Menu
Ένωση Κομμουνιστων Ουκρανίας: Για τον πόλεμο και τα καθήκοντα της εργατικής τάξης

Ένωση Κομμουνιστων Ουκρανίας: Για τ…

• Ο λαός «κρέας στα κανόν...

Ιμπεριαλισμός με τη βοήθεια του Θεού!

Ιμπεριαλισμός με τη βοήθεια του Θεο…

του Θανάση Σκαμνάκη* Το ...

Ρωσικά πλήγματα κατά ουκρανικών κέντρων διοίκησης και αποθηκών οπλισμού σε Ντονμπάς και Μικολάιβ

Ρωσικά πλήγματα κατά ουκρανικών κέν…

Πέντε κέντρα διοίκησης τω...

JPMorgan: Εκτόξευση τιμών πετρελαίου αν η Ρωσία μειώσει την παραγωγή

JPMorgan: Εκτόξευση τιμών πετρελαίο…

• Τα αποτελέσματα μιας τέ...

Τη σύλληψη άλλων δύο Βρετανών μισθοφόρων ανακοίνωσαν οι ρωσόφωνοι του Ντονμπάς

Τη σύλληψη άλλων δύο Βρετανών μισθο…

Οι στρατιωτικές δυνάμεις ...

Η παρέμβαση του ΝΑΤΟ σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα

Η παρέμβαση του ΝΑΤΟ σε πανεπιστήμι…

Από Μάνος ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ* Τα ...

31 Χρόνια από τον θάνατο του Παύλου Ξιούτα

31 Χρόνια από τον θάνατο του Παύλου…

• Κυκλοφορεί την ερχόμενη...

Απίστευτη αθλιότητα Μητσοτάκη κατά του Κουρδικού λαού!

Απίστευτη αθλιότητα Μητσοτάκη κατά …

Τελευταία μέρα της Συνόδο...

Το Κίεβο ζητά από την Τουρκία να δεσμεύσει ρωσικό πλοίο με σιτηρά

Το Κίεβο ζητά από την Τουρκία να δε…

Η Ουκρανία ζήτησε από την...

Ελλάδα: Νέοι εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Ελλάδα: Νέοι εξοπλισμοί για τις ανά…

Και νέα κούρσα εξοπλισμών...

Prev Next

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: Ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: Ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου

• Μπροστάρης επικίνδυνων σχεδιασμών σε Ανατολική Μεσόγειο και Δυτικά Βαλκάνια η ελληνική κυβέρνηση

 

Με το βλέμμα στραμμένο στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και στην ολοένα και στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ συζήτησαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν τη στήριξη στην κυβέρνηση Ζελένσκι (και σε όπλα), ενώ σε συνέχεια παλαιότερων αποφάσεων συμφώνησαν να ανανεώσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης έως τις 23/6/2023, παράλληλα με τη συζήτηση που είχαν για την παραχώρηση καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας σε Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία (αναμένονται ανακοινώσεις στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ).

Στο ΣΕΥ παρουσιάστηκε επίσης η 7η έκθεση προόδου σχετικά με τη «Στρατηγική Εταιρική Σχέση ΕΕ - ΝΑΤΟ». Η έκθεση παρουσιάζει την «πρόοδο» που επιτεύχθηκε μεταξύ Ιούνη 2021 και Μάη 2022, «επιδεικνύοντας απτά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς συνεργασίας. Από την πρώτη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ΕΕ και ΝΑΤΟ, τα κράτη - μέλη της ΕΕ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν εντείνει το έργο και τη συνεργασία τους, επιδεικνύοντας πλήρη ενότητα και κοινή αποφασιστικότητα, καταδικάζοντας τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και υποστηρίζοντας την Ουκρανία (...) Η στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ - ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρή και επίκαιρη από ποτέ σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την ευρωατλαντική ασφάλεια».

Στο πλαίσιο αυτό η έκθεση υπογραμμίζει ότι «ο πολιτικός διάλογος και τα κοινά μηνύματα μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ έχουν ενισχυθεί περαιτέρω», με συγκεκριμένα αποτελέσματα σε τομείς όπως ο «διάλογος για την ανθεκτικότητα», η «συνεργασία για τις στρατηγικές επικοινωνίες και την αντιμετώπιση της χειραγώγησης και της παρέμβασης ξένων πληροφοριών», η «στρατιωτική κινητικότητα» και οι διαβουλεύσεις για το Ουκρανικό.

Επιπρόσθετα, το ΣΕΥ ενέκρινε Συμπεράσματα για την αντίδραση στην επισιτιστική κρίση, θέτοντας μεταξύ άλλων στόχων τη διευκόλυνση ουκρανικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων μέσω «διαφορετικών δρομολογίων», στην αναζήτηση εναλλακτικών, όπου ρόλο διεκδικεί η τουρκική αστική τάξη, με την ελληνική κυβέρνηση να της προτείνει κοινές μπίζνες με τα καράβια των Ελλήνων εφοπλιστών για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών.

