Menu
ΕΛΑΜίτες: Δεν... φταίνε αυτοί· τόσοι είναι, τόσα και τέτοια -ανιστόρητα- λένε!*

ΕΛΑΜίτες: Δεν... φταίνε αυτοί· τόσο…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Μοναδικός και Αθάνατος!

Μοναδικός και Αθάνατος!

Γράφει: Γιάννης Ιωαννίδης...

Η Νατάσσα Μποφίλιου τραγουδά για τον Παύλο και τη Μάγδα Φύσσα

Η Νατάσσα Μποφίλιου τραγουδά για το…

• ...«Βασίλεψες αστέρι μο...

Ευρωκοινοβούλιο: Ένα ακόμα υποκριτικό ψήφισμα για τα «δικαιώματα» και τις «διακρίσεις»

Ευρωκοινοβούλιο: Ένα ακόμα υποκριτι…

Ψήφισμα «σχετικά με τα δι...

Η Δημοκρατία απέναντι στον κόσμο του πραγματικού ψεύδους

Η Δημοκρατία απέναντι στον κόσμο το…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Μάγδα Φύσσα: Δεν τελειώσαμε με τον φασισμό...

Μάγδα Φύσσα: Δεν τελειώσαμε με τον …

• ...Η πάλη πρέπει να είν...

Το λεξιλόγιο της διαστροφής

Το λεξιλόγιο της διαστροφής

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Ο...

Μικρός πήγα κι εργάστηκα…

Μικρός πήγα κι εργάστηκα…

Γράφει: Δημήτρης Κούλαλης...

Ο ΑΠΟΕΛ, ο “αδιαπραγμάτευτος" στόχος του Πρ. Πετρίδη, το “ευ αγωνίζεσθαι” και ο... Καπιταλισμός

Ο ΑΠΟΕΛ, ο “αδιαπραγμάτευτος" …

• Κι οι ευθύνες αρμοδίων ...

Πλαστά διλήμματα γύρω από το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Πλαστά διλήμματα γύρω από το Προσφυ…

Της Κατερίνας ΓΕΡΑΚΗ* Η ...

Prev Next

Η μεταμεσονύχτια συνάντηση Κληρίδη - ΕΟΚΑ Β’ [26/8/1976] και η επιστολή που ακολούθησε...

Η μεταμεσονύχτια συνάντηση Κληρίδη - ΕΟΚΑ Β’ [26/8/1976] και η επιστολή που ακολούθησε...
Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Στο χθεσινό «εν Τύποις» πόνημα, αναφερόμενος στην πρώτη απόπειρα Συναγερμού και ΕΟΚΑ Β’ για πολιτικο-εκλογική σύμπλευση, στις εκλογές Σεπτεμβρίου 1976, και στην αποτυχία των δύο μερών να έλθουν -επίσημα- σε εκλογική συμμαχία, σημείωνα ότι οι στόχοι των δύο πλευρών ήταν συγκρουόμενοι. Κι αυτο όχι ως δικό μου πολιτικό συμπέρασμα, αλλά ως ορθή ανάγνωση σχετικής προς Γλαύκο Κληρίδη επιστολής της ΕΟΚΑ, με ημερομηνία 28 Αυγούστου 1976  -εννέα μόλις μέρες πριν τις εκλογές της 5ης Σεπτεμβρίου- όπου προέκυπτε πως ο μεν Συναγερμός επιζητούσε απλώς τις ψήφους της ισχυρής -ακόμη και το 1976- ΕΟΚΑ Β’, η δε δεύτερη -στο όνομα της «Ενωτικής Παράταξης» επιζητούσε την διατήρηση της ιδεολογικής και οργανωτικής της αυτοτέλειας. Κι αυτό στο όνομα του “αντικειμενικού σκοπού”, για τον οποίο “συνεστήθη, ηγωνίσθη και υπάρχει”.

