Menu
Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα έχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον για την Υποσαχάρια Αφρική»...

Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα έχει πλέον…

• Δήλωση προάγγελος εμπλο...

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφ…

• ΚΚΕ: Αποχαιρετούμε με θ...

Δημήτρης Χορν: Ηθοποιός σημαίνει φως!

Δημήτρης Χορν: Ηθοποιός σημαίνει φω…

Άνθρωπος ευαίσθητος, σκεπ...

EastMed: Τα ευρωατλαντικά ψέματα έχουν κοντά ποδάρια...

EastMed: Τα ευρωατλαντικά ψέματα έχ…

Σε μια στιγμή ξέχασαν τα ...

«Ρόζα Λούξεμπουργκ, τι σου ’χω φυλαγμένα…»

«Ρόζα Λούξεμπουργκ, τι σου ’χω φυλα…

• 103 χρόνια από τη δολοφ...

Στην ουρά...

Στην ουρά...

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Οταν...

Ναζίμ Χικμέτ: «Πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη»

Ναζίμ Χικμέτ: «Πώς θα γενούνε τα σκ…

«Για μένα το λοιπόν πιο ε...

Το βαρύτατο τίμημα της απουσίας κοινού αφηγήματος

Το βαρύτατο τίμημα της απουσίας κοι…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Η Τζένη Καρέζη στο «Μεγάλο μας τσίρκο» (video)

Η Τζένη Καρέζη στο «Μεγάλο μας τσίρ…

• Γεννήθηκε σαν σήμερα, 1...

Καζακστάν: Ενδοαστικές «διεργασίες» και μέτρα εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας

Καζακστάν: Ενδοαστικές «διεργασίες»…

• ...μετά την άγρια κατασ...

Prev Next

Η κατά Μπόρις Τζόνσον περισσότερη ευελιξία και δημιουργικότητα και... τα κοτόπουλα του Ερντογάν

Ήλθε, είδε και απήλθε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και που ταπισόν του έρχονται και οι ομότιμοι Αμερικανοί σύμμαχοί του -και ημών των Κυπρίων στρατηγικοί εταίροι. Αυτοί και κάμποσοι άλλοι -είτε εκ του μακρόθεν είτε εκ του... κοντόθεν- για να στηρίξουν και ενισχύσουν τις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό. Εκφράζοντας συνάμα και χωρίς τσιγκουνιά πολλά “μπράβο” και συγχαρίκια στους δύο ηγέτες για την αποφασιστικότητα και της θαρραλέα στάση τους.

Βέβαια -για να ανοίξω εδώ μια μικρή παρένθεση- και μόνο το γεγονός ότι παρά την αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα και θαρραλέα στάση δεν κατέληξαν σε λύση, θα έπρεπε να κτυπήσει καμπανάκι στ’ αυτά όλων αυτών των γυρολόγων ξένων που έρχονται στο νησί μας τάχατες να μας ενθαρρύνουν για να καταλήξουμε στη λύση. Και το καμπανάκι θα έπρεπε να τους βάλει στον πειρασμό να διερωτηθούν: Βρε, μπας και κάπου αλλού πρέπει να πάμε, παρά στη Λευκωσία; Και κλείνω εδώ, για την ώρα, την παρένθεση.

Που λέτε, ερχόμενος ο Μπόρις Τζόνσον στο νησί μας, φρόντισε να στείλει -λίγες ώρες πριν καταφθάσει ο ίδιος αυτοπροσώπως- τα λόγια του! Δια ανακοινώσεως του Φόρεϊν Οφις και να ζητήσει, κατά πώς διαβάσαμε, από τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό ακόμη περισσότερη ευελιξία και δημιουργικότητα: «Αυτή είναι μία σημαντική στιγμή στις διαπραγματεύσεις για λύση και προσβλέπω στις συναντήσεις μου με αμφότερους τους ηγέτες. Καλωσορίζω την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες. Χαιρετίζω την αφοσίωση και των δύο διαπραγματευτικών ομάδων και τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα, καθώς και τη θαρραλέα ηγετική στάση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί. Με περαιτέρω ευελιξία και δημιουργικότητα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, πιστεύουμε ότι μια λύση είναι εφικτή», ανέφερε ο κ. Τζόνσον, στη δήλωσή του.

