Menu
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισρα…

• Χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ...

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής του θεάτρου

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής τ…

Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός...

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της έντασης από το κράτος  - δολοφόνο του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της …

«Λάδι στη φωτιά» της έντα...

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Σαν σήμερα,  13 Απριλίου ...

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβα…

Δολοφονική επίθεση Ισραηλ...

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρευσε το ποδόσφαιρο στο Λονδίνο

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρ…

Από Ανδρέας Δενεζάκης* Α...

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

Από Γιάννης Ντουνιαδάκης*...

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο…

Ο Θάνος Μικρούτσικος γενν...

Prev Next

Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι «συζητά» την παραχώρηση των S-300

Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι «συζητά» την παραχώρηση των S-300

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση συζητά την παραχώρηση των ελληνικών S-300 επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας. Ταυτόχρονα, οι Ενοπλες Δυνάμεις μπλέκονται όλο και βαθύτερα σε ΝΑΤΟικές δραστηριότητες πολεμικής προπαρασκευής.

Χαρακτηριστικά ο Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο «Action24» και ερωτηθείς σχετικά, απάντησε: «Κοιτάξτε, επίσημη πρόταση δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής. Οι Ουκρανοί βέβαια ρώτησαν. Είχα την ευκαιρία να το ακούσω με τα αυτιά μου και να απαντήσω, από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ζελένσκι, όταν πριν από έναν μήνα περίπου συνόδευσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην επίσκεψή της στο Κίεβο και είχαμε συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά».

Οπως είπε, του απάντησε ότι «η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή έχει ανάγκη κάποιων οπλικών συστημάτων για συγκεκριμένους λόγους, επειδή αντιμετωπίζει μια απειλή (σ.σ. την Τουρκία). Δεν θα κάνουμε τίποτα λοιπόν, δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε το παραμικρό που θα έφερνε οποιοδήποτε ρήγμα, οποιοδήποτε μικρό κενό στην αμυντική μας διάταξη έναντι αυτής της απειλής», μια δήλωση που αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα στις πρόσφατες ΝΑΤΟικές αποφάσεις και στις αμερικανικές πιέσεις για παραχώρηση των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων προκειμένου να αγοραστούν νέα, αμερικανικά.

Κάτι που δεν απέκλεισε ούτε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, θέτοντας ως μόνη προϋπόθεση πρώτα «να δούμε την πρόταση», να διαπιστωθεί αν υπάρχει «κάτι ανταλλάξιμο άμεσα».

Εξάλλου, ο υπουργός Αμυνας έσπευσε να χαρακτηρίσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (από όπου διεκπεραιώνονται αλλεπάλληλα φορτία θανάτου προς ενίσχυση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία) «το μεγάλο success story του τελευταίου έτους, λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία και της στρατηγικής σημασίας που κατά συνέπεια απέκτησε».

Στην Αλεξανδρούπολη, στο μεταξύ, επέστρεψε την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη το φορτωμένο με στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ γιγάντιο μεταγωγικό «ARC Endurance».

Το εν λόγω πλοίο, που μετέφερε υλικό της 2ης Ομάδας Μάχης της 2ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων της 1ης Μεραρχίας Πεζικού του αμερικανικού στρατού, αφού ξεφόρτωσε τμήμα του υλικού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, κατευθύνθηκε στις 27 Νοέμβρη σε αυτό της Θεσσαλονίκης προκειμένου να ξεφορτώσει το υπόλοιπο.

Εκεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αντιμετωπίστηκε πρόβλημα στην προώθηση του στρατιωτικού υλικού σε βαλκανικές και βαλτικές χώρες, το οποίο οφειλόταν στην κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Βουλγαρία. Τα τεθωρακισμένα και τα υπόλοιπα στρατιωτικά οχήματα του αμερικανικού στρατού μεταφέρθηκαν τελικά οδικώς στην Αλεξανδρούπολη, από όπου και προωθήθηκαν μέσω σιδηροδρόμου προς τη Βουλγαρία.

Το «Endurance» φόρτωσε επίσης στρατιωτικό υλικό που συγκεντρώθηκε τις προηγούμενες μέρες στο ακριτικό λιμάνι και χτες το μεσημέρι απέπλευσε για το λιμάνι της Γκτίνια, στην Πολωνία.

Απανωτές ΝΑΤΟικές ασκήσεις, με στοίχιση και του πολιτικού τομέα

Στο μεταξύ, στο διάστημα 28/11 - 2/12 διεξήχθη στο ΓΕΕΘΑ η άσκηση «Cyber Coalition 2022», η σημαντικότερη άσκηση κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ. Διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2008 και φέτος έλαβαν μέρος σε αυτήν περίπου 1.000 ασκούμενοι από τα κράτη - μέλη και εταίρους του ΝΑΤΟ, καθώς και από φορείς της βιομηχανίας και του ακαδημαϊκού χώρου.

