεται και φέτος στο νησί, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, σε Διάσκεψη Τύπου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Μαρτίου παρουσίασαν ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, και οι πρέσβεις των χωρών που συμμετέχουν στη διοργάνωση του καθιερωμένου αυτού πολιτισμικού θεσμού, οι οποίοι ανέδειξαν την μορφωτική και ψυχαγωγική αξία του καθώς και την ευρύτερη σημασία του ως μέσο ανάπτυξης της συνεργασίας, της αλληλοκατανόησης και της πολιτιστικής ανταλλαγής.

Στη διάσκεψη Τύπου συμμετείχαν οι πρέσβεις της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Βουλγαρίας, ο πρόξενος της Τυνησίας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας καθώς και ο Προσωπικός Αντιπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μόνιμο Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας.

Οι φετινές εκδηλώσεις τίθενται κάτω από το κοινό σύνθημα «Αγαπώ, Μοιράζομαι» («J’aime, je partage»).

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας πρόκειται για «δύο λέξεις με πλούσιο εννοιολογικό περιεχόμενο, τις οποίες αν υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας, ως άνθρωποι και ευρύτερα ως κοινωνία, μπορούμε να ελπίζουμε σ’ ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο αύριο”.

Οι εκδηλώσεις του Μήνα Γαλλοφωνίας οργανώνονται από τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τις Πρεσβείες και τα Προξενεία των χωρών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει διαγωνισμούς, συζητήσεις, θέατρο, κινηματογράφο, συναυλίες, διαλέξεις, τραγούδια καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την 1η Μαρτίου, με τα εγκαίνια του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου χωρών της Γαλλοφωνίας, και θα διαρκέσουν μέχρι τις 7 Απριλίου. Η κυπριακή ταινία «Μέλος Οικογένειας» του Μαρίνου Καρτίκκη, θα προβληθεί στις 6 Μαρτίου στο Cine Studio και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Στις 22 Μαρτίου 2017 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του νεοελληνιστή Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ, Jacques Bouchard, με θέμα «Η νεωτερική επίδραση των γαλλικών γραμμάτων στον Πρώιμο Νεοελληνικό Διαφωτισμό».

Στις 28 Μαρτίου, διοργανώνεται στην Πανεπιστημιούπολη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, διάλεξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Grenoble Alpes, Francois Mangenot, με θέμα «Πλεονεκτήματα και περιορισμοί του Web 2.0 στη διδασκαλία και εκμάθηση των γλωσσών».

Επίσης, η Ελβετική Πρεσβεία εξασφάλισε τα δικαιώματα προβολής της γαλλοελβετικής ταινίας κινουμένων σχεδίων με κοινωνικά μηνύματα με τίτλο «Η ζωή μου σαν κολοκύθα», σε σκηνοθεσία Claude Barras και παραχώρησε αντίτυπα για δανεισμό σε σχολεία όλων των επαρχιών.

Εξάλλου, μαθητές και μαθήτριες Γαλλικών, από 66 Λύκεια και 58 Γυμνάσια δημόσια και ιδιωτικά, με 126 συμμετοχές, ανταποκρίθηκαν με τρόπο αξιοσημείωτο και δημιουργικό στον ετήσιο παγκύπριο ενδοσχολικό διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας με θέμα «Ανακαλύψτε τους δεσμούς μεταξύ της Κύπρου και των άλλων χωρών της Γαλλοφωνίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017».

Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top