Menu
Η κρίση του πολιτικού συστήματος και το ΑΚΕΛ

Η κρίση του πολιτικού συστήματος κα…

Από Ανδρέα Θεοφάνους* Όπ...

Ελληνική κυβέρνηση: Σιγή ασυρμάτου για την αποθήκευση και φύλαξη δεκάδων κοντέινερ με επικίνδυνο πολεμικό υλικό των ΗΠΑ

Ελληνική κυβέρνηση: Σιγή ασυρμάτου …

• «Δεν υπάρχει δωρεάν γεύ...

Αθλητισμός, δικαίωμα για όλους!

Αθλητισμός, δικαίωμα για όλους!

Από Γιώργος Γεωργίου* Ο ...

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η φωνή της Ρωμιοσύνης

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η φωνή της Ρω…

Σαν σήμερα, 7 Απριλίου 20...

Ιμάμογλου - Κ’οσσοβο - Κύπρος: Εθελούσια πολιτική τύφλωση

Ιμάμογλου - Κ’οσσοβο - Κύπρος: Εθελ…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Ρημέηκ...

Ρημέηκ...

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Καλά...

Με το ΚΚΕ για τη ζωή που μας αξίζει - Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού

Με το ΚΚΕ για τη ζωή που μας αξίζει…

Του Κώστα Γουλιάμου* Σε...

«Αμάλθεια» και Κυπριακό...

«Αμάλθεια» και Κυπριακό...

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να σαλπίσουμε πανευρωπαϊκή αντεπίθεση

Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό στην Ελλάδα …

Του Δημήτρη Κουτσούμπα* ...

Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για μια μεγάλη πανευρωπαϊκή αντεπίθεση!

Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για μια μεγά…

• Πολιτική συγκέντρωση το...

Prev Next

Με το ΚΚΕ για τη ζωή που μας αξίζει - Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού

Με το ΚΚΕ για τη ζωή που μας αξίζει - Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού
Του Κώστα Γουλιάμου*

Σε μια κρίσιμη περίοδο της ιστορίας, εδώ "ες γην εναλίαν Κύπρον", έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε και να αποδίδουμε τιμή στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Καλωσορίζουμε τον σύντροφο ΓΓ. Χαιρετίζουμε τον σ. βουλευτή και μέλος του ΠΓ Γιώργο Μαρίνο, την σ. βουλευτή Σεμίνα Διγενή, τον σ. Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, και τον σ. Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ.

Το ΚΚΕ είναι οι αγώνες του, οι θυσίες, η τεράστια Ιστορία του. Το ΚΚΕ παραμένει το πιο ισχυρό, το πιο δυναμικό κομμουνιστικό κόμμα στην Ευρώπη, με πρωτοπόρο ρόλο στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Είναι φορέας ιστορικής μνήμης και υποκείμενο πολιτικής πάλης για την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Γι' αυτό πολεμήθηκε -και πολεμάται- άγρια μέσα από νέες μεθόδους ψυχολογικής και κοινωνικής χειραγώγησης τύπου gaslighting. Πολεμάται άγρια από την αστική τάξη και τους εκπροσώπους της, γιατί εξέφρασε -και εξακολουθητικά εκφράζει- όλους τους πόθους του λαού για το όνειρο και την ελπίδα. Γιατί εκφράζει "το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό".

Γιατί το ΚΚΕ ανοίγει δρόμους, δείχνοντας πως η μεν κεφαλή της ιστορίας είναι η ταξική πάλη και η πολιτική φιλοσοφία, η δε καρδιά της η εργατική τάξη.

Μέσα από την ιστορική του δράση και την καθημερινή αγωνιστική του πάλη στη Βουλή και έξω στους δρόμους, το ΚΚΕ αποδεικνύει αυτό που έλεγε ο Μαρξ: "Η φιλοσοφία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την ανύψωση του προλεταριάτου, το προλεταριάτο δεν μπορεί να εξυψωθεί χωρίς την πραγματοποίηση της φιλοσοφίας".

Εκεί κατευθύνεται ο αγώνας του ΚΚΕ: Στην περαιτέρω μελέτη και ανάπτυξη της μαρξιστικής - λενινιστικής κοσμοθεωρίας βάσει των νέων επιστημονικών ανακαλύψεων. Ανακαλύψεις που μολονότι ανοίγουν νέους δρόμους για την ανθρωπότητα, εντούτοις στο άρμα του κεφαλαιοκρατικού συστήματος και του πολεμοκάπηλου βραχίονά του, του ΝΑΤΟ, οδηγούν νομοτελειακά στον όλεθρο.

