Menu
Η μάχη της Αθήνας

Η μάχη της Αθήνας

Από ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ* ...

FIFA: Η σαπίλα πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα

FIFA: Η σαπίλα πίσω από τη λαμπερή …

• Κόντρες συμφερόντων και...

Βασίλι Καντίνσκι: Θεμελιωτής της «αφηρημένης τέχνης»

Βασίλι Καντίνσκι: Θεμελιωτής της «α…

Σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβ...

Ιράν: Ραγδαίες εξελίξεις - Καταργήθηκε η Αστυνομία Ηθών μετά τις μαζικές διαδηλώσεις

Ιράν: Ραγδαίες εξελίξεις - Καταργήθ…

Σύμφωνα με το πρακτορείο ...

Μάνος Χατζιδάκις: «Τα παιδιά της γαλαρίας», ο Δεκέμβρης του ’44, τα αποβράσματα και οι χίτες

Μάνος Χατζιδάκις: «Τα παιδιά της γα…

• Ο,τι ακολουθεί είναι απ...

ΗΠΑ-Γαλλία-Γερμανία: Δυναμώνουν αντιθέσεις και ανταγωνισμοί εντός του ευρωατλαντικού άξονα

ΗΠΑ-Γαλλία-Γερμανία: Δυναμώνουν αντ…

• Για «κίνδυνο διχασμού» ...

Μαλλιά κουβάρια στον ορθόδοξο κόσμο με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα

Μαλλιά κουβάρια στον ορθόδοξο κόσμο…

Από ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ* ...

Όχι στη συνεργασία, ναι στην ενότητα και αντιστρόφως!

Όχι στη συνεργασία, ναι στην ενότητ…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Ρωσία - ΕΕ - G7: Ο ενεργειακός πόλεμος πίσω από το «πλαφόν» και οι ενδο-ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Ρωσία - ΕΕ - G7: Ο ενεργειακός πόλε…

Η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ...

Δομή και... Αποδόμηση...

Δομή και... Αποδόμηση...

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Εχω ...

Prev Next

Υπόκλιση στους Άριστους του Αθλητισμού

Υπόκλιση στους Άριστους του Αθλητισμού

Η ’Ενωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) τίμησε το ήθος και τις επιδόσεις στην ετήσια της εκδήλωση κάτω από το σύνθημα «Η Κύπρος ψηλότερα με τον αθλητισμό».

Η όλη εκδήλωση  έγινε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, υπουργών, βουλευτών, του προέδρου της ΚΟΕ, Ντίνου Μιχαηλίδης, του ΚΟΑ Κλεάνθη Γεωργιάδη και εκπρόσωπων των αθλητικών φορέων και της πολιτικής ηγεσίας. 

Παράλληλα έστειλε και το μήνυμα ότι, παρά τους δύσκολους καιρούς που περνά η πατρίδα μας, ο αθλητισμός συνεχίζει να κρατά τη σημαία ψηλά και να αποτελεί φάρο ελπίδας για το μέλλον. Κορυφαίοι αθλητές 2016, μέσα από την ψηφοφορία που διενεργήθηκε μεταξύ των μελών της ΕΑΚ, αναδείχθηκαν ο Μίλαν Τραΐκοβιτς στους άνδρες, η Ραμόνα Παπαϊωάννου στις γυναίκες και το ΑΠΟΕΛ στο ποδόσφαιρο στις ομάδες.

Στην εκδήλωση αυτή τιμήθηκαν η επίδοση, το ήθος και η προσπάθεια, σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τη λαμπρή παρουσία της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, καθώς και πολλές άλλες επιτυχίες σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως η Παγκόσμια Γυμνασιάδα στην Τραπεζούντα της Τουρκίας.

Την πρώτη πεντάδα στους αθλητές συμπλήρωσαν οι Απόστολος Παρέλλης, ο Παύλος Κοντίδης, ο Κυριάκος Ιωάννου και ο Μάριος Γεωργίου. Στις γυναίκες δύο αθλήτριες της σκοποβολής, η Άντρη Ελευθερίου και η Κωνσταντίνα Νικολάου, ήταν στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα, με τις Λουγκριτία Στυλιανού (ποδόσφαιρο) και Κάλια Παπαδοπούλου (μπάσκετ) να συμπληρώνουν την πεντάδα. Στις ομάδες την πεντάδα συμπλήρωσαν η ΑΕΚ (μπάσκετ), Ομόνοια (βόλεϊ), Απόλλων Ladies (ποδόσφαιρο) και ΑΠΟΕΛ (Futsal).

