Menu
Η κρίση του πολιτικού συστήατος και το ΔΗΚΟ

Η κρίση του πολιτικού συστήατος και…

Από Ανδρέα Θεοφάνους* Το...

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε εκδοχή Κασσελάκη

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε ε…

Ήταν Νοέμβριος του 2023 ό...

Ε.Ε. του πολέμου

Ε.Ε. του πολέμου

Με «πολεμικό ανακοινωθέν»...

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισρα…

• Χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ...

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής του θεάτρου

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής τ…

Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός...

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της έντασης από το κράτος  - δολοφόνο του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της …

«Λάδι στη φωτιά» της έντα...

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Σαν σήμερα,  13 Απριλίου ...

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβα…

Δολοφονική επίθεση Ισραηλ...

Prev Next

Μίκης Θεοδωράκης: Το έργο του σύμβολο των εκμεταλλευόμενων όλου του κόσμου

Μίκης Θεοδωράκης: Το έργο του σύμβολο των εκμεταλλευόμενων όλου του κόσμου

Τη βαθιά τους θλίψη εκφράζουν Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο

 

Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο συνεχίζουν με μηνύματά τους να αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη, υπογραμμίζοντας την άρρηκτη σύνδεση του έργου του με τους αγώνες όλων των λαών.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μια επιβλητική μορφή στο μουσικό και πολιτιστικό στερέωμα και διατήρησε την αφοσίωσή του στους εργάτες και τους καταπιεσμένους. Η μουσική του είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «στην Ιρλανδία συνδέεται επίσης με ποιήματα του διάσημου Ιρλανδού συγγραφέα Μπρένταν Μπίαν, τα οποία μεταφράστηκαν στα Ελληνικά το 1966 και ηχογραφήθηκαν στον δίσκο του Μίκη Θεοδωράκη "Ενας όμηρος"».

«Η μουσική και η ζωή του είναι συνδεδεμένα με τους αγώνες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα και διεθνώς, για έναν καλύτερο κόσμο», τονίζουν με κοινό μήνυμά τους το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας και το Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Ολλανδίας, υπενθυμίζοντας επίσης ότι «το 1966 ο Μίκης Θεοδωράκης ανακάλυψε στην Ολλανδία την τραγουδίστρια Λίσμπεθ Λιστ και εντυπωσιάστηκε από τη φωνή της. Το 1967 κυκλοφόρησαν τον δίσκο με τίτλο: "Η Λίσμπεθ Λιστ τραγουδάει Θεοδωράκη". Το πρώτο μέρος του δίσκου περιείχε τον κύκλο τραγουδιών για το "Μαουτχάουζεν", μεταφρασμένο στα Ολλανδικά (...) Το δεύτερο μέρος του δίσκου περιείχε τραγούδια του Ιρλανδού Ρεπουμπλικανού ποιητή Μπρένταν Μπίαν (...) Οταν ο δίσκος κυκλοφόρησε στην Ολλανδία, ο Θεοδωράκης ήταν φυλακισμένος από τη χούντα των συνταγματαρχών».

«Για το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα ο Μίκης έπαιξε έναν ιδιαίτερο ρόλο. Η αλληλεγγύη με την Ελλάδα επηρέασε τη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του νεαρού τότε DKP. Η πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στη δικτατορία και η αλληλεγγύη με την πάλη αυτή είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες με τον Μίκη», επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωσή του το Γερμανικό ΚΚ, υπογραμμίζοντας ότι «αν και πέθανε ο Μίκης, τα τραγούδια του θα συνεχίσουν να ζουν και να μας συντροφεύουν στην ώρα του τελικού θριάμβου».

«Το έργο του αποτελεί σύμβολο των αγώνων του ελληνικού λαού και της εργατικής τάξης, όλων των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων του κόσμου», αναφέρει στο μήνυμά του το Κόμμα Εργασίας Αυστρίας.

Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «είναι ένα υπόδειγμα πολιτιστικής μάχης ενάντια στην αδικία και τη μοιρολατρία, ένα κάλεσμα αντίστασης, μάχης και ελπίδας για τους λαούς, για την ελευθερία και τα δικαιώματά τους», τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας.

Συλλυπητήρια μηνύματα προς το ΚΚΕ και την οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη έστειλαν επίσης το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και το ΚΚ Πακιστάν.

Αρρηκτοι δεσμοί με την Επανάσταση και τον λαό της Κούβας

Σε δήλωσή του που ανάρτησε στο Twitter, ο Πρόεδρος της Κούβας και ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, σημείωσε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης απεβίωσε και όλος ο κόσμος θρηνεί μαζί με την Ελλάδα, για έναν από τους μεγαλύτερους μουσικούς όλων των εποχών. Θρηνεί και η Κούβα που πάντα είχε την αγωνιστική του αλληλεγγύη. Ας ηχήσει στη μνήμη του το "Canto General"!».

Τη «σχέση αγάπης και διεθνιστικής αλληλεγγύης του Μίκη Θεοδωράκη με την Επανάσταση της Κούβας και τον αδάμαστο λαό της» υπογραμμίζει και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, αποχαιρετώντας με συγκίνηση τον Μίκη Θεοδωράκη, ιδρυτικό μέλος του και πρόεδρό του για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Η σχέση αυτή με την Κουβανική Επανάσταση, τονίζει, «διατηρήθηκε αμείωτη από τη νίκη της, από το πρώτο ταξίδι του στο νησί το 1962, όταν γνώρισε και έγινε φίλος με τον Τσε Γκεβάρα και τον Φιδέλ Κάστρο. Σαν επαναστάτης καλλιτέχνης, όπως τον αποκάλεσε ο Φιδέλ Κάστρο το 1981, μετά την παρουσίαση του "Κάντο Χενεράλ" του Πάμπλο Νερούδα στην Αβάνα, ο Μίκης Θεοδωράκης υπερασπίστηκε πάντα τους αγώνες των λαών και ιδιαίτερα την Κουβανική Επανάσταση, πρόθυμος να συνδράμει κάθε προσπάθεια απόκρουσης των επιθέσεων του ιμπεριαλισμού και της προπαγάνδας του».

Αντίστοιχα, η Ελληνική Πρωτοβουλία για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην ιατρική ταξιαρχία «Henry Reeve» της Κούβας, αποχαιρετώντας τον Μίκη Θεοδωράκη, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «τίμησε με το παγκόσμιο κύρος του την Επιτροπή μας, υπογράφοντας το κείμενο υποστήριξης της πρότασης για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2021 στους γιατρούς της Κούβας και αποδεχόμενος την πρότασή μας, να αποτελέσει τον Επίτιμο Πρόεδρο» της Ελληνικής Πρωτοβουλίας για τον σκοπό αυτό.

Φωτογραφίες: Ο Μίκης Θεοδωράκης σε διαδήλωση του Μεξικάνικου ΚΚ τη δεκαετία του '70 (πάνω) και κάτω ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μαρία Φαραντούρη με τον Φιντέλ Κάστρο τη δεκαετία του ’80.

πηγή: Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top