Αλλά -προσέξτε- ο “αντικειμενικός σκοπός” της «Ενωτικής Παράταξης» τον Αύγουστο του 1976 -δύο ακριβώς χρόνια μετά την τουρκικής εισβολή που η ίδια με το χουντοφασιστικό εοκαβήτικο πραξικόπημα προκάλεσε- ήταν κατά την ίδια η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ως εκ του σκοπού τούτου δε, η «Ενωτική Παράταξη» -η οποία όμως υπέγραφε την επιστολή ως «ΕΟΚΑ»- ξεκαθάριζε ότι δεν επιθυμούσε την “αφομείωσή” της με οποιονδήποτε άλλον πολιτικό οργανισμό, “ο οποίος δεν έχει τον αυτόν με την Παράταξίν μας Αντικειμενικόν Σκοπόν»...

Επειδή, όμως, η προς Γλαύκο Κληρίδη επιστολή της ΕΟΚΑ Β’, όπως και μια άλλη χειρόγραφη ανακοίνωση ημεροιμηνίας 25 Αυγούστου 1976 -που τελικά δεν κυκλοφόρησε, αλλά δόθηκε στον αρχηγό του Συναγερμού- είναι αφ’ εαυτού πολύ διαφωτιστικές, τις παραθέτω στη συνέχεια αυτούσιες1: Από αυτά δε τα έγγραφα προκύπτει και ο τίτλος του σημερινού πονήματος για “μεταμεσονύχτια” -ώρα 2.10 π.μ.- “συνάντηση Γλαύκου Κληρίδη - ΕΟΚΑ Β’” (με τριμελή αντιπροσωπεία της). Η συνάντηση αυτά έγινε, όπως προκύπτει από την επιστολή, στις 26 Αυγούστου 1976 στη Λεμεσό...

• Η αποκαλυπτική επιστολή της ΕΟΚΑ Β’ προς τον Γλ. Κληρίδη της 28ης Αυγούστου 1976

«Εν Λευκωσία, τη 28η Αυγούστου, 1976
Κύριον Γλαύκον Κληρίδην,
Αρχηγόν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

Κύριε Πρόεδρε,
Θέλομεν να πιστεύσετε ότι, οι υπογράφοντες την παρούσαν δεν αισθανόμεθα καθόλου ευτυχείς δι' αυτήν. Αντιθέτως, λυπούμεθα, τόσον διά το περιεχόμενο όσο και διά τον τρόπον διατυπώσεώς της. Οφείλετε όμως να παραδεχθήτε ότι, ουδόλως ευθυνόμεθα διά την ανάγκην αποστολής της.

Κύριε Πρόεδρε,
Την 27ην Ιουλίου ε.ε. εξαμελής αντιπροσωπεία της ΕΟΚΑ επραγματοποίησε, μεθ' υμών συνάντησιν εις την οικίαν του κ. Γιάγκου Παπαδοπούλου. Αντικείμενον της συναντήσεως ήτο αι προσεχείς βουλευτικαί εκλογαί, εφ' ων και εξηντλήθη η όλη συζήτησις. Η ΕΟΚΑ σας εξέθεσεν εν πάση ειλικρινεία τα απόψεις της, αίτινες δύνανται να συνοψισθούν ως ακολούθως:

Η Ενωτική Παράταξις όχι μόνον εύχεται, αλλά και επιθυμεί να συμβάλει αποτελεσματικώς εις την νίκην του εθνικόφρονως ψηφοδελτίου, έναντι του Λαϊκο-μετωπικού τοιούτου.

Η Ενωτική Παράταξις αποδέχεται μόνον εκλογικήν σύμπραξιν μετά τού «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ», εφ' όσον συμφωνηθή ένα «μίνιμουμ» προεκλογικόν πρόγραμμα, κατά το οποίον, δεν θα εκτίθεντο υφ' υμών, θέσεις επί του πολιτικού μας μέλλοντος, ως αύται εξετέθησαν εις το παρελθόν και εφ' όσον, παραλλήλως αποδέχεσθο ένα «μίνιμουμ» απαιτήσεών μας, ως η συμμετοχή εις το ψηφοδέλτιον σας, αριθμού υποψηφίων υποδειχθησομένων υφ' ημών.

