Menu
«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δασκάλα σου... Εγώ σου έμαθα τραγουδάκια, εσύ κι η οικογένεια σου με διδάξατε μαθήματα ζωής»

«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δα…

• Το αξιοσημείωτο μήνυμα ...

Τα ορφανά της πανδημίας...

Τα ορφανά της πανδημίας...

•Μέχρι τέλη Απριλίου 2021...

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»*

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου …

Τις τελευταίες μέρες έχει...

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια οι νεκροί παγκόσμια!

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρ…

• Στα 194,4 εκ. τα κρούσμ...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντόπας, μίζας…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντ…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι ασυμβίβαστη με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι …

Του Γιάννη Πρωτούλη* Τον...

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκτικά, μια ανάσα μακριά από το να είμαι ένα ακόμα όνομα στην λίστα των γυναικοκτονιών»

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκ…

• Η συγκλονιστική ανάρτησ...

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα κι αυτά που... κάποιοι αρνούνται να δουν και να γράψουν!

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα …

• ...Και σερβίρουν στον κ...

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορωνοϊό

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορ…

Η τελετή έναρξης των ολυμ...

Κυπριακό: Νέα τετελεσμένα προς την οριστική διχοτόμηση με ευρωΝΑΤΟική χορηγία

Κυπριακό: Νέα τετελεσμένα προς την …

• Τον εφησυχασμό για τον ...

Prev Next

Συναγερμός, ΕΟΚΑ Β' και η πρώτη απόπειρα πολιτικο-εκλογικής σύμπλευσης

Συναγερμός, ΕΟΚΑ Β' και η πρώτη απόπειρα πολιτικο-εκλογικής σύμπλευσης
Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Δεν το γυρίζει η γλώσσα των Συναγερμικών να μιλήσουν καθαρά και να αναφέρουν ονομαστικά τα γεγονότα του 1974 -και πριν από αυτά- με το όνομά τους. Και να πουν, κατά τον Ποιητή “τα σύκα σύκα και τη σκάδη σκάφη”. Να πουν, δηλαδή, ευθαρσώς την “ΕΟΚΑ Β’, ΕΟΚΑ Β’”. Να πουν και να αναγνωρίασουν τα εγκλήματά της ως είναι, δηλαδή ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ και την προδοσία της πάλιν ως είναι, δηλαδή ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

Γιατί, όμως δεν το γυρίζει αυτό η γλώσσα τους είναι πολύ απλό: Διότι η ΕΟΚΑ Β’, σώμα από το σώμα και αίμα από το αίμα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959, αμφότερες δημιούργημα του Γρίβα και συνεχιστής η δεύτερη της πρώτης, για να ολοκληρώσει -η δεύτερη- τον σκοπό δημιουργίας της πρώτης ΕΟΚΑ, δηλαδή την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα -ως ο ίδιος ο Γρίβας δήλωνε το 1971- είναι μαζί και παράλληλα σώμα από το σώμα και αίμα από το αίμα και του Συναγερμού. Ή, καλύτερα, η ΕΟΚΑ Β’ συνιστά πρόπλασμα αίματος και σώματος του Συναγερμού αφού αυτός ως πολιτικός σχηματισμός δημιουργήθηκε μετά την τραγωδία του 1974.

Συνδετικός κρίκος ΕΟΚΑ Β’ και Συναγερμού η λεγόμενη ενωτική παράταξη, ο πυρήνας δηλαδή της ΕΟΚΑ -και τς πρώτης και της δεύτερης- ο οποίος ουδέποτε συμβιβάστηκε με το ανεξάρτητο κράτος. Επιπλέον, ο Συναγερμός, ως πολιτική παράταξη, είναι αυτή που όχι μόνο πολιτικοποίησε, αλλά και αποενοχοποίησε στην πράξη την ΕΟΚΑ Β’. Γι’ αυτό το δεύτερο, βέβαια, χρειάστηκε και η “συμβολή” της πρώτης συναγερμικής διακυβέρνησης υπό τον Γλαύκο Κληρίδη (Μάρτης 1993 - Φλεβάρης 1998).

