Menu
Παλαιστινιαός λαός: Αγώνας απέναντι σε δεκαετίες κατοχής, ξεριζωμού, καταπίεσης και δολοφονικών επεμβάσεων

Παλαιστινιαός λαός: Αγώνας απέναντι…

Το τελευταίο ανελέητο σφυ...

Εφοπλιστής Λασκαρίδης: “Οι πλοιοκτήτες (…) δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό, μπορούν να χέσ…ν πάνω στον πρωθυπουργό”

Εφοπλιστής Λασκαρίδης: “Οι πλοιοκτή…

• «Η ελληνική κυβέρνηση κ...

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

• Έγινε σαν σήμερα, στις ...

Η ώρα των πολιτών

Η ώρα των πολιτών

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Φαρισαϊσμός με… πατέντα!

Φαρισαϊσμός με… πατέντα!

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Και τώρα τι κάνετε γαλονάδες μου;

Και τώρα τι κάνετε γαλονάδες μου;

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Π...

"Έβαλε μπρος" το Ίδρυμα Λαογραφίας & Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης”

"Έβαλε μπρος" το Ίδρυμα Λ…

• Κώστας Γουλιάμος: Μπαίν...

Τελέστηκαν χθες βράδυ τα εγκαίνια του οικήματος του Ιδρύματος Λαογραφίας & Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης”

Τελέστηκαν χθες βράδυ τα εγκαίνια τ…

• Από τον Πρόεδρο της Βου...

Εγκαίνια οικήματος του Ιδρύματος Λαογραφίας & Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης”

Εγκαίνια οικήματος του Ιδρύματος Λα…

• Την Πέμπτη, 20 του Μάη,...

Η μνήμη της Αντιφασιστικής Νίκης δεν σβήνει. Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον!

Η μνήμη της Αντιφασιστικής Νίκης δε…

• Ανακοίνωση της Γραμματε...

Prev Next

Τελέστηκαν χθες βράδυ τα εγκαίνια του οικήματος του Ιδρύματος Λαογραφίας & Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης”

Τελέστηκαν χθες βράδυ τα εγκαίνια του οικήματος του Ιδρύματος Λαογραφίας & Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης”

• Από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμο Αδάμου

 

Τελέστηκαν το βράδυ της Πέμπτης, 20 Μαΐου 2021, από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμο Αδάμους τα εγκαίνια του οικήματος του Ιδρύματος Λαογραφίας και Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης”. Τους παρευρισκόμενους στη σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε σύμωνα με το πρωτόκολλο που απορρέει απο το σχετικό Διάταγμα του υπουργού Υγείας ια την πανδημιά κορωνοϊού, καλωσόρισε εκ μέρους του Ιδρύματος ο Κύπρος Κουρτελλάρης, εκφράζοντας τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων που ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση να τελέσει τα εγκαίνια του οικήματος.

Στην έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε σύντομο πολιτιστικό δρώμενο με δύο τραγούδια από τον Χρίστο Κυριάκου Κουρτελλάρη, ενώ αναφορά για το Ίδρυμα, το ιστορικό της σύστασής του και τους βασικούς σκοπούς και επιδιώξεις του έκανε με σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιου Κύπρου.

Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως «η μακραίωνη παράδοσή μας αναδεικνύει μέσα απ’ το πέρασμα των χρόνων, την ακατάβλητη δύναμη επιβίωσης του λαού μας, την ανθρωπιά, το φιλότιμο και την αλληλεγγύη. Ως η φυσική συνέχεια από το παρελθόν προς το μέλλον, είναι εμποτισμένη με τους αγώνες, τις αγωνίες και τις αξίες μας. Πολύτιμο κληροδότημα ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους του νησιού μας. Κάθε προσπάθεια λοιπόν να διαφυλάξουμε τη λαογραφία και την παράδοση του τόπου μας είναι αξιέπαινη και αποτελεί σημαντικό παράγοντα της ζωτικής δύναμης μας. Είναι το προζύμι… Είναι τα πιο γερά θεμέλια για να χτίσει, να δημιουργήσει και να επενδύσει ο λαός μας”. Και πρόσθεσε: “Γι’ αυτό με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι εδώ απόψε για να εγκαινιάσουμε το οίκημα του Ιδρύματος Λαογραφίας και Αγροτικής Ζωής «Χρίστος Κουρτελλάρης», το οποίο αποκτά πλέον τη δική του στέγη”.

