Menu
2 Δεκεμβρίου 1956: Κάστρο και Γκεβάρα αποβιβάζονται στην Κούβα με το «Γκράνμα»

2 Δεκεμβρίου 1956: Κάστρο και Γκεβά…

Τα ξημερώματα της 2ης Δεκ...

Συγκέντρωση δεκάδων στρατηγικών βομβαρδιστικών σε ρωσική βάση στην δυτική Ρωσία

Συγκέντρωση δεκάδων στρατηγικών βομ…

Σενάρια για επικείμενη νέ...

Τραμπάλα

Τραμπάλα

«Εξαγωγέας ενεργειακής ασ...

Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στην Ουκρανία - Χωρίς ρεύμα το 40% της χώρας

Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στην Ουκραν…

• Λαβρόφ: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εμ...

Ρωσία: «Νόμιμοι στόχοι» της Ρωσίας οι «Patriot» αν αναπτυχθούν στην Ουκρανία

Ρωσία: «Νόμιμοι στόχοι» της Ρωσίας …

• Η Μόσχα δεν θα συζητήσε...

Οι εξωτερικοί προσανατολισμοί της Κύπρου και το ΝΑΤΟ

Οι εξωτερικοί προσανατολισμοί της Κ…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Καμία σκέψη για εκκένωση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια δηλώνουν οι ρωσικές αρχές

Καμία σκέψη για εκκένωση του πυρηνι…

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζ...

Γιώργος Φούντας: Ο «σκληρός» αλλά λεβέντης του ελληνικού σινεμά

Γιώργος Φούντας: Ο «σκληρός» αλλά λ…

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνον...

Ρωσία-ΗΠΑ: Αναβάλλεται επ' αόριστον η επανέναρξη των συνομιλιών για τα πυρηνικά

Ρωσία-ΗΠΑ: Αναβάλλεται επ' αόριστον…

Αναβλήθηκε επ' αόριστον η...

Ευγένιος Ο’Νηλ: Ο θεατρικός συγγραφέας που γεννήθηκε και πέθανε σε ξενοδοχείο

Ευγένιος Ο’Νηλ: Ο θεατρικός συγγραφ…

Ο Αμερικανός θεατρικός συ...

Prev Next

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Λάδι στη φωτιά η διεύρυνση προς ανατολάς

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Λάδι στη φωτιά η διεύρυνση προς ανατολάς

• Αδιέξοδα και νέα παζάρια για τα Δυτικά Βαλκάνια

 

Την επέκταση της ΕΕ προς ανατολάς, ανεβάζοντας ακόμη παραπέρα το θερμόμετρο στην αντιπαράθεση με την Ρωσία, αποφάσισαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, χορηγόντας καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία.

«Συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ιστορική στιγμή. Σήμερα είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ. Συγχαρητήρια στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Μάγια Σαντού και τον λαό της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Το μέλλον μας είναι μαζί» ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Προσέθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας και είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας μόλις ληφθούν υπόψη οι εκκρεμείς προτεραιότητες».

Συζήτηση έγινε και για την Γεωργία, η οποία ωστόσο έλαβε «μια ευρωπαϊκή προοπτική», με τον αστερίσκο, ωστόσο, ότι πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους πριν κερδίσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας. «Το Συμβούλιο θα αποφασίσει για περαιτέρω βήματα μόλις εκπληρωθούν πλήρως όλες αυτές οι προϋποθέσεις», επισημαίνεται.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση κάνοντας λόγο για μοναδική και ιστορική στιγμή, προσθέτοντας ότι «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ».

Οι 27 εξάλλου, σ αποφάσισαν τη συνέχιση της «στήριξης» της ΕΕ προς την Ουκρανία, η οποία, επισήμως, περιλαμβάνει «οικονομική, στρατιωτική, πολιτική και ανθρωπιστική στήριξη», με δεδομένη την απόφασή τους - σε στενό συντονισμό με το ΝΑΤΟ - να συνεχίσουν την αποστολή όπλων, ακόμα πιο σύγχρονων και θανατηφόρων.

