Menu
Ο Φιντέλ, η Κούβα, η Επανάσταση, η Αξιοπρέπεια

Ο Φιντέλ, η Κούβα, η Επανάσταση, η …

Γράφει: Νίκος Μποιγιόπουλ...

Ε.Ε. Βέτο, Δημοκρατία και Δημοψήφισμα

Ε.Ε. Βέτο, Δημοκρατία και Δημοψήφισ…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Μαχαίρι, σκέψη, χέρι

Μαχαίρι, σκέψη, χέρι

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Οι α...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνεται…

•  Το Κίεβο ρίχνει στόλο ...

Κατοχή και «κατοχή» και απίστευτη λογική

Κατοχή και «κατοχή» και απίστευτη λ…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Καίει ακόμα η φλόγα του Νοέμβρη

Καίει ακόμα η φλόγα του Νοέμβρη

Από: Γεράσιμος Χολέβας* ...

Μισό αιώνα μετά….

Μισό αιώνα μετά….

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Αχ σ...

Το άναρχο διεθνές περιβάλλον και η Κύπρος

Το άναρχο διεθνές περιβάλλον και η …

Του Ανδρέα Θεοφάνους* Με...

«Απαραίτητη» η έφοδος στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα» στη Γάζα «ακόμη και αν σκοτωθούν χιλιάδες άμαχοι»!

«Απαραίτητη» η έφοδος στο Νοσοκομεί…

• Σύμφωνα με απόστρατο Ισ...

1917 - 2023: 106 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

1917 - 2023: 106 χρόνια από τη Μεγά…

Στις 7 Νοέμβρη 1917 (25 Ο...

Prev Next

Πλαφόν»... (στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου)

Πλαφόν»... (στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου)

Χωρίς «πλαφόν» στην ...κοροϊδία, η Κομισιόν ανακοίνωσε χτες την πρότασή της στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Σύμφωνα με αυτήν, θα συζητηθεί ένα κάποιο «πλαφόν» στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου από τα κράτη - μέλη, το οποίο ορίζει στα 275 ευρώ τη μεγαβατώρα!

Οι ανακοινώσεις αυτές κλείνουν μια και καλή το κεφάλαιο «μέτρα ανακούφισης του λαού» από το δυσβάσταχτο κόστος της Ενέργειας, ρίχνοντας και το τελευταίο «φύλλο συκής» των δήθεν «παρεμβάσεων» της ΕΕ για την ενεργειακή φτώχεια.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σήμερα, στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, όπου διαπραγματεύονται τις τιμές του φυσικού αερίου όλοι οι προμηθευτές και όχι μόνο από τη Ρωσία, η τιμή για τις παραδόσεις του Δεκέμβρη κυμαίνονται στα 120 ευρώ.

Ακόμα κι έτσι, το κόστος είναι τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας! Αυτό σημαίνει ότι η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς, ταλαντώνεται σ' ένα εύρος πολύ υψηλότερο σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια.

Αρα τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν πανάκριβα το φυσικό αέριο και αντίστροφα τα μονοπώλια της Ενέργειας απολαμβάνουν όλες τις εγγυήσεις ότι θα συνεχίσουν να αυγαταίνουν τα κέρδη τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και συγκυρίες της αγοράς.

Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί η πρόταση της Κομισιόν για «πλαφόν» στη χονδρική του φυσικού αερίου, διαβεβαιώνοντας τα μονοπώλια ότι κανένας δεν πρόκειται να βάλει «ταβάνι» στην κερδοφορία τους.

Η Κομισιόν υπερασπίζεται την πρότασή της ως την καλύτερη «βάση» για συμβιβασμό, που θα παίρνει υπόψη τις «ανησυχίες» των πιο χρεωμένων κρατών - μελών, χωρίς να διαταράσσει τη λειτουργία της αγοράς.

Αυτοί οι δυο «πυλώνες», τα ανταγωνιστικά δηλαδή συμφέροντα μονοπωλίων και κρατών από τη μια και η θωράκιση της καπιταλιστικής αγοράς από την άλλη, οριοθετούν και οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση της ΕΕ και των κυβερνήσεων στο ζήτημα της Ενέργειας.

Γι' αυτό είναι «από χέρι καμένο» να περιμένει ο λαός ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει από τις αποφάσεις τους, όταν:

  •  Το «τοτέμ» της στρατηγικής τους στην Ενέργεια είναι η «απελευθέρωση» της αγοράς και το χρηματιστήριο, που σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα και τοκίζουν τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων. Εκεί οφείλονται οι πανάκριβες τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου.
  •  Η στρατηγική της «πράσινης ανάκαμψης» από τη μια και της «δημοσιονομικής σταθερότητας» από την άλλη, στη σκιά μιας νέας οικονομικής κρίσης, είναι οι συμπληγάδες που λιανίζουν τη λαϊκή ανάγκη για ρεύμα και καύσιμα φτηνά.
    Τι κάνει για παράδειγμα η κυβέρνηση στην Ελλάδα; Από τη μια «συμβολαιοποιεί» πράσινες επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ως πρώτη δόση για τα μονοπώλια και από την άλλη αυξάνει τους φόρους στον λαό κατά 1,6 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2023, για να πιαστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα!
  •  Οι κυρώσεις στη Ρωσία, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, επιβαρύνουν τον λαό και όχι τα μονοπώλια της Ενέργειας, που σε Ρωσία, Ευρώπη και Αμερική συνεχίζουν να κάνουν ατάραχα τις δουλειές τους, έχοντας μάλιστα προσαρμόσει στις νέες συνθήκες τα μεταξύ τους αλισβερίσια.
  •  Η προμήθεια και το κόστος της Ενέργειας συνδέονται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα των διαφορετικών οικονομιών της ΕΕ και αξιοποιούνται στα μεταξύ τους παζάρια, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, που συνθλίβονται σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη για να θωρακίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Καμιά αναμονή για «σωτήρες» λοιπόν! Αυτοί δεν υπάρχουν πουθενά, όπως δείχνει και η πρόταση της Κομισιόν για το δήθεν «πλαφόν», που στη χώρα μας ήταν πρόταση όλων των αστικών κομμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Διέξοδο και προοπτική μπορεί να δώσει μόνο ο λαός! Παλεύοντας για ουσιαστική ανακούφιση από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, τραβώντας την πρίζα από το σύστημα που κάνει την Ενέργεια πανάκριβο αγαθό και εμπορεύεται τις ανάγκες του.

Ριζοσπάστης [από τη στήλη «Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ», με τίτλο «Πλαφόν» - έκδοση: Πέμπτη, 24 Νοέμβρη 2022]

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top