Menu
30 χρόνια από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ: Ορόσημο στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης κεφαλαίου - ΕΕ

30 χρόνια από τη Συνθήκη του Μάαστρ…

Οι σημερινοί τριαντάρηδες...

Ελλάδα: Πέντε λιμάνια καταλαμβάνουν οι Αμερικανοί για μεταφορά πολεμοφοδίων

Ελλάδα: Πέντε λιμάνια καταλαμβάνουν…

• Αμερικανονατοϊκή βάσηαπ...

Σήμερα ψηφίζουμε. Επιλέγουμε για 5 χρόνια

Σήμερα ψηφίζουμε. Επιλέγουμε για 5 …

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Η Ελλάδα στο τουρκικό προεκλογικό μενού

Η Ελλάδα στο τουρκικό προεκλογικό μ…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Το ... χαστούκι

Το ... χαστούκι

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Το θ...

Πρώην σύμβουλος Μέρκελ δηλώνει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να νικηθεί

Πρώην σύμβουλος Μέρκελ δηλώνει ότι …

• Πρέπει να αποφευχθεί ο ...

Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Για σκληρές και κρίσιμες μάχες προετοιμάζονται τα δύο στρατόπεδα

Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρα…

• Αποφάσεις αποστολής όλο...

Ευρωζώνη, ο «Μεγάλος Ασθενής»: Πώς τα υψηλά επιτόκια «βουλιάζουν» τα νοικοκυριά στα χρέη και ανοίγουν το δρόμο σε νέα κρίση

Ευρωζώνη, ο «Μεγάλος Ασθενής»: Πώς …

Βρισκόμαστε ήδη σε μια πε...

Στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στέλνονται στην Ουκρανία!

Στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμ…

• Σε Κίεβο, Λβιβ, Χερσώνα...

H «απολογία» του πραγματικού αρχιστράτηγου της Ελληνικής επανάστασης

H «απολογία» του πραγματικού αρχιστ…

Σαν σήμερα, 4 Φεβρουαρίου...

Prev Next

2/2/1936: Τα παιδιά των σκοτωμένων κομμουνάρων της Αστούριας...

2/2/1936: Τα παιδιά των σκοτωμένων κομμουνάρων της Αστούριας...

Μια φιλανθρωπική οργάνωση μάζεψε στην Αστούρια 120 παιδιά ορφανά, που οι πατεράδες τους ανθρακωρύχοι είχαν σκοτωθεί προπέρυσι στην Επανάσταση της Αστούριας. Τα έβαλε στο τραίνο και τα πήγε στη Μαδρίτη, όπου θα τα παράδινε σε διάφορες πλούσιες οικογένειες που δέχτηκαν να τα υιοθετήσουν. Πριν τα παραδώσει, θέλησε να κάνει και τη ρεκλάμα της παρέλασης.

Τα παιδιά όμως μόλις βγήκαν απ' το σταθμό, άρχισαν να τραγουδούν τη Διεθνή και με τη γροθιά σφιγμένη και υψωμένη, παρέλασαν απ' τους κεντρικώτερους δρόμους της Μαδρίτης.

Οταν έφτασαν στα γραφεία της "Φιλανθρωπικής Εταιρίας", αρνήθηκαν να μείνουν στη διάθεση της αστικής "Φιλανθρωπίας".

Η αστυνομία τα έβαλε ξανά στο τραίνο και τα ξαναγύρισε στα χωριά τους της Αστούριας».

* * *

Η παραπάνω «λεπτομέρεια» της Ιστορίας δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» στις 2-2-1936.

Η εξέγερση στην Αστούρια της Ισπανίας, στην οποία αναφερόταν ο «Ριζοσπάστης», είχε ξεσπάσει τον Οκτώβρη του 1934. Τα γεγονότα ξεκίνησαν με την κήρυξη γενικής απεργίας όταν μπήκε στην κυβέρνηση Λερούς το κόμμα της «Ισπανικής Συνομοσπονδίας Αυτόνομων Δεξιών».

