Menu
Η βία ως παραγώμενο “προϊόν”

Η βία ως παραγώμενο “προϊόν”

του Γιάννη Ιωαννίδη Η Κο...

«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δασκάλα σου... Εγώ σου έμαθα τραγουδάκια, εσύ κι η οικογένεια σου με διδάξατε μαθήματα ζωής»

«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δα…

• Το αξιοσημείωτο μήνυμα ...

Τα ορφανά της πανδημίας...

Τα ορφανά της πανδημίας...

•Μέχρι τέλη Απριλίου 2021...

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»*

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου …

Τις τελευταίες μέρες έχει...

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια οι νεκροί παγκόσμια!

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρ…

• Στα 194,4 εκ. τα κρούσμ...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντόπας, μίζας…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντ…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι ασυμβίβαστη με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι …

Του Γιάννη Πρωτούλη* Τον...

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκτικά, μια ανάσα μακριά από το να είμαι ένα ακόμα όνομα στην λίστα των γυναικοκτονιών»

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκ…

• Η συγκλονιστική ανάρτησ...

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα κι αυτά που... κάποιοι αρνούνται να δουν και να γράψουν!

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα …

• ...Και σερβίρουν στον κ...

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορωνοϊό

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορ…

Η τελετή έναρξης των ολυμ...

Prev Next

Κι όμως, δεν μας τους έφερε η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας!

Κι όμως, δεν μας τους έφερε η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας!
Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

20 του Ιούλη 2021... Ανήμερα της επετείου της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, σήμερα. Έγινε σαν σήμερα πριν ακριβώς σαράντα επτά χρόνια. Κι η σκέψη ολωνών μας πάει σήμερα στ παρελθόν. Σε πολλά πράγματα. Μικρά και μεγάλα, σημαντικά και ασήμαντα. Ανάλογα κατά πως ο καθένας και η κάθε μια βλέπει αυτή την θλιβερή επέτειο... Ε, το λοιπόν, εμένανε η σκέψη σήμερα, η πρώτη σκέψη, πήγε πρωί πρωί σ’ αυτούς που φέρανε την βάρβαρη τουρκική εισβολή. Σ’ αυτούς που φέρανε τον Αττίλα και ματοκύλησε την Κύπρο μας.. Σ’ αυτούςν που φέρανε την κατοχή και τη διχοτόμηση... Κι η σκέψη αυτή -καθημερινή ολόχρονα, αλλά πιο έντονη κάθε 20 ιουλίου- με οδηγεί στα λόγια του Ποιητή, Κώστα Μόντη:

«Είναι δύσκολο να πιστέψω πως μας τους έφερε η θάλασσα της Κερύνειας,
είναι δύσκολο να πιστέψω πως μας τους έφερε η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας».

Και απαντώ στον Ποιητή: Όχι, δεν μας τους έφερε η θάλασσα της Κερύνειας! Όχι, δεν μας τους έφερε η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας! Διότι, αν μας τους έφερνε πραγματικά η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας, τότε θα ταιριάζανε και τα παρακάτω λόγια του Ποιητή:

«Πικρή θάλασσα της Κερύνειας που πρέπει να αποσύρουμε πια τους στίχους που σου γράψαμε.
Σκέψου να μας γίνει βραχνάς η οροσειρά της Κερύνειας
σκέψου να την κοιτάμε με τρόμο,
σκέψου να την υποψιαζόμαστε, σκέψου να τη μισάμε!»

Αλλά, πανάθεμά τα, πως μπορούμε να κοιτάμε με τρόμο την αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας; Αυτήνανε και την οροσειρά της Κερύνειας; Πως θα μπορούσε ποτέ η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας και η περήφανη οροσειρά του Πενταδακτύλου, που τόσο στοργικά την αγκαλιάζει, να γίνουνε βραχνάς για λόγου μας και πρωτίστως για τους Κερυνειώτες και τις Κερυνιώτισσες; Και πως μπορούμε να την υποψιαζόμαστε και -αλήθεια- πως θα μπορούσαμε ποτέ να μισάμε την αγαπημένη θάλασσα και οροσειρά της Κερύνειας;

Ποτέ και με τίποτε! Γιατί δεν τους έφερε η θάλασσα της Κερύνειας. Κι αυτό μας προσγειώνει, πρέπει να  μας προσγειώνει στην ιστορική πραγματικότητα:

Ασφαλώς οι ασήκωτες ευθύνες της Τουρκίας, της ΤΜΤ και των λοιπών σοβινιστών της τ/κ κοινότητας για την τραγωδία του κυπριακού λαού -ολόκληρου του κυπριακού λαού, όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων- είναι δεδομένες, αυταπόδεικτες και ουδόλως διαγράφονται. Ωστόσο: για να βιώσει ο κυπριακός λαός την εισβολή και κατοχή, τις εικόνες που από το καλοκαίρι του ’74 βλέπει καθημερινά στον ματωμένο Πενταδάκτυλο, στην κατεχόμενη κυπριακή γη, κάποιοι Ελληνοκύπριοι μέσα από τον λεγόμενο “εθνικό” τους αγώνα, για να φέρουν -τάχατες- την Ένωση, άνοιξαν τις κερκόπορτες του νησιού στον Αττίλα, φέρνοντας την κατοχή και τη διχοτόμηση. Κι αυτή είναι η πραγματική Ιστορία...

Κι ο δρόμος άνοιξε, πολύ πριν το χουντοφασιστικό και εοκαβήτικο προδοτικό πραξικόπημα. Άνοιξε τουλάχιστον από το 1963-1964, αν όχι και νωρίτερα: Με το “καλημέρα”, δηλαδή, του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ίσως ακόμη και πιο πριν, δηλαδή πρν καν εγκαθιδρυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Και η λεγόμενη “ενωτική παράταξη” κι όλοι αυτοί που το παίζαν πατριώτες κομπάζοντας για δήθεν “εθνικό αγώνα” γα να φέρουν την ένωση με την Ελλάδα, φέρουν ασήκωτες ευθύνες γα ετούτη την τραγωδία της Κύπρου και του λαού μας. Γιατί είναι αυτοί που στο τέλος της ημέρας έφεραν τον Αττίλα, την κατοχή και τη διπλή ένωση - διχοτόμηση! Και τα γεγονότα που προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν ως αποτέλεσμα αυτής της τεράστιας εθνικής προδοσίας κατέστησαν ανέφικτη την “παράκληση” του Ποιητή:

«Ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισέ τους Πενταδάκτυλέ μου,
ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισέ τους»...

Κσι φτάσαμε στο σημείο να μας κυβερνά σήμερα μια κυβέρνηση που -δια στόματος του ίδιο του προέδρου της Δημοκρατίας, παρακαλώ- μιλά για προδοσία, αλλά φευ, δεν βρίσκει προδότες στο νησί. Που μιλά για ευθύνες, αλλά δεν καταλογίζει ευθύνες σ’ αυτούς που τις έχουν, με το όνομά τους, παρά μόνο γενικά σε κάποιους τάχαμου Ελληνόφωνες... Δεν τις καταλογίζει σ’ αυτούς που παίζοντας τον ρόλο των μίσθαρνων οργάνων των ξένων ιμπεριλιστικών κέντρων που ήθελαν διχοτομημένο το νησί μας, έφεραν τον Αττίλα. Τους οποίους και πάλιν η σημερινή διακυβέρνηση Αναστασιάδη - Συναγερμού αρνείται πεισματικά, λες και ντρέπεται ή -εξ αντιθέτου- λες και φοβάται να τους πει με το όνομά τους, να τους δακτυλοδειξει: ΕΟΚΑ Β’!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top