Menu
Ο Φιντέλ, η Κούβα, η Επανάσταση, η Αξιοπρέπεια

Ο Φιντέλ, η Κούβα, η Επανάσταση, η …

Γράφει: Νίκος Μποιγιόπουλ...

Ε.Ε. Βέτο, Δημοκρατία και Δημοψήφισμα

Ε.Ε. Βέτο, Δημοκρατία και Δημοψήφισ…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Μαχαίρι, σκέψη, χέρι

Μαχαίρι, σκέψη, χέρι

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Οι α...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνεται…

•  Το Κίεβο ρίχνει στόλο ...

Κατοχή και «κατοχή» και απίστευτη λογική

Κατοχή και «κατοχή» και απίστευτη λ…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Καίει ακόμα η φλόγα του Νοέμβρη

Καίει ακόμα η φλόγα του Νοέμβρη

Από: Γεράσιμος Χολέβας* ...

Μισό αιώνα μετά….

Μισό αιώνα μετά….

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Αχ σ...

Το άναρχο διεθνές περιβάλλον και η Κύπρος

Το άναρχο διεθνές περιβάλλον και η …

Του Ανδρέα Θεοφάνους* Με...

«Απαραίτητη» η έφοδος στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα» στη Γάζα «ακόμη και αν σκοτωθούν χιλιάδες άμαχοι»!

«Απαραίτητη» η έφοδος στο Νοσοκομεί…

• Σύμφωνα με απόστρατο Ισ...

1917 - 2023: 106 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

1917 - 2023: 106 χρόνια από τη Μεγά…

Στις 7 Νοέμβρη 1917 (25 Ο...

Prev Next

Ελλάδα: Εκπαίδευση Ενόπλων Δυνάμεων ενάντια σε «αντάρτες, επαναστάτες, στασιαστές»!

Ελλάδα: Εκπαίδευση Ενόπλων Δυνάμεων ενάντια σε «αντάρτες, επαναστάτες, στασιαστές»!

• Με «καπέλο» ΕΕ, σε «συνεργασία και συντονισμό με το ΝΑΤΟ», επίλεκτη δύναμη του Στρατού Ξηράς ασκήθηκε στην αντιμετώπιση του «εχθρού λαού»

 

Χαρακτηριστικά καταστολής στο εσωτερικό της χώρας, ενάντια στον «εχθρό λαό», λαμβάνει όλο και πιο έντονα η εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων, εντός πλαισίου ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Στην πιο πρόσφατη τέτοια εξέλιξη: Στο διάστημα 19/9 - 18/11 πραγματοποιήθηκε στο «Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης» (ΕΣΕΕΕ/EU-OHQ) στην 1η Στρατιά στη Λάρισα η άσκηση με την επωνυμία «European Union Integrated Resolve 22» (EU IR 22). Προβάλλεται ως η μεγαλύτερη σε εύρος δραστηριότητα επιχειρησιακής εκπαίδευσης της ΕΕ, πραγματοποιούμενη ανά διετία, «σε συνεργασία και συντονισμό με το ΝΑΤΟ».

Ασκείται στις διαδικασίες του «Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων» της ΕΕ το σύνολο των εμπλεκόμενων πολιτικών και στρατιωτικών φορέων της, στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής για την Αμυνα και την Ασφάλεια (ΚΕΠΑΑ), και σκοπός της είναι «η βελτίωση και η ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να ανταποκρίνεται σε μια σύνθετη κρίση υβριδικού χαρακτήρα, τόσο με εσωτερική όσο και με εξωτερική διάσταση».

Στην «EU IR 22» συμμετείχαν, εκτός από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, προσωπικό από 16 κράτη - μέλη της ΕΕ και παρατηρητές από ΗΠΑ, Ισλανδία, Νορβηγία, Σερβία και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Ενα βασικό στοιχείο αναβάθμισης της άσκησης σε σύγκριση με αντίστοιχες του παρελθόντος είναι το γεγονός ότι η «EU IR 22» συνδυάστηκε για πρώτη φορά με την Πολυεθνική Τακτική Ασκηση Μετά Στρατευμάτων «ΤΑΛΩΣ 2022».

