Menu
«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δασκάλα σου... Εγώ σου έμαθα τραγουδάκια, εσύ κι η οικογένεια σου με διδάξατε μαθήματα ζωής»

«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δα…

• Το αξιοσημείωτο μήνυμα ...

Τα ορφανά της πανδημίας...

Τα ορφανά της πανδημίας...

•Μέχρι τέλη Απριλίου 2021...

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»*

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου …

Τις τελευταίες μέρες έχει...

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια οι νεκροί παγκόσμια!

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρ…

• Στα 194,4 εκ. τα κρούσμ...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντόπας, μίζας…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντ…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι ασυμβίβαστη με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι …

Του Γιάννη Πρωτούλη* Τον...

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκτικά, μια ανάσα μακριά από το να είμαι ένα ακόμα όνομα στην λίστα των γυναικοκτονιών»

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκ…

• Η συγκλονιστική ανάρτησ...

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα κι αυτά που... κάποιοι αρνούνται να δουν και να γράψουν!

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα …

• ...Και σερβίρουν στον κ...

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορωνοϊό

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορ…

Η τελετή έναρξης των ολυμ...

Κυπριακό: Νέα τετελεσμένα προς την οριστική διχοτόμηση με ευρωΝΑΤΟική χορηγία

Κυπριακό: Νέα τετελεσμένα προς την …

• Τον εφησυχασμό για τον ...

Prev Next

Αλήθεια, τι... καταδικάζει η «Ανόρθωσις Αμμοχώστου»;

Αλήθεια, τι... καταδικάζει η «Ανόρθωσις Αμμοχώστου»;
Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Ώστε έτσι, λοιπόν... «Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου», αναφέρει σχετική ανακοίνωση -του σωματείου ή της εταιρείας, δεν... διευκρνίζεται- «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την ενέργεια μερικών ανεγκέφαλων οπαδών της Ομόνοιας να υψώσουν ένα άκρως προσβλητικό πανό τόσο για τους Αμμοχωστιανούς όσο και για την πατρίδα μας, στο παιχνίδι ανάμεσα στις δυο ομάδες για το Σούπερ Καπ». Αλλά ποιο είναι το “προσβλητικό” πανό και γιατί είναι προσβλητικό το συγεκριμένο πανό; Αυτό θα πρέπει κάποιοι -στο σωματείο ή στην εταιρεία- να απαντήσουν. Και ναι, όσοι πρέπει να βγάλουν την “ουρά” τους έξω, να το πράξουν.

Στη δική μου ταπεινή αντίληψη και λογική, αν έχει κάτι μεπτό το εν λόγω πανό, είναι η γενίκευση στους αποδέκτες του μηνύματος που εκπέμπει. Με άλλα λόγια, το πανό δείχνει να βάζει όλους τους Ανορθωσιάτες σε ένα “τσουβάλι”. Και είναι τούτο άδικο. Τουλάχιστον για τον κάθε αγνό Ανορθωσιάτη οπαδό, είτε ήταν είτε δεν ήταν το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο ΓΣΠ.

Αλλά όταν ένα πανό αναφέρει αυτά που το συγκεκριμένο πανό αναγράφει, δηλαδή «Το χώμα που προδώσατε -1974- ποτέ μας δεν ξεχνάμε!», δηλαδή όταν κάποιος αναφέρεται στην προδοσία του 1974, είναι τούτο κακό; Είναι, με άλλα λόγια μεπτό και χρήζει, ως υποβάλλει η ανακοίνωση -του  σωματείου ή της εταιρείας- “Ανόρθωσις Αμμοχώστου” να εμπλακούν Υπουργείο Δικαιοσύνης και Αστυνομία γανα προχωρήσουν, τάχαμου,«στην εφαρμογή των κανονισμών όπως αυτά προνοούνται μέσα από τους νόμους»;

Μα επιτέλους, για τι πράγμα μιλά το πανό; Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από το ότι το 1974 υπήρξε μια μεγάλη -εσχάτη, για την ακρίβεια- προδοσία. Η οποία οδήγησε στην παράδοση πατρώας κυπριακής γης -και μάλιστα όχι μόνο της Αμοχώστου- στον βάρβαρο Αττίλα, την οποία έκτοτε κατέχει. Και διερωτούμαι ειλκρινά: Αν η αναφορά και μόνο σε προδοσία ο 1974 νομιμοποιούν σήμερα Υπουργείο Δικαιοσύνης και Αστυνομία να εμπλακούν για να εφαρμόσουν τάχατες κανονισμούς όπως αυτοί προνοούνται μέσα απο τους νόμους, τότε στην ευχή του ίδιου σωματείου -ή εταιρείας- αυτή τούτη η προδοσία, τι θα έπρεπε -και για μένα ακόμη πρέπει και σήμερα- να επιφέρει σ’ αυτούς που την δέπραξαν; Αυτούς, δηλαδή, που παρέβησαν τον υπέρτατο νόμο αφού αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της Δημκρατίας και πραξικοπηματικά κατέλυαν τη συνταγματική και έννομη τάξη.

Επαναλαμβάνω, η γενίκευση επιτρέπει σε κάποιους -σε πολλούς, ενδεχομένως- δικαίως να διαμαρτύρονται. Δεν είναι, όμως, αυτή η ουσία. Η ουσία είναι -δυστυχώς για την Ανόρθωση και τον κόσμο της- ότι χωρίς να φταίει αυτός ο κόσμος στην πλειοψηφία του, το σωματείο έχει συνδεθεί με την προδοσία αυτή. Και τη σύνδεση αυτή δεν την έκαναν οι φίλοι της Ομόνοιας ή οποιουδήποτε άλλου σωματείου, αλλά στελέχη του σωματείου της Αμοχώστου.

