Menu
Η μάχη της Αθήνας

Η μάχη της Αθήνας

Από ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ* ...

FIFA: Η σαπίλα πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα

FIFA: Η σαπίλα πίσω από τη λαμπερή …

• Κόντρες συμφερόντων και...

Βασίλι Καντίνσκι: Θεμελιωτής της «αφηρημένης τέχνης»

Βασίλι Καντίνσκι: Θεμελιωτής της «α…

Σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβ...

Ιράν: Ραγδαίες εξελίξεις - Καταργήθηκε η Αστυνομία Ηθών μετά τις μαζικές διαδηλώσεις

Ιράν: Ραγδαίες εξελίξεις - Καταργήθ…

Σύμφωνα με το πρακτορείο ...

Μάνος Χατζιδάκις: «Τα παιδιά της γαλαρίας», ο Δεκέμβρης του ’44, τα αποβράσματα και οι χίτες

Μάνος Χατζιδάκις: «Τα παιδιά της γα…

• Ο,τι ακολουθεί είναι απ...

ΗΠΑ-Γαλλία-Γερμανία: Δυναμώνουν αντιθέσεις και ανταγωνισμοί εντός του ευρωατλαντικού άξονα

ΗΠΑ-Γαλλία-Γερμανία: Δυναμώνουν αντ…

• Για «κίνδυνο διχασμού» ...

Μαλλιά κουβάρια στον ορθόδοξο κόσμο με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα

Μαλλιά κουβάρια στον ορθόδοξο κόσμο…

Από ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ* ...

Όχι στη συνεργασία, ναι στην ενότητα και αντιστρόφως!

Όχι στη συνεργασία, ναι στην ενότητ…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Ρωσία - ΕΕ - G7: Ο ενεργειακός πόλεμος πίσω από το «πλαφόν» και οι ενδο-ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Ρωσία - ΕΕ - G7: Ο ενεργειακός πόλε…

Η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ...

Δομή και... Αποδόμηση...

Δομή και... Αποδόμηση...

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Εχω ...

Prev Next

Ίδια «πυξίδα» τότε και τώρα

Ίδια «πυξίδα» τότε και τώρα

«Επρεπε ή όχι να φύγουν τώρα οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν;», «Τι έφταιξε και απέτυχε η 20ετής επέμβαση;», «Τελικά οι ΗΠΑ "επιστρέφουν" στη διεθνή σκηνή ή απομονώνονται και υποβαθμίζεται η δυτική συμμαχία;»... Με αυτά και άλλα ερωτήματα και αναλύσεις, αστικά επιτελεία επιχειρούν να κάνουν «καημό» του λαού την «επιτυχία» των επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών και τη «συνοχή» των λυκοσυμμαχιών τους.

Παλεύουν να αποπροσανατολίσουν τον λαό από την πραγματική ουσία των ραγδαίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων, με στόχο την αναδιάταξή τους σε άλλα «καυτά» μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εντείνονται.

Τα ίδια ακριβώς επιτελεία, πριν από 20 χρόνια, όταν πραγματοποιήθηκε η ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, με πρόσχημα τον περιβόητο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αναμασούσαν τα περί «ελευθερίας», «δημοκρατίας», «διεθνούς ασφάλειας» και «Διεθνούς Δικαίου».

Το ίδια έλεγαν και σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ακολούθησαν σε Ιράκ, Λιβύη, Συρία κ.α., με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για τους λαούς.

Είκοσι χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική εισβολή στο Αφγανιστάν, ο λαός μετρά μια κατεστραμμένη χώρα, δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους, εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες, φτώχεια και εξαθλίωση...