Ανοίγοντας τη βραδιά -που παρουσιαζόταν ζωντανά από την τηλεόραση του ΡΙΚ- ο πρόεδρος της ΕΑΚ, Παναγιώτης Φελλούκας, κάλεσε τις πολιτειακές και αθλητικές αρχές να προστατεύσουν τον αθλητισμό από όσα τον αμαυρώνουν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επεσήμανε ότι οι μεγάλες επιτυχίες του κυπριακού αθλητισμού ανέδειξαν το ταλέντο και τις δυνατότητες των αθλητών μας σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Ο ΠτΔ εξέφρασε το σεβασμό προς τους τιμώμενους για την αφοσίωση με την οποία υπηρετούν τους υψηλούς τους στόχους και για την προσπάθεια που καταβάλλουν αλλά και το αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι αυτό καταξιώνει τόσο τους αθλητές όσο και την πατρίδα μας. Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμησή του στους προπονητές και όλους όσοι στηρίζουν τους αθλητές. Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και της Βουλής να πατάξουν τη διαφθορά στον αθλητισμό και έκανε την ευχή όπως το 2017 μας βρει σε μια επανενωμένη πατρίδα, με επανενωμένο αθλητισμό. 

Ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Κλεάνθης Γεωργιάδης, τόνισε στο χαιρετισμό του ότι η Πολιτεία απαιτεί από όλους όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό να είναι παραδείγματα προς μίμηση. Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο Οργανισμός επεξεργάζεται την τροποποίηση του νόμου, ούτως ώστε η Πολιτεία να διασφαλίσει τη σωστή διακυβέρνηση και το τίμιο παιχνίδι και σύντομα θα υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις. «Είμαστε της άποψης ότι η Πολιτεία, η οποία προβαίνει στην αθλητική αναγνώριση, θα πρέπει να μπορεί να την αναστέλλει ή και ακυρώνει, εφόσον διαπιστωθεί παράβαση αρχών καλής διακυβέρνησης και λειτουργίας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης τόνισε ότι η διάκριση των Κυπρίων αθλητών σε όλους τους τομείς δείχνουν ότι οι νέοι μας έχουν δυνατότητες και αποφασιστικότητα όταν έχουν στόχους, στήριξη και καθοδήγηση. Πρόσθεσε ότι ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην προσπάθεια να αποκατασταθούν αρχές και αξίες στη χώρα. «Δεν είναι η βραδιά για να αναφερθούμε στα προβλήματα διαφθοράς που υπάρχουν και στον αθλητισμό σε προέκταση της διαφθοράς που υπάρχει στους άλλους τομείς της κοινωνίας μας», είπε, εκφράζοντας ωστόσο τη βεβαιότητα ότι όσοι υπηρετούν τον αθλητισμό, μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην πάταξη των αρνητικών φαινομένων, δίνοντας επιλογές στους νέους για υγιή απασχόληση μακριά από τους επικίνδυνους πειρασμούς. Εξέφρασε δε την ελπίδα πως η Βουλή θα μπορέσει να εγκρίνει νομοσχέδια που προτείνει η Κυβέρνηση για πάταξη της διαφθοράς στον αθλητισμό, των στημένων αγώνων και την εξάλειψη της βίας από τα γήπεδα, υποδεικνύοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει όλοι, Κυβέρνηση, Βουλή και αθλητικοί φορείς, να βρεθούν στο ίδιο στρατόπεδο.

