Menu
Δεκέμβρης του ’44: Η Ματωμένη Κυριακή και η κρίσιμη ταξική σύγκρουση στην Ελλάδα

Δεκέμβρης του ’44: Η Ματωμένη Κυρια…

Σαν σήμερα (σ.σ. χθες, 3 ...

Η Αφρική μας επιστρέφει πίσω όσα της “προσφέραμε”

Η Αφρική μας επιστρέφει πίσω όσα τη…

Γράφει: Νίκος Καψάλης* Κ...

«Βράζουν» επικίνδυνα η συνοριογραμμή Ουκρανίας - Ρωσίας και η Μαύρη Θάλασσα

«Βράζουν» επικίνδυνα η συνοριογραμμ…

Σε νέα φάση κλιμάκωσης βρ...

Τζ. Πάιατ: Στρατηγικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ

Τζ. Πάιατ: Στρατηγικός ο ρόλος της …

• Στρατιωτική άσκηση-πρόβ...

Δεκέμβρης ’44: Επειδή χάσαμε εμείς, κι επειδή νικήσανε αυτοί…

Δεκέμβρης ’44: Επειδή χάσαμε εμείς,…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

ΗΠΑ - Ρωσία για Ουκρανία: Αλληλοκατηγορίες, απειλές και το «δάχτυλο στη σκανδάλη»...

ΗΠΑ - Ρωσία για Ουκρανία: Αλληλοκατ…

• Συνάντηση Μπλίνκεν - Λα...

Αθήνα: Προσπάθησαν με μπράβους να διακόψουν παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου!

Αθήνα: Προσπάθησαν με μπράβους να δ…

• Αντίδραση από το κοινό ...

Ψάχνοντας τις λέξεις...

Ψάχνοντας τις λέξεις...

• «Πως να περιγράψεις αυτ...

Ξεκάθαρο τοπίο

Ξεκάθαρο τοπίο

Ολοένα και περισσότερο ο ...

Έλληνες συνοριοφύλακες ξυλοκόπησαν και απέλασαν μεταφραστή της Frontex μαζί με άλλους πρόσφυγες!

Έλληνες συνοριοφύλακες ξυλοκόπησαν …

• Σύμφωνα με δημοσίευμα τ...

Prev Next

Δίωξη Μπογιόπουλου: «Διαφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου, το δικαίωμά σου να το λες» (Βολταίρος)

Δίωξη Μπογιόπουλου: «Διαφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου, το δικαίωμά σου να το λες» (Βολταίρος)
του Γιώργου Ροΐδη*

Σήμερα, 21 Οκτωβρίου, εκδικάζεται η αγωγή, που κατέθεσε τον Ιούλιο η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ( ΕΑΑΣ), εναντίον του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου. Αφορμή, τα όσα είπε και έγραψε για την αντικομουνιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΑΑΣ στο Γράμμο και το Βίτσι το 2020.

Αιτία, μπορεί, πιθανολογώντας, να διαλέξει κάποιος ανάμεσα στον άκρατο αντικομουνισμό, στον εθνικισμό, στην μη ανοχή ύπαρξης και διατύπωσης οιασδήποτε  διαφορετικής θέσης/ άποψης, στη μισαλλοδοξία, στη μη αποδοχή του δικαιώματος άσκησης των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της δημόσιας κριτικής, της ελευθερίας έκφρασης, της ελευθεροτυπίας κλπ.

Η ΕΑΑΣ, αν και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενεργώντας αντίθετα ακόμα και από τους νόμους του αστικού κράτους, κάθε χρόνο διοργανώνει «εορτές» στις οποίες συμμετέχουν με διάφορους τρόπους και βέβαια ανακοινώνονται με κάθε επισημότητα από την διοργανώτρια ΕΑΑΣ   και καταθέτουν στεφάνια, εκπρόσωποι ακροδεξιών, ναζιστικών και φασιστικών οργανώσεων, όπως πρώην ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής ή εκπρόσωπος του καταδικασθέντα και έγκλειστου Κασιδιάρη.

Οι ομιλίες, κηρύγματα αντικομουνιστικού και μετεμφυλιακής υστερίας που εκφωνούνται σε αυτές τις «εορτές»,  επιεικώς μπορούν να χαρακτηριστούν σαν ατέρμονες προσπάθειες καλλιέργειας αντικομουνιστικού μίσους και αυτές οι εκδηλώσεις σαν θερμοκήπιο αναμόχλευσης και γιατί όχι και σαν προθάλαμος για ολισθηρούς σκοτεινούς δρόμους. 

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις που διοργανώνονται από Ενώσεις Αποστράτων ΝΠΔΔ,  και πληρώνονται από τα χρήματα των αποστράτων οι οποίοι είναι μέλη των ενώσεων υποχρεωτικά (και όχι πάντα με τη θέληση τους), γιατί αυτό προβλέπεται από τους ιδρυτικούς νόμους αυτών των ενώσεων, πιστεύω ότι δεν είναι σύμφωνες με τους σκοπούς των ενώσεων και την υφιστάμενη νομοθεσία, δεν είναι παραδεκτές και αποδεκτές και μπορούν να χαρακτηριστούν προσβλητικές για τους αποστράτους.

Δεν τιμά κανέναν απόστρατο η κατάθεση αγωγής της ΕΑΑΣ κατά του δημοσιογράφου Ν. Μπογιόπουλου και τα όσα αξιώνει, (καταβολή 70.000 ευρώ και η φυλάκισή του για 6 μήνες σαν μέσον εκτέλεσης της απόφασης), αφού στην πραγματικότητα είναι δίωξη κατά του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, της ελευθεροτυπίας και προσπάθεια εκφοβισμού σε όποιον σκεφτεί να εκφέρει δημόσιο λόγο και κριτική σε πράξεις του Δ.Σ της ΕΑΑΣ.

Η ΕΑΑΣ σεβόμενη τις αρχές της Δημοκρατίας, την Ελευθεροτυπία και το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης, να ενστερνιστεί την φράση του Βολταίρου «διαφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες», να ανακαλέσει άμεσα την ανεπίτρεπτη δίωξη κατά του Ν. Μπογιόπουλου, η οποία πέρα των άλλων παραπέμπει σε πρακτικές περασμένων και σκοτεινών για τη Δημοκρατία δεκαετιών. 

Ο αρμόδιος και υπεύθυνος υπουργός Εθνικής Άμυνας οφείλει να αναλάβει άμεσα κάθε δυνατή ενέργεια για να τερματιστεί η διοργάνωση και η χρηματοδότηση τέτοιων εκδηλώσεων από τα ΝΠΔΔ ενώσεις αποστράτων και να ανακληθεί η απαράδεκτη αγωγή/ δίωξη κατά του Ν. Μπογιόπουλου.

Αντιναυάρχος Π.Ν (ε.α)

Πηγή: militaire.gr (Δημοσιεύθηκε στις 21 Οκτωβρίου, ανήμερα της εδίκασης της αγωγής)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top