Menu
«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δασκάλα σου... Εγώ σου έμαθα τραγουδάκια, εσύ κι η οικογένεια σου με διδάξατε μαθήματα ζωής»

«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δα…

• Το αξιοσημείωτο μήνυμα ...

Τα ορφανά της πανδημίας...

Τα ορφανά της πανδημίας...

•Μέχρι τέλη Απριλίου 2021...

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»*

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου …

Τις τελευταίες μέρες έχει...

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια οι νεκροί παγκόσμια!

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρ…

• Στα 194,4 εκ. τα κρούσμ...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντόπας, μίζας…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντ…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι ασυμβίβαστη με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι …

Του Γιάννη Πρωτούλη* Τον...

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκτικά, μια ανάσα μακριά από το να είμαι ένα ακόμα όνομα στην λίστα των γυναικοκτονιών»

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκ…

• Η συγκλονιστική ανάρτησ...

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα κι αυτά που... κάποιοι αρνούνται να δουν και να γράψουν!

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα …

• ...Και σερβίρουν στον κ...

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορωνοϊό

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορ…

Η τελετή έναρξης των ολυμ...

Κυπριακό: Νέα τετελεσμένα προς την οριστική διχοτόμηση με ευρωΝΑΤΟική χορηγία

Κυπριακό: Νέα τετελεσμένα προς την …

• Τον εφησυχασμό για τον ...

Prev Next

Στιγμές συγκίνησης στο πολυθέαμα της λήξης του Πάφος 2017

Στιγμές συγκίνησης στο πολυθέαμα της λήξης του Πάφος 2017
Γράφει: Κική Περικλέους*

Στον ίδιο χώρο, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης, τον Ιανουάριο του 2017, στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, στην Πλατεία Δημαρχείου, μουσικές, εικόνες, προβολές, mapping , φωτισμοί  αλλά και πολύ συγκίνηση, δημιούργησαν το βράδυ του Σαββάτου ένα πολυθέαμα που θύμισε, συνεπήρε και συγκίνησε. 

Το τέλος του 2017 σηματοδοτεί για την Πάφο το τέλος ενός εξαιρετικά σημαντικού γιορτινού ταξιδιού και ταυτόχρονα την αρχή ενός καινούργιου και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης γιορτάζει όλα όσα η πόλη πέτυχε μεταμορφώνοντας την και κάνοντας τους ανθρώπους της υπερήφανους. 

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Πάφους 2017 Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης στον χαιρετισμό του στο πλαίσιο της τελετής λήξης , ανέφερε πως ο τίτλος δεν υπήρξε απλά τιμητικός για την Πάφο, αλλά συνέβαλε ώστε η Πάφος όχι μόνο να αναδείξει και να προβάλλει τη δική της ιστορία και πολιτισμό ως μέρος του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά να προσφέρει στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γίγνεσθαι , τοποθετώντας την πόλη μας στον Ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη.

Ήταν ταυτόχρονα είπε η ευκαιρία για την Πάφο να μεταμορφωθεί σε μια σύγχρονη δυναμική πόλη, που παράγει και στηρίζει τον πολιτισμό και εμπλέκει ενεργά τους κατοίκους και επισκέπτες της. 

Είμαστε περήφανοι...

Είμαστε περήφανοι είπε ο κ. Πατσαλίδης, “ γιατί με τα μικρά μας μέσα δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα για το 2017 με περισσότερες από 350 εκδηλώσεις και 1700 καλλιτέχνες από την Πάφο, την Κύπρο, την Ευρώπη, αλλά και την Ασία σε όλο τον κόσμο. Σ’ αυτήν την κορυφαία διοργάνωση – όπως είπε- δεν συμμετείχαν μόνο καλλιτέχνες αλλά όλη η κοινωνία, ολόκληρη η Επαρχία της Πάφου, εκατοντάδες φορείς, οργανωμένα σύνολα, πολίτες, εθελοντές και μαθητές συμμετείχαν και συνέβαλαν μέσω των προγραμμάτων της Κοινωνικής Συμμετοχής, των Εθελοντών και των Σχολείων εν Δράσει. 

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 είπε πως ο Οργανισμός δούλεψε με τους εκατοντάδες εθελοντές, καλλιτέχνες και συνεργάτες σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες και συχνά τα εμπόδια φαίνονταν ανυπέρβλητα, όπως είπε. Παρόλα αυτά συνέχισε, το πάθος, το όραμα και η σκληρή δουλειά, έφεραν τα αποτελέσματα που όλοι ποια αναγνωρίζουν.

Η Πάφος αποτελεί πλέον παράδειγμα για άλλες μικρές πόλεις της Ευρώπης...

Ακολούθως ο κ. Πατσαλίδης εξέφρασε την υπερηφάνειά του για την αναγνώριση και την αξιολόγηση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λέει ξεκάθαρα ότι “Η Πάφος αποτελεί πλέον παράδειγμα για άλλες μικρές πόλεις της Ευρώπης”.

Ένα ταξίδι είπε, που άρχισε πριν πέντε χρόνια τελειώνει απόψε εδώ, ένα ταξίδι όμορφο μεγάλο και δύσκολο αλλά πάνω από όλα ένα ταξίδι – όπως είπε- που μας γέμισε εμπειρίες και γνώσεις, ένα ταξίδι με πολλούς ανέμους και τρικυμίες αλλά που στο τέλος κατάφερε να μας οδηγήσει, με επιτυχία στον προορισμό μας.

