Menu
«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δασκάλα σου... Εγώ σου έμαθα τραγουδάκια, εσύ κι η οικογένεια σου με διδάξατε μαθήματα ζωής»

«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δα…

• Το αξιοσημείωτο μήνυμα ...

Τα ορφανά της πανδημίας...

Τα ορφανά της πανδημίας...

•Μέχρι τέλη Απριλίου 2021...

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»*

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου …

Τις τελευταίες μέρες έχει...

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια οι νεκροί παγκόσμια!

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρ…

• Στα 194,4 εκ. τα κρούσμ...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντόπας, μίζας…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντ…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι ασυμβίβαστη με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι …

Του Γιάννη Πρωτούλη* Τον...

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκτικά, μια ανάσα μακριά από το να είμαι ένα ακόμα όνομα στην λίστα των γυναικοκτονιών»

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκ…

• Η συγκλονιστική ανάρτησ...

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα κι αυτά που... κάποιοι αρνούνται να δουν και να γράψουν!

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα …

• ...Και σερβίρουν στον κ...

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορωνοϊό

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορ…

Η τελετή έναρξης των ολυμ...

Κυπριακό: Νέα τετελεσμένα προς την οριστική διχοτόμηση με ευρωΝΑΤΟική χορηγία

Κυπριακό: Νέα τετελεσμένα προς την …

• Τον εφησυχασμό για τον ...

Prev Next

Εφηβεία. Η αθέατη πλευρά της πανδημίας

Εφηβεία. Η αθέατη πλευρά της πανδημίας
Γράφει: Λιάνα Κανέλλη*

Δεν ξέρω για την αθέατη πλευρά του φεγγαριού. Δεν έχω πάει, και δεν αντέχει ούτε η σκέψη μου ούτε η τσέπη μου, στην ιδέα του διαστημικού τουρισμού, αλά χόμπι βαθύπλουτων αρπακτικών σαν τον Μπράντσον και τον Μασκ. Ξέρω όμως την ολοφάνερη και συνάμα αθέατη πλευρά της πανδημίας, που λέγεται εφηβεία.

Δεκατετράχρονα και δεκαπεντάχρονα μαθητούδια, μερικώς και βίαια τηλεκπαιδευμένα, με μπουμπουκιασμένες τις ορμόνες τους και φουντωμένες από όνειρα της ανάγκης τους, οπλίστηκαν με το πρώτο κουζινομάχαιρο που βρήκαν μπροστά τους. Οι παρέες εύκολα και σκόπιμα -από πλευράς τυφλών ενήλικων που συγκρούονται για την επιβίωση οι μεν για το κέρδος οι δε, πολλοί οι πρώτοι λίγοι οι δεύτεροι- μετατράπηκαν «αυθόρμητα» σε συμμορίες. Με σκοτωμένο το σχολείο, δολοφονημένη τη συλλογικότητα, απαγορευμένη την αγκαλιά και το χάδι ως επικίνδυνα, με την ανάσα και τον κίνδυνο στη μεζούρα των δύο μέτρων, οι έφηβοι νομιμοποιούν την αγέλη της υποχρεωτικής μασκοφορίας, καγχάζοντας για την εποχή που πήγαινε ασορτί με τη μολότοφ και την καύση στον σκουπιδοτενεκέ ανακύκλωσης.

Ανάμεσά τους και ξυλάρμενοι μοναχικοί λύκοι - παιδιά, σαν το δωδεκάχρονο που καβάλησε στον Ασπρόπυργο το τιμόνι του πατρικού αμαξιού για να καλπάσει στην αναζήτηση του ιλίγγου της αποκοτιάς, και στην καταδίωξη πυροβολήθηκε, και δεν ίδρωσε αυτί για αστυνομικούς που δεν διέκριναν ούτε την ηλικία, ούτε τα όρια της «νόμιμης» αυθαιρεσίας τους.

Γι' αυτή την εφηβεία που δεν αναζητά τεκμήρια αθωότητας σε πονηρούς καιρούς και για πυξίδα επιβίωσης έχει το σμάρτφοουν, γι' αυτή την εφηβεία που διαχειρίζεται κρυπτονομίσματα και σερφάρει στην κόψη του κουζινομάχαιρου, το σύστημα έχει προ πολλού αποφασίσει τι εστί βερίκοκο, που λέγαμε κι οι παλιότεροι. Ξεσκαρτάρισμα. Μετά από επιλογή. Τεκμηριωμένα, επιστημονικά, και ηθικοφανώς. Θυμηθείτε με. Οπου να 'ναι και στον Ποινικό Κώδικα και στο Σωφρονιστικό θα έρθουν ιδέες τρίτου δρόμου, σαν του αλήστου μνήμης Τόνι Μπλερ, που πέρασε για τα εφηβικά εγκλήματα, ακόμα και για παιδιά κάτω των δώδεκα ετών, τον νόμο Ζero Tolerance. Δηλαδή να επιδεικνύει το δικαστικό σύστημα μηδενική ανοχή και για βίαια εγκλήματα να δικάζονται ως ενήλικες.

Για όσους και όσες εφήβους υπάρχει πιθανότητα να μαντρωθούν, έρχεται ήδη το καινούργιο σχολείο, το... αξιολογημένο επιχορηγούμενο ιδιωτικώς, και με επιλογή βιβλίων, τάχα μου δήθεν που θα ξεχωρίζει από την προεφηβική κιόλας ηλικία τα πειθήνια όργανα - πολίτες - εργαζόμενους που θα υπηρετούν αναντίρρητα την αγορά, από τους ευφάνταστους και ανήσυχους που θα καναλιζάρονται στα κατάλληλα δίκτυα και κουτάκια απομύζησης των ταλέντων τους και εκμετάλλευσης των ικανοτήτων τους από την ιερά εξέταση των μάνατζερς.

Δύσκολοι καιροί για τους Τομ Σώγερ της εποχής. Ισως, ανάμεσα στα άλλα γιατί στα σχολεία ως σήμερα, στα σπίτια, στα βιβλιοπωλεία, ο Μαρκ Τουέην μπήκε επιλεγμένα μόνο με τις περιπέτειες του μικρού Φιν, αλλά ποτέ με τα φριχτά εγκλήματα και τις καταγγελίες του για τον βασιλιά Λεοπόλδο του Βελγίου, που είχε προσωπική του περιουσία το Κονγκό, τα κέρδη από το καουτσούκ και έχτισε τις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρώπης, ακρωτηριάζοντας και βασανίζοντας εκατομμύρια δούλων του, αν δεν είχαν την απαιτούμενη από όλους απόδοση στις φυτείες.

Γι' αυτή την εφηβεία, την έτοιμη να σφάξει για ένα κινητό, η απάντηση στο τι κάνουμε έρχεται φουριόζα και αρωματική, ανάσα ζωής και όχι εξαθλιωτικής επιβίωσης, από τη Μυτιλήνη αλλά και από το μήνυμα που δίνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ για το 47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ, με τρεις φράσεις: Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς. Για να μη γίνει ο θάνατος συνήθεια, η ατομική ευθύνη άλλοθι, και εξασφαλιστεί η δουλεία και η συναίνεση.

* Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top