Εξ ου και οι ηγέτες ζητούν από το Συμβούλιο της ΕΕ «να εργαστεί γρήγορα για την περαιτέρω αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης». Ισχυρίζονται, εξάλλου, ότι η υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ εντείνει περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία, ενώ επισημαίνουν ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες για τις κυρώσεις, μεταξύ άλλων για την ενίσχυση της εφαρμογής τους και την πρόληψη της καταστρατήγησής τους. Παραπέρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της ΕΕ, ιδίως τις υποψήφιες χώρες.

Αδιέξοδα και νέα παζάρια για τα Δυτικά Βαλκάνια

Τις δυσκολίες να «περπατήσει» ο σχεδιασμός της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, στο «ναρκοπέδιο» των σφοδρών αντιπαραθέσεων με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα αλλά και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, επιβεβαίωσε εξάλλου, η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, που έγινε χωρίς -ακόμα μια φορά- να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, όπως περίμεναν πολλοί.

Χαρακτηριστική είναι η τύχη της πρότασης της γαλλικής προεδρίας, που προέβλεπε άρση του βουλγάρικου βέτο, αφού η Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίσει στο ίδιο το Σύνταγμά της την ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας σε αυτήν.

Ωστόσο, στη μεν Βουλγαρία, προχτές υπερψηφίστηκε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Πετκόφ, αφού το πρώην σύμμαχό του κόμμα ΙΤΝ αποχώρησε από τον συνασπισμό, κατηγορώντας τον πως ετοιμάζει αρνητικό συμβιβασμό με τα Σκόπια.

Από τη δε πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, σήμερα, η απόρριψη διατυπώθηκε επίσημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, που μετά τη Σύνοδο δήλωσε πως η γαλλική πρόταση «σε αυτή τη μορφή δεν γίνεται αποδεκτή τόσο από εμένα όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». Πρόσθεσε κατά τ' άλλα ότι «εάν μέχρι το τέλος της γαλλικής προεδρίας υπάρξει κατανόηση για τις θέσεις μας, είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου».

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση που έκανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος το πρωί στη Σύνοδο, αναφέροντας ότι «δεν είμαστε στο σημείο που θα έπρεπε στα Δυτικά Βαλκάνια» και εκφράζοντας «απογοήτευση», επειδή δεν ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Μάλιστα, έσπευσε ακόμα μια φορά να χαρακτηρίσει «μεγάλο πρόβλημα» την αρχή της ομοφωνίας που παραμένει απαραίτητη για τη λήψη αποφάσεων. Να σημειωθεί πάντως ότι ο Μπορέλ χαρακτήρισε «καλά νέα» τη συμφωνία που αρχές της βδομάδας ανακοινώθηκε μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό των δήμων με σέρβικη κοινότητα του βόρειου Κοσόβου, εξέλιξη που πιθανώς επιταχύνει την επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων, που «πάγωσαν» πριν ένα χρόνο. «Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά σήμερα δεν είναι μια καλή μέρα», κατέληξε ο Μπορέλ.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε «απογοήτευση» που εδώ και 19 χρόνια έχει σημειωθεί «ελάχιστη» πρόοδος στην ενταξιακή πορεία των Βαλκανίων και επιμένοντας ότι πρέπει «να επανεκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με ακόμα μεγαλύτερη ένταση», ζήτησε πάλι «να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο».

Να σημειωθεί στο μεταξύ ότι τελικά η Σύνοδος με τα Δυτικά Βαλκάνια δεν εξέδωσε καν Κοινό Ανακοινωθέν.

Ακόμα, ενδεικτικές του κλίματος ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα, που εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά της Βουλγαρίας. «Είναι μια νέα μέρα στην Ευρώπη αλλά όχι στη Βουλγαρία! Τι ντροπή για την Ευρώπη αυτή η βουλγαρική υπόθεση! Εν μέσω ενός πολύ θερμού πολέμου στην αυλή της Ευρώπης, μια χώρα του ΝΑΤΟ απάγει δύο άλλες χώρες του ΝΑΤΟ υπό το βλέμμα 26 χωρών της ΕΕ που μένουν ακίνητες σε μια τρομακτική επίδειξη ανικανότητας!», σχολίασε χαρακτηριστικά...

902.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top