Menu
«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δασκάλα σου... Εγώ σου έμαθα τραγουδάκια, εσύ κι η οικογένεια σου με διδάξατε μαθήματα ζωής»

«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δα…

• Το αξιοσημείωτο μήνυμα ...

Τα ορφανά της πανδημίας...

Τα ορφανά της πανδημίας...

•Μέχρι τέλη Απριλίου 2021...

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»*

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου …

Τις τελευταίες μέρες έχει...

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια οι νεκροί παγκόσμια!

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρ…

• Στα 194,4 εκ. τα κρούσμ...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντόπας, μίζας…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντ…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι ασυμβίβαστη με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι …

Του Γιάννη Πρωτούλη* Τον...

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκτικά, μια ανάσα μακριά από το να είμαι ένα ακόμα όνομα στην λίστα των γυναικοκτονιών»

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκ…

• Η συγκλονιστική ανάρτησ...

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα κι αυτά που... κάποιοι αρνούνται να δουν και να γράψουν!

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα …

• ...Και σερβίρουν στον κ...

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορωνοϊό

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορ…

Η τελετή έναρξης των ολυμ...

Κυπριακό: Νέα τετελεσμένα προς την οριστική διχοτόμηση με ευρωΝΑΤΟική χορηγία

Κυπριακό: Νέα τετελεσμένα προς την …

• Τον εφησυχασμό για τον ...

Prev Next

Νίκος Αναστασιάδης, ΕΟΚΑ Β’ και... τα αναπάντητα ερωτήματα

Νίκος Αναστασιάδης, ΕΟΚΑ Β’ και... τα αναπάντητα ερωτήματα
Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Όταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης συστήνει στο λαό να μην ξεχνά και να μη διαγράφει την ημέρα του πραξικοπήματος, 15 Ιουλίου 1974, (έστω και αν δεν αναφέρει τη λέξη “πταξικόπημα” -γιατί, άραγες) λογικό επόμενο είναι ο πολίτης αυτού του τόπου να αντιλαμβάνεται ότι συστήνει στο λαό να μην ξεχνά και να μην διαγράφει όχι μόνο τι έγινε εκείνη της συγκεκριμένη ημέρα -αλλά και το προηγούμενο διάστημα που μας έφερε σε εκείνη την ημέρα- και ποιοι άνοιξαν την πόρτα στον Αττίλα να εισβάλει στο νησί μας και να φέρει την κατοχή και τη διχοτόμηση.

Βέβαια, ως είναι παγκοίνως γνωστό και ιστορικά καταγραμμένο, το έδαφος για να έλθει η αποφράδα εκείνη μέρα το προλείανε η παράνομη οργάνωση ΕΟΚΑ Β’ -την οποία ίδρυσε ο Γρίβας το 1971- και το εκτέλεσαν από κοινού η χουντοκρατούμενη Εθνική Φρουρά, η ΕΛΔΥΚ και η ΕΟΚΑ Β’. Κι αυτό είναι αναντίλεκτο ιστορικό γεγονός, έστω και αν δεν γυρίζει η γλώσσα του προέδρου Αναστασιάδη να αναφερθεί ονομαστικά στην ΕΟΚΑ Β’.

Αντ’ αυτού, λοιπόν, ο πρόεδρος Αναστασιάδης γενικολογεί, λέγοντας -ανήμερα της φετινής επετείου του προδοτικού χουντοφασιστικού εοκαβήτικου πραξικοπήματος- ότι «σήμερα είναι μέρα μνήμης που δεν πρέπει ποτέ να διαγραφεί διότι η προδοσία της Χούντας και των εδώ συνεργατών της έφεραν μια ανείπωτη καταστροφή στην Κύπρο». Προσθέτοντας στη συνέχεια πως «...ο καθένας θα πρέπει να διδάσκεται από το τι προηγήθηκε τι ακολούθησε του πόσο κάποιοι Ελληνόφωνοι εκτελούσαν εντολές ξένων δυνάμεων προς όφελος συγκεκριμένης χώρας»...