Με άλλα λόγια οι μόνες εμπλεκόμενες πλευρές στη διαπραγμάτευση είναι οι πλευρές των οποίων ηγούνται οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί. Τουτέστιν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή. Άρα το Κυπριακό είναι καθαρά θέμα ενδοκοινοτικών διαφορών και η λύση του θα προέλθει με περισσότερη ευελιξία και... δημιουργικότητα από τους δύο ηγέτες. Με την στήριξη των Αμερικανοβρετανών εταίρων μας... Ξέρετε, αυτό μου θυμίζει μια κυπριακή παροιμία, αλλά από την ανάποδη: Δυο γαδάροι -λέει- εμαλλώναν σε ξένον ασhερωνάρι... Φευ, όμως, οι -κατά παράφραση- γαδάροι στο δικό τους ασhερωνάριν ήσαν. Και στο οποίο κάποιος άλλος, πανίσχυρος γάδαρος που άλλα μέρη, εισέβαλε και κατέλαβε κοντά το 40% του ασhερώνα... Και έβλεπε από μακριά τα δύο ντόπια γαϊδούρια να τσακώνονται και αυτός νεμόταν το άσhερο -και όχι μόνο- που είχε το ασhερονάρι...

Τώρα, θα μου πείτε, βάζω στη θέση μας τα γαϊδούρια; Παρουσιάζω, δηλαδή, εαυτούς ως... γαϊδούρια; Όχι, ούτε το ένα μηδέ το άλλο υπονοώ. Απλά Το πρόβλημα δεν είναι ότι δύο γαϊδούρια βρίσκονταν σε ξένη περιουσία και τσακώνονταν ποιος θα φάε περισσότερο άχερο. Εδώ η περιουσία και η γη και τα παράγωγά της δικά μας είναι. Και κάποια προβλήματα, έστω, στην μοιρασιά θα τα λύναμε, αν... είμασταν μόνοι. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η παρουσία του ξένου, του εισβολέα. Ο οποίος έφερε στο δικό μας ασhερωνάρι κι άλλους ξένους να φάνε από τη δική μας περιουσία...

Ε, το λοιπόν, στην περίπτωση αυτή, όση αφοσίωση και να δείχνουν, όση αποφασιστικότητα και θάρρους και να επιδεικνύουν για  να λυθεί το πρόβλημα, όση ευελιξία και δημιουργικότητα και να σκαρφιστούν το πρόβλημα δεν λύνεται, άμα ο εισβολέας δεν κάνει ρούπι από την ξένη γη που πάτησε. Απλά πράγματα,πουμπορεί να τα πει στους περισπούδαστους υπουργού των Εξωτερικών της Βρετανίας, των ΗΠΑ και όποιων άλλων θα κάνουν κατά το νησί μας ένα δεκάχρονο παιδί. Κι αυτό το ξένο γαϊδούρι, φίλος και στενός σύμμαχος είναι της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Και ξέρετε κάτι; Αυτός ο εισβολέας, δεν φτάνει που δεν κάνει ό,τι του αναλογεί, έχει και το θράσος να απειλεί και να βρίζει την μικρή Κύπρο στην οποία εισέβαλε και κατέχει το 37% του εδάφους της, δημιουργώντας εκεί υποτελές, έκνομο και παράνομο κατοχικό μόρφωμα. Και να προειδοποιεί -δια στόματος του νεοσουλτάνου και εκκολαπτόμενου δικτατορίσκου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- πως δε πάει άλλο και πως μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει πλέον να υπάρξει κάποια κατάληξη. Και να μας παρουσιάζει όπως το πεινασμένο κοτόπουλο,που νομίζει ότι βρίσκεται στην αποθήκη με το σιτάρι.

Ιδού,  λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν κύριε Τζόνσον και κύριε Κέρι -άμα και όποτε έλθεις και λόγου σου στη Λευκωσία- να δράσετε. Και να απαιτήσετε και ευελιξία και δημιουργικόητα. Κι άμα θέλετε έχετε και τον τρόπο και τα εργαλεία: Το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Από αυτά έχουμε, δόξασι ο θεός, πολλά. Να φαν κι οι κότες, που λέει κι η παροιμία.

Εξάλλου, αυτή είναι και η ουσία του Κυπριακού: Πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Πρόβλημα παραβίασης της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Κύπρου, κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρόβλημα -συνακόλουθο της εισβολής και κατοχής, παραβίασης των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του συνόλου του Κυπριακού λαού. Αυτά, κύριε Μπόρις Τζόνσον δεν λύνονται από τους Αναστασάδη και Ακιντζί, όση ευελιξία και δημιουργικότητα και να επιδείξουν, πάρτε το χαμπάρι! Και μαζί με σας και οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, που καμώνονται πως δεν γνωρίζουν ότι είναι δικά τους ψηφίσματα και αποφάσεις που παραβιάζονται από την Τουρκία, η οποία και τα γράφει για τέσσερις δεκαετίες τώρα στα παλαιότερα των υποδημάτων της...

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top