Menu
Ο Φιντέλ, η Κούβα, η Επανάσταση, η Αξιοπρέπεια

Ο Φιντέλ, η Κούβα, η Επανάσταση, η …

Γράφει: Νίκος Μποιγιόπουλ...

Ε.Ε. Βέτο, Δημοκρατία και Δημοψήφισμα

Ε.Ε. Βέτο, Δημοκρατία και Δημοψήφισ…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Μαχαίρι, σκέψη, χέρι

Μαχαίρι, σκέψη, χέρι

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Οι α...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνεται…

•  Το Κίεβο ρίχνει στόλο ...

Κατοχή και «κατοχή» και απίστευτη λογική

Κατοχή και «κατοχή» και απίστευτη λ…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Καίει ακόμα η φλόγα του Νοέμβρη

Καίει ακόμα η φλόγα του Νοέμβρη

Από: Γεράσιμος Χολέβας* ...

Μισό αιώνα μετά….

Μισό αιώνα μετά….

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Αχ σ...

Το άναρχο διεθνές περιβάλλον και η Κύπρος

Το άναρχο διεθνές περιβάλλον και η …

Του Ανδρέα Θεοφάνους* Με...

«Απαραίτητη» η έφοδος στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα» στη Γάζα «ακόμη και αν σκοτωθούν χιλιάδες άμαχοι»!

«Απαραίτητη» η έφοδος στο Νοσοκομεί…

• Σύμφωνα με απόστρατο Ισ...

1917 - 2023: 106 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

1917 - 2023: 106 χρόνια από τη Μεγά…

Στις 7 Νοέμβρη 1917 (25 Ο...

Prev Next

Στο «κόκκινο» οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί: ΝΑΤΟ και ΕΕ επεκτείνουν τη στρατιωτική συνεργασία

Στο «κόκκινο» οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί: ΝΑΤΟ και ΕΕ επεκτείνουν τη στρατιωτική συνεργασία

• Στο στόχαστρο Κίνα και Ρωσία

 

Σε περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους προχωρούν ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω εξέλιξης και εμβάθυνσης του πολέμου στην Ουκρανία, όπου οι εν λόγω δυνάμεις έχουν αποκτήσει ενεργό και σημαντικό ρόλο. Μάλιστα, να παράσχουν στην Ουκρανία όλα τα στρατιωτικά μέσα που είναι απαραίτητα για να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα. 

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στράφηκαν όχι μόνο κατά της Ρωσίας, αλλά για πρώτη φορά έβαλαν στο στόχαστρο και την Κίνα. Η παραπάνω κοινή συνέντευξη Τύπου δηλώνει την περαιτέρω εμπλοκή ΝΑΤΟ και ΕΕ στον πόλεμο και, ταυτόχρονα, την εμβάθυνση των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων.

Επί της ουσίας ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώνουν ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις, τις στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, αλλά και την έρευνα, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με την Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας αλλά και την Κίνα.

“Από την αρχή του πολέμου έχουμε προμηθεύσει την Ουκρανία με προηγμένης τεχνολογίας στρατιωτικό εξοπλισμό”, δήλωσε ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος καλωσόρισε τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας να παράσχουν στη χώρα, νέου τύπου αρματαγωγά και άλλου τύπου στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συζητήσεις για το τί είδους νέα όπλα μπορούν να παρασχεθούν, στο πλαίσιο της ομάδας Ramstein, υπό την προεδρία των ΗΠΑ. “Σχεδιάζονται συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα με τους Ουκρανούς για να δούμε τι είδους όπλα χρειάζονται και ποιος από τους συμμάχους μπορεί να τα παράσχει”, δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

“Η Ουκρανία πρέπει να λάβει όλο τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να υπερασπιστεί το έδαφός της και αυτό σημαίνει βεβαίως ανεπτυγμένα συστήματα αεράμυνας, αλλά και άλλα είδη σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού”, δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τόνισε, δε, ότι αυτό είναι απαραίτητο, γιατί η Ουκρανία δεν υπερασπίζεται μόνο το έδαφός της, αλλά τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για το διεθνές δίκαιο.

Οι Ευρωπαίοι ήταν οι πρώτοι που προμήθευσαν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης, υπενθύμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Υπενθύμισε ότι η ΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία της, παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό σε μια χώρα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μέσου για την Ειρήνη (European Peace Facility). H βοήθεια αυτή σήμερα έχει ξεπεράσει τα 3 δις. ευρώ, πέραν της μαζικής στρατιωτικής βοήθειας που δίνουν διμερώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην Ουκρανία, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην Κοινή Δήλωση γίνεται ξεκάθαρο ότι «το ΝΑΤΟ αποτελεί τον βασικό πυλώνα της συλλογικής άμυνας και παίζει κρίσιμο ρόλο στην ευρωατλαντική ασφάλεια», ενώ αναγνωρίζεται «η αξία μιας δυνατότερης και με περισσότερες ικανότητες ευρωπαϊκής άμυνας που θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και υπερατλαντική ασφάλεια, συμπληρωματικά και διαλειτουργικά με το ΝΑΤΟ».

Η συνεργασία «είναι περισσότερο σημαντική παρά ποτέ», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ. «Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σύμπραξη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», είπε.

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ρητά η Κίνα για πρώτη φορά. «Ο αυξανόμενος δογματισμός και οι πολιτικές της Κίνας αποτελούν προσκλήσεις τις οποίες χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε», αναφέρεται στην Κοινή Δήλωση, αποτελώντας έτσι την πρώτη επίσημη αναφορά της Κίνας ως αντίπαλο, που υπογράφουν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Την έμμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στην Ουκρανία επισημαίνει η Ρωσία.  «Έμμεσα, το ΝΑΤΟ συμμετέχει στη σύγκρουση, αν και τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον τονίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν μέρος στη σύγκρουση, αλλά έχουν ήδη γίνει, αντλώντας όπλα, τεχνολογίες, πληροφορίες στην Ουκρανία », δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Ημεροδρόμος

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top