Η απεργία αγκάλιασε όλη τη χώρα: Τη Μαδρίτη, την Καταλονία, τη Βισκαΐα, την Αστούρια και άλλες περιοχές της Ισπανίας. Παντού γίνονται συγκρούσεις, στήνονται οδοφράγματα. Σύμφωνα με τηλεγράφημα που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης», η Μαδρίτη στις 5 Οκτώβρη είχε «όψη πολιορκούμενης πόλης». Απεργοί επιτέθηκαν στον στρατώνα Μοντουάν για να τον καταλάβουν, ενώ επιβλήθηκε λογοκρισία σε όλη τη χώρα. Οι νεκροί ήδη στις 6 του μήνα ήταν δεκάδες.

Στην Αστούρια όμως η απεργιακή πάλη πήρε οξύτερη μορφή και μετεξελίχθηκε σε ένοπλη εξέγερση των ανθρακωρύχων, με τη συμμετοχή των «Εργατικών και Αγροτικών Αντιφασιστικών Εθνοφρουρών» και της «Ενωσης των Αδελφών Προλετάριων», που καθοδηγούνταν από το ΚΚ Ισπανίας και τη Σοσιαλιστική Νεολαία αντίστοιχα. Ενοπλα σώματα ανθρακωρύχων κυρίευσαν τα οπλοποιεία του Οβιέδο (πρωτεύουσας της Αστούριας) και της Τρουβίας, και οι εργατικές και αγροτικές μάζες συγκρότησαν τη δική τους «Κόκκινη Φρουρά».

Η «Πράβντα», αναφερόμενη στην εξέγερση, έγραψε: «Ολες οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι εργατικές μάζες της Αστούριας με τα όπλα στα χέρια βάζουν σαν σκοπό να τελειώσουν μια για πάντα με την κυριαρχία του συγκροτήματος των κεφαλαιοκρατών και γαιοκτημόνων και να εγκαθιδρύσουν τη δική τους επαναστατική κυβέρνηση των εργατών και αγροτών».

Στην πραγματικότητα όμως, παρά τις ανεβασμένες μορφές πάλης που χρησιμοποιούσε το εργατικό κίνημα στην Αστούρια, οι πολιτικοί φορείς που καθοδηγούσαν την εξέγερση δεν διέθεταν επαναστατική στρατηγική. Το ΚΚΙ, στο πλαίσιο της πολιτικής του αντιφασιστικού μετώπου και έχοντας ήδη συμπράξει με το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας, δεν επεδίωκε την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

Τελικά τα κυβερνητικά στρατεύματα, με την υποστήριξη της Αεροπορίας και του Πυροβολικού, μετά από πολυήμερες και σκληρές μάχες κατέπνιξαν την εξέγερση. Χιλιάδες ήταν οι νεκροί και οι τραυματίες εργάτες, ενώ πάνω από 30 χιλιάδες εργάτες ρίχτηκαν στις φυλακές.

***

Βλ. περισσότερα:

- Κώστας Σκολαρίκος, «Ευρωκομμουνισμός»: Θεωρία και στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα, 2015, σελ. 155 - 215
- «Ριζοσπάστης», 9-10/2/2019
- Ακαδημία Επιστημών ΕΣΣΔ, Παγκόσμια Ιστορία, τόμ. Θ1-Θ2, εκδ. «Μέλισσα», Αθήνα, σελ. 464 - 465

 ***

Φωτογραφία: Εξεγερμένοι εργάτες της Αστούριας (πάνω). Κάτω αριστερά τα γεγονότα στην Ισπανία όπως καταγράφηκαν στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 11/10/1934 και δεξιά το φύλλο της εφημερίδας στις 2/2/1936 που γράφει για τα παιδιά των σκοτωμένων της Αστούρια

πηγή: Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top