Με το πέρας της Συνόδου, σε δηλώσεις του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι μπλοκάρει τις εξαγωγές αυτές και καταστρέφει αποθέματα, προκειμένου να διασπείρει πείνα παγκοσμίως και να πιέσει για αποδοχή τετελεσμένων στο Ουκρανικό, αρνούμενος μάλιστα ότι οι κυρώσεις της ΕΕ συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Στο επίκεντρο σφοδρών ανταγωνισμών Ανατολική Μεσόγειος και Δυτικά Βαλκάνια

Παραπέρα, το ΣΕΥ εστίασε στις εξελίξεις στο Κέρας της Αφρικής, στις σχέσεις με χώρες του Κόλπου και με την Ιορδανία, αλλά και στις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Παρών στη θεματική ήταν και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος την Κυριακή μετείχε και στο 9ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Αιγύπτου, με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια να τονίζει τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στις «συνεχώς αναπτυσσόμενες σχέσεις ΕΕ - Αιγύπτου, ενός στρατηγικού εταίρου της χώρας μας, με κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος μετέβη στο Κάιρο προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Κύπρου, Χαρ. Πετρίδη, και της Αιγύπτου, Μ. Ζάκι, και σε διμερή συνάντηση με τον δεύτερο.

Με φόντο την αναζήτηση - υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα - διευθετήσεων προς διασφάλιση των ευρωατλαντικών ενεργειακών οδών, και τους ανταγωνισμούς που φουντώνουν και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τρεις υπουργοί «συμφώνησαν σε ένα κοινό όραμα που υποστηρίζει τη συνεχώς αυξανόμενη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο παρόν και στο μέλλον του χαρτοφυλακίου της Ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας, της ασφάλειας των γραμμών μεταφοράς και των διεθνών θαλάσσιων εμπορικών οδών. Τόνισαν επίσης τη σημασία της συνεργασίας τους για την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, παρέχοντας μια πρόσθετη πηγή ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Αναγνώρισαν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις στον τομέα της ασφάλειας, που καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση των προσπαθειών συντονισμού και συνεργασίας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ανάληψη ρόλου ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην περιοχή.

Παραπέρα, ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε το ΣΕΥ για την πρόσφατη περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), η οποία έγινε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός «επανέλαβε την ανάγκη όπως δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στην περιοχή όσον αφορά την ευρωπαϊκή τους προοπτική και υπό το φως της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας». Φέρεται δε να υπογράμμισε την «ανάγκη» για άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να συνεισφέρει μέσω παροχής τεχνικής βοήθειας».

Σημειωτέον, στο περιθώριο του ΣΕΥ ο Ν. Δένδιας είχε συνάντηση με την Γερμανίδα ομόλογό του Α. Μπέρμποκ. Κατόπιν διέχεε ότι είχε «ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων» για τις διμερείς σχέσεις, «με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, και για τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Δυτικά Βαλκάνια».

Παρέστη επίσης σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, Πέτερ Μάουρερ, με τον οποίο αναμένεται να συζητηθεί η δράση του Ερυθρού Σταυρού στην Ουκρανία. Δράση για την οποία λέγονται ουκ ολίγα, όπως ότι μισθοφόροι από κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ φτάνουν στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας, με την κάλυψη του Ερυθρού Σταυρού, που τους παρουσιάζει ως προσωπικό για τη μεταφορά φαρμάκων και τροφίμων...

Κατάργηση της ομοφωνίας ζητάει η φον ντερ Λάιεν

Στο μεταξύ, σε χτεσινή της συνέντευξη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τάχθηκε υπέρ της αλλαγής της αρχής της ομοφωνίας στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές υποθέσεις. «Στις εξωτερικές υποθέσεις είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι δεν είναι βιώσιμη, δεν γίνεται η ΕΕ να μην μπορεί να λάβει μια απόφαση εξαιτίας μίας και μόνο αντίρρησης», είπε, προσθέτοντας ότι στις γεωπολιτικές εξελίξεις «η ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν τα πράγματα... ο κόσμος θέλει να ακούσει την ευρωπαϊκή φωνή». «Η ταχύτητα είναι πολύ υψηλή για να μην ακούγεται και να μη φαίνεται συνεχώς, ή πολύ συχνά, λόγω του μπλοκαρίσματος ενός. Ως εκ τούτου, είμαι πραγματικά πεπεισμένη ότι χρειαζόμαστε ειδική πλειοψηφία».

Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top