Menu
2 Δεκεμβρίου 1956: Κάστρο και Γκεβάρα αποβιβάζονται στην Κούβα με το «Γκράνμα»

2 Δεκεμβρίου 1956: Κάστρο και Γκεβά…

Τα ξημερώματα της 2ης Δεκ...

Συγκέντρωση δεκάδων στρατηγικών βομβαρδιστικών σε ρωσική βάση στην δυτική Ρωσία

Συγκέντρωση δεκάδων στρατηγικών βομ…

Σενάρια για επικείμενη νέ...

Τραμπάλα

Τραμπάλα

«Εξαγωγέας ενεργειακής ασ...

Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στην Ουκρανία - Χωρίς ρεύμα το 40% της χώρας

Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στην Ουκραν…

• Λαβρόφ: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εμ...

Ρωσία: «Νόμιμοι στόχοι» της Ρωσίας οι «Patriot» αν αναπτυχθούν στην Ουκρανία

Ρωσία: «Νόμιμοι στόχοι» της Ρωσίας …

• Η Μόσχα δεν θα συζητήσε...

Οι εξωτερικοί προσανατολισμοί της Κύπρου και το ΝΑΤΟ

Οι εξωτερικοί προσανατολισμοί της Κ…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Καμία σκέψη για εκκένωση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια δηλώνουν οι ρωσικές αρχές

Καμία σκέψη για εκκένωση του πυρηνι…

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζ...

Γιώργος Φούντας: Ο «σκληρός» αλλά λεβέντης του ελληνικού σινεμά

Γιώργος Φούντας: Ο «σκληρός» αλλά λ…

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνον...

Ρωσία-ΗΠΑ: Αναβάλλεται επ' αόριστον η επανέναρξη των συνομιλιών για τα πυρηνικά

Ρωσία-ΗΠΑ: Αναβάλλεται επ' αόριστον…

Αναβλήθηκε επ' αόριστον η...

Ευγένιος Ο’Νηλ: Ο θεατρικός συγγραφέας που γεννήθηκε και πέθανε σε ξενοδοχείο

Ευγένιος Ο’Νηλ: Ο θεατρικός συγγραφ…

Ο Αμερικανός θεατρικός συ...

Prev Next

Μια Ούρσουλα χωρίς περιεχόμενο -  «Ή πληρώστε ή παγώστε»...

Μια Ούρσουλα χωρίς περιεχόμενο -  «Ή πληρώστε ή παγώστε»...

• Αποτίμηση της κατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Του: Γιώργου Γεωργίου*

Η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι καλή.  Την μεγάλη οικονομική τραπεζική κρίση της περασμένης δεκαετίας, που δεν ξεπεράστηκε ποτέ, ακολούθησε η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που απλώς επέτεινε την ήδη υπάρχουσα ενεργειακή κρίση. Ο πληθωρισμός καλπάζει, το ίδιο και το δημόσιο χρέος των κρατών μελών και της ίδιας της Ένωσης, η ενεργειακή φτώχια απειλεί χιλιάδες νοικοκυριά, το ίδιο και η επισιτιστική κρίση.

Όλα αυτά έχουν όνομα: συνιστούν κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και της ούτω καλούμενης «ελεύθερης αγοράς», που οι μαγικές της λύσεις εξέπνευσαν.  Λύσεις στα προβλήματα δεν δίνουν ούτε οι πολεμικές ιαχές ούτε οι άγονες κυρώσεις ούτε και τα ημίμετρα, και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση, που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πλέον τα κριτικά βέλη προέρχονται και εκ των έσω, μέσα από το πιο επίσημο θεσμικό κανάλι. Ο κύριος Σαρλ Μισέλ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  προφανώς εκφράζοντας και άλλους πολλούς, ομολογεί με καυτικό τρόπο: «Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν ανακαλύπτουμε σήμερα, χρονολογείται ακόμη και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχασε χρόνο...Τα κράτη βρίσκονται σε διαδικασία φτωχοποίησης. Οι πολίτες υποφέρουν, οι εταιρείες υποφέρουν, τα κράτη υποφέρουν και κάποιες εταιρείες που παράγουν ενέργεια βγάζουν υπερκέρδη

Δυστυχώς, έχει δίκαιο. Η ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 300%, το δε κόστος του φυσικού αερίου είναι αυξημένο μέχρι και 12 φορές. Οι εναλλακτικές που εισηγείται η κυρία Φον Ντερ Λάιεν είναι και κοστοβόρες και επικίνδυνες και βλαπτικές: Δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι αποθήκευσης για το πανάκριβο αμερικανικό LNG, η πυρηνική ενέργεια που επανέρχεται απειλεί το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων, όπως βέβαια και ο άνθρακας. Πάει, λοιπόν, περίπατο και η περιβόητη Πράσινη Μετάβαση, που ουσιαστικά έριχνε δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς κύκλους συνιστώντας ένα «Πράσινο Καπιταλισμό».

Η κυρία Φον Ντερ Λάιεν κατέθεσε την πρόθεσή της να ενισχύσει τα νοικοκυριά και να περιορίσει την κερδοσκοπία των εταιρειών που παράγουν ενέργεια. Δεν μας είπε πως θα το κάνει και πότε. Κατά τα άλλα αρκέστηκε σε πολλά ευχολόγια: ότι χρειάζεται επανεπένδυση σε καθαρότερη ενέργεια από τα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου, για ρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, για την ανάγκη μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου, την περαιτέρω επέκταση των ΑΠΕ, την ανάγκη παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου ως το 2030. Όλα χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό και χρονοδιαγράμματα εφαρμογής. Το μόνο για το οποίο επέμενε φορτικά ήταν η απόδοση της κύριας ευθύνης για το ξεπέρασμα της ενεργειακής κρίσης στους πολίτες. Τους φορτώνει την ευθύνη και ουσιαστικά τους λέει ή «πληρώστε ή παγώστε...»

Και όμως υπάρχουν λύσεις. Ριζική φορολόγηση των υπερκερδών, στροφή στις ΑΠΕ μέσα από ουσιαστικές δημόσιες επενδύσεις, χρήση μέρους των εσόδων από το σύστημα εμπορίας εκπομπών, ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας με παράλληλη μείωση του ΦΠΑ για τον ηλεκτρισμό. Είναι ακόμα και η ανάγκη αξιοποίησης των πηγών ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο. Όλα τούτα για να διασφαλιστεί η ενέργεια ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό, εύκολα προσβάσιμο σε όσους το έχουν ανάγκη.

Ο χειμώνας προβάλλει απειλητικά, τα...ακαταμάχητα καπιταλιστικά όπλα της αυτορρύθμισης επτώχευσαν. Είναι η ώρα των γενναίων πολιτικών αποφάσεων εκ μέρους και της ίδιας της Ένωσης αλλά και των ίδιων των κρατών-μελών.

Πάνω από τα αιματοβαμμένα κέρδη να μπει ο άνθρωπος.

* Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top