Menu
Η μάχη της Αθήνας

Η μάχη της Αθήνας

Από ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ* ...

FIFA: Η σαπίλα πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα

FIFA: Η σαπίλα πίσω από τη λαμπερή …

• Κόντρες συμφερόντων και...

Βασίλι Καντίνσκι: Θεμελιωτής της «αφηρημένης τέχνης»

Βασίλι Καντίνσκι: Θεμελιωτής της «α…

Σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβ...

Ιράν: Ραγδαίες εξελίξεις - Καταργήθηκε η Αστυνομία Ηθών μετά τις μαζικές διαδηλώσεις

Ιράν: Ραγδαίες εξελίξεις - Καταργήθ…

Σύμφωνα με το πρακτορείο ...

Μάνος Χατζιδάκις: «Τα παιδιά της γαλαρίας», ο Δεκέμβρης του ’44, τα αποβράσματα και οι χίτες

Μάνος Χατζιδάκις: «Τα παιδιά της γα…

• Ο,τι ακολουθεί είναι απ...

ΗΠΑ-Γαλλία-Γερμανία: Δυναμώνουν αντιθέσεις και ανταγωνισμοί εντός του ευρωατλαντικού άξονα

ΗΠΑ-Γαλλία-Γερμανία: Δυναμώνουν αντ…

• Για «κίνδυνο διχασμού» ...

Μαλλιά κουβάρια στον ορθόδοξο κόσμο με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα

Μαλλιά κουβάρια στον ορθόδοξο κόσμο…

Από ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ* ...

Όχι στη συνεργασία, ναι στην ενότητα και αντιστρόφως!

Όχι στη συνεργασία, ναι στην ενότητ…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Ρωσία - ΕΕ - G7: Ο ενεργειακός πόλεμος πίσω από το «πλαφόν» και οι ενδο-ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Ρωσία - ΕΕ - G7: Ο ενεργειακός πόλε…

Η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ...

Δομή και... Αποδόμηση...

Δομή και... Αποδόμηση...

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Εχω ...

Prev Next

Η εμπορευματοποίηση της Υγείας αφήνει εκτεθειμένους τους λαούς

Η εμπορευματοποίηση της Υγείας αφήνει εκτεθειμένους τους λαούς

• Ερώτηση ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας ΚΚΕ και η απάντηση της Κομισιόν

 

Η απάντηση της Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος αποτυπώνει ξεκάθαρα τη λογική εμπορευματοποίησης της Υγείας που αφήνει εκτεθειμένους τους λαούς και ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία, τους ηλικιωμένους και τις οικογένειές τους.

Η Επιτροπή στην απάντησή της θέτει ως κριτήριο τη «ζήτηση υπηρεσιών», δηλαδή τη «διαχείριση κρίσεων αυξανόμενης ζήτησης» όπως επαναλαμβάνει στις αποφάσεις της, με βάση τη λογική του «κόστους - οφέλους», επιχειρώντας να βγάλει «εκτός κάδρου» την ανάγκη του λαού για καθολική και ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών στη δημόσια και δωρεάν Υγεία. Στη βάση της αντιδραστικής αυτής αντίληψης το προσωπικό που περιγράφει προορίζεται για να «μπαλώνει τρύπες» με βάση την επιχειρηματική λειτουργία της Υγείας. Γι’ αυτό ζητά «δεξιότητες» και «επανεκπαίδευση» για υγειονομικούς, που ήδη εξαναγκάζονται, καλούμενοι από κυβέρνηση και διοικήσεις νοσοκομείων σε αντίθεση με την ειδικότητά τους να γίνουν «πνευμονολόγοι» σε κατ’ ευφημισμόν ΜΕΘ, να εξυπηρετούν περιστατικά COVID, να δουλεύουν με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, χωρίς καν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αυτό το «λίγο από όλα» που ζητά η ΕΕ να γίνουν οι γιατροί προκλητικά το θεωρεί ως «υψηλής ποιότητας υπηρεσίες».

Πρόκειται για μία επικίνδυνη στρατηγική που έχει οδηγήσει σε απογύμνωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πλήρη εμπορευματοποίηση των προνοιακών δομών, εξαντλητικά ωράρια εργασίας και «πανσπερμία σχέσεων εργασίας» για τους υγειονομικούς που είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, χωρίς καν τον απαραίτητο εξοπλισμό σε άσχετες με την ειδικότητά τους θέσεις.

Η απάντηση της Κομισιόν «φωτογραφίζει» το λεγόμενο νέο ΕΣΥ και το πολυδιαφημισμένο «Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία» προμηνύει περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προώθηση Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα που εξάλλου χρηματοδοτούνται από το ευρωενωσιακό πρόγραμμα «EU4Health» και το Ταμείο Ανάκαμψης που υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ανακυκλώνει το ήδη μειωμένο υγειονομικό προσωπικό εντείνοντας τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.