Οι τζιχαντιστές, τους οποίους στρατολόγησαν, εκπαίδευσαν και εξόπλισαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, για να τους ρίξουν απέναντι στη Σοβιετική Ενωση τη δεκαετία του '80, έγιναν στη συνέχεια η «τρομοκρατική απειλή» για να δικαιολογηθεί η 20ετής ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση, ενώ σήμερα με την αναδιάταξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων αναρριχώνται ξανά στην εξουσία, με τον ευρωατλαντικό άξονα μάλιστα να δηλώνει ετοιμότητα να συνεργαστεί μαζί τους και να «ασκήσει θετική επίδραση» εφόσον τηρηθούν οι μεταξύ τους συμφωνίες.

Η απόκτηση ενισχυμένων θέσεων σε περιοχές γεωστρατηγικής σημασίας και η υπονόμευση της αντίστοιχης προσπάθειας που κάνουν ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα ήταν και είναι η «πυξίδα» που καθόριζε και καθορίζει το πότε και το πού των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Αυτό το κριτήριο τους οδήγησε στο Αφγανιστάν, αυτό τους οδηγεί σήμερα να ρίξουν το βάρος τους σε άλλα, πιο κρίσιμα μέτωπα στο πλαίσιο του «στρατηγικού ανταγωνισμού» με Κίνα και Ρωσία, όπως επανέλαβε στο προχτεσινό διάγγελμά του ο Αμερικανός Πρόεδρος. Παράλληλα, η αποχώρηση από το Αφγανιστάν δημιουργεί ένα βολικό για το ευρωατλαντικό μπλοκ «κλίμα αστάθειας» στην Κεντρική Ασία.

Καθόλου τυχαία, σε συνθήκες που απειλείται η πρωτοκαθεδρία τους στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα από τη ραγδαία άνοδο της Κίνας, οι ΗΠΑ εντείνουν τη στρατιωτική και «διπλωματική» κινητικότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, αναζητούν νέες βάσεις στην περιοχή, ενώ παράλληλα ενισχύουν συνεχώς τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στη Μαύρη Θάλασσα και όλη την περιοχή γύρω από τη Ρωσία.

Παράλληλα, διατηρούν πάντα ως πρόσχημα για επεμβάσεις όπου Γης την επίκληση της «τρομοκρατικής απειλής», με τον Μπάιντεν (φωτογραφία) να αναφέρει προχτές ότι αυτή «έχει εξαπλωθεί» σε πολλά μέρη του πλανήτη και να απειλεί πως «αν χρειαστεί, θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στο Αφγανιστάν»...

Σε αυτούς ακριβώς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, οι οποίοι σηματοδοτούν νέους μεγάλους κινδύνους για τους λαούς, σπεύδουν να διεκδικήσουν αναβαθμισμένο ρόλο και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Με οδηγό την πολύμορφη συμμετοχή τους στο Αφγανιστάν και σε άλλες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ακολούθησαν, μετατρέπουν όλο και περισσότερο όλη τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο που μπαίνει στο στόχαστρο, συμμετέχουν ενεργά σε ιμπεριαλιστικές αποστολές και σε στρατιωτικές ασκήσεις - πρόβες πολέμου.

Κι όμως, απογειώνοντας την πρόκληση, η κυβέρνηση της ΝΔ εκφράζει τώρα «ανησυχίες» για ένα νέο μεγάλο κύμα ξεριζωμού από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που στηρίζει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «αποτυχία του μοντέλου των στρατιωτικών επεμβάσεων της Δύσης και των ΗΠΑ»... για τη διευκόλυνση των οποίων ως κυβέρνηση έδωσε τα ρέστα του!

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν υπογραμμίζουν ξανά τη σημασία της στάσης του ΚΚΕ που από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την ιμπεριαλιστική επέμβαση και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτήν, αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενό της.

Με οδηγό την ακόμα πιο πλούσια πείρα του λαού, μπορεί να ενισχυθεί πιο αποφασιστικά η λαϊκή πάλη για απεμπλοκή από τους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, άρρηκτα δεμένη με την πάλη ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

πηγή: Ριζοσπάστης / Από τη στήλη Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top