Menu
Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα έχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον για την Υποσαχάρια Αφρική»...

Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα έχει πλέον…

• Δήλωση προάγγελος εμπλο...

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφ…

• ΚΚΕ: Αποχαιρετούμε με θ...

Δημήτρης Χορν: Ηθοποιός σημαίνει φως!

Δημήτρης Χορν: Ηθοποιός σημαίνει φω…

Άνθρωπος ευαίσθητος, σκεπ...

EastMed: Τα ευρωατλαντικά ψέματα έχουν κοντά ποδάρια...

EastMed: Τα ευρωατλαντικά ψέματα έχ…

Σε μια στιγμή ξέχασαν τα ...

«Ρόζα Λούξεμπουργκ, τι σου ’χω φυλαγμένα…»

«Ρόζα Λούξεμπουργκ, τι σου ’χω φυλα…

• 103 χρόνια από τη δολοφ...

Στην ουρά...

Στην ουρά...

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Οταν...

Ναζίμ Χικμέτ: «Πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη»

Ναζίμ Χικμέτ: «Πώς θα γενούνε τα σκ…

«Για μένα το λοιπόν πιο ε...

Το βαρύτατο τίμημα της απουσίας κοινού αφηγήματος

Το βαρύτατο τίμημα της απουσίας κοι…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Η Τζένη Καρέζη στο «Μεγάλο μας τσίρκο» (video)

Η Τζένη Καρέζη στο «Μεγάλο μας τσίρ…

• Γεννήθηκε σαν σήμερα, 1...

Καζακστάν: Ενδοαστικές «διεργασίες» και μέτρα εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας

Καζακστάν: Ενδοαστικές «διεργασίες»…

• ...μετά την άγρια κατασ...

Prev Next

Τζ. Πάιατ: Στρατηγικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ

Τζ. Πάιατ: Στρατηγικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ

• Στρατιωτική άσκηση-πρόβα πολέμου στα σύνορα με τη Ρωσία

 

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής η πρώτη φάση της μεγαλύτερης μέχρι στιγμής «απόβασης» αμερικανικών στρατευμάτων στην Αλεξανδρούπολη, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης-πρόβας πολέμου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, «Atlantic Resolve». Την ίδια ώρα που η μεθόριος της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ έχει μετατραπεί σε καζάνι που κοχλάζει, τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα που συγκεντρώνονται στην Ανατολική Ευρώπη, σε σημαντικό βαθμό με σημείο εισόδου την Αλεξανδρούπολη, ρίχνουν και άλλο λάδι στη φωτιά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το θηριώδες μεταγωγικό «ARC Independence» ολοκλήρωσε το ξεφόρτωμα στρατιωτικού υλικού της 1st Air Cavalry Brigade στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που περιλαμβάνει ελικόπτερα, όπως και τεθωρακισμένα οχήματα, ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα, που θα αναπτυχθούν σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και άλλες χώρες και, αφού φόρτωσε αποσυναρμολογημένα ελικόπτερα, έπλευσε για τις ΗΠΑ.

Ήδη ελικόπτερα «Black Hawk» και «Apache» πετούν σε σχηματισμό εδώ και 3 ημέρες πάνω από την ακριτική πόλη με προορισμούς το Στεφανοβίκειο και τη Ρουμανία, επιχείρηση που θα διαρκέσει έως και τις 11 Δεκέμβρη όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στην Αφρική (US Army Europe and Africa Command).

Σύμφωνα με πληροφορίες η «απόβαση» θα συνεχιστεί με την άφιξη του «ARC Endurance», το οποίο έχει δέσει και στο παρελθόν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Ολλανδία.

