Menu
Ο Φιντέλ, η Κούβα, η Επανάσταση, η Αξιοπρέπεια

Ο Φιντέλ, η Κούβα, η Επανάσταση, η …

Γράφει: Νίκος Μποιγιόπουλ...

Ε.Ε. Βέτο, Δημοκρατία και Δημοψήφισμα

Ε.Ε. Βέτο, Δημοκρατία και Δημοψήφισ…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Μαχαίρι, σκέψη, χέρι

Μαχαίρι, σκέψη, χέρι

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Οι α...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνεται…

•  Το Κίεβο ρίχνει στόλο ...

Κατοχή και «κατοχή» και απίστευτη λογική

Κατοχή και «κατοχή» και απίστευτη λ…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Καίει ακόμα η φλόγα του Νοέμβρη

Καίει ακόμα η φλόγα του Νοέμβρη

Από: Γεράσιμος Χολέβας* ...

Μισό αιώνα μετά….

Μισό αιώνα μετά….

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Αχ σ...

Το άναρχο διεθνές περιβάλλον και η Κύπρος

Το άναρχο διεθνές περιβάλλον και η …

Του Ανδρέα Θεοφάνους* Με...

«Απαραίτητη» η έφοδος στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα» στη Γάζα «ακόμη και αν σκοτωθούν χιλιάδες άμαχοι»!

«Απαραίτητη» η έφοδος στο Νοσοκομεί…

• Σύμφωνα με απόστρατο Ισ...

1917 - 2023: 106 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

1917 - 2023: 106 χρόνια από τη Μεγά…

Στις 7 Νοέμβρη 1917 (25 Ο...

Prev Next

Φτάνει μαύρο, μαύρο

Φτάνει μαύρο, μαύρο
Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης

Αναμφίβολα ζούμε σε ένα δυστοπικό κόσμο. Σε ολόκληρο τον πλανήτη βασιλεύει το μαύρο χρώμα. Τα αρνητικά φαινόμενα κυριαρχούν παντού! Από την πλέον αναπτυγμένη χώρα του κόσμου, έως την τελευταία, άσχετα αν εμείς εδώ, θεωρούμε ότι αυτά τα μαύρα και αρνητικά φαινόμενα είναι δικό μας προνόμιο. Υπάρχουν χώρες, όπως η Υεμένη π.χ. που οι άνθρωποι ουσιαστικά ΔΕΝ ζουν. Απλά υποφέρουν και πεθαίνουν. Υπάρχουν περιοχές όπως το Ναγκόρνο Καραμπάχ που ένας ολόκληρος πληθυσμός, οι Αρμένιοι της περιοχής, εκτοπίστηκαν από την πατρογονική τους γη εν μία νυκτί που λέμε. Εκατόν είκοσι και πλέον χιλιάδες άνθρωποι (120.000)!! Έχασαν τα πάντα σε 2 -3 μέρες. Περισσότεροι από όσοι ήταν οι συμπατριώτες μας τ/κ πριν το 1974.

Η βία, ο θάνατος και η δυστυχία, η έλλειψη βασικών αγαθών, π.χ. ψωμί, νερό κλπ, απαντώνται σε πολλά μη αναπτυγμένα μέρη του πλανήτη. Οι αρρώστιες κυριαρχούν και η παροχή υγειονομικής περίθαλψης και άλλων βασικών υπηρεσιών απουσιάζουν. Το εμπόριο ανθρώπων, τα ναρκωτικά, το έγκλημα, η διαφθορά διαπερνούν τον πλανήτη κάθετα και οριζόντια. Οι πόλεμοι συνεχές φαινόμενο κα μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που τάχατες έφερε την ειρήνη. Η κλιματική αλλαγή με όλες τις τραγικές συνέπειες της, η πανδημία και ο επικραμμένος τώρα κίνδυνος νέου παγκοσμίου πυρηνικού ολέθρου, είναι η καθημερινότητα του πλανήτη Γη. Κοινωνίες με πολλές άλλες πληγές πέραν από τις προαναφερθείσες, όπως είναι ο αυξανόμενος περιορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ο πολλαπλασιασμός των αυταρχικών καθεστώτων επίσης εντεινόμενο φαινόμενο. Η αποστασιοποίηση και αποξένωση των ανθρώπων από τους συνανθρώπους τους, η απομόνωση του κάθε ενός μας στον δικό του προσωπικό κόσμο και με τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών και άλλα πολλά συμβαίνουν που ο χώρος δεν επιτρέπει να αναφέρω.

Αυτός είναι ο κόσμος που ζούμε και στον οποίο έπονται και άλλα κακά τα οποία προετοιμάζονται συστηματικά, μεθοδευμένα, σταδιακά και ωραιοποιημένα από τους ελάχιστους (1% του παγκοσμίου πληθυσμού) που διαφεντεύουν τον πλανήτη και τις ανθρώπινες κοινωνίες και πολιτείες.