Το έχω γράψει και χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Ο πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να ξεκαθαρίσει στο λαό ποιες είναι αυτές οι “ξένες δυνάμεις”, που έδιναν εντολές, ποιοι είναι αυτοί οι “Ελληνόφωνες” που τις εκτελούσαν και ποια είναι η “συγκεκριμένη χώρα” προς όφελος της οποίας οι “Ελληνόφωνες” εκτελούσαν τις εντολές των “ξένων δυνάμεων”. Δεν το έπραξε και άφησε σκιές και αναπάντητα ερωτήματα. Τα οποία -συμπληρώνω σήμερα- οι παρευρισκόμενοι στο τρισάγιο ανήμερα της επετείου του πραξικοπήματος στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης δημοσιογράφοι, όφειλαν να ρωτήσουν τον πρόεδρο. Δεν το έπραξαν -γιατί, άραγε;- και ο λαός άκουσε και διάβασε μια προεδρική δήλωση ασαφή και με υπονοούμενα που δέχονται διάφορες ερμηνείες. Ωσάν να πρόκειται για το γνωστό “μνήμα” του Αγίου Νεοφύτου, ή -για τους... “ελληνοπρεπέστερους” λάτρεις της αρχαίας Ελλάδας, αλλά και της "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών- Πυθιακό χρησμό του Μαντείου των Δελφών...

Στη δική μου αντίληψη -αλλά και στο δικό μου δημοσιογραφικό κριτήριο και λογική- σκόπιμα ο πρόεδρος Αναστασάδης απέφυγε -όπως διαχρονικά, βέβαια, αποφεύγει- να αναφερθεί ονομαστικά στην ΕΟΚΑ Β’. Και γεννάται ένα απλό ερώτημα: Γιατί, άραγε, συμβαίνει αυτό; Μήπως αυτό συμβαίνει γιατί ο πρόεδρος Αναστασιάδης, νεαρός αρχές της δεκαετίας του ’70 δικηγόρος ανάλαμβανε ως δικηγόρος των πράνομων της ΕΟΚΑ Β’, που το Εφεδρικό συλλάμβανε και οδηγούνταα στο δικαστήριο, να τους υπερασπιστεί και να δικαιολογήσει τη δράση τους; Αν είναι αυτό, ας το πει, επιτέλους. Και εφόσον οι πράξεις και δράση της ΕΟΚΑ Β’ -συνακόλουθα και των ΕΟΚΑΒητατζήδων- αποδεδειγμένα οδήγησαν στο πραξικόπημα και την προδοσία της 15ης Ιουλίου 1974, να το παραδεχθεί ευθαρσώς και να πει το δικό του mea culpa. Ο πρόεδρος ενός κράτους σε ένα τέτοιο θέμα, που έφερε τον τόπο στην καταστροφή, δεν δικαιούται να μιλά με μισόλογα, υπονοούμενα και ασάφειες.

Ωστόσο: Είναι άραγε μόνο αυτό που ισχύει; Ή υπήρχε και άλλη σχέση του νεαρού τότε Νίκου Χρυσάνθου Αναστασιάδη, με την ΕΟΚΑ Β’; Πέραν βεβαίως της σχέσης του πατρός Αναστασιάδη με την παράνομη αυτή οργάνωση και τη δράση του τις ημέρες πριν και κατά το προδοτικό πραξικόπημα Κι αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει σήμερα ο πρόεδρος Αναστασάδης. Και έχουν προς αυτή την κατεύθυνση τεθεί στο παρελθόν διάφορα ερωτήματα. Ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα. Ανάμεσα σ’ αυτούς δε που υπέβαλε τέτοια ερωτήματα είμαι και εγώ, ως δημοσιογράφος, μέσω της εφημερίδας “Χαραυγή”, τις 21 του Φλεβάρη 2013. Δεν έτυχα -ακόμη- απάντησης, παρ’ όλον που αυτούσια τα ίδια ερωτήματα υπέβαλα μερικές φορές έκτοτε. Γι’ αυτό και τα ξανα-υποβάλλω σήμερα. Παραθέτοντάς τα όπως ακριβώς τα υπέβαλα και τότε, μέσα από τις στήλες της “Χαραυγής”, στη σελίδα 16, μαζί με την εισαγωγή του σχετικού ρεπορτάζ:

«Ενώ η Κύπρος ζούσε ήδη τις φοβερές συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, την οποία έφερε το τουρκοφόρο χουντοφασιστικό και εοκαβήτικο πραξικόπημα, ενώ θρηνούσε νεκρούς και εδάφη, μια ομάδα του σκληρού πυρήνα της ΕΟΚΑ Β’ στη Λεμεσό συσκεπτόταν στις 3 Αυγούστου 1974 για να ενημερωθεί “επί του εθνικού θέματος και να ληφθούν αποφάσεις διά την μελλοντική πορεία”! Για να ολοκληρώσει, προφανώς, το έργο που άρχισε στις 15 του Ιούλη 1974. Με το προδοτικό και τουρκοφόρο χουντοφασιστικό και εοκαβήτικο πραξικόπημα. Κι αυτό τη στιγμή που:

Οι ίδιοι ΕΟΚΑΒητατζήδες από τότε ίσαμε σήμερα διατείνονται ότι το πραξικόπημα ήτανε έργο όχι -και- της ΕΟΚΑ Β’, αλλά μόνο της χούντας των Αθηνών! Ωσάν, δηλαδή, οι ένοπλοι -και μη- που έστειναν μπλόκα στους δρόμους των πόλεων της αιμάσσουσας Κύπρου από το πρωινό της 15ης του Ιούλη 1974 μέχρι το πρωινό της βάρβαρης τουρκικής εισβολής -στις 20 του ίδιου μήνα- ήσαν Ελλαδίτες και όχι Κύπριοι της ΕΟΚΑ Β’. Αλίμονο, όμως, Κύπριοι πολίτες ήσαν όλοι αυτοί που κυκλοφορούσαν με όπλα στους δρόμους για να επιβάλουν τους “νόμους” του προδοτικού πραξικοπήματος. Ελέγχοντες και εκφοβίζοντες πολίτες και επιτιθέμενοι κατά νομιμόφρονων πολιτών και πιστών στη νόμιμη κυβέρνηση δυνάμεων. Ησαν Κύπριοι, ΕΟΚΑΒητατζήδες. Μέλη και στελέχη σήμερα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, του Συναγερμού. Το κόμματος που στέγασε, πολιτικοποίησε και νομιμοποίησε τους πραξικοπηματίες. Κι όχι μόνο αυτό:

Κάποιοι εξ αυτών ήσαν -τότε ή/και σήμερα- επώνυμοι και περιώνυμοι πολίτες του τόπου. Που σήμερα το παίζουν σωτήρες του τόπου και του λαού μας. Συγκεκριμένη πληροφόρηση της “Χ”, στα πλαίσια της παρούσας έρευνας διαρκείας που κάνουμε, όχι μόνο μάς επιτρέπει, αλλά και δημοσιογραφικά μάς επιβάλλει να υποβάλουμε ευθέως το παρακάτω πολλαπλό ερώτημα:

- Αληθεύει ότι ο Νίκος Χρυσάνθου Αναστασιάδης, πέρα από δικηγόρος των κατηγορουμένων της ΕΟΚΑ Β’, που κατά καιρούς οδηγείτο στα δικαστήρια, είχε κι άλλη ανάμειξη -άμεση ή έμμεση- στο προδοτικό πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη 1974;

- Αληθεύει ότι κατά το πραξικόπημα ο ίδιος θεάθηκε σε μπλόκο της ΕΟΚΑ Β’ μπροστά από το “Αμαθούς” στη Λεμεσό;

- Αληθεύει ότι κατά τον έλεγχο διερχόμενου οχήματος, γυναίκα γιατρός που υπηρετούσε τότε στο Νοσοκομείο Λευκωσίας και μετέβαινε στη δουλειά της, απευθύνθηκε σ’ αυτόν και του είπε: “Νίκο εγώ είμαι, η ..., η συμμαθήτριά σου και πηγαίνω στη δουλειά μου”;»

Επαναλαμβάνω: Στα πιο πάνω ερωτήματα από τις 21 του Φλεβάρη 2013 ίσαμε σήμερα ουδεμίαν απάντηση έλαβα. Δεν σταματώ, όμως ως εδώ, ούτε σήμερα. Για όσο οι δυνάμεις και η υγεία μου θα μου επιτρέπουν να ασκώ τη δημοσιογραφία και να εκπέμπω δημόσιο λόγο, θα τα επαναλαμβάνω. Είτε είναι, είτε δεν θα είναι στην εξουσία ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Γιατί ο ο λαός δικαιούται ξεκάθαρες απαντήσεις. Και γιατί αυτοί που εμπλέκονταν -με τον ένα ή άλλο τρόπο- στη δράση της ΕΟΚΑ Β’ και ειδικότερα αυτοί που αναλαμβάνουν και/ή επιδιώκουν να αναλάβουν δημόσια αξιώματα, πρέπει να ξεκαθαρίσουν με θάρρος και παρρησία το παρελθόν τους. Και ναι, για εκεί που υπάρχουνσκιές” να προβούν στο δικό τους «mea culpa».

Φωτογραφία: Πάνω και κάτω το Προεδρικό και η Αρχιεπισκοπή όπως τα άφησαν οι πραξικοπηματίες μετά την αποφράδα ημέρα του χουντοφασιστικού εοκαβήτικου πραξικοπήματος. Στο κέντρο ΕΟΚΑΒητατζήδες στον περίβολο των δικαστηρίων Λεμεσού το 1973. Ανάμεσά τους -διακρίνεται στον μικρό κύκλο- ο  Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος -ως νεαρός τότε δικηγόρος- ανέλαβε την υπεράσπισή τους...

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top