Η Ενωτική Παράταξις επιθυμεί να διατηρήσει την οργανικήν και ιδεολογικήν της αυτοτέλειαν, εν ονόματι του Αντικειμενικού Σκοπού, υπέρ του οποίου, συνεστήθη, ηγωνίσθη και υπάρχει. Διότι, καθ' ημάς δεν εξέλιπε πάσα ελπίς, δυναμένη να οδηγήση εις την απελευθέρωσιν της νήσου και την Ενωσιν, μετά της Ελευθέρας Ελλάδος. Συνεπώς, δεν επιθυμούμε την αφομίωσιν μας, με οιονδήποτε άλλον πολιτικόν Οργανισμόν, ο οποίος δεν έχει τον αυτόν με την Παράταξίν μας Αντικειμενικόν Σκοπόν.

Επί πάντων των ανωτέρων εμείναμεν απολύτως σύμφωνοι. Και επί τη βάσει της ανωτέρω συμφωνίας τριμελής αντιπροσωπεία, συζήτησε μεθ' υμών, τον αριθμόν των υφ' ημών υποδειχθησομένων υποψηφίων, ων ο αριθμός ανήρχετο εις εξ (6).

Ατυχώς, όταν υπεβλήθη ο ημέτερος πίναξ, άνευ αποχρώντος λόγου, τον απερρίψατε, χωρίς να παράσχητε εξηγήσεις και χωρίς να μας δώσετε την ευκαιρίαν προς υποβολήν νέου πίνακος. Εντούτοις, παρά το γεγονός, ότι, δεν ετηρήσατε τα συμφωνηθέντα, επειδή διακαής επιθυμία μας ήτο, η εκλογική σύμπραξις και ίνα σας διευκολύνωμεν περισσότερον, υπεδείξαμεν νέους υποψηφίους, ους απερρίψατε εξ ολοκλήρου, με αποτέλεσμα, να περιλάβετε εις το ψηφοδέλτιόν σας, πρόσωπα στερούμενα εκλογικής βάσεως, μισαλλόδοξα και εμπαθώς διακείμενα “έναντι της Ενωτικής Παρατάξεως”.

Αι παρασχεθείσα υφ' υμών την 26ην τρέχοντος εις Λεμεσόν, και ώραν 2.10 π.μ. εξηγήσεις, προς τους ημετέρους (σ.σ.: αναφέρονται τρία ονόματα τα οποία είναι μαυρισμένα στο αντίγραφο που κατέχουμε) απέχουν πολύ από του να μας πείσουν, οιονδήποτε, ανεξαρτήτως βαθμού καλοπιστίας. Τούτο άλλωστε, σας ετονίσθη υπό των άνω εμφαντικώς.

Είναι πασιφανές πλέον, ότι όλα τα υφ' υμών προβληθέντα επιχειρήματα ήσαν απλά προσχήματα, ίνα μη τηρήσετε τα συμφωνηθέντα.

Κύριε Πρόεδρε,
Σας είχομεν καταστήσει σαφές από της 27ης Ιουλίου ότι, δεν θα ανεχθώμεν εκ μέρους σας παρασπονδίαν. Και σήμερα αυτή είναι γεγονός αναμφισβήτητον. Μας εξηπατήσατε κατά τρόπον που δεν έχει προηγούμενον εις τα πολιτικά χρονικά του τόπου. Σεις βεβαίως επετύχατε μίαν θριαμβευτικήν προεκλογικήν εκστρατείαν. Ουδέν όμως, πλέον αυτού. Η 5η Σεπτεμβρίου ευρίσκεται εισέτι προ ημών, και το αποτέλεσμα της, ελέγχει κατά τρόπον αναμφισβητήτως απόλυτον η ΕΟΚΑ, η οποία εξαπατηθείσα σκαιώς, βαναύσως και εν ψυχρώ υφ' υμών δικαιούται να απαντήσει εις την υπαναχώρησιν και πολιτικήν αφερεγγυότητά σας.

