Menu
Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μπαίνει σε λειτουργία

Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρ…

• Γερμανοί κομμουνιστές κ...

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίνδυνη κλιμάκωση και συνεχόμενα αντίποινα από το Ιράν

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίν…

• Πλήγματα Αμερικανο-ισρα...

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ο κό...

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώπης για την επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ;

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώ…

• Το κάλπικο αφήγημα ότι ...

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού …

• Στόχος των ΗΠΑ η εξασθέ...

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομοκράτη με τον Τζένκινς Χαν ενώ για την «ευλογημένη Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ χτυπά ξανά τη Συρία

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομ…

• Την ίδια στιγμή ο Τραμπ...

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Επιπλέον 200 δισ. δολάρια...

Ανεπίστρεπτη πορεία

Ανεπίστρεπτη πορεία

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός π...

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι προεκτάσεις

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας με κριτική στον Τραμπ

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέ…

• «Το Ιράν δεν συνιστούσε...

Prev Next

Όταν η Αιθιοπία αρνήθηκε τα δανεικά του Βρετανικού Μουσείου

  • Written by 
Όταν η Αιθιοπία αρνήθηκε τα δανεικά του Βρετανικού Μουσείου

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω συνέντευξής του στον Observer, για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, δεν είναι φρέσκια ιδέα. Για την ακρίβεια είναι η πάγια τακτική του Βρετανικού Μουσείου, απέναντι σε οποιαδήποτε χώρα διεκδικεί την επιστροφή αντικειμένων που λεηλατήθηκαν. Κάποιες χώρες, όπως η Αιθιοπία, αρνούνται να το αποδεχτούν.

Τα αντικείμενα που διεκδικεί η Αιθιοπία λεηλατήθηκαν στη μάχη της Μακντάλα το 1868. Έπειτα από την ήττα και την αυτοκτονία του αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Τεουοντρος Β’, τα στρατεύματα της Βρετανικής αυτοκρατορίας κατέλαβαν το οχυρό και έφυγαν με εκατοντάδες θρησκευτικά αντικείμενα και κοσμήματα. Τα περισσότερα εξ αυτών έχουν καταλήξει σε μουσεία, ειδικά στο Βρετανικό. Τους στρατιώτες συνόδευε μάλιστα και εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, για να αγοράζει πρώτος τα καλύτερα κομμάτια.

Η Αιθιοπία έχει επανειλημμένα ζητήσει την επιστροφή των αντικειμένων, όπως και η Νήσος του Πάσχα για ένα κεφάλι αγάλματος Μοάι που λεηλατήθηκε συμπτωματικά το ίδιο έτος. Το ίδιο ζητά και η Νιγηρία για τα ορειχάλκινα αντικείμενα και τα γλυπτά του παλατιού του Μπενίν, που η Βρετανική αυτοκρατορία λεηλάτησε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το Βρετανικό Μουσείο αρνείται πεισματικά έστω και το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής των αντικειμένων, αντιπροτείνοντας τον δανεισμό τους. Ακριβώς το ίδιο που, με «πρωτοβουλία» του Έλληνα πρωθυπουργού, επιχειρεί να προτείνει η Ελλάδα.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα όμως, οι χώρες αυτές θεωρούν τέτοιες προτάσεις ως υποτιμητικές. Το 2018, έπειτα από μία ακόμα νύξη για την προοπτική δανεισμού, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας είχε αρνηθεί μέσω της υπουργού Χιρούτ Βολντεμαριάμ. «Αυτό που έχουμε ζητήσει είναι η αποκατάσταση της κληρονομιάς μας, που λεηλατήθηκε από τη Μακντάλα πριν 150 χρόνια. Παρουσιάσαμε το αίτημά μας το 2007 και ακόμα περιμένουμε», ήταν τα λόγια της.

Ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Αιθιοπίας, Εφρέμ Αμάρε, προσέθεσε «Είναι ξεκάθαρα γνωστό από που προήλθαν αυτοί οι θησαυροί και σε ποιον ανήκουν. Η απαίτησή μας δεν ήταν ποτέ να τα δανειστούμε. Η απαίτηση της Αιθιοπίας ήταν πάντα η επιστροφή αυτών των παρανόμως κτηθέντων θησαυρών. Όχι να τα δανειστούμε».

Αναδημοσίευση από Ημεροδρόμο - Πηγή: info-war.gr

back to top