Menu
Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μπαίνει σε λειτουργία

Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρ…

• Γερμανοί κομμουνιστές κ...

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίνδυνη κλιμάκωση και συνεχόμενα αντίποινα από το Ιράν

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίν…

• Πλήγματα Αμερικανο-ισρα...

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ο κό...

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώπης για την επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ;

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώ…

• Το κάλπικο αφήγημα ότι ...

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού …

• Στόχος των ΗΠΑ η εξασθέ...

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομοκράτη με τον Τζένκινς Χαν ενώ για την «ευλογημένη Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ χτυπά ξανά τη Συρία

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομ…

• Την ίδια στιγμή ο Τραμπ...

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Επιπλέον 200 δισ. δολάρια...

Ανεπίστρεπτη πορεία

Ανεπίστρεπτη πορεία

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός π...

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι προεκτάσεις

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας με κριτική στον Τραμπ

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέ…

• «Το Ιράν δεν συνιστούσε...

Prev Next

Οι “Μουσικές του κόσμου” τον Ιούλιο, στη Λεμεσό

  • Written by 
Οι “Μουσικές του κόσμου” τον Ιούλιο, στη Λεμεσό
Γράφει: Σταύρος Κονιώτης*

Για το καθιερωμένο ραντεβού του με τους μουσικόφιλους επιστρέφει και αυτό το καλοκαίρι, από τις 10 μέχρι τις 26 Ιουλίου, η εκδήλωση "Μουσικές του κόσμου" (13th Rialto World Music Festival), που οργανώνει το θέατρο Ριάλτο, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Δήμο Λεμεσού.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το θέατρο Ριάλτο μεταφέρει τη σκηνή του στην Πλατεία Ηρώων, και υποδέχεται σχήματα και μουσικούς από την Κύπρο και το εξωτερικό, προσφέροντας την ευκαιρία για μουσική συνδιαλλαγή μεταξύ κοινού και μουσικών διαφορετικών παραδόσεων και επιρροών. Το Φεστιβάλ αναδεικνύει μουσικές με κοινές αφετηρίες και επιρροές, που αντλούν την έμπνευση τους από την παράδοση της κάθε χώρας, ενώ η Κύπρος προβάλλει ως γέφυρα μεταξύ τους.

Παραμένοντας μια συνάντηση σχημάτων και ήχων από διάφορες χώρες, το φεστιβάλ διευρύνεται φέτος ακόμη περισσότερο, φιλοξενώντας σχήματα από χώρες που συμμετέχουν για πρώτη φορά στις "Μουσικές του κόσμου".

Το κουαρτέτο Fourth Moon με μουσικούς από Σκωτία, Ιταλία, Αυστρία και Γαλλία, θα παρουσιάσει μια ιδιαίτερη μουσική που, ενώ έχει τις ρίζες της στη σκωτσέζικη και ιρλανδική μουσική παράδοση, αναπτύσσει το δικό της χαρακτήρα συμπεριλαμβάνοντας επιρροές από κλασική και τζαζ μέχρι τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Ευρώπης.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη μπάντα world μουσικής Dikanda από την Πολωνία, αντλεί έμπνευση από τους παραδοσιακούς φολκλόρ ήχους της ευρύτερης Ανατολής, από τα Βαλκάνια, το Ισραήλ, το Κουρδιστάν τη Λευκορωσία μέχρι και την Ινδία.

Τέλος η Mercedes Peón, μία από τις πλέον χαρισματικές ερμηνεύτριες της σύγχρονης world music σκηνής θα μας μυήσει στις μουσικές της Γαλλικίας.

Κατασκήνωση παραδοσιακής μουσικής Ethno Cyprus

Η πολυπολιτισμική διάσταση του Φεστιβάλ συναντάται για μια ακόμη χρονιά με το Ethno Cyprus, την κατασκήνωση παραδοσιακής μουσικής που διοργανώνει το Ευρω-Αραβικό Κέντρο Νεανικής Μουσικής.

Συγκεκριμένα, περίπου 40 νεαροί δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες θα παρουσιάσουν στην εναρκτήρια συναυλία του "Rialto World Music Festival" ένα δείγμα της κοινής τους δημιουργίας, που θα συνδυάζει τις μουσικές παραδόσεις των Μεσογειακών Χωρών.

Από κυπριακής πλευράς, συμμετέχουν οι Monsieur Doumani, που επικεντρώνονται στη διασκευή κυπριακών παραδοσιακών κομματιών, ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται το Νικόλας Τρύφωνος Quintet, με αυθεντικές συνθέσεις και μελωδίες της τζαζ και της παραδοσιακής μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Για πρώτη φορά εμφανίζεται επίσης το σχήμα Macumba που παρουσιάζει μια διαφορετική προσέγγιση στους λατινικούς ρυθμούς, μέσα από μια σύγχρονη τζαζ αισθητική αντίληψη.

Rialto Residency

Στο Φεστιβάλ εντάσσονται και φέτος οι δραστηριότητες του "Rialto Residency", που εστιάζεται σε τεχνικά, στυλιστικά στοιχεία και συνθετικές φόρμες των παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου.

Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον  Ελλαδίτη μουσικό Μιχάλη Χολέβα, οι μουσικοί του "Rialto Residency" θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της τετραήμερης μουσικής συγκατοίκησης τους, στην αυλή του κοινοτικού ξενώνα, στο χωριό Λόφου,  το Σάββατο 21 Ιουλίου (21:00), σε μια συναυλία με παραδοσιακές και πρωτότυπες συνθέσεις τους.

Όλες οι εκδηλώσεις "Μουσικές του κόσμου" είναι ανοικτές για το κοινό.

* ΚΥΠΕ

back to top