Πραγματικά, "ο καπιταλισμός είναι ο μεγαλύτερος ιός". Και αυτό τον "ιό" παλεύουμε να ανατρέψουμε. Άλλωστε είμαστε «τέκνα της ανάγκης και ώριμα τέκνα της οργής», όπως έλεγε στον "Οδηγητή" ο Βάρναλης.

Η πολιτική σχέση του ΚΚΕ με την εργατική τάξη, τους μισθωτούς, τους ανέργους, τους "εργαζόμενους φτωχούς", τη νεολαία, τους αγρότες, τους ανθρώπους των Επιστημών, των Γραμμάτων και Τεχνών, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, τους μικρέμπορους, βιοτέχνες και το συνδικαλιστικό κίνημα αποτελεί τον θεμελιώδη πυλώνα του ταξικού και αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, αλλά και οδηγό στη διαμόρφωση επαναστατικής στρατηγικής στον 21ο αιώνα.

Με το ΚΚΕ, λοιπόν, γιατί η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο συνεχίζει -και θα συνεχίσει- να κυματίζει περήφανα, σε πείσμα των ταξικών εχθρών. Γιατί "έχ’ η πλάση κοκκινίσει/κι άλλος ήλιος έχει βγει/σ’ άλλη θάλασσ’, άλλη γη".

Με το ΚΚΕ, γιατί σοσιαλισμός - κομμουνισμός είναι η απάντηση τον 21ο αιώνα.

Με το ΚΚΕ για τη ζωή που μας αξίζει. Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Μπροστά μας έχουμε μεγάλες μάχες. Και στις μάχες πορευόμαστε με αγωνιστική ετοιμότητα. Άλλωστε είμαστε μόλις 70 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, που έχουν σοβαρές απαιτήσεις.

Στις ευρωεκλογές του Ιούνη είναι αδήριτη ανάγκη να συμπορευτούμε - συστρατευτούμε με το ΚΚΕ ώστε η μεγαλύτερη ενίσχυσή του να αποτελέσει το εφαλτήριο των λαϊκών δυνάμεων για την αντεπίθεση, με στόχο την ανατροπή της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Καθώς οι αγώνες του λαού καταστέλλονται και το λαϊκό εισόδημα ροκανίζεται από την ακρίβεια και την εμπορευματοποίηση που επιβάλλει η οικονομική ολιγαρχία του καπιταλισμού και καθώς οι εργατικές, αγροτικές, εκπαιδευτικές διεκδικήσεις περιστέλλονται, το ΚΚΕ γίνεται το μεγάλο ποτάμι της Ιστορίας.

Το μεγάλο ποτάμι που οδηγεί και καθοδηγεί ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στον αστικό φαταλισμό. Ενάντια στη νέα «Ιερά» ιμπεριαλιστική συμμαχία των πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Ενάντια στην ελληνική εμπλοκή σε αυτή την πορεία υπονόμευσης της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Τίποτα δεν δημιουργείται σε ιστορικό κενό.

Η ΕΕ είναι συμμαχία των μονοπωλίων. Επί της ουσίας αποτελεί διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση, που ως τέτοια λειτουργεί ως αντίπαλος των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων. Μέσα ακριβώς σε αυτό το φόντο διεξάγονται τον Ιούνη οι ευρωεκλογές.

Παλεύει στη Βουλή και, μαζί με το εργατικό - λαϊκό - αγροτικό και νεολαιίστικο κίνημα, συγκρούεται στον δρόμο με την πολιτική των μονοπωλίων της ΕΕ και των αστικών κομμάτων που την υπηρετούν.

