Menu
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμε...

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμιστές», αλλά «γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία;»

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμι…

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος...

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δυνατή από ποτέ») αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δ…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλα...

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επι…

Οι αεροπορικές επιδρομές ...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις σ…

Οι τέσσερις συλληφθέντες ...

Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Για την επέτειο της Επανάστασης του…

• Ανακοίνωση του Γραφείου...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Από Νίκο Μπογιόπουλο* Ήτ...

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρ…

• Aπό το αρχείο του τηλεο...

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

• «Όσοι το χάλκεον χέρι τ...

Prev Next

Προς οριστική ματαίωση το «υπερσχέδιο» του αγωγού «East Med»

Προς οριστική ματαίωση το «υπερσχέδιο» του αγωγού «East Med»

Αποσύρουν τη στήριξή τους οι ΗΠΑ, με φόντο το σφοδρό παζάρι με την τουρκική αστική τάξη αλλά και τους ευρύτερους σχεδιασμούς για «πράσινες» μπίζνες

 

Προς οριστική ματαίωση βαίνει - όπως όλα δείχνουν - το ...υπερσχέδιο του αγωγού «East Med» για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατ. Μεσόγειο προς την ΕΕ, που στηρίζουν με θέρμη η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα, ως έργο «κομβικό» για την αναβάθμιση της χώρας στην ενεργειακή σκακιέρα, ανταγωνιστικά προς την Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, αμερικάνικο «non paper» με παραλήπτες την ελληνική κυβέρνηση, το Ισραήλ και την Κύπρο, δίνει τη «χαριστική βολή», αποσύροντας τη στήριξη των ΗΠΑ από το εν λόγω έργο.

Χαρακτηριστική - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές - είναι και η αιτιολογία για την απόσυρση της αμερικανικής στήριξης στον αγωγό. Πέρα από την επίκληση της οικονομικής και εμπορικής βιωσιμότητας του σχεδίου και τη «στροφή» σε πιο «πράσινες» μορφές Ενέργειας - όπου ξεδιπλώνονται οι νέοι σφοδροί ανταγωνισμοί - το έγγραφο κάνει αναφορά στο γεγονός ότι το σχέδιο αποτελεί «εστία εντάσεων στην περιοχή», φωτογραφίζοντας έτσι ως λόγο απόρριψής του τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στα «οικόπεδα» της Κυπριακής ΑΟΖ, όπως και στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου.

Θυμίζουμε πως εξαρχής - παρά τις μεγαλοστομίες όλων των κυβερνήσεων που διαχρονικά «έτρεξαν» το έργο ισχυριζόμενες πως η προώθηση των αμερικανικών ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή θα «θωράκιζε» τάχα και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα - φανερό ήταν ότι επρόκειτο για σχέδιο με στόχο να λειτουργήσει ως «μοχλός πίεσης» και «διαπραγματευτικό χαρτί» από τη μεριά των ΗΠΑ στα παζάρια με την Τουρκία, για τους όρους συμμετοχής της στα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή και τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής «συνοχής» στη ΝΑ πτέρυγά της.

Ολα αυτά όταν και νέα δημοσιεύματα, από τις αρχές του νέου έτους, επαναφέρουν τις προτάσεις και την ...αξία της «συνεκμετάλλευσης» όχι μόνο σε περιοχές όπου συναντιούνται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό ενώ ετοιμάζεται νέος γύρος ελληνοτουρκικών επαφών, με την Αγκυρα να επιμένει σε όλες τις προκλητικές της αξιώσεις για Αιγαίο, Κυπριακό, Ανατολική Μεσόγειο κ.τ.λ., θέτοντας όλο και πιο απροκάλυπτα και επίμονα θέμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε μια σειρά ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και δηλώνοντας σε όλους τους τόνους έτοιμη να «υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τη "Γαλάζια Πατρίδα"».