Τέλος ο πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 ευχαρίστησε την Πολιτεία, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα τα αρμόδια Υπουργεία, όλες τις αρχές , τους φορείς, και τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και εκείνους που εργάστηκαν κατά την περίοδο της διεκδίκησης του τίτλου.  

Πολιτιστικό κέντρο μιας ολόκληρης ηπείρου

Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως στους 12 μήνες αυτού του οδοιπορικού, βιώσαμε τη μοναδική εμπειρία της μικρής πόλης των 35.000 κατοίκων και των 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων  να γίνεται το πολιτιστικό κέντρο μιας ολόκληρης ηπείρου.

Είδαμε, είπε,  “ την πόλη μας να μεταμορφώνεται μέσα από τα έργα αστικής ανάπλασης και υποδομής και νοιώσαμε τον παλμό της κινητοποίησης της κοινωνίας όταν στους κόλπους της συνενώνονται δυνάμεις γύρω από έναν πραγματικά μεγάλο σκοπό”.

Ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε και στην ηθική ικανοποίηση που προκύπτει από το γεγονός, ότι ο τίτλος της ΠΠΕ συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση του μεγάλου και δύσκολου στόχου της ΤΑ για ανασυγκρότηση και αναμόρφωση της πόλης, πράγμα που έγινε κατορθωτό με την αποφασιστική στήριξη του Κράτους. 

Επεσήμανε ακόμη πως ο τίτλος και το Πάφος 2017 ως ιδέα και περιεχόμενο, ζωογόνησαν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και δημιούργησαν την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ο Δήμος, με την ισχυρή στήριξη της Κυβέρνησης των οργανωμένων συνόλων και της κοινωνίας των πολιτών, σχεδίασε και υλοποίηση ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναγέννησης της πόλης. 

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα ο κ. Φαίδωνος είπε ότι εκτίμησε ότι οι ιδέες που συνελήφθησαν και οι σχεδιασμοί και τα έργα που υλοποιήθηκαν στα τρία περίπου τελευταία χρόνια , αποτελούν ένα μεγάλο και πολύτιμο κεκτημένο για την πόλη και την Επαρχία μας και βέβαια, μια βαριά κληρονομιά. 

Τέλος ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε ότι ως Δήμαρχος αυτής της πόλης , αισθάνεται ότι δεν μπορούμε αλλά ούτε δικαιούμαστε να μην αξιοποιήσουμε με αποφασιστικότητα, σωστό σχεδιασμό και όραμα αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο. 

Επιπρόσθετα διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Πάφου αναλαμβάνοντας τον ρόλο και τις ευθύνες του, θα εκπονήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο πνευματικής και πολιτισμικής ανασυγκρότησης και αναβάθμισης της πόλης, εμπλέκοντας οργανωμένα σύνολα και άτομα που μπορούν και θέλουν να συμβάλουν ουσιαστικά στη μεγάλη αυτή προσπάθεια. 

Οι συντελεστές της τελετής λήξης

Στην τελετή λήξης το σενάριο ανέλαβαν οι  Σπύρος Χαραλάμπους, Γιώργος Στυλιανού Μάτσης, τη σκηνοθεσία ο  Σπύρος Χαραλάμπους, Production designer ο  Γιώργος Στυλιανού Μάτσης, στη  Μουσική διεύθυνση / Eπιμέλεια ο  Γιώργος Χριστοδουλίδης, στη  Χορογραφία/χορός ο Πάνος Μαλακτός , στον Σχεδιασμό φωτισμού ο Jacek Chojczak, στον σχεδιασμό Video ο Piotr Maruszak .

Επίσης Βοηθός Σκηνοθέτης ο  Loukas Walewski ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν η  Χορωδία Μουσικού Γυμνασίου Πάφου σε διεύθυνση Ελένης Κυπριανού, η Χορωδία Μουσικού Λυκείου Πάφου σε διεύθυνση Ισαβέλλας Χριστοφίδου, η Φιλαρμονική Δήμου Πάφου σε διεύθυνση Ζαχαρία Ευαγγέλλου, το σχήμα Monsieur Doumani 

Στο τραγούδι οι Γιάννης Κότσιρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Jasmin Levy, Κύρος Πατσαλίδης,, Μάριος Ανδρέου, Τασούλα Βορκά, Μαρίζα Αναστασιάδη, Πανίκος Πιστέντης. 

Στα Θεατρικά στιγμιότυπα η  Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Νιόβη Χαραλάμπους, Erdogan Kavaz Μάριος Ιωάννου.

Στην ορχήστρα ο  Ηλίας Ιωάννου, στην τρομπέτα, Σάββας Χριστοδούλου, στο  Φλάουτο, Νίκη Αντρονίκου: Μαντολίνο, Μαριάννα Γεωργίου: Πιάνο/Πλήκτρα , Αντώνης Γεωργίου: Πιάνο/Πλήκτρα, Θέμης Παπαδόπουλος: Ηλεκτρική Κιθάρα, Τιμόθεος Στυλιανίδης: Κλασική Κιθάρα, Σωκράτης Τερπίζης: Ακουστική Κιθάρα, Ανδρέας Ροδοσθένους: Ηλεκτρικό Μπάσο, Δημήτρης Τερπίζης: Ντραμς /Κρουστά, Νικόλας Τσαγγάρης: Ντραμς /Κρουστά 

Τέλος στην ενορχήστρωση/Διεύθυνση ορχήστρας ο  Σωκράτης Τερπίζης.

Την εκδήλωση  που έληξε με την ρίψη πυροτεχνημάτων τίμησε με την παρουσία τους πλήθος κόσμου.

 

*ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top