Menu
Η κρίση του πολιτικού συστήματος και το ΑΚΕΛ

Η κρίση του πολιτικού συστήματος κα…

Από Ανδρέα Θεοφάνους* Όπ...

Ελληνική κυβέρνηση: Σιγή ασυρμάτου για την αποθήκευση και φύλαξη δεκάδων κοντέινερ με επικίνδυνο πολεμικό υλικό των ΗΠΑ

Ελληνική κυβέρνηση: Σιγή ασυρμάτου …

• «Δεν υπάρχει δωρεάν γεύ...

Αθλητισμός, δικαίωμα για όλους!

Αθλητισμός, δικαίωμα για όλους!

Από Γιώργος Γεωργίου* Ο ...

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η φωνή της Ρωμιοσύνης

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η φωνή της Ρω…

Σαν σήμερα, 7 Απριλίου 20...

Ιμάμογλου - Κ’οσσοβο - Κύπρος: Εθελούσια πολιτική τύφλωση

Ιμάμογλου - Κ’οσσοβο - Κύπρος: Εθελ…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Ρημέηκ...

Ρημέηκ...

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Καλά...

Με το ΚΚΕ για τη ζωή που μας αξίζει - Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού

Με το ΚΚΕ για τη ζωή που μας αξίζει…

Του Κώστα Γουλιάμου* Σε...

«Αμάλθεια» και Κυπριακό...

«Αμάλθεια» και Κυπριακό...

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να σαλπίσουμε πανευρωπαϊκή αντεπίθεση

Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό στην Ελλάδα …

Του Δημήτρη Κουτσούμπα* ...

Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για μια μεγάλη πανευρωπαϊκή αντεπίθεση!

Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για μια μεγά…

• Πολιτική συγκέντρωση το...

Prev Next

Το πέλαγο είναι βαθύ...

Το πέλαγο είναι βαθύ...
Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης*

Δυστυχώς η κατάσταση στο κυπριακό έχει εισέλθει σ΄ ένα πολύ γκρίζο δρόμο. Στο βάθος του δρόμου δεν υπάρχει φως. Υπάρχει δυνητικά σκότος. Είχε γίνει ξεκάθαρο από το τέλος του Κράνς Μοντανά ότι η Τουρκία αναζητά πλέον λύσεις και διαδικασίες εκτός των παραμέτρων του Ο.Η.Ε. Πιο πρόσφατη ένδειξη αναφορικά με τη διαδικασία συνιστά η πρόταση της τ/κ πλευράς για σύγκλιση τετραμερούς, την οποία δυστυχώς, φέρεται να αντιμετώπισε φιλικά και η κυρία Λούτ.

Θέση η οποία παρουσιάστηκε πρίν από δεκαετίες και έκτοτε απερρίφθη αλλά επανέρχεται. Και κάθε φορά που επανέρχεται απορρίπτεται και παρ΄ όλον τούτο η μεν τ/κ πλευρά επανήλθε, η δε κυρία Λούτ την αντιμετώπισε μάλλον θετικά. Είναι και αυτό κάτι το οποίο πρέπει να καταγραφεί. Όπως πρέπει να καταγραφεί και το γεγονός ότι στην ε/κ πλευρά δεν έχει επαρκώς υποδειχθεί ότι η πρόταση περι τετραμερούς είναι ξαναζεσταμένο φαγητό. Ούτε έχει υποδειχθεί ότι βρίσκεται εκτός του πλαισίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Πέραν της διαδικασίας, όμως, δύο φορές δυστυχώς και επι της ουσίας, τόσον η Τουρκία όσον και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στην τ/κ κοινότητα ξεφεύγαν πια από το πλαίσιο της λύσης Ομοσπονδίας. Και υπογραμμίζω Ομοσπονδίας. Όχι δικοινοτικής - διζωνικής ή άλλης μορφής απλά, αλλά από την ίδια την Ομοσπονδία. Επι τούτου ήταν ξεκάθαρη η σχετική δήλωση του κ. Οζερσάϊ, που αποτελεί όπως φαίνεται τη φωνή της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Ειδικά η Τουρκία έχει σκληρύνει ακόμα πιο πολύ τη θέση της στο κυπριακό. Όπως άλλωστε και στα ελλαδοτουρκικά. Και μάλλον θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο εξ΄ αιτίας και των αποτελεσμάτων των Δημοτικών Εκλογών στη χώρα αλλά και των γενικότερων εξελίξεων στην οικονομία τη Τουρκίας και στις διεθνείς της σχέσεις. Η Τουρκία έχει ως φαίνεται πλέον μια στρατηγική επιλογή την οποία ακολουθεί εδώ και λίγα χρόνια. Μια επιλογή η οποία σφραγίστηκε και οριστικοποιήθηκε μετά το αποτυχόν πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016. Μια επιλογή η οποία ταυτίζεται με την επικράτηση, την ύπαρξη και συνέχεια του καθεστώτος Ερτογάν.

