Menu
Ρόζα Παρκς: Πρώτη θέση στον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό

Ρόζα Παρκς: Πρώτη θέση στον αγώνα ε…

Σαν σήμερα, 24 Οκτωβρίου ...

Το σχολείο του σήμερα και του αύριο, με μια «ματιά» στο χθες…

Το σχολείο του σήμερα και του αύριο…

«(... ) πώς θα μπορέσουμε...

Ευρωζώνη: «Σκοτσέζικο ντους» για το κεφάλαιο οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας

Ευρωζώνη: «Σκοτσέζικο ντους» για το…

• Οι πολλές αβεβαιότητες ...

Ο διεθνής ταραξίας δεν θωπεύεται

Ο διεθνής ταραξίας δεν θωπεύεται

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Η ναζιστική ιδεολογία είναι σύμφυτη με το έγκλημα

Η ναζιστική ιδεολογία είναι σύμφυτη…

• Η υπόθεση της επίθεσης ...

Βρετανία: «Έκρηξη» χρεών για εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά

Βρετανία: «Έκρηξη» χρεών για εκατομ…

Περίπου 4 εκατομμύρια φτω...

Ορολογία ενοχικού σιέλου

Ορολογία ενοχικού σιέλου

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Χ...

Μάνος Χατζιδάκις: «Πιστεύω στο τραγούδι που μας αποκαλύπτει και μας εκφράζει εκ βαθέων»

Μάνος Χατζιδάκις: «Πιστεύω στο τραγ…

Σαν σήμερα, στις 23 Οκτωβ...

Η πράσινη μετάβαση, ο υπ. Οικονομκών, το κόστος και οι πραγματικές αλήθειες που δεν λέγονται...

Η πράσινη μετάβαση, ο υπ. Οικονομκώ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Δίωξη Μπογιόπουλου: «Διαφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου, το δικαίωμά σου να το λες» (Βολταίρος)

Δίωξη Μπογιόπουλου: «Διαφωνώ με αυτ…

του Γιώργου Ροΐδη* Σήμερ...

Prev Next

Ο διασπαστικός ρόλος της ηγεσίας της ΕΑΑΣ στους απόστρατους

Ο διασπαστικός ρόλος της ηγεσίας της ΕΑΑΣ στους απόστρατους
Του Νίκου Παπαναστάση*

Για μια ακόμη φορά, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), μετατρέπει την «Εθνική Ηχώ», από ενημερωτική εφημερίδα των πεπραγμένων της ΕΑΑΣ, σε μια αισχρή προπαγανδιστική «φυλλάδα» φασιστικών απόψεων, σε εργαλείο διάσπασης των αποστράτων, σε μοχλό προβολής ενός απολύτως ανιστόρητου αντικομουνισμού.

Είναι κοινή παραδοχή πλέον ότι η δραστηριότητα αυτού του ΔΣ της ΕΑΑΣ, χαρακτηρίζεται από παντελή αδιαφορία, αλλά και ανικανότητα, ανάδειξης, προβολής, στήριξης ή και αγωνιστικής διεκδίκησης και επίλυσης, έστω και των στοιχειωδών απ’ τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόστρατοι, οι οικογένειές τους, τα παιδιά τους.

Οξυμένα προβλήματα όπως οι σταθερά εξαχρειούμενες απ’ την ακρίβεια και τη φορολογία συντάξεις των αποστράτων, τα πετσοκομμένα «εφ’ άπαξ», η κυβερνητική άρνηση εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν προσφυγές για οικονομικά αιτήματά τους , η ταπεινωτική και επικίνδυνα υποβαθμισμένη αντιμετώπιση αυτών και των μελών των οικογενειών τους στα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά και πολλά άλλα άλυτα προβλήματα, δεν περιλαμβάνονται ούτε στο ελάχιστο στο πλάνο δράσης της ηγεσίας της ΕΑΑΣ. Περί άλλων τυρβάζουν, όντας παντελώς αποκομμένοι απ’ τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της, αλλά και τα προβλήματα που τους βασανίζουν

Αντί το ΔΣ της ΕΑΑΣ να ασχοληθεί με όλα αυτά τα οξυμένα προβλήματα, αντί να προσπαθήσει να ενώσει τις δεκάδες χιλιάδες των δοκιμαζόμενων αποστράτων απ’ την κυβερνητική πολιτική, στην κατεύθυνση ενός πολύμορφου αγώνα για διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς ζωής, επιλέγει ή ενδεχομένως και να αποδέχεται την ανάθεση, της διεκπεραίωσης του βρώμικου ρόλου της διάσπασης των αποστράτων, αναλαμβάνουν «εργολαβικά» τον αποπροσανατολισμό και την αδρανοποίησή τους.

Τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΑΣ, ειδικά σήμερα, αναδύουν περισσότερο από ποτέ, την βρωμερή αποφορά της ακροδεξιάς πολιτικής, του ρατσισμού και του αντικομουνισμού. Είναι μια μπόχα που ο λαός μας γνωρίζει πολύ καλά. Του ξυπνά μνήμες της μεταπολεμικής Ελλάδας, όταν η «πατριωτική» και η «εθνική» πολιτική των τότε κυβερνήσεων, φόρτωνε στην πλάτη του λαού εξορίες, εκτελεστικά αποσπάσματα, βία, ενοχοποίηση ακόμη και της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Του ξυπνά μνήμες απ’ την εφτάχρονη χούντα, αλλά και την σχετικά πρόσφατη εργαλειοποίηση απ’ την εργοδοσία των φασιστών της Χρυσής Αυγής, εναντίον των διεκδικήσεων των εργαζόμενων . Τι κι αν σήμερα κάποιοι φασίστες βρίσκονται στη φυλακή. Το αυγό του φιδιού συνεχίζει να εκκολάπτεται για μελλοντική ενεργοποίησή του και η ΕΑΑΣ με τα πεπραγμένα της δείχνει να συμμετέχει δραστήρια σ’ αυτή τη διαδικασία, με τις ευλογίες φυσικά της προϊστάμενης αρχής της, που είναι η κυβέρνηση.

Η επιλογή του ψευτοϊστορικού και ανεκδιήγητου Μπουγά, απ’ το ΔΣ της ΕΑΑΣ, προκειμένου να «κοσμήσει» με την αισχρή συνέντευξή του το πρωτοσέλιδο της φυλλάδα της, καθόλου αθώα δεν είναι. Κουβαλάει τα εχέγγυα ενός πολιτικού απόπατου που έρχεται από παλιά. Ο φασιστικός ανιστόρητος λόγος αυτού του τύπου, έχει παρελθόν. Ο Μπουγάς έχει ήδη τιμηθεί απ’ τη φασιστική σπείρα της Χρυσής Αυγής στον Μελιγαλά, όντας προσκαλεσμένος στις εκεί «γιορτές» ως κύριος ομιλητής το 2012 αλλά και άλλες φορές. Έχουν «εκτιμηθεί» δεόντως και έχουν προβληθεί τα εμέσματά του, «φιλοξενούμενος» στα πρωτοσέλιδα της επίσης εμετικής φυλλάδας του «Μακελειού» του Χίου το 2017 αλλά και μεταγενέστερα.

Κυρίαρχο στοιχείο του έργου και του λόγου του, είναι η εναγώνια προσπάθειά του, δικαιολόγησης του προδοτικού ρόλου των δοσίλογων, των «ταγματασφαλιτών» και των φρικτών εγκλημάτων τους εναντίον του λαού μας, αλλά εναντίον και κάθε οργανωμένης αντίστασης εναντίον του κατακτητή.

Πρόθεση του Μπουγά είναι, και φαίνεται ότι υιοθετείται αυτό ασμένως από το ΔΣ της ΕΑΑΣ αφού του δίνουν «βήμα», η ιστορική «απενοχοποίηση» των γερμανοντυμένων και εξοπλισμένων απ’ τη Βέρμαχτ αποβρασμάτων των «Ταγμάτων Ασφαλείας», αυτών που ορκίζονταν στο όνομα του Χίτλερ: « …θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανώτατου αρχηγού του γερμανικού στρατού Αδόλφου Χίτλερ …», σ’ αντιδιαστολή με τον τιμημένο όρκο των μαχητών του ΕΛΑΣ: « …. θ’ αγωνισθώ έως την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για την πλήρη απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ξενικό ζυγό…..».

Στόχο σταθερό του συστήματος, που δεκανίκι του είναι και ο Μπουγάς, αποτελεί η αποκαθήλωση απ’ τη συνείδηση των τίμιων αποστράτων και του λαού, του απελευθερωτικού αγώνα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, του ΚΚΕ και των χιλιάδων Ελλήνων που το πλαισίωναν, όντας η μοναδική οργανωμένη και μαζική δύναμη πανελλαδικά, αντίστασης εναντίον του γερμανού κατακτητή. Η ιστορική αυτή αλήθεια, είναι πλέον απόλυτα τεκμηριωμένη και παραδεκτή ακόμη κι από τους αστούς ιστορικούς.

Παρ’ όλα αυτά, η ΕΑΑΣ σήμερα, συμμετέχει ενεργά και ενδεχομένως και «κατ’ εντολήν», σ’ αυτή την ύπουλη προσπάθεια ξαναγραψίματος της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Η κατάπτυστη ενέργειά της, έπεται της κάλυψης που τους έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον πρόσφατο συνεορτασμό της ΕΑΑΣ, με τους βασιλοχουντικούς και τους ναζί στο Γράμμο. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, χαρακτήρισε προκλητικότατα αυτές τις φασιστοφιέστες, «… εορτές μνήμης, περισυλλογής, μακριά από αισθήματα μίσους και έχουν σκοπό την αποφυγή παρόμοιων μελλοντικών καταστάσεων».