Κύριε Πρόεδρε,
Η ΕΟΚΑ αποτελείται από αληθινούς και γενναίους πατριώτας, οι οποίοι ως καλώς γνωρίζετε, ηνάλωσαν τον βίον εις την υπηρεσίαν της Πατρίδος, παρά τους διωγμούς, τους οποίους υπέστησαν υπό του εναγούς καθεστώτος της Ζυρίχης, του οποίου υπήρξατε εις των κυριωτέρων στυλοβατών. Διώξεις, φυλακίσεις, ακόμη και δολοφονίαι, δεν στάθησαν ικανά μέσα, διά να αλλοιώσουν το φρόνημα και την μαχητικότητά μας. Αντιθέτως εμείναμε γνήσιοι φορείς του εθνικού πνεύματος και αληθινοί άνδρες εις όλας τας εκδηλώσεις μας. Θα το πράξωμεν και σήμερον. Εκ πατριωτικής και μόνον παρορμήσεως, δεν θα επιτρέψωμεν, να μας πνίξη η πικρία και η αγανάκτησις εκ της εν γένει συμπεριφοράς σας.

Δεν θα μεταβάλωμεν το εκλογικόν αποτέλεσμα. Ηδη εις τους τομείς2 έχουν δοθεί υπό της ημετέρας Οργανώσεως σαφείς εντολαί υπέρ του ψηφοδελτίου του "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ".

Κύριε Πρόεδρε,
Δύνασθε να αναπνεύσητε μετ' ανακουφίσεως, αφού αναγνώσατε την ύπερθεν παράγραφον. Δύνασθε ακόμη να μειδιάσετε ειρωνικώς, διά την πατριωτικήν μας αφέλειαν. Αλλ' έως εδώ. Διότι, είναι η τελευταία φορά που ανεχόμεθα εκμετάλλευσιν του πατριωτισμού μας. Αυτά τα ολίγα επιθυμώμεν να σας γνωρίσωμεν. Και μένομεν».

Διά την Ε.Ο.Κ.Α.

Υ.Γ.

  1. Επισυνάπτεται φυλλάδιον της ημετέρας Οργανώσεως, το οποίον θα εκυκλοφορούσαμε, βάσει προειλημμένης αποφάσεως.
  2. Το περιεχόμενο της παρούσης δεν είναι δι' ημάς απόρρητον, και
  3. Η παρούσα κοινοποιείται εις:
    Εξοχώτατον κ. Κωνσταντίνον Καραμανλή, Πρόεδρο Ελληνικής Κυβερνήσεως
    Αρχηγόν Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος, Στρατηγόν Διονύσιον Αρπούζην».
• Το χειρόγραφο φυλλάδιο της ΕΟΚΑ Β’ που τελικά δεν κυκλοφόρησε

Δημοσιεύεται στη συνέχεια αυτούσιο το εξίσου αποκαλυπτικό χειρόγραφο φυλλάδιο της ΕΟΚΑ Β’, ημερομηνίας 25 Αυγούστου 1976, το οποίο οι εκπρόσωποι της οργάνωσης ενεχείρησαν στον Γλ. Κληρίδη μαζί με την προς αυτόν επιστολή:

«Καταγγέλλομεν και καλούμεν

Η ΕΟΚΑ γνωστοποιεί ότι από της χθες εδημιουργήθει εις τας προεκλογικάς σχέσεις, μεταξύ της Ενωτικής Παρατάξεως και του Γλαύκου Κληρίδη, νέα κατάστασις η οποία επιβάλλει: Καθολικήν αποχήν από τας βουλευτικάς εκλογάς της 5ης Σεπτεμβρίου.

