Menu
Ο Φιντέλ, η Κούβα, η Επανάσταση, η Αξιοπρέπεια

Ο Φιντέλ, η Κούβα, η Επανάσταση, η …

Γράφει: Νίκος Μποιγιόπουλ...

Ε.Ε. Βέτο, Δημοκρατία και Δημοψήφισμα

Ε.Ε. Βέτο, Δημοκρατία και Δημοψήφισ…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Μαχαίρι, σκέψη, χέρι

Μαχαίρι, σκέψη, χέρι

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Οι α...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνεται…

•  Το Κίεβο ρίχνει στόλο ...

Κατοχή και «κατοχή» και απίστευτη λογική

Κατοχή και «κατοχή» και απίστευτη λ…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Καίει ακόμα η φλόγα του Νοέμβρη

Καίει ακόμα η φλόγα του Νοέμβρη

Από: Γεράσιμος Χολέβας* ...

Μισό αιώνα μετά….

Μισό αιώνα μετά….

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Αχ σ...

Το άναρχο διεθνές περιβάλλον και η Κύπρος

Το άναρχο διεθνές περιβάλλον και η …

Του Ανδρέα Θεοφάνους* Με...

«Απαραίτητη» η έφοδος στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα» στη Γάζα «ακόμη και αν σκοτωθούν χιλιάδες άμαχοι»!

«Απαραίτητη» η έφοδος στο Νοσοκομεί…

• Σύμφωνα με απόστρατο Ισ...

1917 - 2023: 106 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

1917 - 2023: 106 χρόνια από τη Μεγά…

Στις 7 Νοέμβρη 1917 (25 Ο...

Prev Next

Ίδια «πυξίδα» τότε και τώρα

Ίδια «πυξίδα» τότε και τώρα

«Επρεπε ή όχι να φύγουν τώρα οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν;», «Τι έφταιξε και απέτυχε η 20ετής επέμβαση;», «Τελικά οι ΗΠΑ "επιστρέφουν" στη διεθνή σκηνή ή απομονώνονται και υποβαθμίζεται η δυτική συμμαχία;»... Με αυτά και άλλα ερωτήματα και αναλύσεις, αστικά επιτελεία επιχειρούν να κάνουν «καημό» του λαού την «επιτυχία» των επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών και τη «συνοχή» των λυκοσυμμαχιών τους.

Παλεύουν να αποπροσανατολίσουν τον λαό από την πραγματική ουσία των ραγδαίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων, με στόχο την αναδιάταξή τους σε άλλα «καυτά» μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εντείνονται.

Τα ίδια ακριβώς επιτελεία, πριν από 20 χρόνια, όταν πραγματοποιήθηκε η ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, με πρόσχημα τον περιβόητο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αναμασούσαν τα περί «ελευθερίας», «δημοκρατίας», «διεθνούς ασφάλειας» και «Διεθνούς Δικαίου».

Το ίδια έλεγαν και σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ακολούθησαν σε Ιράκ, Λιβύη, Συρία κ.α., με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για τους λαούς.

Είκοσι χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική εισβολή στο Αφγανιστάν, ο λαός μετρά μια κατεστραμμένη χώρα, δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους, εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες, φτώχεια και εξαθλίωση...

Οι τζιχαντιστές, τους οποίους στρατολόγησαν, εκπαίδευσαν και εξόπλισαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, για να τους ρίξουν απέναντι στη Σοβιετική Ενωση τη δεκαετία του '80, έγιναν στη συνέχεια η «τρομοκρατική απειλή» για να δικαιολογηθεί η 20ετής ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση, ενώ σήμερα με την αναδιάταξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων αναρριχώνται ξανά στην εξουσία, με τον ευρωατλαντικό άξονα μάλιστα να δηλώνει ετοιμότητα να συνεργαστεί μαζί τους και να «ασκήσει θετική επίδραση» εφόσον τηρηθούν οι μεταξύ τους συμφωνίες.

Η απόκτηση ενισχυμένων θέσεων σε περιοχές γεωστρατηγικής σημασίας και η υπονόμευση της αντίστοιχης προσπάθειας που κάνουν ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα ήταν και είναι η «πυξίδα» που καθόριζε και καθορίζει το πότε και το πού των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Αυτό το κριτήριο τους οδήγησε στο Αφγανιστάν, αυτό τους οδηγεί σήμερα να ρίξουν το βάρος τους σε άλλα, πιο κρίσιμα μέτωπα στο πλαίσιο του «στρατηγικού ανταγωνισμού» με Κίνα και Ρωσία, όπως επανέλαβε στο προχτεσινό διάγγελμά του ο Αμερικανός Πρόεδρος. Παράλληλα, η αποχώρηση από το Αφγανιστάν δημιουργεί ένα βολικό για το ευρωατλαντικό μπλοκ «κλίμα αστάθειας» στην Κεντρική Ασία.

Καθόλου τυχαία, σε συνθήκες που απειλείται η πρωτοκαθεδρία τους στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα από τη ραγδαία άνοδο της Κίνας, οι ΗΠΑ εντείνουν τη στρατιωτική και «διπλωματική» κινητικότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, αναζητούν νέες βάσεις στην περιοχή, ενώ παράλληλα ενισχύουν συνεχώς τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στη Μαύρη Θάλασσα και όλη την περιοχή γύρω από τη Ρωσία.

Παράλληλα, διατηρούν πάντα ως πρόσχημα για επεμβάσεις όπου Γης την επίκληση της «τρομοκρατικής απειλής», με τον Μπάιντεν (φωτογραφία) να αναφέρει προχτές ότι αυτή «έχει εξαπλωθεί» σε πολλά μέρη του πλανήτη και να απειλεί πως «αν χρειαστεί, θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στο Αφγανιστάν»...

Σε αυτούς ακριβώς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι οποίοι σηματοδοτούν νέους μεγάλους κινδύνους για τους λαούς, σπεύδουν να διεκδικήσουν αναβαθμισμένο ρόλο και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Με οδηγό την πολύμορφη συμμετοχή τους στο Αφγανιστάν και σε άλλες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ακολούθησαν, μετατρέπουν όλο και περισσότερο όλη τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο που μπαίνει στο στόχαστρο, συμμετέχουν ενεργά σε ιμπεριαλιστικές αποστολές και σε στρατιωτικές ασκήσεις - πρόβες πολέμου.

Κι όμως, απογειώνοντας την πρόκληση, η κυβέρνηση της ΝΔ εκφράζει τώρα «ανησυχίες» για ένα νέο μεγάλο κύμα ξεριζωμού από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που στηρίζει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «αποτυχία του μοντέλου των στρατιωτικών επεμβάσεων της Δύσης και των ΗΠΑ»... για τη διευκόλυνση των οποίων ως κυβέρνηση έδωσε τα ρέστα του!

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν υπογραμμίζουν ξανά τη σημασία της στάσης του ΚΚΕ που από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την ιμπεριαλιστική επέμβαση και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτήν, αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενό της.

Με οδηγό την ακόμα πιο πλούσια πείρα του λαού, μπορεί να ενισχυθεί πιο αποφασιστικά η λαϊκή πάλη για απεμπλοκή από τους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, άρρηκτα δεμένη με την πάλη ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

πηγή: Ριζοσπάστης / Από τη στήλη Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top