Menu
«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δασκάλα σου... Εγώ σου έμαθα τραγουδάκια, εσύ κι η οικογένεια σου με διδάξατε μαθήματα ζωής»

«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δα…

• Το αξιοσημείωτο μήνυμα ...

Τα ορφανά της πανδημίας...

Τα ορφανά της πανδημίας...

•Μέχρι τέλη Απριλίου 2021...

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»*

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου …

Τις τελευταίες μέρες έχει...

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια οι νεκροί παγκόσμια!

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρ…

• Στα 194,4 εκ. τα κρούσμ...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντόπας, μίζας…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντ…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι ασυμβίβαστη με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι …

Του Γιάννη Πρωτούλη* Τον...

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκτικά, μια ανάσα μακριά από το να είμαι ένα ακόμα όνομα στην λίστα των γυναικοκτονιών»

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκ…

• Η συγκλονιστική ανάρτησ...

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα κι αυτά που... κάποιοι αρνούνται να δουν και να γράψουν!

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα …

• ...Και σερβίρουν στον κ...

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορωνοϊό

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορ…

Η τελετή έναρξης των ολυμ...

Κυπριακό: Νέα τετελεσμένα προς την οριστική διχοτόμηση με ευρωΝΑΤΟική χορηγία

Κυπριακό: Νέα τετελεσμένα προς την …

• Τον εφησυχασμό για τον ...

Prev Next

"Έβαλε μπρος" το Ίδρυμα Λαογραφίας & Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης”

"Έβαλε μπρος" το Ίδρυμα Λαογραφίας & Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης”

• Κώστας Γουλιάμος: Μπαίνουμε στη δεύτερη φάση • Σ’ ένα μήνα η επόμενη δράση...

 

Κατά την χθεσινοβραδινή τελετή των εγκαινίων του οικήματος του Ιδρύματος Λαογραφίας και Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης”, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιου Κύπρου, σε ομιλία του έκανε μια αδρομερή αναφορά για το Ίδρυμα, το ιστορικό της σύστασής του και τους βασικούς σκοπούς και επιδιώξεις του, με την οποία ήταν και η πρώτη δημόσια παρουσίαση του Ιδρύματος και που αυτό στοχεύει. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος τόνισε πως με τη χθεσινή τελετή αυτό μπήκε στη δεύτερη φάση της προσπάθειας σύστασης και λειτουργίας του, εξαγγέλλοντας συνάμα την επόμενή του δράση: Την παρουσίαση του βιβλίου του Κύπρου Κουρτελλάρη «Απρίλης 1964: Η (εγ)κατάληψη της Ονίσιας - Από αυτούς που τάχθηκαν να την προστατεύσουν». Κι αυτό σε μια εκδήλωση που θα γίνει στις 24 του Ιούνη, η οποία θα αφιερωμένη στην 75η επέτειο της ίδρυσης της Συνεργατικής Έπαυλης “Ονίσια”.

Είπε, για το Ίδρυμα Λαογραφίας και Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης”, στην ομιλία του ο Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος:

«Η εκτίμησή μας σε ένα πρόσωπο που στην εκατοντάχρονη πορεία του άφησε ανεξίτηλα αποτυπώματα στον τόπο και όχι μόνο, μάς έφερε σήμερα, σε καιρό πανδημίας κορωνοϊού, σε τούτο το χώρο στον Άγιο Δομέτιο. Για να ολοκληρώσουμε την πρώτη φάση και να μπούμε στη δεύτερη φάση της προσπάθειας που μια ομάδα φίλων, συνεργατών και εκτιμητών του Χρίστου Κουρτελλάρη ξεκίνησε εδω και πάνω από δύο χρόνια όχι μόνο για να τιμήσει, αλλά και να δώσει συνέχεια στο πολυσχιδές έργο και προσφορά του προσώπου αυτού στην κυπριακή κοινωνία και όχι μόνο. Κι αυτό αφού λίγο μετά τον θάνατό του, τον Αύγουστο του 2018, σε ηλικία 99 χρόνων, συγγενείς, συνεργάτες, φίλοι και σύντροφοι, συναγωνιστές και συνοδοιπόροι του Χρίστου Κουρτελλάρη κρίναμε ότι θα έπρεπε το έργο και η προσφορά του στην κυπριακή κοινωνία, στον κυπριακό λαό -και όχι μόνο- το παράδειγμα και η ζωή του στο σύνολό της, θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να μεταφερθεί και στις επόμενες γενιές. Με μια τέτοια δράση, που θα αποτελούσε σημείο αναφοράς γι’ αυτόν και το έργο του. Και που στην πορεία αποκρυσταλλώθηκε ως ιδέα και μετουσιώθηκε σε πράξη στη δημιουργία ενός Ιδρύματος που θα έφερε το όνομά του.