Τιμητικές Βραβεύσεις - ατομικές και ομαδικές

 • Οι ατομικές και ομαδικές τιμητικές βραβεύσεις που απονεμήθηκαν στη γιορτή της ΕΑΚ είναι: Παραολυμπιακοί Αγώνες: Αντώνης Αρέστη (στίβος), Καρολίνα Πελεντρίτου (κολύμβηση). 
 • Βραβείο Ήθους και Προσφοράς «Θεόδωρος Στυλιανού»: Γιώργος Αναστασιάδης (πρών καλαθοσφαιριστής). 
 • Βραβείο Μακρόχρονης και Εξαίρετης Προσφοράς: Λουκάς Καλογήρου (πρώην αθλητής, προπονητής και εκπαιδευτικός). 
 • Βραβείο «Στέλιος Κυριακίδης»: Ολυμπιακή Ομάδα. 
 • Κορυφαία επίθεση 2015-16: ΑΠΟΕΛ. 
 • Κορυφαία άμυνα 2015-16: ΑΠΟΕΛ. 
 • Χρυσό παπούτσι: Αντρέ Aλβες (ΑΕΚ), Φερνάντο Καβενάγκι (ΑΠΟΕΛ), Ντίμιταρ Μακρίεφ (Νέα Σαλαμίνα).
 • Ανερχόμενα ταλέντα: Ηλίας Γεωργίου (ενόργανη γυμναστική), Γιώργος Κονιαράκης (στίβος). 
 • Τιμητικές διακρίσεις: Αντώνης Γιαννουλάκης (προπονητής στίβου), Τώνης Κωνσταντινίδης (προπονητής μπάσκετ), Μαρίνος Πελαγίας (χάντμπολ), Κώστας Συμεωνίδης (φιλανθρωπική δραστηριότητα), Εθνική γυναικών (βόλεϊ), Εθνική U-19 (ποδόσφαιρο), Εθνική U- 17 (ποδόσφαιρο), Εθνική U-16 (μπάσκετ), Σχολική Ομάδα Γυμνασιάδας, Εθνική ομάδα Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων (ποδόσφαιρο).

Η ψηφοφορία της ΕΑΚ

Άνδρες 

 1. Μίλαν Τραΐκοβιτς (στίβος) 973 
 2. Απόστολος Παρέλλης (στίβος) 870 
 3. Παύλος Κοντίδης (ιστιοπλοΐα) 716 
 4. Κυριάκος Ιωάννου (στίβος) 706 
 5. Μάριος Γεωργίου (γυμναστική) 482 
 6. Δημήτρης Χονδροκούκης (στίβος) 470 
 7. Γιώργος Εφραίμ (ποδόσφαιρο) 456 
 8. Νικόλας Βασιλείου (σκοποβολή) 298 
 9. Ιάκωβος Παντελή (μπάσκετ) 219 
 10. Αχιλλέας Πετρακίδης (βόλεϊ) 218 
 11. Βασίλης Κωνσταντίνου (στίβος) 212 
 12. Κωνσταντίνος Κουλουμπρής (Futsal) 177

Γυναίκες 

 1. Ραμόνα Παπαϊωάννου (στίβος) 358 
 2. Αντρη Ελευθερίου (σκοποβολή) 323 
 3. Κωνσταντίνα Νικολάου (σκοποβολή) 224 
 4. Λουγκριτία Χρυσοστόμου (ποδόσφαιρο) 187 
 5. Κάλια Παπαδοπούλου (μπάσκετ) 152
 6. Αντρη Ιορδάνους (βόλεϊ) 142

Ομάδες 

 1. ΑΠΟΕΛ (ποδόσφαιρο) 307 
 2. ΑΕΚ (μπάσκετ) 256 
 3. Ομόνοια (βόλεϊ) 184 
 4. Απόλλων Ladies (ποδόσφαιρο) 136
 5. ΑΠΟΕΛ (Futsal) 108

Πρεσβευτής «Fair Play» ο Μιχάλης Κωνσταντίνου 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε η ανάδειξη του Πρεσβευτή «Fair Play» από τον ΚΟΑ και την ΚΟΕ για το 2017, που είναι ο παλιός άσος του ποδοσφαίρου, Μιχάλης Κωνσταντίνου, για τη μεγάλη του προσφορά στο άθλημα τόσο όσο ήταν στην ενεργό δράση όσο και από το πόστο του στην Εθνική Κύπρου. 

Παράλληλα, απονεμήθηκε το βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός Μαριάννα Ζαχαριάδη» στην Δρα Κλέα Χατζηστεφάνου - Παπαέλληλα για την πολυετή προσφορά της στον αθλητισμό από διάφορα πόστα. 

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΚΟΑ, Εβελίνα Γεωργιάδου, ανέλυσε το σκεπτικό της απόφασης κάνοντας αναφορά στο πλούσιο έργο της τιμώμενης.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top