Ο καπιταλισμός στην Ευρώπη -και όχι μόνο- βρίσκεται σε προϊούσα σήψη. Θλιβερά παραδείγματα αυτής της σήψης είναι η προκλητική αναδιανομή του πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου, η φτώχεια, η ακρίβεια, η ανεργία, η επιστροφή της ακροδεξιάς και του φασισμού, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός, η προσφυγή στη γενικευμένη πολεμική σύρραξη. Η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ενδογενείς στην καπιταλιστική ΕΕ, εντείνονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ένα πρόγραμμα χρέους της ΕΕ, δηλαδή δανείου 750 δισ. ευρώ που σύναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις "αγορές", και που πρέπει να αποπληρωθεί έντοκα μέχρι το 2058. Το Ταμείο Ανάκαμψης υπερψήφισαν στην Ευρωβουλή τα αστικά κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας τα 33 δισ. ευρώ ως "δωρεάν" επιδοτήσεις από την ΕΕ.

Το μοναδικό κόμμα το οποίο ανέδειξε από την πρώτη στιγμή αυτό το μέγα αντιλαϊκό μνημόνιο είναι το ΚΚΕ.

Ακριβώς επειδή το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν κληθεί να πληρώσουν πολύ ακριβά τα εργατικά - λαϊκά στρώματα με νέες θυσίες για τα επόμενα 35 χρόνια, με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, με το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, με ελαστικές μορφές απασχόλησης, με την ακρίβεια να εξαφανίζει το λαϊκό εισόδημα και με επιβολή νέων φόρων και "πράσινα" χαράτσια.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Όλα τα αστικά κόμματα -ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ- που κυβέρνησαν, προωθούν τη στρεβλή και πλασματική άποψη πως τα προβλήματα είναι εισαγόμενα και επιβαλλόμενα απ' έξω, δηλαδή από την ΕΕ. Αυτό το προπαγανδιστικό αφήγημα υποβαθμίζει συνειδητά το γεγονός ότι τα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης σε εθνικό επίπεδο είναι ίδια με τα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης όλων των καπιταλιστικών χωρών, ανεξάρτητα από τη θέση που έχει η αστική τάξη της μιας ή της άλλης χώρας στο διεθνές σύστημα του ιμπεριαλισμού στην παγκόσμια αγορά. Άλλωστε η οικονομική ουσία του ιμπεριαλισμού είναι η διαμόρφωση και κυριαρχία του μονοπωλίου.

Η πάλη του ΚΚΕ εκφράζεται καθημερινά ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στην πολεμοκάπηλη μηχανή ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που δημιουργεί συνεχώς πολέμους, αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ από 1,16 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 1,26 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2021 και 2023.

Υπόψη πως ο αριθμός των κρατών που πληρούσαν τον ΝΑΤΟικό στόχο του 2% σχεδόν διπλασιάστηκε: Τα κράτη από έξι έγιναν 11. Επιπλέον, αν τα 32 κράτη-μέλη πετύχουν τον στόχο της λυκοσυμμαχίας, δηλαδή το ελάχιστο 2% του ΑΕΠ, τότε η εκτιμώμενη συνολική δαπάνη θα αγγίξει το εξωφρενικό ποσό των 11,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2028.

Ορθά λοιπόν το διατυπώνει ο ποιητής "και στον πόλεμ’ “«όλα για όλα»/κουβαλούσα πολυβόλα/να σκοτώνονται οι λαοί/για τ’ αφέντη το φαΐ".

Αυτή ακριβώς η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ περιπλέκει επικίνδυνα την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οδηγώντας σε ένα "σκοτεινό" μονοπάτι γεμάτο κινδύνους.

Ήδη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους δρομολογήθηκε πορεία διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών, με ευρωατλαντική εποπτεία. Στόχοι είναι αφενός η ισχυροποίηση της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αφετέρου η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και η θεσμική διχοτόμηση της Κύπρου.

Αυτούς τους στόχους υπηρετεί το "παζάρι" που είναι σε εξέλιξη.

Σε αντίθεση με το αστικό πολιτικό σύστημα, το ΚΚΕ εδώ και χρόνια πρόβλεψε και ανέλυσε τη "νέα αρχιτεκτονική" της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Για τούτο και αντιτίθεται σε κάθε συμφωνία "στοίχισης" που καλλιεργείται από αστικά και συστημικά κόμματα πίσω από τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και της ανοιχτής ή συγκαλυμμένης διχοτόμησης στο Κυπριακό, που συν τοις άλλοις ενισχύεται επίμονα από την Αγγλία.