Όπως αναφέρεται και στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης της Επετηρίδας της Επιστημονικής Ημερίδας για τη συμβολή του Χρίστου Κουρτελλάρη στην κοινωνία και τους αγώνες του κυπριακού λαού και όχι μόνο, που έγινε στις 16 του Νοέμβρη 2019 στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η πρώτη-πρώτη σκέψη για τη δημιουργία ενός Ιδρύματος που θα έφερε το όνομά του έγινε ζώντος ακόμη του ίδιου. Μάλιστα, αρκετούς μήνες πριν πεθάνει, ο γιος του Κύπρος την μοιράστηκε μαζί του. Τη δημιουργία, δηλαδή κοινωφελούς πολιτιστικού Ιδρύματος, με αντικείμενο τη λαογραφία και την αγροτική ζωή, που θα έφερε το όνομά του.

Η πρώτη του αντίδραση ήταν ότι ο ίδιος δεν ζήτησε τέτοιο πράγμα... Ρωτήθηκε, όμως, κατά πόσον θα τον ενοχλούσε, αν η οικογένεια, μαζί με φίλους και εκτιμητές του έργου και της προσφοράς του στον τόπο και τα κοινά, προχωρούσαν στην εγγραφή ενός τέτοιου Ιδρύματος. Η απάντησή του ήταν ότι δεν θα τον ενοχλούσε. Επανέλαβε, όμως, ότι δεν ζήτησε κάτι τέτοιο ο ίδιος...

Οι διάφορες σκέψεις για τη σύσταση ιδρύματος μπήκαν στο χαρτί κι ο κύκλος πλάτυνε...

Ο Χρίστος Κουρτελλάρης έφυγε από τη ζωή, όπως προανέφερα τον Αύγουστο του 2018 και στην 100ή επέτειο από τη γέννησή του -συμπληρώθηκε 20 του Σεπτέμβρη 2019- πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Ημεριδα που επίσης προανέφερα, ενώ ταυτόχρον οι διάφορες σκέψεις για τη σύσταση ιδρύματος μπήκαν στο χαρτί και άρχισε η μελέτη και συζήτησή τους. Προς τούτο δε πλάτυνε και ο κύκλος αυτών που οι σκέψεις αυτές μεταλαμπαδεύτηκαν -ως τροφή για προβληματισμό και άποψη- συζητήθηκαν και στο τέλος υιοθετήθηκαν. Αντικρύζοντάς τις θετικά και προσφέροντας όλοι και όλες, που έγιναν κοινωνοί σ’ αυτή τη διαδικασία, εαυτούς και δυνάμεις για όποια συνδρομή θα χρειαζότανε στην πορεία, για την ίδρυση, εγγραφή και λειτουργία του Ιδρύματος.

Η διαδικασία για ετοιμασία και υπογραφή των απαιτούμενων για την εγγραφή του Ιδρύματος εγγράφων ολοκληρώθηκε, παρά τις δυσκολίες που η πανδημία του κορωνοϊού έφερε από τον περασμένο Μάρτη και μετά σε όλους μας, τον Μάιο 2020. Η Ιδρυτική Πράξη, το Καταστατικό και οι Κανονισμοί του Ιδρύματος υπογράφτηκαν στις 9 του Μάη 2020, 75η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά του Ναζισμού - Χιτλεροφασισμού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την πρώτη βδομάδα του Ιούνη όλα τα έγγραφα και τα απαιτούμενα στοιχεία για τη σύσταση και εγγραφή του Ιδρύματος, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, κατατέθηκαν, δεόντως συμπληρωμένα και υπογραμμένα,  στο γραφείο του Εφόρου Ιδρυμάτων στη Λευκωσία. Εκεί βρίσκονται μέχρι σήμερα, αναμένοντας τη σειρά τους για εξέταση και εγγραφή στο Μητρώο Σωματεων και Ιδρυμάτων.

Το γεγονός, βέβαια, ότι η διαδικασία στο γραφείο του Εφόρου Ιδρυμάτων καθυστερεί, ελέω και πανδημίας κορωνοϊού, ουδόλως μας αποστερεί το δικαίωμα δραστηριοποίησης και δράσεων. Όπως για παράδειγμα η έκδοση, τον Σεπτέμβρη του 2020, της Επετηρίδας της Επιστημονιής Ημερίδας για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Χρίστου Κουρτελλάρη, αλλά και η σημερινή μας δραστηριότητα. Τα εγκαίνια, δηλαδή του οικήματος του Ιδρύματος, με τα οποία και σηματοδοτείται η έναρξη των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος, στη βάση των προβλεπόμενων από την Ιδρυτική Πράξη σκοπών και δράσεων.

Οι σκοποί του Ιδρύματος

Αναφερόμενος στους σκοπούς του Ιδρύματος, από το όνομα και μόνο του Ιδρύματος δεν ειναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος τον κεντρικό άξονα στον οποίο θα περιστρέφεται η δράση του Ιδρύματος. Για να μην σας κουράσουμε, διαβαζοντας ολόκληρο το Δεύτερο άρθρο της Ιδρυτικής Πράξης με τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύεται το Ίδρυμα, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω μόνο τα σημεία που αναφέρονται στο υπ’ αριθμό “1” σημείο, διευκρινίζοντας πως ολόκληρο το άρθρο αυτό το έχουμε σε τυπωμένη μορφή και μπορείτε να το πάρετε μαζί σας.

