Menu
«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δασκάλα σου... Εγώ σου έμαθα τραγουδάκια, εσύ κι η οικογένεια σου με διδάξατε μαθήματα ζωής»

«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δα…

• Το αξιοσημείωτο μήνυμα ...

Τα ορφανά της πανδημίας...

Τα ορφανά της πανδημίας...

•Μέχρι τέλη Απριλίου 2021...

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»*

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου …

Τις τελευταίες μέρες έχει...

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια οι νεκροί παγκόσμια!

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρ…

• Στα 194,4 εκ. τα κρούσμ...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντόπας, μίζας…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντ…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι ασυμβίβαστη με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι …

Του Γιάννη Πρωτούλη* Τον...

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκτικά, μια ανάσα μακριά από το να είμαι ένα ακόμα όνομα στην λίστα των γυναικοκτονιών»

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκ…

• Η συγκλονιστική ανάρτησ...

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα κι αυτά που... κάποιοι αρνούνται να δουν και να γράψουν!

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα …

• ...Και σερβίρουν στον κ...

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορωνοϊό

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορ…

Η τελετή έναρξης των ολυμ...

Κυπριακό: Νέα τετελεσμένα προς την οριστική διχοτόμηση με ευρωΝΑΤΟική χορηγία

Κυπριακό: Νέα τετελεσμένα προς την …

• Τον εφησυχασμό για τον ...

Prev Next

Η Κούβα προσφέρει τα εμβόλια που παράγει χωρίς πατέντες για όλο τον κόσμο!

Η Κούβα προσφέρει τα εμβόλια που παράγει χωρίς πατέντες για όλο τον κόσμο!

Εκεί, σε αυτό το νησί, το φάρμακο και η υγεία δεν είναι εμπορεύματα…

 

H Κούβα δρομολογεί πλέον την αδειοδότηση δύο εμβολίων, προτείνοντας την παραγωγή τους χωρίς δικαιώματα για τις φτωχές χώρες και δίνοντας ένα ράπισμα στις πολυεθνικές του φαρμάκου και τις μεγάλες κυβερνήσεις του πλανήτη, που στοχεύουν στην αποκόμιση κερδών σε βάρος της δημόσιας υγείας, και μάλιστα τη στιγμή που η το νησί της Επανάστασης βρίσκεται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Soberana 2 φτάνει στο 91,2% εναντίον της εμφάνισης των συμπτωμάτων του κορωνοϊού και κατά 100% στην αντιμετώπιση σοβαρών ή θανατηφόρων συνεπειών με την εφαρμογή τριών δόσεων, δύο κανονικών δόσεων και μίας δόσης του Soberana Plus» τόνισε την Πέμπτη 8 Ιουλίου ο Βισέντε Βέρες, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φίνλαϊ Εμβολίων της Κούβας, πάνω από το όριο του 50% που έχει θέσει ο ΠΟΥ για την ανάδειξη ενός νέου εμβολίου.

Την επομένη ημέρα, την Παρασκευή 9 Ιουλίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του avgi.gr το Κέντρο Μηχανικής Γενετικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) και τα «Εργαστήρια Άικα» της Κούβας ανακοίνωσαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Abdala φθάνει στο 92,28%, μετά τη χορήγηση των τριών δόσεων σε 28 ημέρες σε 48 χιλιάδες εθελοντές μεταξύ 19 και 80 ετών, και ότι δόθηκε η άδεια χορήγησής του από το Κέντρο Δημοσίου Ελέγχου Φαρμάκων (Cecmed), που λειτουργεί με την άδεια του ΠΟΥ, για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του ιού στο νησί, αποτελώντας το πρώτο εμβόλιο της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που έφτασε στο σημείο της άμεσης χορήγησής του στον πληθυσμό.

Την Κυριακή, τη στιγμή που υπήρχαν διαδηλώσεις στην Αβάνα, το Ινστιτούτο Φίνλαϊ και το Ινστιτούτο Παστέρ του Ιράν υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο για τη μεταφορά της τεχνολογίας για την παραγωγή του Soberana 2 στην Τεχεράνη, μετά την κλινική δοκιμή του εμβολίου σε 44 χιλιάδες στην Κούβα και 23 χιλιάδες άτομα στο Ιράν, ενώ η Κούβα διαπραγματεύεται τη χορήγηση του Soberana 2 στην Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, το Βιετνάμ και άλλες χώρες.

Ο Εντουάρντο Μαρτίνες, ο πρόεδρος του ομίλου των δημοσίων εταιρειών παραγωγής φαρμάκων βιοτεχνολογίας BioCubaFarma, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα είναι σε θέση να παράγει έως και 100 εκ. δόσεις του Soberana 2 έως το τέλος του έτους και ότι η Κούβα, που έστειλε 39 «Ταξιαρχίες Ένρι Ρέεβε», γιατρών και νοσοκόμων, σε 39 χώρες αντιστοίχως για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, θα διευκολύνει την παραγωγή των εμβολίων στις φτωχές χώρες που τα έχουν ανάγκη χωρίς τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας τους, ενώ δεν απέκλεισε την κυκλοφορία του Abdala ακόμη και στις ΗΠΑ, γεγονός όμως που θα δημιουργούσε πιθανά προβλήματα στην Pfizer και τη Μoderna, δεδομένου του χαμηλού κόστους κατασκευής των εμβολίων της Κούβας και του γεγονότος ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες διαδικασίες συντήρησης και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια λήξης.

Η Κούβα, με πληθυσμό 11,33 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει μέχρι στιγμής λιγότερα από 230 χιλιάδες κρούσματα, λιγότερα από το 50% από τα πάνω από 450 χιλιάδες που έχει καταγράψει η Ελλάδα των 10,7 εκατομμυρίων, ενώ τα θύματα πλησιάζουν μόλις στα 1.500, στη χειρότερη περίπτωση το εν δέκατο (1/10) σε σχέση με τα 12.789 θύματα που είχε η γ Ελλάδα την Πέμπτη. Και να φανταστεί κανείς ότι στην «ανεπτυγμένη» Ελλάδα κάποιοι, κυρίως εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών, προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να παράγει τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ακόμη και εάν οι ευρωπαϊκές αρχές προχωρούσαν στην άρση των πατεντών, ενώ η Κούβα παράγει ήδη το 80% των εμβολίων που καταναλώνει. Η Κούβα δεν ζήτησε τη στήριξη του μηχανισμού Covax του ΠΟΥ για την προμήθεια εμβολίων στις χώρες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και δεν αγόρασε εμβόλια από τις πολυεθνικές του φαρμάκου.

Ο πρωθυπουργός της Κούβας Μανουέλ Μοντέρο ανακοίνωσε ότι ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας θα έχει εμβολιαστεί πριν από τα τέλη του 2021 και ότι από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει τον εμβολιασμό των ανηλίκων μεταξύ 3 και 18 ετών με τα δύο εμβόλια. Το 60% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τα τέλη Αυγούστου και το 80% θα έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη από τις τρεις δόσεις που προβλέπονται.

Αυτά συμβαίνουν στο νησί της επάναστασης. Στη χώρα που οι ιμπεριαλιστές έχουν αποκλείσει αλλά ο λαός της συνεχίζει να παλεύει με πείσμα. Εκεί σε αυτό το νησί το φάρμακο και η υγεία δεν είναι εμπορεύματα…

Αναδημοσίευση από Ημεροδρόμο

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top