Πρόδηλα, το Κυπριακό έχει περάσει σε νέα φάση όξυνσης λόγω των ιμπεριαλιστικών πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Στη βάση αυτή, η θέση του ΚΚΕ για Κύπρο ενιαία αντιπαλεύει τον εθνικισμό και την γκετοποίηση που προκαλεί η "διζωνικότητα" και τα δύο συνιστώντα κράτη, εκφράζοντας την αναγκαιότητα της ενιαίας οργάνωσης και της κοινής πάλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένιων, Λατίνων και Μαρωνιτών, ενάντια στην αστική τάξη, ενάντια στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Εξάλλου οι συστηματικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ, Αγγλίας και της ΕΕ για να επισπευσθούν οι συνομιλίες και να υπογραφεί συμφωνία, στοχεύουν στη δημιουργία τετελεσμένων.

Είτε αφορά στο Αιγαίο, είτε στην Κύπρο πρόκειται για σχέδια που, καθώς έχουν τη σφραγίδα των ΝΑΤΟικών συμφερόντων, φέρουν μέσα τους βίαιους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται στο πλαίσιο των ενδοαστικών αντιθέσεων.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Η αστική δημοκρατία είναι η πολιτική των καπιταλιστικών των κρατών-μελών της ΕΕ με επίκεντρο την οικονομική βάση του μονοπωλιακού καπιταλισμού.

Η ίδια η ΕΕ είναι ένα προκάλυμμα για να συγκαλυφτούν τόσο η οικονομική εκμετάλλευση, όσο και η "πολεμική οικονομία", την οποία χρησιμοποιούν οι καπιταλιστικές εξουσίες, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων.

Μάλιστα, ο Λένιν έλεγε ότι ο πολεμικός κρατικο-μονοπωλιακός καπιταλισμός είναι "στρατιωτικό κάτεργο για τους εργάτες, στρατιωτική περιφρούρηση των κερδών των καπιταλιστών".

Μόνο το ΚΚΕ διαθέτει τις δυνάμεις του σε όλα τα μέτωπα για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων και αποτελεί τη μοναδική μαχητική αντιπολίτευση.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα ακροδεξιά μορφώματα, εν χορώ και από κοινού συμφωνούν σε όλες τις στρατηγικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στηρίζουν και αναπαράγουν ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές πολιτικές, καλώντας τους εργαζόμενους να γίνουν θυσία στον Μολώχ των επενδύσεων.

Απέναντι στον ευρωμονόδρομο, το ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση και δύναμη για την απόκρουση των αντιλαϊκών σχεδίων. Χιλιάδες μέλη, αλλά και χιλιάδες φίλοι και χιλιάδες συμπορευόμενοι με το Κόμμα αποτελούν τη βάση για τη διαμόρφωση ενός δυνατού ρεύματος αμφισβήτησης στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.

Γιατί μόνο το ΚΚΕ διαθέτει τις δυνάμεις του σε όλα τα μέτωπα για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων. Είναι η μοναδική μαχητική αντιπολίτευση.

Τον Ιούνη πάμε μαζί να αναδείξουμε πολύ πιο ισχυρό το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή ώστε να αποκρούσουμε τα αντιλαϊκά σχέδια της καπιταλιστικής διακρατικής ένωσης.

Να ανατρέψουμε την "εθνικιστική τάση" εξασφάλισης των ιδιαίτερων συμφερόντων των εθνικών αστικών τάξεων στο πλαίσιο αυτής της ένωσης.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές θα δώσει δύναμη και ελπίδα στον λαό. Θα σηματοδοτήσει αγωνιστικό μήνυμα μαχητικής αισιοδοξίας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, για να ενισχυθεί η πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Ο λαός γνωρίζει καλά πως η ΕΕ δεν βελτιώνεται. Ανατρέπεται!

Ψηλά λοιπόν την κόκκινη σημαία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, την κόκκινη σημαία του Λένιν!

Για ένα ΚΚΕ ακόμα πολύ πιο ισχυρό.

Για την πανευρωπαϊκή αντεπίθεση των λαών. Για να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ. Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Για να ελπίζουμε -όπως έγραφε ο Μπρεχτ- "στους σεισμούς που μέλλονται να ‘ρθουν"».

* Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τέως πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Χαιρετισμός στην πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάωσης ΚΚΕ Κύπρου στη Λευκωσία, Κυριακή, 31 του Μάρτη 2024

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top