Διευθύνεται από το Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας (CCDCoE) του ΝΑΤΟ, στο Ταλίν της Εσθονίας. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό τόσο του Διακλαδικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ (ΔΙΚΕΚΥΒ/ΓΕΕΘΑ) όσο και των αντίστοιχων Διευθύνσεων των Γενικών Επιτελείων.

Κατά τη διάρκειά της έλαβαν χώρα σενάρια που αφορούσαν αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων σε δικτυακές και πληροφοριακές υποδομές που υποστηρίζουν επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, καθώς και εναντίον κρίσιμων υποδομών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επίσης εξετάστηκαν θέματα νομικής φύσης που αφορούν τη «θεώρηση των κυβερνοεπιθέσεων ως ένοπλες επιθέσεις». Μια θεώρηση που βασικά, μέσα και από την επίκληση του άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, περί «συλλογικής άμυνας», μπορεί να αποτελέσει άλλο ένα πρόσχημα για πολεμική ενεργοποίηση της λυκοσυμμαχίας.

Παράλληλα, 30/11 και 1/12 διεξήχθη άσκηση Διαχείρισης Κρίσεων Επί Χάρτου (Table-Top Exercise - TTX), την οποία διοργάνωσε η νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, υπό την αιγίδα του Στρατηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων του NATO (NSHQ).

Επισήμως, και στην κατεύθυνση της στοίχισης και του λεγόμενου πολιτικού τομέα στα κελεύσματα της λυκοσυμμαχίας, «η άσκηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις συνεργασίες και συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων με κρατικούς φορείς και υπηρεσίες», με στόχο τη «δημιουργία συναντίληψης επί της ισχύουσας στρατηγικής και επιχειρησιακής σχεδίασης σε θέματα υβριδικού πολέμου και ολιστικής άμυνας».

Είχε προηγηθεί άλλωστε σχετικό σεμινάριο με τίτλο «Ολιστική Προσέγγιση στην Αμυνα», τον περασμένο Ιούλη, και βασίστηκε «σε υποθετικό σενάριο που αφορούσε στη διαχείριση κρίσεων στην ειρήνη, στην ένταση - κρίση και στις εχθροπραξίες», πάλι υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην άσκηση συμμετείχε εξειδικευμένο προσωπικό από τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), καθώς επίσης εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπως και της ΕΥΠ.

«Στρατηγικές μεταφορές» - μπίζνες για το κεφάλαιο

Τέλος, την Παρασκευή διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ η ετήσια ενημερωτική ημερίδα για τους διαπιστευμένους στην Ελλάδα ακολούθους Αμυνας (ΑΚΑΜ). Την παρακολούθησαν 34 ακόλουθοι από 29 χώρες και ανάμεσα στα θέματα που αναλύθηκαν ήταν «η τρέχουσα κατάσταση και μελλοντικές εξελίξεις του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (IAMD COE)», άλλη μια ΝΑΤΟική υποδομή που λειτουργεί στην Κρήτη.

Αναλύθηκαν επίσης οι «διεθνείς στρατιωτικές συνεργασίες», η «συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς αποστολές και επιχειρήσεις» και η «παρουσίαση της αποστολής και του έργου του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών» (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ). Ιδρύθηκε το 2004 προκειμένου να αντιμετωπιστούν «οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ», με αποστολή την «εξεύρεση των κατάλληλων μέσων στον τομέα των στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών».

Εξάλλου, προς διεύρυνση και τέτοιων υπηρεσιών στον ευρωατλαντικό άξονα, από 9/11 έως 11/11 ο διευθυντής του Κέντρου, πλοίαρχος του ΠΝ, συμμετείχε στο «15ο Συνέδριο για τις Δυνατότητες Αναπτύξεων της ΕΕ» («EU Deployability Conference»), που διοργανώθηκε στην Τσεχία από τη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ (EUMS).

Σημειωτέον, καθώς όλα αυτά σημαίνουν κέρδη για το κεφάλαιο, ήδη από τον Οκτώβρη 2021 το Κέντρο και ο Σύνδεσμος Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων (ναυλομεσίτες) «επισημοποίησαν την επί σειρά ετών συνεργασία τους με την υπογραφή Οδικού Χάρτη Συνεργασίας, ενισχύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τους δεσμούς ανάμεσα στους 2 οργανισμούς και για την προώθηση των κοινών τους ενδιαφερόντων στον ναυτιλιακό κλάδο», ενώ φέτος τον Ιούλη εκπρόσωποι των δύο φορέων συναντήθηκαν και συζήτησαν «για την ενίσχυση της συνεργασίας τους».

Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top