Menu
Η μάχη της Αθήνας

Η μάχη της Αθήνας

Από ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ* ...

FIFA: Η σαπίλα πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα

FIFA: Η σαπίλα πίσω από τη λαμπερή …

• Κόντρες συμφερόντων και...

Βασίλι Καντίνσκι: Θεμελιωτής της «αφηρημένης τέχνης»

Βασίλι Καντίνσκι: Θεμελιωτής της «α…

Σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβ...

Ιράν: Ραγδαίες εξελίξεις - Καταργήθηκε η Αστυνομία Ηθών μετά τις μαζικές διαδηλώσεις

Ιράν: Ραγδαίες εξελίξεις - Καταργήθ…

Σύμφωνα με το πρακτορείο ...

Μάνος Χατζιδάκις: «Τα παιδιά της γαλαρίας», ο Δεκέμβρης του ’44, τα αποβράσματα και οι χίτες

Μάνος Χατζιδάκις: «Τα παιδιά της γα…

• Ο,τι ακολουθεί είναι απ...

ΗΠΑ-Γαλλία-Γερμανία: Δυναμώνουν αντιθέσεις και ανταγωνισμοί εντός του ευρωατλαντικού άξονα

ΗΠΑ-Γαλλία-Γερμανία: Δυναμώνουν αντ…

• Για «κίνδυνο διχασμού» ...

Μαλλιά κουβάρια στον ορθόδοξο κόσμο με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα

Μαλλιά κουβάρια στον ορθόδοξο κόσμο…

Από ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ* ...

Όχι στη συνεργασία, ναι στην ενότητα και αντιστρόφως!

Όχι στη συνεργασία, ναι στην ενότητ…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Ρωσία - ΕΕ - G7: Ο ενεργειακός πόλεμος πίσω από το «πλαφόν» και οι ενδο-ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Ρωσία - ΕΕ - G7: Ο ενεργειακός πόλε…

Η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ...

Δομή και... Αποδόμηση...

Δομή και... Αποδόμηση...

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Εχω ...

Prev Next

Μείωση στις αφίξεις μεταναστών, αλλά... αύξηση στους θανάτους

Μείωση στις αφίξεις μεταναστών, αλλά... αύξηση στους θανάτους

• Αυτό καταγράφει έκθεση του UNHCR για την Ευρώπη • 1.600 νεκροί και αγνοούμενοι στους πρώτους εφτά μήνες του 2018...

 

Γράφει: Μαρία Κονιώτου*

Πέραν των 1600 είναι οι μετανάστες που κατά την προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη κατά τους πρώτους εφτά μήνες του 2018 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, σύμφωνα με νέα έκθεση της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με τίτλο "Απεγνωσμένα Ταξίδια".

Η έκθεση δείχνει πως ενώ ο συνολικός αριθμός των ατόμων που φθάνουν στην Ευρώπη έχει μειωθεί, ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί κατά πολύ, ιδιαίτερα των ατόμων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας μειώθηκε κατά 41% σε σύγκριση με πέρσι.

Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Ευρώπη σημειώνεται πως ένα άτομο πεθαίνει ή η τύχη του αγνοείται για κάθε 18 που πέρασαν στην Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2018, σε σύγκριση με ένα θάνατο για κάθε 42 άτομα την ίδια περίοδο το 2017.

Κατά μήκος της κεντρικής Μεσογείου, υπήρξαν μέχρι σήμερα φέτος δέκα επεισόδια κατά τα οποία 50 άτομα ή περισσότερα πέθαναν, προερχόμενα κυρίως από τη Λιβύη. Εφτά από αυτά τα επεισόδια σημειώθηκαν από τον Ιούνιο και μετά.

Κατά μήκος της θαλάσσιας διόδου από τη Βόρεια Αφρική στην Ισπανία, περισσότεροι από 300 άνθρωποι χάθηκαν ήδη φέτος. Συνολικά πέρσι χάθηκαν συνολικά 200 άτομα.

Τον Απρίλιο φέτος όταν πάνω από 1200 άτομα έφθασαν στην Ισπανία μέσω θαλάσσης, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατακόρυφα, με έναν θάνατο για κάθε 14 άτομα που έφθαναν στην Ισπανία μέσω θαλάσσης.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πέραν των 78 θανάτων προσφύγων και μεταναστών που ταξίδευαν από ξηράς στην Ευρώπη ή στα σύνορα της Ευρώπης, σε σύγκριση με 45 την προηγούμενη περίοδο πέρσι.

Σύμφωνα με την έκθεση, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2018 οι αφίξεις μεταναστών στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 130% (27600 μέσω θαλάσσης και ξηράς σε σύγκριση με 12100 την ίδια περίοδο του 2017) στην Ιταλία μειώθηκαν κατά 81% (18500 μέσω θαλάσσης σε σύγκριση με 95200 την ίδια περίοδο του 2017) και στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 88% (26000 δια θαλάσσης και ξηράς σε σύγκριση με 13800 την ίδια περίοδο του 2017)

Μεσόγειος: το πέρασμα με τους περισσότερους θανάτους...

"Αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά πως η Μεσόγειος είναι το πέρασμα (μεταναστών) με τους περισσότερους θανάτους", δήλωσε η Διευθύντρια του UNHCR στην Ευρώπη Πασκάλ Μορό.

Πρόσθεσε πως λόγω του ότι ο αριθμός των ατόμων που φθάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές μειώνεται, το στοίχημα δεν είναι αν η Ευρώπη μπορεί να τα βγάλει πέρα με τους αριθμούς αλλά κατά πόσον μπορεί να υπάρξει συστράτευση της ανθρωπότητας για να σωθούν ζωές.

Τους τελευταίους μήνες η UNHCR μαζί με τον Οργανισμό των ΗΕ για τη Μετανάστευση IOM έκανε έκκληση για μια περιφερειακή προσέγγιση για διάσωση και αποβίβαση των μεταναστών που περνούν τη Μεσόγειο.

Επίσης η UNHCR καλεί την Ευρώπη να αυξήσει την πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες οδούς για τους μετανάστες, αυξάνοντας τα μέρη επανεγκατάστασής του και αίροντας τα εμπόδια για επανένωση οικογενειών.

Η έκθεση αναφέρεται επίσης στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που ταξιδεύουν δια μέσου της ξηράς ή εντός της Ευρώπης και παροτρύνει τα κράτη να δίνουν άμεσα πρόσβαση σε διαδικασίες παραχώρησης ασύλου σε αυτούς που επιζητούν διεθνή προστασία.

Ακόμη καλεί τα κράτη να ενδυναμώσουν τους μηχανισμούς για προστασία των παιδιών που ταξιδεύουν μόνα και αναζητούν άσυλο.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top