Menu
Παλαιστινιαός λαός: Αγώνας απέναντι σε δεκαετίες κατοχής, ξεριζωμού, καταπίεσης και δολοφονικών επεμβάσεων

Παλαιστινιαός λαός: Αγώνας απέναντι…

Το τελευταίο ανελέητο σφυ...

Εφοπλιστής Λασκαρίδης: “Οι πλοιοκτήτες (…) δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό, μπορούν να χέσ…ν πάνω στον πρωθυπουργό”

Εφοπλιστής Λασκαρίδης: “Οι πλοιοκτή…

• «Η ελληνική κυβέρνηση κ...

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

• Έγινε σαν σήμερα, στις ...

Η ώρα των πολιτών

Η ώρα των πολιτών

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Φαρισαϊσμός με… πατέντα!

Φαρισαϊσμός με… πατέντα!

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Και τώρα τι κάνετε γαλονάδες μου;

Και τώρα τι κάνετε γαλονάδες μου;

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Π...

"Έβαλε μπρος" το Ίδρυμα Λαογραφίας & Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης”

"Έβαλε μπρος" το Ίδρυμα Λ…

• Κώστας Γουλιάμος: Μπαίν...

Τελέστηκαν χθες βράδυ τα εγκαίνια του οικήματος του Ιδρύματος Λαογραφίας & Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης”

Τελέστηκαν χθες βράδυ τα εγκαίνια τ…

• Από τον Πρόεδρο της Βου...

Εγκαίνια οικήματος του Ιδρύματος Λαογραφίας & Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης”

Εγκαίνια οικήματος του Ιδρύματος Λα…

• Την Πέμπτη, 20 του Μάη,...

Η μνήμη της Αντιφασιστικής Νίκης δεν σβήνει. Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον!

Η μνήμη της Αντιφασιστικής Νίκης δε…

• Ανακοίνωση της Γραμματε...

Prev Next

ΠΟΥ: Η ζέστη δεν προφυλάσσει από τον COVID-19!

ΠΟΥ: Η ζέστη δεν προφυλάσσει από τον COVID-19!

• Συμβουλές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για καλοκαίρι

 

Σε συστάσεις προς το κοινό και τις κυβερνήσεις προβαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την περιφέρεια της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες άνω των 25°C, προλαμβάνει ή θεραπεύει από την COVID-19.

«Σε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα μακρύ, ζεστό καλοκαίρι», αναφέρεται σε ανακοίνωση η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του οργανισμού και προστίθεται ότι οι υπηρεσίες μετεωρολογίας αναμένουν το φετινό καλοκαίρι να είναι πιο θερμό και ξηρό απ’ ό,τι συνήθως στην περιοχή.

Να προετοιμαστούμε για τους καύσωνες

«Το κοινό, οι επαγγελματίες υγείας και οι αρχές δημόσιας υγείας πρέπει να προετοιμαστούν για καύσωνες και για να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στη ζέστη», συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ Ευρώπης αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό φέτος λόγω της σε εξέλιξη πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 η οποία εντείνει τα προβλήματα που προκαλούνται από τις μεγαλύτερες περιόδους ζεστού καιρού, ενώ πολλοί άνθρωποι, περιλαμβανομένων ευάλωτων ομάδων στη μόλυνση και τη ζέστη, μπορεί να πρέπει να συμβουλευθούν ή να χρειάζεται να παραμείνουν στο σπίτι καθώς ενδεχόμενα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι σε ισχύ.

Η συχνότητα, ένταση και διάρκεια των καυσώνων αυξάνεται, με μια σημαντική εντεινόμενη τάση στην περιφέρεια, κάτι που αποτελεί σημείο ανησυχίας για την δημόσια υγεία. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, το ενδεχόμενο επικίνδυνης έκθεσης στην υπερβολική ζέστη επιδεινώνεται τις τελευταίες δεκαετίες και θα συνεχίσει να επιδεινώνεται στην περιοχή στο μέλλον, αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση πρόσφατες μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι η πιθανότητα καύσωνα έχει αυξηθεί σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων των πρωτευουσών της ΕΕ, του Λονδίνου, της Μόσχας, το Όσλο και της Ζυρίχης και βρήκαν ότι όλες οι υπό διερεύνηση μητροπολιτικές περιοχές θα είναι πιο ευάλωτες στην υπερβολική ζέστη τις επόμενες δεκαετίες.

Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει το βάρος των ασθενειών που σχετίζονται με τη θερμότητα

Αποτελεί γενική επιστημονική συμφωνία, αναφέρεται, ότι η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει το βάρος των ασθενειών που σχετίζονται με τη θερμότητα αν δεν εφαρμόσουμε ισχυρά επίπεδα προσαρμογής. Αυτό είναι επίσης μεγάλης σημασίας για αποφυγή να τεθεί επιπρόσθετο βάρος στα συστήματα υγείας σε μια περίοδο που ήδη δοκιμάζονται σε μεγάλο βαθμό για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19.