Αναφέρει, λοιπόν, το σημείο αυτό:

"1. Η ίδρυση, εγκατάσταση και γενικά η λειτουργία μη κυβερνητικού πολιτιστικού και κοινωφελούς ιδρύματος, με τους ακόλουθους κύριους σκοπούς:

α. Την προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού -γενικά- και πιο ειδικά του λαϊκού πολιτισμού, της λαογραφίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

β. Την προώθηση και καλλιέργεια κουλτούρας προστασίας και σεβασμού του λαϊκού πολιτισμού, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου και το λαού μας, με την προώθηση και/ή ανάπτυξη ανάλογων δράσεων και/ή συνεργασιών με ανάλογους και/ή αντίστοιχους οργανισμούς, φορείς και Ιδρύματα.

γ. Την προώθηση, καταγραφή και διαφύλαξη της αγροτικής ζωής  & παράδοσης και της αγροτικής ιστορίας της Κύπρου, ως συστατικό μέρος του λαϊκού πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

δ. Την προώθηση, καταγραφή και διαφύλαξη της ιστορίας των κοινωνικών αγώνων του κυπριακού λαού γενικά και πιο ειδικά των αγροτών και εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων του τόπου.

ε. Την προώθηση και καλλιέργεια κουλτούρας προστασίας του περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, με την προώθηση και/ή ανάπτυξη ανάλογων δράσεων και/ή συνεργασιών με ανάλογους και/ή αντίστοιχους οργανισμούς, φορείς και Ιδρύματα.

στ. Την προώθηση της κουλτούρας διαπολιτισμικότητας και σεβασμού της κουλτούρας πολιτών από άλλους λαούς και κοινότητες που ζουν στο νησί μας και τη διοργάνωση προς τούτο συναφών δρώμενων.

ζ. Την καθιέρωση και/ή επίδοση βραβείων και άλλων διακρίσεων σε άτομα -πρωτίστως νέους & νέες, σπουδαστές & εργαζόμενους- και/ ή φορείς και/ή σύνολα που με τη δράση τους και και/ή παράδειγμά τους και/ή έργο τους συμβάλλουν στην προώθηση των σκοπών του Ιδρύματος και πιο ειδικά της λαογραφίας και του λαϊκού πολιτισμού."

Ο χώρος δεν έχει πάρει ακόμη την τελική του μορφή...

Καταλήγοντας θέλω να σας αναφέρω ότι ο χώρος που σήμερα εγκαινιάζουμε δεν έχει πάρει ακόμη την τελική του μορφή. Απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Κυρίως σε ότι αφορά την ταξινόμηση των αρχείων και άλλων συναφών αντικειμένων που μας έχει αφήσει ο Χρίστος Κουρτελάρης, αλλά και της βιβλιοθήκης του, η οποία και εμπλουτίστηκε και με άλλες εκδόσεις από τις προσωπικές βιβλιοθήκες μελών της οικογένειάς του. Απομένει ακόμη να διευθετηθεί η προσβασιμότητα σε αυτά και κυρίως η ηλεκτρονική προσβασιμότητα στα αρχεία, όπως προβλέπει το σημείο “2” του εν λόγω άρθρου. Επειδη, λοιπόν, ο χώρος αυτός, που θα μοιάζει και με χώρο εκθεσειακό, αλλά δεν θα είναι μουσείο, παρά χώρος εργασίας, μελέτης και έρευνας, θα βρίσκεται συνεχώς υπό διαμόρφωση, για την όποια “ακαταστασία” που θα δείτε μπαίνοντας μέσα, ζητούμε την κατανόησή σας και την επιείκια στις κρίσεις σας. Σας διαβεβαιώνουμε, πάντως, πως, ίσαμε την επόμενη δράση που θα κάνουμε όσοι θα ξανάλθετε θα δείτε μια άλλη εικόνα.

...κι η επόμενη δράση

Και για να μην σας κρατώ σε αγωνία ποιά θα είναι αυτή η δράση, σας πληροφορώ ότι αυτή θα γίνει σ’ ένα ακριβώς μήνα, από σήμερα, στις 24 του Ιούνη, πάλιν ημέρα Πέμπτη, με την ευκαρία της 75ης επετείου της ίδρυσης της Συνεργατικής Έπαυλης “Ονίσια”.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί εκείνη την ημέρα θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κύπρου Κουρτελλάρη «Απρίλης 1964: Η (εγ)κατάληψη της Ονίσιας - Από αυτούς που τάχθηκαν να την προστατεύσουν». Θα αναφέρεται, δηλαδή, το βιβλίο στα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάληψη της Έπαυλης από τους Τούρκους στασιαστές το 1964. Την παρουσίαση θα κάνει ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλεο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιώργος Μαργαρίτης, που είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε και στην Επιστημονική Ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Χρίστου Κουρτελλάρη, στις 16 του Νοέμβρη 2019.»

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top