Της αποενοχοποίησης της ΕΟΚΑ Β’, ωστόσο προηγήθηκε η πολιτικοποίησή της από το Συναγερμό, “κτίζοντας” μεταξύ ΕΟΚΑ Β’ και Συναγερμού δεσμούς που αποδειθκνύεται ότι κρατούν το σημερινό κυβερνών κόμμα δέσμιο της λεγόμενης “ενωτικής παράταξης” που εκφράζετο από την ΕΟΚΑ Β’. Η οποία άνκαι σήμερα ανήκει στο όχι πολύ μακρινό ιστορικό παρελθόν, εντούτοις προφανώς το φάντασμά της πλανάται στα δώματα και τους ορόφους του κυβερνώντος κόμματος στην Πινδάρου και στοιχειώνει την πολιτική του.

Ωσστόσο: Η ουσία -σήμερα- είναι ότι μέσα από την πολιτικοποίηση της ΕΟΚΑ Β΄, ο Συναγερμός έβαλε στη Βουλή -το 1981- στελέχη της αμαρτωλής και προδοτικής αυτής οργάνωσης. Περιλαμβανομένων ακόμη και υπουργών της οκταήμερης πραξικοπηματικής κυβέρνησης! Μια πολιτική ενέργεια που έγινε, βέβαια, σε δύο φάσεις, αφού η πρώτη απόπειρα -στις εκλογές του Σεπτέμβρη 1976- δεν έφερε αποτέλεσμα. Φέρνοντας και τις πρώτες ΕΟΚΑΒήτικες αναταράξεις στο νεοσύστατο -τότε- οικοδόμημα της κυπριακής δεξιάς και ακροδεξιάς, που άκουε -και ακούει ίσαμε σήμερα- στο όνομα «Δημοκρατικός Συναγερμός».

Βέβαια, για τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο χώρο των ακραίων στοιχείων της ΕΟΚΑ Β’, και γι’ αυτούς που γνωρίζουν και/ή κατέχουν σχετικά έγγραφα και επιστολές [προσωπικά είχα δημοσιεύσει τέτοια έγγαφα και επιστολές σε σειρά ρεπορτάζ στη ΧΑΡΑΥΓΗ από τις 21 Δεκεμβρίου 2012 ίσαμε τις 3 Μαρτίου 2013, υπό τον γενικό τίτλο “Αυτοί που θέλουν να μας ξανακυβερνήσουν”] η εξέλιξη αυτή -ένας τρόπον τινά “γάμος” του επίσημου Συναγερμού με την ΕΟΚΑ Β’ και εκ της συναγερμικής κυβέρνησης μία άμεση νομικοπολιτικά νομιμοποίηση της δεύτερης- ήταν προφανώς συμβιβασμός τής τότε συναγερμικής ηγεσίας, με τα ΕΟΚΑΒήτικα στοιχεία, ως αποτέλεσμα των αναταράξεων που αυτοί έφερναν στο οικοδόμημα του Συναγερμού. Κι αυτό μετά την επιτευχθείσα “προσέγγιση” της αυτοαποκαλούμενης ενωτικής παράταξης -όπως αυτή εκφράζετο από την ΕΟΚΑ Β’- ενόψει βουλευτικών εκλογών της 5ης Σεπτεμβρίου 1976. Εκλογές στις οποίες θα λάμβανε μέρος η νεοϊδρυθείσα τότε νέα κομματική κατάσταση της δεξιάς και ακροδεξιάς με την ονομασία “Δημοκρατικός Συναγερμός”.

