Menu
30 χρόνια από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ: Ορόσημο στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης κεφαλαίου - ΕΕ

30 χρόνια από τη Συνθήκη του Μάαστρ…

Οι σημερινοί τριαντάρηδες...

Ελλάδα: Πέντε λιμάνια καταλαμβάνουν οι Αμερικανοί για μεταφορά πολεμοφοδίων

Ελλάδα: Πέντε λιμάνια καταλαμβάνουν…

• Αμερικανονατοϊκή βάσηαπ...

Σήμερα ψηφίζουμε. Επιλέγουμε για 5 χρόνια

Σήμερα ψηφίζουμε. Επιλέγουμε για 5 …

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Η Ελλάδα στο τουρκικό προεκλογικό μενού

Η Ελλάδα στο τουρκικό προεκλογικό μ…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Το ... χαστούκι

Το ... χαστούκι

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Το θ...

Πρώην σύμβουλος Μέρκελ δηλώνει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να νικηθεί

Πρώην σύμβουλος Μέρκελ δηλώνει ότι …

• Πρέπει να αποφευχθεί ο ...

Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Για σκληρές και κρίσιμες μάχες προετοιμάζονται τα δύο στρατόπεδα

Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρα…

• Αποφάσεις αποστολής όλο...

Ευρωζώνη, ο «Μεγάλος Ασθενής»: Πώς τα υψηλά επιτόκια «βουλιάζουν» τα νοικοκυριά στα χρέη και ανοίγουν το δρόμο σε νέα κρίση

Ευρωζώνη, ο «Μεγάλος Ασθενής»: Πώς …

Βρισκόμαστε ήδη σε μια πε...

Στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στέλνονται στην Ουκρανία!

Στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμ…

• Σε Κίεβο, Λβιβ, Χερσώνα...

H «απολογία» του πραγματικού αρχιστράτηγου της Ελληνικής επανάστασης

H «απολογία» του πραγματικού αρχιστ…

Σαν σήμερα, 4 Φεβρουαρίου...

Prev Next

Παναγιωτόπουλος: Η Αλεξανδρούπολη στηρίζει τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας

Παναγιωτόπουλος: Η Αλεξανδρούπολη στηρίζει τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας

  Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την αποστολή αντιαεροπορικών στο Κίεβο, ενώ αυξάνονται οι εξοπλισμοί για τους σκοπούς της λυκοσυμμαχίας

 

Αποκαλυπτικός για την εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ήταν ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Τετάρτη στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (GSM) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή.

Ο υπουργός αναφέρθηκε καταρχάς στο πρόσφατο ταξίδι του στο Κίεβο συνοδεύοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις συναντήσεις του εκεί με τον Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, και τον ομόλογό του, Ολ. Ρέζνικοφ, «όπου αυτό που ζητήθηκε, αυτό που ζητείται σε διαρκή βάση από τους Ουκρανούς και είναι απόλυτα αντιληπτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι η συνέχιση της αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία, προκειμένου να πραγματοποιήσει την αντεπίθεσή της με τελικό σκοπό την ανακατάληψη όλων των εδαφών».

Εκτίμησε ότι «η στρατιωτική αναμέτρηση κατά τους χειμερινούς μήνες, κυρίως θα εκδηλωθεί σε επίπεδο επιθέσεων από αέρα, είτε με drones είτε με πυραύλους και βέβαια αεράμυνας. Επομένως, η έμφαση όσον αφορά τα αιτήματα των Ουκρανών για αμυντική βοήθεια επικεντρώνεται πλέον στα συστήματα αεράμυνας», ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας τις φήμες ότι εντός ευρωατλαντικού καταμερισμού, η ελληνική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις συζητούν με τους «συμμάχους» και αναζητούν να στείλουν τέτοια συστήματα στο Κίεβο, με κάποιες πρώτες πληροφορίες να εστιάζουν στα TOR-M1, ενώ αντικειμενικά η συζήτηση πιάνει και τους S-300.

Αλλωστε, στο πλαίσιο επίδοσης διαπιστευτηρίων στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό, ο υπουργός κάλεσε για «διατήρηση της ενότητας της Δύσης» και «ανεπιφύλακτη στήριξη της Ουκρανίας». «Σε αυτό το πνεύμα, λοιπόν, από την πρώτη μέρα της ρωσικής επίθεσης στηρίξαμε ανεπιφύλακτα και πολύπλευρα την Ουκρανία», είπε, αναπτύσσοντας τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης. Τόνισε ότι παρείχε «ουσιαστική στρατιωτική βοήθεια στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις» (με αποστολή π.χ. τεθωρακισμένων και πυρομαχικών), ενώ, «επίσης, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε στη διάθεση του ΝΑΤΟ το ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας», ο σημαντικότερος κόμβος του ΝΑΤΟ στη ΝΑ Ευρώπη για διεκπεραίωση πολεμικού του υλικού προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Εξάλλου, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι «η παροχή διευκολύνσεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (...) εντείνει το συμμαχικό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή», καθώς το λιμάνι «στις ημέρες που ζούμε αποκτά ένα ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για τη Συμμαχία, αφού από εκεί καθίσταται πιο ευχερής η μεταφορά στρατευμάτων προς τη δύσκολη περιοχή, δηλαδή τα σύνορα με την Ουκρανία», ενώ στο ίδιο πλαίσιο «η επέκταση του αγωγού καυσίμων έως την Αλεξανδρούπολη σε πρώτη φάση και ίσως ακολούθως προς την Ουκρανία και τη Ρουμανία, θα υποστηρίξει με καύσιμα ενδεχόμενες συμμαχικές επιχειρήσεις. Ιδίως στην περίπτωση που θα καταστεί πιο δύσκολη η εκτέλεση αντίστοιχων θαλάσσιων μεταφορών». Αλλο ένα ανατριχιαστικό σχέδιο - μαγνήτης κινδύνων για τον λαό, καθώς εφόσον θα υποστηρίζονται από εκεί «συμμαχικές επιχειρήσεις» κατά της Ρωσίας, μπαίνει για τα καλά στο στόχαστρο των Ενόπλων Δυνάμεών της.