Θυμίζω κάποια ουσιώδη πράγματα: Η προδοσία έχει διαπραχθεί από μέλη και στελέχη της προδοτικής και παράνομης ΕΟΚΑ Β’. Μετά την εκδήλωση του χουντοφασιστικού εοκαβήτικου πραξικοπήματος στις 15 του Ιούλη 1974, ρόλο στρατιωτικού διοικητή της Αμμοχώστου ανέλαβε ο Κίκης Κωνσταντίνου, σημαίνον στέλεχος της ΕΟΚΑ Β’ με πλούσια δράση προπραξικοπηματικά. Η θαλασσοφίλιτη, με τις χρυσές αμμουδιές πόλη του Ευαγόρα εγκαταλήφθηκε από την τότε στρατιωτική ηγεσία και παραδόθηκε αμαχητί στις ορέξεις του βάρβαρου Αττίλα. Οδηγώντας τους Αμμοχωστιανούς στην προσφυγιά. Κι αυτό είναι καταγραμμένη ιστορία, είτε μας αρέσει είτε όχι...

Ωστόσο: Καταγραμμένη ιστορία είναι ακόμη ότι ο τότε στρατιωτικός διοικητής της Αμμοχώστου -επαναλαμβάνω, με πλούσια δράση ως σημαίνον στέλεχος της προδοτικής ΕΟΚΑ Β- Κίκης Κωνστανίνου, είναι ο ίδιος Κίκης Κωνσταντίνου που κάποια χρόνια μετά ανέλαβε ως δοικητικός ηγέτης του σωματείου «Ανόρθωσις Αμμοχώστου». Για τον οποίο, διαγράφοντας τον πρότερο βίο και πολιτεία του από τις τάξεις της ΕΟΚΑ Β’, το στόμα πλείστων όσων οπαδών της βαρωσώτικης ομάδας έσταζε -και ενδεχομένως ακόμη στάζει- μέλι. Χωρίς να μπαίνω στη λογική να απαντηθεί το ερώτημα πόσοι και ποιοι από τα μέλη, τους φίλους και οπαδούς του -κατά τα άλλα- εθνικόφρονως σωματείου «Ανόρθωσις Αμμοχώστου» είχαν το 1974 και πριν σχέση και δράση μέσα από τις τάξεις της ΕΟΚΑ Β’ (αυτό το γνωρίζουν κάλλιον παντός άλλου οι Αμμοχωστιανοί), για μένα η σχέση και μόνο του Κίκη Κωνσταντίνου με την Ανόρθωση συνδέει το σωματείο με την προδοσία του 1974. Επαναλαμβάνω: Αυτό είναι άδικο ενδεχομένως για την πλειοψηφία των Ανορθωσιατών, αλλά δυστυχώς είναι γεγονός αναντίλεκτο. Το οποίο παραμένει έτσι για όσο καιρο αυτή η πλειοψηφία δεν διαχωρίζει τη θέση της από τον Κίκη Κωνσταντίνου της ΕΟΚΑ Β’ και τις πράξεις του μέσα από τις τάξεις της.

Αλλού, λοιπόν, να στρέψει τα πυρά της η Ανόρθωση -σωματείο ή εταιρεία- και όχι σ’ αυτούς που θυμίζουν την προδοσία του 1974. Κι ας μιλήσουν κι αυτοί, έστω και σήμερα, γι’ αυτή την προδοσία. Χωρίς περιστροφές και με το όνομά της: «ΕΟΚΑ Β’ - προδοσία». Τολμούν; Ιδού το ερώτημα...

ΥΓ. 1.: Ο μύλος της διχόνοιας δεν ποτίζεται από την υπόμνηση στην προδοσία του 1974. Ποτίζεται και συντητείται από το γεγονό ότι ίσμαε σήμερα, 47 ολόκληρα χρόνια μετά, υπάρχουν αμετανόητοι πραξικοπηματίες που δηλώνουν περήφανοι γα ότι κάνανε τότε.
ΥΓ. 2.: Η εθνική ενότητα και ομοψυχία -απαραίτητη ασφαλώς τον αγώνα του λαού μας για δικαίωση- δεν επιτυγχάνεται χωρίς οι ένοχοι της προδοσίας να απολογηθούν στο λαό και όταν η κυβέρνηση Συναγερμού - Αναστασιάδη δεν τολμά να αναφέρει κάν τη λέξη «ΕΟΚΑ Β’».
ΥΓ. 3.: Με εκπλήσσει η ατολμία του Τύπου να αγγίξει την ουσία του θέματος και υποκριτικά -λες και δεν υπήρξε το 1974 προδοσία- στην ουσία να σιγοντάρει τη θέση που υποβάλλει το Βαρωσιώτιο σωματείο. Η προδοσία δεν διαγράφεται όταν απλά εξαλείφεται από τις στήλες του Τύπου. Ακόμη και του αθλητικού Τύπου...
ΥΓ. 4.: Το παρόν πόνημα δεν το έγραψα ως οπαδός οποιασήποτε ομάδας, ούτε ασφαλώς για να υπερασπιστώ τους φίλους της “Ομόνοιας” που ανήρτησαν το συγκεκριμένο πανό. Παραμένω απλός, αγνός και ελεύθερα σκεπτόμενος, αλλά πολιτικοποιημένος, φίλαθλος, ενώ το σύνδρομο του οπαδού το έχω ξεπεράσει προ πολλού. Για μένα ο Αθλητιμός, όπως και ο Πολιτισμός και κάθε τι που σχετίζεται με το κοινωνικό σύνολο είναι πράξη πολιτικής και ως τέτοια αντιμετωπίζω τα θέματα γύρω από αυτά.
Κυπ. Κ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top