Είναι γεγονός αναντίρρητο πλέον ότι η ΕΑΑΣ μετατρέπεται σταθερά, σε ένθερμο παπαγαλάκι της ελληνικής αστικής τάξης και της αγωνιώδους προσπάθειά της να σβήσει τις «χρυσές» ιστορικές στιγμές αντίστασης του λαού μας απ’ τη συλλογική του μνήμη. Είναι ακριβώς αυτές οι μνήμες που στοιχειώνουν την ύπαρξή αυτής της τάξης, ξεσκεπάζουν το βρώμικο παρελθόν της, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα, την ακόμη πιο βρώμικη μελλοντική προοπτική της. Όμως όλοι τους ματαιοπονούν. Σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια στο γενεαλογικό της «δέντρο», έχει και κάποιον αγωνιστή του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ που κορμός του ήταν το ΚΚΕ. Οι απόστρατοι το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, γιατί η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει λαϊκές ρίζες. Όπως επίσης γνωρίζουν ότι εκατοντάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αντί να διαφύγουν στο εξωτερικό ή να συνεργαστούν με τον κατακτητή, συστρατεύτηκαν με το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ γράφοντας ηρωικές σελίδες αντίστασης και θυσίας. Μεγάλος αριθμός αυτών έπεσε μαχόμενος τον κατακτητή κι όχι γλύφοντας τις αρβύλες του, όπως ενδεχομένως να ήθελε το σημερινό ΔΣ της ΕΑΑΣ, αφού διαφημίζει τους τιμητές των ταγματασφαλιτών.

Οι σημερινοί απόγονοι αυτών των λαϊκών αγωνιστών, πέρα από την όποια συμφωνία ή και διαφωνία έχουν με τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, τρέφουν και εκφράζουν αισθήματα περηφάνιας και τιμής για τον αγώνα των προγόνων τους. Προφανώς και δεν ισχύει το αντίστοιχο για τους απόγονους των δοσίλογων, των συνεργατών των Γερμανών και των ταγματασφαλιτών, δηλαδή όλου αυτού του εσμού που «τιμά» σήμερα η ΕΑΑΣ, φιλοξενώντας στη φυλλάδα της τα ανιστόρητα αίσχη του Μπουγά.

Οι στρατιωτικοί και οι απόστρατοι, γνωρίζουν καλά ιστορία και κυρίως γνωρίζουν να την ερευνούν μεθοδικά. Γνωρίζουν επίσης τις λαϊκές ρίζες τους. Τα στοιχεία αυτά, συντελούν καταλυτικά στην εκ μέρους τους διαμόρφωση της αντίληψης ότι το συμφέρον τους βρίσκεται στους κοινούς αγώνες με το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Η ίδια πολιτική που εξοντώνει το λαό, χτυπάει κι αυτούς και τις οικογένειές τους. Κανένας λοιπόν εφησυχασμός για τα «σκουλήκια» που τρέφονται από τα κόπρανα της ιστορίας. Ο ρόλος τους έχει πλέον αποκαλυφθεί. Καμιά εμπιστοσύνη στη δράκα των αποστράτων που «ηγούνται» της ΕΑΑΣ. Καμιά προσμονή απ’ αυτούς, για παραγωγή έργου με θετικό πρόσημο, στην κατεύθυνση ικανοποίησης των συμφερόντων των αποστράτων.

Οι δημοκρατικοί απόστρατοι και είναι χιλιάδες, πρέπει να αντιδράσουν. Η σιωπή είναι εξ ίσου ένοχη με την αποδοχή. Κανείς πλέον δεν μπορεί να ανέχεται το ύποπτο ξαναγράψιμο της ιστορίας και το ξέπλυμα των συνεργατών των Γερμανών. Ο πραγματικά καταλυτικός ρόλος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, στην απελευθέρωση της Ελλάδας απ’ τον κατακτητή, είναι γνωστός και τιμάται εντός και εκτός Ελλάδας ακόμη και από ιδεολογικούς του αντιπάλους.

* Βουλευτής του ΚΚΕ και Συνταγματάρχης (ΕΔ) ε.α.

• Η φωτό που συνοδεύει το άρθρο είναι Αρχείου / Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), Μπογδάνος, Κρανιδιώτης, Τζήμερος, Χρυσαυγίτες κι άλλα φασιστοειδή μαζί στο Βίτσι με «κάλυψη» ΥΕΘΑ / Πηγή: Διάφορες «Φασιστοφιλάδες»

Αναδημοσίευση από Ημεροδρόμο / από το alt.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top