Πολεμικό ορμητήριο που δήθεν δεν απειλεί κανέναν

Η πρώτη φάση της «απόβασης» συνοδεύτηκε από την «Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών», όπου τη μηχανή πολέμου του αμερικανικού στρατού που έχει αναπτυχθεί στην Αλεξανδρούπολη «επέβλεψαν» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Στην ομιλία του, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, αφού επανέλαβε, απευθυνόμενος προς τους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού, ότι Ελληνες και Αμερικάνοι έχουν πολεμήσει μαζί, τόνισε πως η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη «αναδεικνύει τον ολοένα και αυξανόμενο στρατηγικό χαρακτήρα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης», η οποία μετατρέπεται σε έναν «στρατηγικό κόμβο σε έναν κάθετο άξονα προς Βορρά». Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα στρατεύματα των Αμερικανών κατευθύνονται στην «καυτή» μεθόριο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, υποστήριξε πως «ασφαλώς και δεν έχουν επιθετικό προσανατολισμό έναντι κανενός».

Επίσης, αναφέρθηκε στις επενδύσεις που περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομών στις προβλήτες του πλωτού τερματικού FSRU, τη διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο και την Εγνατία Οδό, όσο και τη σχεδιαζόμενη επέκταση στην περιοχή του ΝΑΤΟικού αγωγού καυσίμων, που πραγματοποιούνται λόγω της γεωστρατηγικής θέσης του λιμανιού της.

Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση της Ρουμανίας, μέσα στο 2020 είχε καταθέσει την πρόταση για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού αγωγού καυσίμων που θα ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη, θα διασχίζει τη Βουλγαρία και θα καταλήγει, πιθανότατα, πλησίον της αμερικανικής βάσης «Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου» στην ανατολική Ρουμανία, με σκοπό την αύξηση των δυνατοτήτων ανεφοδιασμού των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή της Βαλκανικής.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε επίσης πως η αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης «υπογραμμίζει τη δέσμευση της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν ακόμα περισσότερο τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και συνεργασία τους», ενώ εξήρε το ρόλο του Αμερικανού πρέσβη τόσο στην υπογραφή του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) όσο και για την «αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης», επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση των ελληνικών κυβερνήσεων να καταστήσουν την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας στη περιοχή».

Η συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορυφή

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, τόνισε τη δέσμευση όλων των κυβερνήσεων, τόσο των ΗΠΑ όσο και των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στο χτίσιμο των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών, που τις χαρακτήρισε ότι βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και παράλληλα σημείωσε πως είναι μία από τις «ισχυρότερες αμυντικές συνεργασίες στην Ευρώπη».

«Ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος στρατιωτικής δραστηριότητας εδώ, στο λιμάνι, υπογραμμίζει τον διευρυνόμενο στρατηγικό ρόλο και τη σημασία της Αλεξανδρούπολης για την Ελλάδα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την περιοχή», είπε, υποστηρίζοντας πως «μια ισχυρή και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ στην περιοχή». Μάλιστα τόνισε πως η εμβάθυνση και η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ «καθιστά πιο ικανό και το ΝΑΤΟ», πράγμα που καταδεικνύει και η «απόβαση» των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη.

Μάλιστα πρόσθεσε πως υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο έδαφος για την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, λέγοντας πως «βρισκόμαστε στην κορύφωση των σχέσεών μας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορυφή. Υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας είναι ισχυρότερες από ποτέ».

Ειδικότερα, σχετικά για τη Συμφωνία MDCA, σημείωσε ότι το πλαίσιο αυτής έχει ενισχύσει και προάγει τα κοινά αμυντικά και στρατηγικά μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία μάλιστα «δεν είναι το ταβάνι, αλλά μια πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι με τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στον ενεργειακό τομέα στη περιοχή, αυτή καθίσταται σε «πύλη εισόδου» για τα Βαλκάνια, διαδραματίζοντας έτσι έναν ολοένα πιο σημαντικό ρόλο για την επίτευξη της ενεργειακής διαφοροποίησης και την προώθηση των κοινών στόχων «κλιματικής ασφάλειας» της περιοχής.

Αναφερόμενος δε στην πορεία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αλλά κι αυτού της Καβάλας, ο Τζ. Πάιατ δήλωσε υπερήφανος για τους δύο ισχυρούς, όπως τόνισε, Αμερικανούς πλειοδότες, την «BlackSummit» και την «Quintana».

Φωτογραφίες: Οι Τζ. Πάιατ και Ν. Παναγιωτόπουλος στην Αλεξανδρούπολη

πηγή: 902.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top