Θυμίζουμε ότι, σήμερα, ο αγωγός καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκινά από την Ελευσίνα και καταλήγει στην Καβάλα, ενώ είναι συνδεδεμένος με τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη. Οι ΗΠΑ προωθούν εδώ και καιρό την επέκταση του αγωγού προς την Αλεξανδρούπολη, ώστε να εξυπηρετεί τον ανεφοδιασμό των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων που όλο και πιο συχνά εξορμούν από εκεί προς περιοχές όπου ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η σχεδιαζόμενη επέκταση πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από ΝΑΤΟικά κονδύλια. Εξάλλου, υπάρχει ήδη άμεση αμερικανική εμπλοκή στη λειτουργία και διαχείριση του αγωγού, καθώς η Συμφωνία Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών (SSI Agreement) που υπέγραψε το 2019 το υπουργείο Αμυνας με την «Lockheed Martin» προβλέπει ότι η εταιρεία έχει την πλήρη ευθύνη έναντι του υπουργείου για την υλοποίηση του προγράμματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης του αγωγού καυσίμων, με στόχο επισήμως τη συμβολή στον εκσυγχρονισμό του συστήματος διακίνησης και παρακολούθησης της ροής τους.

Προς νέο ρεκόρ οι δαπάνες για το ΝΑΤΟ

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ομιλία του και στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι «αποτελεί μια περιοχή με μεγάλο στρατηγικό ενδιαφέρον αλλά και ένα ιδιαίτερο περιβάλλον ασφαλείας». Με την ντόπια αστική τάξη να διεκδικεί -προς γεωστρατηγική της αναβάθμιση- ενισχυμένο ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην εν λόγω ζώνη, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «καταβάλλει κάθε προσπάθεια» για «να καταστεί ένας πάροχος ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή».

Επ' αυτού παρέπεμψε στην «ενίσχυση» των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου έκανε καθαρό για ποιον και τι χρυσοπληρώνει ο λαός εξοπλισμούς: «Η Ελλάδα αποσκοπεί στη δημιουργία ισχυρών, αποτελεσματικών και πλήρως εξοπλισμένων Ενόπλων Δυνάμεων τόσο για την αποτροπή υφισταμένων και αναφυόμενων απειλών καθώς και αναθεωρητικών τάσεων, όσο και για την ενεργό συμμετοχή της χώρας στις δομές και στους μηχανισμούς ασφαλείας του ΝΑΤΟ», τόνισε.

Μίλησε δε για «αναβάθμιση του ρόλου μας στο ΝΑΤΟ», θυμίζοντας ότι «η χώρα μας συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση του ιδιαίτερα αυξημένου επιπέδου φιλοδοξίας, του "level of ambition", της Συμμαχίας διαθέτοντας 3,7% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες κατά το έτος που μας πέρασε, καθώς και με τη διοχέτευση του 37% από αυτές τις αμυντικές δαπάνες σε έρευνα, ανάπτυξη και προμήθειες νέων οπλικών συστημάτων». Και πάνε ακόμα υψηλότερα (και ακριβότερα). Εδωσε, συγκεκριμένα, το στοιχείο ότι «τα παραπάνω ποσά για το τρέχον έτος θα αυξηθούν και εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 4% του ΑΕΠ και σε 45% περίπου για προμήθειες οπλικών συστημάτων αντιστοίχως».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, έσπευσε να «διαβεβαιώσει» ότι «ακολουθούμε και ενστερνιζόμαστε όλες τις αποφάσεις της Συμμαχίας, ιδίως τις σημαντικές αποφάσεις που προέκυψαν από τη Διάσκεψη των Ηγετών στη Μαδρίτη το καλοκαίρι που μας πέρασε για μεγαλύτερη και πιο ενεργή παρουσία των Battlegroups, των ομάδων μάχης, ιδίως στις περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος λόγω της συγκυρίας», με την ελληνική κυβέρνηση να έχει στείλει ήδη στο Battlegroup που στήθηκε στο Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας μία διμοιρία αντιαρματικών (6 τεθωρακισμένα οχήματα M901ITV, φορείς αντιαρματικών TOW-2 συν άλλα τροχοφόρα οχήματα) και επιτελείς της 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας.

Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top