Επιβεβαιώνουν «διαψεύδοντας» οι ΗΠΑ

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, σε επίσημη ανακοίνωσή της, ξεκαθάρισε ότι «μεταθέτουμε το ενδιαφέρον μας σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν και (την παροχή) φυσικού αερίου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», παραθέτοντας ως παραδείγματα τη «σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο στην Κρήτη» και την «προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia που θα συνδέει τα ισραηλινά, κυπριακά και ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα», αλλά όχι τον «East Med», για να επισημάνει ότι «τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές Ενέργειας, αλλά θα βοηθούν και στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή Ενέργεια», το νέο πεδίο όπου «βγαίνουν τα μαχαίρια» με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να στηρίζουν ενεργά περιφερειακές προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας και της σταθερότητας, όπως το σχήμα 3+1 στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμμετέχουν» και ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στη φυσική διασύνδεση Ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη».

Εσπευσε ωστόσο κι αυτός να επισημάνει ότι «σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι - περισσότερο από ποτέ - ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τις περιφερειακές μας σχέσεις και να προωθήσουμε της τεχνολογίες καθαρής Ενέργειας».

...για «περίπλοκη κατάσταση» μιλούν οι Ευρωπαίοι

Την ίδια στιγμή, με φόντο τις καθυστερήσεις στη σύνταξη έκθεσης για τη βιωσιμότητα του «East Med» που η Κομισιόν έπρεπε να έχει έτοιμη έως τα τέλη του 2021, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο «Euractiv» ότι ο λόγος δεν είναι απλά η πανδημία, αλλά πρόκειται για «μια περίπλοκη κατάσταση» και ο «East Med» είναι ένα «πολύπλοκο έργο», για το οποίο η αξιολόγηση έως τώρα «δείχνει ότι η αμείωτη χρήση του φυσικού αερίου δεν είναι συμβατή με τον μακροπρόθεσμο στόχο της απαλλαγής από τον άνθρακα».

«Ως εκ τούτου, η εμπορική βιωσιμότητα του East Med θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, μεταξύ άλλων παραγόντων, από το πόσο φυσικό αέριο θα υπάρχει τελικά στην περιοχή που θα μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα και την Ιταλία και ποια θα είναι η ζήτηση για εισαγωγές», κατέληξε η πηγή.

Νυν υπέρ πάντων η «γεωστρατηγική αναβάθμιση»

Κληθείς χτες να σχολιάσει τη διαρροή του αμερικανικού ΥΠΕΞ για τον «East Med», ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, έλεγε ότι «η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει στηρίξει το εγχείρημα του East Med. Ταυτόχρονα, όμως, έχει στηρίξει και στηρίζει μια σειρά από εναλλακτικές οδεύσεις, οι οποίες ενδεχομένως είναι οικονομικά και τεχνολογικά πολύ πιο βιώσιμες και τεχνικά εφικτές», παραπέμποντας στην «αγορά» που αποφασίζει, αναπαράγοντας βασικά την ίδια επιχειρηματολογία που εδώ και ένα διάστημα έλεγε ανοικτά πια ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ.

Διαβεβαιώνοντας πάντως πως η «πυξίδα» δείχνει σε κάθε περίπτωση τον στόχο της ντόπιας αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην περιοχή, έσπευδε να προσθέσει ότι «η χώρα μας δεν είναι παραγωγός. H χώρα μας είναι ένας ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος, ρόλο που θα τον έχει, ανεξαρτήτως του ποια διαδικασία όδευσης θα επιλεγεί. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η πολιτική μας - η ενεργειακή μας πολιτική, η εξωτερική μας πολιτική - όλο το προηγούμενο διάστημα», παραπέμποντας στο σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, όπως και στις συμφωνίες για την ηλεκτρική διασύνδεση που υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνηση με Κύπρο και Αίγυπτο.

Φωτογραφία: Τότε που έπεφταν οι υπογραφές «μετά βαΐων και κλάδων»...

πηγή: Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top