Στα πλαίσια αυτής της επιλογής η Κύπρος επηρεάζεται πολλαπλά. Ως τα τώρα το ενδιαφέρον της Τουρκίας στην Κύπρο σχετιζόταν με την παρουσία των τ/κ -εθνικοί λόγοι- την στρατιωτική ασφάλεια της, το γόητρο της και το ισοζύγιο στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Η πολύχρονη παράνομη κατοχική της παρουσία πρόσθεσε στα πιο πάνω το οικονομικό της συμφέρον και τα συμφέροντα των Τούρκων μεγαλοεπιχειρηματιών, από την εκμετάλλευση των κατεχομένων και των δυνατοτήτων που προσφέρουν σε διάφορους τομείς.

Ενδεικτικά αναφέρω μόνο δύο. Τουρισμός και Παιδεία (βλέπε Πανεπιστήμια). Με την ανακάλυψη του Φυσικού Αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ προστέθηκαν και συμφέροντα στον τομέα της ενέργειας. Και με τις εξελίξεις στην περιοχή μας -όπως π.χ. Συριακό, Κουρδικό- το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Κύπρο αυξήθηκε δραματικά. Όλα αυτά ανεβάζουν το επίπεδο της τουρκικής αδιαλλαξίας, τουλάχιστον κατά μία – δύο κατηγορίες. Της αδιαλλαξίας ως προς την λύση του κυπριακού στα πλαίσια στα οποία αναζητείτο για τόσα χρόνια. Αυτά τα πλαίσια, του Ο.Η.Ε δηλαδή, εντός του πλαισίου του Διεθνούς Οργανισμού και στη βάση των αποφάσεων του με τίποτα δεν την βολεύουν. Εξού και η θέση της για λύση εκτός παραμέτρων του Ο.Η.Ε. Εξού και η αναζήτηση άλλου πλαισίου -π.χ. Τετραμερής- ή η αναζήτηση λύσης εκτός Ομοσπονδίας αναφορικά με την ουσία του ζητήματος.

Αυτές τις ολοφάνερες πλέον στοχεύσεις της Τουρκίας, δυστυχώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η διεθνής κοινότητα καμώνεται ότι δεν τις βλέπει. Το ίδιο από την άλλη δεν τις βλέπουν, τις προσπερνούν και ορισμένοι εδώ στην ε/κ κοινότητα. Και επειδή οι στοχεύσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, όπως προανάφερα δεν έχουν να κάνουν πλέον με τους τ/κ, αλλ΄ ούτε και την λύση του κυπριακού μόνο, αλλά και με τις λοιπές γεωστρατηγικές κατευθύνσεις και οικονομικά της συμφέροντα, - η επίλυση του κυπριακού περιπλέκεται επικίνδυνα. Και οι κίνδυνοι αυξάνονται από την ανάγκη του καθεστώτος Ερτογάν, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εκλογές και τις οικονομικές δυσκολίες, να εξάγει μέρος της πίεσης το οποίο υφίσταται στο εσωτερικό της χώρας.

Μέσα σ΄ αυτά τα πλαίσια η αποστολή της κυρίας Λούτ ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Και το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο. Και φτάσαμε με το πέρας της αποστολής στην μεγαλύτερη ρήξη τόσον μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, όσον και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων εντός των δύο κοινοτήτων. Είναι ιδιαίτερης σημασίας αλλά και ανησυχίας να επισημάνουμε ότι αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα καταγράφεται τη στιγμή που στην ηγεσία των δύο κοινοτήτων βρίσκονται παραδοσιακοί οπαδοί της λύσης. Τη στιγμή που στην Κύπρο κυβερνά το κόμμα που στήριξε φανατικά το Σχέδιο Ανάν και στην άλλη πλευρά διοικά Κόμμα παρόμοιων θέσεων. Η διάσταση μεταξύ των υπολοίπων Κομμάτων στην ε/κ Κοινότητα από τη μια και στην τ/κ Κοινότητα από την άλλην είναι πολλαπλάσια. Με εξαίρεση βέβαια το ΑΚΕΛ.

Είναι εξόφθαλμα, λοιπόν, η πιο δύσκολη στιγμή μετά το 1974. Αν ληφθεί υπόψιν και η ρευστότητα των σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ, το πέλαγος που αγκαλιάζει το κυπριακό δεν είναι απλά βαθύ αλλά και τρικυμισμένο. Στο τρικυμισμένο πέλαγος χρειάζονται μετρημένοι ελιγμοί και σταθερή πορεία. Αρα συνέπεια στις αρχές και ευελιξία στους χειρισμούς.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top