Menu
5 Μάη 1818- Καρλ Μαρξ

5 Μάη 1818- Καρλ Μαρξ

• Σαν σήμερα, 5 Μάη του 1...

Άμεση φορολόγιση του πλούτου

Άμεση φορολόγιση του πλούτου

Αίτημα της Κοινωνίας για ...

Εργαζόμενος συνένοχος;

Εργαζόμενος συνένοχος;

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Κ...

Για την Θρησκεία

Για την Θρησκεία

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Κυπριακό: Νέες επαφές με ζητούμενο τους όρους της διχοτόμησης...

Κυπριακό: Νέες επαφές με ζητούμενο …

• ...και πλαίσιο τις διερ...

“Δεν θέλω το ακαταδίωκτο, με θίγει” - Υπουργοί νοιάζονται μόνο για την “εκλογική τους πελατεία”

“Δεν θέλω το ακαταδίωκτο, με θίγει”…

• Ο καθηγητής, μέλος της ...

Γνωμολαγνεία

Γνωμολαγνεία

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Τ...

Οι αρνητές του εμβολιασμού

Οι αρνητές του εμβολιασμού

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Η κληρονομιά μας σε σταυροδρόμι…

Η κληρονομιά μας σε σταυροδρόμι…

• Η Μνημειακή αναφορά μας...

Πάμε στην Πενταμερή για Πύρρειο νίκη;

Πάμε στην Πενταμερή για Πύρρειο νίκ…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Prev Next

Ελλάδα: Σε «νέα ύψη» η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Ελλάδα: Σε «νέα ύψη» η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Την απόφαση της κυβέρνησης να μπλέξει ακόμα βαθύτερα το λαό στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις και τις διευθετήσεις του κεφαλαίου επανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης, παρουσία των πρέσβεων των ΗΠΑ, Γαλλίας, Ισραήλ και άλλων χωρών, όπως και ανώτατων ΑμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών, με ξεχωριστή παρουσία ανάμεσά τους του ίδιου του διοικητή των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική, πτέραρχου Τζ. Χαρίγκιαν, χτες στην Ανδραβίδα, στην 117 Πτέρυγα Μάχης.

Παρακολούθησαν φάσεις της Πολυεθνικής Διακλαδικής Ασκησης Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2021», την οποία οργανώνει το ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για μια πραγματική πρόβα γενικευμένης σύγκρουσης στην Ανατ. Μεσόγειο, όπως χαρακτηρίστηκε, στο πλαίσιο της οποίας κινητοποιείται μια τεράστια δύναμη, συνολικά 25 μοίρες, και περίπου 100 αεροσκάφη (60 από το εξωτερικό).

Απευθύνοντας χαιρετισμό στους μετέχοντες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο πλαίσιο της ετήσιας αυτής άσκησης «δίνουμε ραντεβού κάθε χρόνο προκειμένου να προσομοιώσουμε τις προκλήσεις και την τριβή της μάχης όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται, ώστε τα στρατεύματά μας να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία». Εβαλε άλλωστε στόχο την «προσαρμοστικότητα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας που μεταβάλλεται ραγδαία» και πρόσθεσε επ' αυτού ότι «τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες της ανάδυσης νέων απειλών», ότι «οι αξίες που ενώνουν τις κοινωνίες μας και έχουν επισφραγίσει τις συμμαχίες μας δέχονται επίθεση από πληθώρα απειλών: Ομάδες που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά, εχθρικά κράτη και υβριδικό πόλεμο», προσθέτοντας πως «ο κόσμος μας είναι εξαιρετικά περίπλοκος και η γειτονιά μας, δυστυχώς, γίνεται πιο ασταθής».

Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς ετοιμάζονται για νέους δαπανηρούς εξοπλισμούς για ΝΑΤΟικές ανάγκες, ανέλαβε δέσμευση ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της και να αναβαθμίζει τις Ενοπλες Δυνάμεις της. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τον στόχο που θέτει το NATO για δαπάνες ίσες με 2% (σ.σ. του ΑΕΠ). Και θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή και να ενισχύουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις αμυντικές δυνάμεις μας».