Καταγγέλλομεν εις ολόκληρον την Ενωτικήν Παράταξιν και ιδιαιτέρως εις τα μέλη της Ε.Ο.Κ.Α. ότι ο Γλαύκος Κληρίδης απροσχηματίστως και εν ψυχρώ, εξηπάτησεν ολόκληρον την Ενωτικήν Παράταξιν, αρνηθείς την τελευταίαν στιγμήν να περιλάβει εις το ψηφοδέλτιόν του, υποψηφίους της Ενωτικής Παρατάξεως, ως συνεφωνήθη μεταξύ αυτού και εκπροσώπου της Οργανώσεώς μας.

Η κατάπτυστος αυτή ενέργεια του Γλαύκου Κληρίδη, δικαιώνει όσους δεν έδωσαν ποτέ πίστην εις τας υποσχέσεις και την εντιμότητά αυτού, αφού πλέον, δεν τηρεί ούτε τας υποσχέσεις τας οποίας δίδει, επί λόγω τιμής. Συνεπώς ουδεμία ενωτική ψήφος εις τον πολιτικόν απ... Γλαύκον Κληρίδην.

Καλούμεν σύμπασαν την Ενωτικήν Παράταξιν, όπως ΑΠΟΣΧΕΙ των εκλογών κατά τρόπον υποδειγματικώς μονολιθικόν. Καλούμεν ιδιαιτέρως τα μέλη της ΕΟΚΑ, όπως, επιδεικνύοντα σιδηράν πειθαρχίαν δώσουν το παράδειγμα της καθολικής αποχής.

Η σημειωθείσα προεκλογικώς επιτυχία του Γλαύκου Κληρίδη, οφειλόμενη αποκλειστικώς εις την Ενωτικήν Παράταξιν, πρέπει να μεταβληθεί εις πολιτικόν σάβανον, του πολιτικού τούτου απ..., ο οποίος ενόμισεν ότι η παράταξίς μας κατέστη πολιτικόν πτώμα το οποίον ημπορεί να σπιλώσει.

Ο ελληνικός κυπριακός λαός πρέπει να προσέξει την ασυνέπειαν η οποία χαρακτηρίζει τον Γλαύκον Κληρίδη, μεταξύ λόγων και έργων, και να δώσει τη δέουσα απάντησιν: Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

25/8/1976
ΕΟΚΑ
».

Παραπομπές

1 Η επιστολή και η χειρόγραφη ανακοίνωση της ΕΟΚΑ Β’ πρωτοδημοσιεύθηκαν από τον γράφοντα στη “Χαρυαγή” στις 22 Δεκεμβρίου 2012, στα πλαίσια μιας μεγάλης σειράς δημοσιευμάτων -58 τον αριθμό, από 21 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι 3 Μαρτίου 2013- υπό τον γενικό τίτλο «Αυτοί που θέλουν να μας ξανακυβερνήσουν».
2 Από την φράση αυτή, δηλ. «Ήδη εις τους τομείς έχουν δοθεί υπό της ημετέρας Οργανώσεως σαφείς εντολαί υπέρ του ψηφοδελτίου του "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ"» σαφώς προκύπτει ότι η ΕΟΚΑ Β’, δύο χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την βάρβαρη τουρκική εισβολή λειτουργούσε με την ίδια οργανωτική δομή -χωρισμένη, δηλαδή, σε τομείς και κατά συνέπει με ανάλογους κι αντίστοιχους τομεάρχες και υποτομεάρχες- όπως και πριν το πραξικόπημα, δηλαδή από τον Σεπτέμβρη του 1971 που ο Γρίβας επανίδρυσε την ΕΟΚΑ μέχρι και το πραξικόπημα της 15η Ιουλίου 1974. Σημειώνεται εδώ ότι μετά τον θάνατο του Γρίβα -Γενάρης 1974- η διάδοχη κατάσταση που ανέλαβε τα ηνία, με σχετικό διάγγελμα διεκήρυττε ότι «η Οργάνωση συνεχίζει τον αγώνα».
Κυπ. Κ.

  • Αύριο η  απενοχοποίηση της ΕΟΚΑ Β’ από τον Συναγερμό και την κυβέρνησή του

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top