Αυτήν την πραγματικότητα μεταφέρουν συνεχώς ενώπιον μας και όλα τα μέσα επικοινωνίας. Έντυπα και ηλεκτρονικά, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα, τηλεοπτικοί σταθμοί, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι υπάρχει. Τα οποία αντανακλούν αυτήν τη μαύρη πραγματικότητα αλλά και την αναπαράγουν μόνιμα και συνεχώς και συντείνουν στον πολλαπλασιασμό και επέκταση της. Τα παιδιά όλου του κόσμου από πολύ νωρίς μέσον των νέων τεχνολογιών <δεν φταίνε φυσικά οι τεχνολογίες ως εργαλεία, αλλά ο τρόπος που χρησιμοποιούνται>, εθίζονται σε όλα τα κακά του κόσμου από νωρίς. Το ερώτημα είναι: θα μπορούσαν τα μέσα επικοινωνίας των ανθρώπων να συμβάλουν για ένα καλύτερο κόσμο;

Οι ιδιοκτήτες και οι λειτουργοί αυτών των μέσων πολλές φορές λένε ότι εμείς απλά μεταδίδουμε ειδήσεις. Μεταδίδουμε την πραγματικότητα. Τι να κάνουμε; Να την αποκρύψουμε; Λογικό επιχείρημα. Υπάρχουν όμως και αντιεπιχειρήματα. Επίσης λένε ότι οι μαύρες ειδήσεις πουλάνε. Πουλάνε όμως πραγματικά; Θα παραθέσω ορισμένους προβληματισμούς επι αυτών των σημείων.

Τα μέσα πληροφόρησης και επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, τόσον τα μαζικά <π.χ. τηλεοράσεις, εφημερίδες, ραδιόφωνα κλπ>, όσον και τα προσωπικά [π.χ. μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλληλογραφία και άλλα] λειτουργούν όχι μόνο ως μέσα μεταφοράς πληροφοριών. Λειτουργούν και ως εργαλεία αλληλοενημέρωσης, ανταλλαγής απόψεων, ερμηνείας των πληροφοριών κ.ο.κ. Αρα λειτουργούν επιδραστικά και διαπαιδαγωγικά μεταξύ όλων όσων εμπλέκονται. Από αυτήν λοιπόν τη σκοπιά κατά την άποψη μου, έχουν και ένα ρόλο να επιτελέσουν. Ένα ρόλο θετικό. Ένα ρόλο προβολής και προαγωγής του καλού, του ωραίου, του ανθρώπινου.

Αυτόν τον ρόλο τον έχουν σιγά –σιγά κατά ένα συντριπτικό ποσοστό αποποιηθεί. Σε τέτοιο βαθμό που έχουν καταστεί και τα ίδια «αντιπαθητικά». Εξ’ ου και το φαινόμενο της συνεχούς μείωσης της ακροαματικότητας, αναγνωσιμότητας, τηλεθέασης και μείωσης των συνδρομητών εκεί και όπου απαιτείται συνδρομή. Συνεχώς αλλάζουν μορφή σε μια προσπάθεια να κρατήσουν κοντά τους το ευρύ κοινό. Ολο και περισσότερον προσφεύγουν στα βασικά ένστικτα του ανθρώπινου είδους, τις υπερβολές, ακόμα και στις κατασκευασμένες ειδήσεις και πληροφορίες και στο ψέμα σε αυτό το διαρκές κυνήγι πελατών. Τελικά αποφέρει ή όχι τα ποθούμενα αποτελέσματα αυτός ο τρόπος λειτουργίας; Οσα προανάφερα αποδεικνύουν το αντίθετο.

Ο άνθρωπος από ον απομονωμένο εξελίχθηκε σε κοινωνικό γιατί είναι ο αναγκαίος όρος επιβίωσης του. Οι κοινωνίες έχουν σχηματισθεί και εξελιχθεί φοβερά στο διάβα των αιώνων γιατί το ανθρώπινο είδος, μόνο ως οργανωμένη κοινωνία ανθρώπων και όχι ζώων, μπορεί να επιβιώσει στον πλανήτη. Και ο ίδιος ο πλανήτης για να επιβιώσει χρειάζεται κοινωνίες των ανθρώπων, που να λειτουργούν θετικά, παραγωγικά και προστατευτικά και για τον άνθρωπο και για τον ίδιο το πλανήτη. Διαφορετικά ή ό ίδιος πλανήτης Γη, ή φύση θα λειτουργήσει ως αρχάγγελος θανάτου για το ανθρώπινο είδος για να αυτοπροστατευθεί ή θα εξαφανιστούμε όλοι μαζί. Ήδη ζούμε ολοένα και πιο έντονα αυτό το γεγονός.

Στην προσπάθεια να μην φτάσουμε στην ώρα μηδέν πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν και οφείλουν να συμβάλουν. Ανάμεσα σε αυτούς και τα μέσα μαζικής και ατομικής πληροφόρησης, επαφής και επικοινωνίας, σε όλες τους τις μορφές. Είναι καιρός να γίνει αντιληπτό από όλους. Αλλιώς με μαθηματική ακρίβεια οδεύουμε προς τον αφανισμό.

Είναι καιρός να αρχίσουν συστηματικά να προβάλλουν τα θετικά των ανθρώπων και των κοινωνιών τους, τα οποία υπάρχουν. Είναι ώρα να τερματίσουν τον παραγκωνισμό της ανάδειξης των ανθρωπίνων αξιών και των κοινωνικών αξιών. Επιβάλλεται να υποβαθμίσουν την μεγέθυνση των αρνητικών, την υπερπροβολή των σκοταδιστικών αντιλήψεων και πρακτικών. Να σταματήσουν να απευθύνονται στα ζωώδη ένστικτα του ανθρώπινου είδους.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top