Η «ΤΑΛΩΣ» πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 8 - 18/11 στο «Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον» (ΕΠΚΕΑΑΠ - ένα από τα κέντρα που, κατά πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να «αξιοποιήσει» για την εκπαίδευση Ουκρανών κομάντος) στο στρατόπεδο «Συνταγματάρχη Κορομηλά Ανδρέα» στην Αργυρούπολη του Κιλκίς, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων από Κύπρο, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία και Σερβία.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η «ΤΑΛΩΣ 2022» «αποσκοπούσε στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων» του Σχηματισμού Μάχης της ΕΕ «HELBROC Battle Group», στο «πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητάς του για το Α΄ εξάμηνο του 2023, το οποίο συγκροτείται από την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία (σ.σ. με έδρα τη Νέα Σάντα Κιλκίς), που ταυτόχρονα συνιστά και στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης της ΕΕ, για την αντιμετώπιση κατάστασης κρίσης σε "Επιχειρήσεις Υποστήριξης της Ειρήνης"», όπως βαφτίζονται κάθε λογής ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων.

«Ειδικές καταστάσεις» ενάντια στους λαούς

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια των συνδυαζόμενων ασκήσεων, το Διακλαδικό Κέντρο Επιχειρήσεων της 1ης Στρατιάς «επέδιδε επεισόδια» στην 71 Α/Μ ΤΑΞ για την αξιολόγηση του Στρατηγείου του HELBROC BG, ενώ παράλληλα τα ασκούμενα τμήματά τους συνεκπαιδεύονταν στην «εκτέλεση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων».

Τι σημαίνει αυτό; Την Παρασκευή έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της «EU IR 22», στην οποία παρέστη μεταξύ άλλων ο ίδιος ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕUMC), Αυστριακός στρατηγός Robert Brieger.

Αφού επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του ΕΠΚΕΑΑΠ στην Αργυρούπολη Κιλκίς, όπου παρακολούθησαν «επίδειξη τακτικής άσκησης βασισμένης στο Σχέδιο Επιχειρήσεων της άσκησης EU IR 22, σύμφωνα με το οποίο το HELBROC BG αναπτύχθηκε ως Αρχική Δύναμη Εισόδου (Initial Entry Force - IEF), με σκοπό να προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος για την ανάπτυξη στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στο σενάριο που παρακολούθησαν την Παρασκευή, «αντάρτες επιτίθενται με βαρύ οπλισμό κατά στρατιωτικών της ειρηνευτικής δύναμης της ΕΕ. Είναι η πιο δύσκολη φάση του σοβαρού επεισοδίου, που έχει ξεσπάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος, απειλώντας την ειρήνη και ασφάλεια της χώρας». Παραπέρα, το σενάριο της άσκησης «περιελάμβανε διαπραγμάτευση με τους διαδηλωτές. Την ίδια στιγμή, βρισκόταν σε εξέλιξη από αέρος, επιχείρηση εκκένωσης ενός κτιρίου στο οποίο βρίσκονταν Ευρωπαίοι επίτροποι και εκπρόσωποι τοπικών αρχών».

Ο «Ριζοσπάστης» απευθύνθηκε σε αρμόδιες πηγές για διευκρινίσεις, με παράγοντες με γνώση επί τέτοιων θεμάτων να σημειώνουν ότι στα σενάρια που στήνονται και διανέμονται στους στρατιωτικούς προς εκτέλεση, είναι η αντιμετώπιση «"insurgents", όρος στα αγγλικά που μπορεί να μεταφραστεί ως αντάρτης, επαναστάτης, στασιαστής»!

Σημειωτέον, ακριβώς στην Αργυρούπολη του Κιλκίς έχουν γίνει στο παρελθόν και άλλες τέτοιες ασκήσεις «καταστολής πλήθους», όπου άκρως αποκαλυπτικά για τις στοχεύσεις τους, στρατιώτες με πολιτικά, υποδυόμενοι τους «διαδηλωτές» κρατούσαν πανό τα οποία έγραφαν «Go home, we want peace» («Φύγετε, θέλουμε ειρήνη»!) και φώναζαν ρυθμικά «Freedom» («Ελευθερία»), ενώ συνάδελφοί τους εν στολή επιχειρούσαν εναντίον τους...

Σε κάθε περίπτωση, και αυτό το νέο επεισόδιο δείχνει ξεκάθαρα τον επικίνδυνο, για τα λαϊκά συμφέροντα, προσανατολισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες με ευθύνη των κυβερνήσεων, και εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, εκτρέπονται από τον ρόλο του υπερασπιστή των συνόρων και της άμυνας της χώρας και στρέφονται κατά του λαϊκού κινήματος, αναγορεύοντάς το σε εχθρό.

Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top