Εσπευσε να ευχαριστήσει τις ξένες δυνάμεις για τη συμμετοχή τους στην άσκηση, διαβεβαιώνοντας ξανά για «τη βούλησή μου να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο», ενώ συνεχίζοντας τον επικίνδυνο εφησυχασμό ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα «ποτέ δεν είναι μόνη», παρουσίασε δε την παρουσία ξένων δυνάμεων στην άσκηση ως «αναγνώριση ότι η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που κάνουν το λαό στόχο.

«Αποτελεί πρωταγωνιστή στις αναμετρήσεις, αλλά και στις συζητήσεις. Στην αμυντική αποτροπή, αλλά και στην ειρηνική καταλαγή. Με το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο μόνιμες πυξίδες της», πρόσθεσε, εναλλάσσοντας για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης την εμπλοκή με τις διευθετήσεις του κεφαλαίου, όλα επικίνδυνα για το λαό.

Χαρακτηριστικά είναι και όσα είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρος, ο οποίος παρουσίασε ως σύνολο προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουν και οι Ενοπλες Δυνάμεις την ενεργειακή ασφάλεια, την οικονομική αστάθεια, τις μεταναστευτικές ροές, την πανδημία και την κλιματική αλλαγή, βασικά όλο το φάσμα των λεγόμενων «πολιτικών δραστηριοτήτων». Πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι «η συνεργασία μεταξύ συμμάχων που μοιράζονται τις ίδιες αξίες». Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε τον «Ηνίοχο» ως μία «από τις πιο ανταγωνιστικές ασκήσεις σε Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε δε τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των «συμμάχων» με κάθε δυνατό τρόπο, όπως είπε.

Ενδεικτικά επίσης όσα είπαν οι ξένοι παράγοντες. Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ δήλωσε την «περηφάνια» της αμερικανικής κυβέρνησης «για την Ελλάδα και τις 6 άλλες χώρες στην άσκηση "Ηνίοχος 2021", προβάλλοντας έτσι τη μοναδική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και την αναπτυσσόμενη αμυντική μας συνεργασία που συνεχίζει να φτάνει σε νέα ύψη». Ο πτέραρχος Χαρίγκιαν σε συζητήσεις τόνισε πόσο σημαντική ευκαιρία είναι η άσκηση για την ανάπτυξη «διαλειτουργικότητας» μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων.

Σημειωτέον, η άσκηση ξεκίνησε στις 12 του μήνα και ολοκληρώνεται αύριο 22 Απρίλη. Οι ΗΠΑ μετέχουν στην άσκηση με μαχητικά «F-16», μη επανδρωμένο «MQ-9» που πετά από βάση τους στη Ρουμανία, όπως και με ιπτάμενο τάνκερ τους, «KC-135», από βάση τους στη Βρετανία, ενώ αξιοποιείται και προσωπικό τους που υπηρετεί στη Γερμανία.

Μετέχουν επίσης, με προσωπικό και μέσα, η Γαλλία (μαχητικά «Rafale» και «M-2000 D»), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (μαχητικά «F-16»), η Ισπανία (μαχητικά «F/A-18 Hornet»), το Ισραήλ (μαχητικά «F-15 » και «F-16»), ο Καναδάς (με προσωπικό) και η Κύπρος (με ελικόπτερο και προσωπικό), καθώς και με παρατηρητές οι Αυστρία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ρουμανία, Σλοβενία.

Η άσκηση απλώνεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και συνδυάζεται με την άσκηση «Λαίλαψ 2021» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ μετέχουν και μονάδες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού Ξηράς, με εκτέλεση σύνθετων σεναρίων Διακλαδικών Επιχειρήσεων. Διόλου τυχαία, το ΓΕΕΘΑ κάνει λόγο για «ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής».

Στο μεταξύ η παρουσία τόσων «συμμάχων και εταίρων» με μαχητικά τους στο FIR Αθηνών δεν εμπόδισε σε τίποτα την τουρκική αστική τάξη να ξεδιπλώσει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, με 12 τουρκικά μαχητικά να προχωρούν σε 6 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας (δεν καταθέτουν σχέδια πτήσης, βασικά ακολουθώντας ακριβώς τη σχετική ΝΑΤΟική νόρμα), ενώ έγινε και μία παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Ακολούθησε και εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

πηγή: Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top