Αποδεικνύεται επίσης από την απάντηση ότι η Επιτροπή δεν διαθέτει καν επαρκή και ενημερωμένα στοιχεία κρουσμάτων και θανάτων Covid για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία σε ιδρύματα και οίκους ευγηρίας την ίδια στιγμή που η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα δεν διαθέτει καθόλου στοιχεία για χρόνιες και μη μεταδοτικές νόσους στις δομές αυτές, μεταφέροντας τις ευθύνες στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου. Στην Ελλάδα αντίστοιχα τα δεδομένα είναι για πολλούς μήνες πριν, με μόλις 228 καταγεγραμμένους θανάτους ασθενών που διαμένουν σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας. Το πρόβλημα δεν είναι στατιστικό και αποτελεί μια ακόμα απόδειξη του προσανατολισμού της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, που είναι ξένος από τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού, των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, που βλέπουν τις θεραπείες τους συνεχώς να καθυστερούν από την ανυπαρξία κατάλληλων δομών, πράγμα που επιδεινώθηκε περαιτέρω με τη μετατροπή του συστήματος σε μίας νόσου την περίοδο της πανδημίας.

Στη φάση της δραματικής εκτόξευσης της πανδημίας που διανύουμε, ο λαός μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς να ενισχύσουν τον αγώνα τους για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις, για έκτακτη χρηματοδότηση στην Υγεία και επίταξη των ιδιωτικών δομών. Να φράξουν το δρόμο «στο νέο ΕΣΥ» και στη στρατηγική που μας έφερε μέχρι εδώ, της πανάκειας του εμβολίου, της ατομικής ευθύνης, της απογύμνωσης της Δημόσιας Υγείας, η συνέχιση της οποίας αποτελεί πλέον συνειδητό συνεχιζόμενο έγκλημα.

Τα πλήρη κείμενα της Ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της ΕΕ..

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης  E-002878/2021

Σύμφωνα με μελέτη του London School of Economics, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19 και με βάση στοιχεία από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο, περίπου το 50% των θανάτων έλαβε χώρα σε οίκους ευγηρίας.

Τα πρώτα ενδεικτικά στοιχεία και στην Ελλάδα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ανάλογη, με 13 νεφροπαθείς ασθενείς νεκρούς σε ιδιωτική κλινική ("ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ") και 25 νεκρούς στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα ιδρύματα και οι οίκοι ευγηρίας αποτελούν "υγειονομικές βόμβες", εξαιτίας των τραγικών επιπτώσεων της λειτουργίας τους που γίνεται με επιχειρηματικά κριτήρια για το κυνήγι του κέρδους, της εμπορευματοποίησης των αναγκών των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Διαθέτει στοιχεία κι αν ναι ποια είναι αυτά για τα κρούσματα και τους θανάτους ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία σε ιδρύματα και οίκους ευγηρίας και ιδιαίτερα στα ιδιωτικά, σε κάθε χώρα και συνολικά;
  2. Διαθέτει στοιχεία για τις επιπτώσεις στην υγεία των χρονίως πασχόντων που αναγκάστηκαν να μείνουν χωρίς τις απαιτούμενες εξετάσεις και θεραπείες για πάνω από ένα χρόνο λόγω της μετατροπής του συστήματος Υγείας σε σύστημα της "μιας νόσου";
  3. Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αίτημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, των υγειονομικών, του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις κρατικές δομές με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και για την ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα;

Απάντηση της κ. Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εφάρμοσε το "Ευρωπαϊκό πρωτόκολλο επιτήρησης της COVID-19 σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας (LTCF) στην ΕΕ/τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ)" (28 Ιανουαρίου 2021). Μέχρι σήμερα, 15 χώρες της ΕΕ έχουν αρχίσει να υποβάλλουν στοιχεία στο ECDC σχετικά με τον αριθμό των LTCF με επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19, LTCF με συρροή κρουσμάτων και νέους θανάτους σε LTCF μεταξύ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19. Τα δεδομένα που τηλεφορτώνονται μέσω του πρωτοκόλλου επιτήρησης μπορούν να προβληθούν και να ανακτηθούν στην ιστοσελίδα του ECDC για τις επισκοπήσεις της νόσου COVID-19 ανά χώρα, στην καρτέλα "Επιτήρηση των εγκαταστάσεων μακροχρόνιας φροντίδας" κάθε χώρας αναφοράς. Τα δεδομένα που υποβάλλονται δεν περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το αν οι εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας είναι δημόσιες ή ιδιωτικές.

Επιπλέον, το ECDC δημοσίευσε μια "Ταχεία αξιολόγηση κινδύνου: Αύξηση των θανατηφόρων περιστατικών COVID-19 μεταξύ των ενοίκων δομών μακροχρόνιας φροντίδας στην ΕΕ/στον ΕΟΧ και στο Ηνωμένο Βασίλειο". Το ECDC ούτε διαθέτει ούτε συλλέγει δεδομένα σχετικά με χρόνιες μη μεταδοτικές νόσους, οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του.

Η έκθεση του 2021 για τη μακροχρόνια φροντίδα, την οποία συνέταξαν από κοινού η Επιτροπή και η Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας, επισημαίνει ότι η ύπαρξη επαρκούς εργατικού δυναμικού είναι καίριας σημασίας για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Προτείνει επίσης ότι, για την προσέλκυση επαρκούς αριθμού εργαζομένων, θα είναι καίριας σημασίας η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των μισθών στον τομέα, μεταξύ άλλων μέσω του κοινωνικού διαλόγου, η ενθάρρυνση της πρόσληψης πιο διαφοροποιημένου εργατικού δυναμικού, η βελτίωση της οργάνωσης της εργασίας, η επανεκπαίδευση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων, καθώς και η διασφάλιση καλύτερης υγείας και ασφάλειας στην εργασία».

πηγή: 902.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top