Αναφερόμενος στον Χρίστο Κουρτελλάρη, ο κ. Αδάμου σημείωσε ότι «ο Χρίστος Κουρττελλάρης είχε ποτιστεί ο ίδιος με τον μόχθο των αγροτών. Μπορούσε  να αφουγκραστεί τις αγωνίες τους, να ψηλαφίσει τις ελπίδες τους, να κατανοήσει το αέναο πάλεμα με τη γη. Η ταυτότητά του έγραφε επάγγελμα: αγρότης. “Γεννήθηκα μέσα στους αγρότες, αναγιώθηκα μαζί τους, πάλεψα μαζί τους, αγωνίστηκα για τους αγρότες… Η αγροτική τάξη δεν θα χαθεί όσες αλλαγές και αν γίνουν…» έλεγε και το εννοούσε. Αφού ήξερε πάντα να μπαίνει μπροστάρης, εμπνέοντας και τραβώντας μαζί και τους υπόλοιπους», και πρόσθεσε:

«“Να πιάσουμε σιερκές να βκούμεν ως τη μούττιν του κακοτράχαλου βουνού”, με αυτή τη λαϊκή έκφραση η οποία εμπεριέχει δυο έννοιες που υπερασπιζόταν σε όλη του τη ζωή, τον αγώνα και τη συλλογικότητα, παρακινούσε τους συντρόφους και συναγωνιστές του. Τόσο στα χαρακώματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αίγυπτο, στη Συρία, τον Λίβανο και την Ιταλία, όπου υπηρέτησε εθελοντικά στο Κυπριακό Σύνταγμα, όσο και στις επάλξεις του Συνεργατισμού και του Συνδικαλισμού ως πρωτεργάτης της “Συνεργατικής Έπαυλης Ονίσια” αλλά και ως ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Αγροτών Κύπρου -η οποία μετεξελίχθηκε στη σημερινή ΕΚΑ.

Η δε ανιδιοτελής προσφορά του στον άνθρωπο και την κοινωνία, από τα έδρανα της Βουλής των Αντιπροσώπων με την ψήφο εμπιστοσύνης του λαού, ως βουλευτής του ΑΚΕΛ, κράτησε για περισσότερο από μια εικοσαετία. Την οποία επισφράγισε μάλιστα με την παροιμία “Ούτε η αρκοντκιά παρηορκά, ούτε το φίτσιον πάντα”».

Αναφερόμενος στη λαϊκή παράδοση ο κ. Αδάμου σημείωσε: «Λάτρης της λαϊκής παράδοσης και της θυμοσοφίας του λαού, κράτησε και διαφύλαξε ένα πλούσιο, πολύτιμο αρχειακό υλικό το οποίο κληροδότησε στον γιο του Κύπρο Κουρτελλάρη και αποτέλεσε τη βάση για μια πολυσέλιδη έκδοση με 2678 παροιμίες, ρήσεις και γνωμικά.

Στην κρίσιμη φάση που διανύουμε τα τελευταία χρόνια με την πολιτική και εθνική μας οντότητα ν’ απειλείται και να δέχεται συνεχώς πολεμική, η διατήρηση του πολιτισμού και της λαϊκής μας παράδοσης προβάλλει όχι μόνο ως ύψιστο καθήκον αλλά και ως σανίδα σωτηρίας».

«Θέλω συνεπώς να συγχαρώ θερμά όλους τους πρωτεργάτες αλλά και όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του Ιδρύματος Λαογραφίας και Αγροτικής Ζωής «Χρίστος Κουρτελλάρης», το οποίο έχει βάλει ως στόχο να λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στην πολιτιστική μας κληρονομιά και τη νέα γενιά. Να δουλέψει ακούραστα προκειμένου ν’ ανοίξει κανάλια επικοινωνίας, ανάμεσα στον πολιτισμό και στους νέους ανθρώπους, καλλιεργώντας κουλτούρα προστασίας και σεβασμού για τη λαϊκή μας παράδοση», ανέφερε καταλήγοντας στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Βουλής και συμπλ΄ξρωσε: «Καλή επιτυχία λοιπόν στο Ίδρυμα “Χρίστος Κουρτελλάρης” και εύχομαι το οίκημα αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα να αποτελέσει καταφύγιο και θησαυροφυλάκιο της θυμοσοφίας του λαού μας».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top