Ο “γάμος”, ωστόσο, που προλειαίνετο για να φέρει κοντά στον νέο κομματικό σχηματισμό τον σκληρό πυρήνα της ΕΟΚΑ Β’, αυξάνοντας έτσι τα εκλογικά ποσοστά του νέου κόμματος για να το βγάλει από την απομόνωση -αφού συνέδεσε εαυτόν με την καταστροφή της Κύπρου- παρά τη συνάντηση του ίδιου του Γλαύκου Κληρίδη με αντιπροσωπεία της ΕΟΚΑ Β’, δεν άργησε να χαλάσει. Και αντ’ αυτού τελικά αναφύησαν ελάχιστες μέρες πριν τις εκλογές αναταράξεις και μάλιστα έντονες. Αναταράξεις που προέκυψαν, φάνηκε εκ πρώτης όψεως, ως αποτέλεσμα “παλινδρόμησης” του Γλαύκου Κληρίδη στα ονόματα που η ΕΟΚΑ Β’ του έδωσε για συμπερίληψη στα ψηφοδέλτια του Συναγερμού.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι προφανώς οι στόχοι κάθε πλευράς για τον εν λόγω “γάμο” ήσαν συγκρουόμενοι. Και βγαίνει τούτο από σχετική επιστολή της ΕΟΚΑ Β’ στον Γλαύκο Κληρίδη, με ημερομηνία 28 Αυγούστου 1976.1 Ο μεν Συναγερμός επιζητούσε απλώς τις ψήφους της ισχυρής -ακόμη και το 1976- ΕΟΚΑ Β’, η δε δεύτερη επιζητούσε “τη διατήρηση της ιδεολογικής και οργανωτικής της αυτοτέλειας, εν ονόματι του αντικειμενικού σκοπού, υπέρ του οποίου συνεστήθη, ηγωνίσθη και υπάρχει”. Εννοούσε, φυσικά, την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, την οποία η ΕΟΚΑ Β’ θεωρούσε ακόμη και το 1976 εφικτή! Προφανώς, βέβαια, θα υπονοούσαν την ένωση του εναπομείναντος τμήματος της Κύπρου, αφού το 37% του κυπριακού εδάφους το κατείχε ήδη από το 1974 η Τουρκία.

Ωστόσο, στις 25 Αυγούστου 1976, σε χειρόγραφη ανακοίνωση τής ΕΟΚΑ Β’ υπό τον τίτλο “ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΜΕΝ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕΝ” (σημειώνεται βέβαια ότι αυτή υπέγραφε απλά ως “ΕΟΚΑ”, ενώ κάποια στελέχη της προσέθεταν στο όνομα το χρονικό χαρακτηριστικό “ΕΟΚΑ 1971 – 1974”), δηλώνει: «Η Ε.Ο.Κ.Α. γνωστοποιεί ότι από της χθες εδημιουργήθη εις τα προεκλογικάς σχέσεις μεταξύ της Ενωτικής παρατάξεως και του Γλαύκου Κληρίδη, νέα κατάστασις η οποία επιβάλλει: ΚΑΘΟΛΙΚΗΝ ΑΠΟΧΗΝ από τας βουλευτικάς εκλογάς της 5ης Σεπτεμβρίου»… Στην ίδια χειρόγραφη ανακοίνωση, η ΕΟΚΑ Β' καταγγέλλει την -κατ’ αυτήν- παρασπονδία του Γλ. Κληρίδη, καταμαρτυρώντας του ότι «αρνήθηκε την τελευταία στιγμή να περιλάβει στο ψηφοδέλτιό του υποψηφίους της Ενωτικής παρατάξεως, ως συνεφωνήθη μεταξύ αυτού και της Οργανώσεώς μας»… Το φυλλάδιο αυτό, όμως τελικά δεν κυκλοφόρησε, δόθηκε ωστόσο στον αρχηγό του Συναγερμού.2