Κάθε χρόνο, προστίθεται, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την υγεία πολλών ανθρώπων, ιδιαίτερα ηλικιωμένων ανθρώπων, νηπίων, ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και αυτούς με χρόνιες παθήσεις. Η ζέστη μπορεί να προκαλέσει εξάντληση και θερμοπληξία, και μπορεί να επιδεινώσει υφιστάμενες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές, αναπνευστικές, νεφρικές ή ψυχικές παθήσεις.

«Οι δυσμενείς επιδράσεις του ζεστού καιρού μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν μέσω καλών πρακτικών δημόσιας υγείας, την ίδια ώρα που ακολουθούνται οι συμβουλές για προστασία του κοινού από την COVID-19», σημειώνεται.

Μείνετε μακριά από την ζέστη...

Ο ΠΟΥ Ευρώπης αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια περιόδων με ζεστό καιρό είναι σημαντικό να παραμένει το κοινό υπό δροσερές συνθήκες έτσι ώστε να αποφευχθούν οι δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία από τη θερμότητα.  

«Μείνετε μακριά από την ζέστη», συμβουλεύει. Αποφύγετε, αναφέρει, να βγείτε έξω και να κάνετε επίπονες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της θερμότερης περιόδου της ημέρας.  «Εκμεταλλευθείτε των ειδικών ωραρίων για ευάλωτες ομάδες για τα ψώνια οποτεδήποτε είναι διαθέσιμες.

Παραμείνετε στη σκιά, μην αφήνετε παιδιά ή ζώα σε σταθμευμένα οχήματα και αν είναι απαραίτητο ή δυνατό περάστε 2 με 3 ώρες την ημέρα την ημέρα σε ένα δροσερό μέρος σεβόμενοι την σωματική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλους».

Διατηρήστε το σπίτι σας δροσερό, σημειώνει. «Χρησιμοποιήστε την νυχτερινή αύρα για να δροσίσετε το σπίτι σας. Μειώσετε το θερμικό φορτίο μέσα στο διαμέρισμα ή το σπίτι σας κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας περσίδες ή παντζούρια», συστήνει.

Διατηρήστε το σώμα σας δροσερό και ενυδατωμένο

«Διατηρήστε το σώμα σας δροσερό και ενυδατωμένο. Χρησιμοποιείστε ελαφριά και χαλαρά ρούχα και σεντόνια, κάνετε δροσερά ντουζ ή μπάνια και πίνετε νερό τακτικά αποφεύγοντας την ίδια ώρα ζαχαρούχα, αλκοολικά ποτά ή ποτά με καφεΐνη», συμβουλεύει..

«Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες άνω των 25°C, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προλαμβάνει ή θεραπεύει από την COVID-19 και αυξάνει τον κίνδυνο εγκαυμάτων από τον ήλιο και ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη», συμβουλεύει ο οργανισμός.

«Μπορείτε να μολυνθείτε από την COVID-19 ακόμα και σε ηλιόλουστο και θερμό καιρό οπότε προστατέψετε τον εαυτό σας και άλλους πλένοντας τα χέρια σας τακτικά, βήχοντας στον διπλωμένο αγκώνα σας ή σε χαρτομάντηλο και αποφεύγοντας να αγγίζετε το πρόσωπό σας», προτρέπει.

Προγραμματίστε να ελέγξετε αυτύς που περνούν πολύ χρόνο μόνοι τους...

Ζητάει από το κοινό «ενόσω φροντίζετε τον εαυτό σας, προγραμματίστε να ελέγξετε την οικογένειας σας, τους φίλους και τους γείτονες οι οποίοι περνούν πολύ χρόνο μόνοι τους. Οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορεί να χρειαστούν βοήθεια τις ζεστές ημέρες και αν οποιοσδήποτε γνωρίζετε κινδυνεύει, βοηθήστε τον να λάβει συμβουλές και υποστήριξη σεβόμενοι την ίδια ώρα τις συστάσεις για σωματική απομάκρυνση».

Ο ΠΟΥ Ευρώπης συστήνει στις χώρες και τις περιφέρειες να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν προγράμματα δράσης που αφορούν την ζέστη και την υγεία. Αυτά τα προγράμματα, προστίθεται, «στοχεύουν να προλάβουν, να αντιδράσουν και να περιορίσουν τους κινδύνους στην υγεία οι οποίοι σχετίζονται με την θερμότητα και πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα για μακροπρόθεσμη πρόληψη, μεσοπρόθεσμη προετοιμασία και βραχυπρόθεσμα μέτρα έκτακτης ανάγκης».

Ειδικά φέτος, συστήνεται «όπως ακόμη και υφιστάμενα προγράμματα δράσης αναθεωρηθούν για να ληφθούν υπόψη τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ για να μειωθεί και να προληφθεί η μετάδοση της COVID-19».

ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top