Βέβαια εκείνο που δεν έγινε το 1976, έγινε -και με το παραπάνω- το 1981, αφού: προφανώς ο Συναγερμός και η ηγεσία του έχοντας ακόμη ανάγκη την ΕΟΚΑ Β’ ή/και μη μπορώντας ή/και μη θέλοντας να αποξενωθεί από αυτήν, αφού την στέγασε ήδη πολιτικά, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, του 1981 περιέλαβε στα ψηφοδέλτιά του και ανέδειξε ως μέλη της Βουλής στελέχη της ΕΟΚΑ Β’. Παραμένοντας έκτοτε -ίσαμε σήμερα- δέσμιος της παράνομης αυτής οργάνωσης, των επιγόνων της και/ή του... φαντάσματός της! Διότι υπάρχει αυτό το φάντασμα, πανάθεμά το... Και μας το θυμίζει καθημερινά ο ματωμένος Πενταδάκτυλος και η τουρκική κατοχή τού 37% της πατρώας κυπριακής γης.

Να λοιπόν γιατί εν έτει 2021, σαράντα ολόκληρα χρόνια μετά την ανάδειξη από τον Συναγερμό των πρώτων πολιτειακών αξιωματούχων που προέρχονταν από την ΕΟΚΑ Β’, δεν γυρίζει η γλώσσα της Συναγερμικής ηγεσίας και των εκ της παράταξης αυτή ανώτερων και ανώτατων πολιτιεακών αξιωματούχων, να αναφερθούν στην προδοτική αυτή οργάνωση με το όνομά της. Και, μαζί και παράλληλα, να της αποδώσουν και να της καταλογίσουν -ως ιστορικά και πολιτικά όφειλαν- τις τεράστιες ευθύνες της στην καταστροφή της Κύπρου με την ενεργή συμμετοχή της στο προδοτικό πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη 1974...

1&2 Αμφότερες οι επιστολές αυτές στο αυριανό εν Τύποις πόνημα. Γιατί οι αλήθειες πρέπει και να αποκαλύπτονται και να καταγράφονται.

Φωτογραφία: Πάνω κατάδικοι ΕΟΚΑΒητατζήδες πανηγυρίζουν έξω από τις Κεντρικές Φυλακές, μετά την “απελευθέρωσή” τους από  τους πραξικοπηματίες την ημέρα του πραξικοπήματος. Κέντρο αριστερά ο Γρίβας, ιδρυτής της ΕΟΚΑ 1955-1959 και της ΕΟΚΑ 1971-1974 ή ΕΟΚΑ Β’. Το μπερέ του και στη μια και στην άλλη έγραφε το ίδιο: «Ε.Ο.Κ.Α». Κέντρο δεξιά και κάτω δεξιά κατάδικοι ΕΟΚΑΒητατζήδες πανηγυρίζουν την “απελευθέρωσή” τους μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος πάνω σε τανκς της χουντοκρατούμενης Εθνικής Φρουράς. Κάτω αριστερά ΕΟΚΑΒητατζήδες με τα όπλα στο χέρι κατά το χουντοφασιστικό και εοκαβήτικο πραξικόπημα. Κι όμως, παρά τα αδιάσειστα και αδιάψευστα ιστορικά στοιχεία για τη συμμετοχή της ΕΟΚΑ Β’ στο πραξικόπημα, το κυβερνών κόμμα αι η συναγερμική διακυβέρνηση επιμένουν στο αφήγημά τους για την χούντα και αρνούνται να παραδεχτούν για τη συμμετοχή της ΕΟΚΑ Β’. Τώρα, αρνούνται, φοβούνται, δεν τολμούν και/ή δεν θέλουν γιατί κάμποσοι ΕΟΚΑΒητατζήδες που στεγάστηκαν, πολιτικοποιήθηκαν και/ή στη συνέχεια αναδείχτηκαν σε πολιτειακά αξιώματα έχουν λερωμένη τη φωλιά τους; Ό,τι όμως και να συμβαίνει -που συμβαίνουν όλα- ο λαός γνωρίζει την ιστορική αλήθεια...

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top