Menu
Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα έχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον για την Υποσαχάρια Αφρική»...

Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα έχει πλέον…

• Δήλωση προάγγελος εμπλο...

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφ…

• ΚΚΕ: Αποχαιρετούμε με θ...

Δημήτρης Χορν: Ηθοποιός σημαίνει φως!

Δημήτρης Χορν: Ηθοποιός σημαίνει φω…

Άνθρωπος ευαίσθητος, σκεπ...

EastMed: Τα ευρωατλαντικά ψέματα έχουν κοντά ποδάρια...

EastMed: Τα ευρωατλαντικά ψέματα έχ…

Σε μια στιγμή ξέχασαν τα ...

«Ρόζα Λούξεμπουργκ, τι σου ’χω φυλαγμένα…»

«Ρόζα Λούξεμπουργκ, τι σου ’χω φυλα…

• 103 χρόνια από τη δολοφ...

Στην ουρά...

Στην ουρά...

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Οταν...

Ναζίμ Χικμέτ: «Πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη»

Ναζίμ Χικμέτ: «Πώς θα γενούνε τα σκ…

«Για μένα το λοιπόν πιο ε...

Το βαρύτατο τίμημα της απουσίας κοινού αφηγήματος

Το βαρύτατο τίμημα της απουσίας κοι…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Η Τζένη Καρέζη στο «Μεγάλο μας τσίρκο» (video)

Η Τζένη Καρέζη στο «Μεγάλο μας τσίρ…

• Γεννήθηκε σαν σήμερα, 1...

Καζακστάν: Ενδοαστικές «διεργασίες» και μέτρα εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας

Καζακστάν: Ενδοαστικές «διεργασίες»…

• ...μετά την άγρια κατασ...

Prev Next

Τα κρησφύγετα της ΕΟΚΑ Β’ στο Μνημείο Αγώνος!

• Στη βάση ενός «Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και Eθνικού Φρονηματισμού και Ακτινοβολίας»...

 

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Η χθεσινή τεκμηριωμένη αναφορά μου στην ύπαρξη -στο χώρο που ήταν το κρησφύγετο του Γρίβα το 1955 – 59, εκεί όπου έχει πεθάνει στις 27 του Γενάρη 1974 και τάφηκε- και πολύ νεότερων κρησφύγετων, δεν μπορεί να βλέπεται και/ή να αναλύεται μονοδιάστατα ως ένα γεγονός μιας συγκεκριμένης περιόδου, που στο διάβα των χρόνων από τότε ίσαμε σήμερα καταγράφεται απλά ως ένα ιστορικό γεγονός χωρίς συνέχεια και/ή χωρίς σημασία και/ή χωρίς επιπτώσεις/παρενέργειες για το σήμερα. Κι αυτό γιατί:

  • Πρώτον γιατί αυτά είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της παράνομης δράσης της EOKA B’, δηλαδή την περίοδο 1971 – 1974. Η οποία εξακολουθεί ίσαμε σήμερα να κουβαλεί -ως μία των γενεσιουργών αιτιών της σύγχρονης κυπριακής τραγωδίας- τις βαρύτατες επιπτώσεις για τον λαό και τον τόπο μας από το τουρκοφόρο χουντοφασιστικό κι εοκαβήτικο προδοτικό πραξικόπημα και την βάρβαρη τουρκική εισβολή και κατοχή.
  • Δεύτερον γιατί οι πρωταίτιοι που έφεραν αυτή την τραγωδία -τα στελέχη, δηλαδή, της παράνομης και προδοτικής αυτής οργάνωσης- υπό τον μανδύα του λεγόμενου ενωτικού αγώνα συνέχιζαν και μετά την τραγωδία του 1974 στο ίδιο μοτίβο. Να φέρουν -τάχατες- την ένωση με την Ελλάδα! Χωρίς -μάλιστα- να δείχνουν μετανιωμένοι για τη συνέργειά τους στην εισβολή του Αττίλα και την κατοχή.
Read more...

Η ξενάγηση στο αρχηγείο της ΕΟΚΑ, αλλά και στα... κρησφύγετα της ΕΟΚΑ Β’!

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Διαμαρτυρήθηκαν, λοιπον, Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμη Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 - 1959 (ΣΙΜΑΕ) και Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ γιατί -άκουσον άκουσον- η Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πλειοψηφία έκοψε από τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2022 τα κονδύλια που αφορούν ετήσια χορηγία -ύψους €7.000- προς την Έλλη Χριστοδουλίδου, που κάνει ξενάγηση στο χώρο του Αρχηγείου της ΕΟΚΑ και την καταβολή της τρίτης δόσης για αγορά της ιστορικής οικίας όπου φιλοξένησε τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ κατά την περίοδο προετοιμασίας του Αγώνα... Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του “Φ” στις 24 Δεκεμβρίου 2021, ο πρόεδρος του ΣΙΜΑΕ Ανδρέας Μαϊμαρίδης δήλωσε ότι «είναι απορίας άξιον που Βουλή, εν τη σοφία της, προχώρησε στην αποκοπή τους». Κι εγώ, ως ένας μέσος Κύπριος πολίτης, με την... αφέλεια που μονίμως με διακρίνει, σ’ ένα προηγούμενο “Εν Τύποις” πόνημα -στις 3 του Γενάρη 2022- υπέβαλα το εξής ερώτημα, απευθυνόμενος στον κ. Μαϊμαρίδη:

Read more...

Η ίδρυση του ΣΙΜΑΕ και το συναγερμικό "ξέπλυμα" της ΕΟΚΑ Β'

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Στο χθεσινό -3 του Γενάρη 2022- Εν Τύποις πόνημα, απ’ αφορμή τις περικοπές από τη Βουλή κάποιων κονδυλιών που σχετίζονταν με την ΕΟΚΑ και την αντίδραση του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ (ΣΙΜΑΕ), αλλά και του προέδρου των Συνδέσμων Αγωνιστών κ. Θάσου Σοφοκλέους, έγραψα ανάμεσα σ’ άλλα: « Η ίδρυσή του (ΣΙΜΑΕ) από την κυβέρνηση Συναγερμού - Κληρίδη το 1993, πριν καν κλείσει ο πρώτος μήνας που ανέλαβε την εξουσία, δεν συνιστούσε τίποτε άλλο παρά μια χονδροϊδέστατη απόπειρα ξεπλύματος της ΕΟΚΑ Β’, του Αρχηγού της Γρίβα και ασφαλώς των “αγωνιστών” της «ΕΟΚΑ 1971 - 1974». Η πλειοψηφία των οποίων προήρχετο από τις τάξεις των αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955 - 1959». Δεσμεύτηκα δε πως για το ΣΙΜΑΕ και για το ξέπλυμα της ΕΟΚΑ Β’, αλλά και για το... αρχηγείο -ή αν προτιμάτε, για τα... κρυσφύγετα- της ΕΟΚΑ Β’ θα επανέλθω. Κάτι που πράττω σήμερα, ξεκινώντας από την ιδρυση του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ και το συναγερμικό "ξέπλυμα" της ΕΟΚΑ Β'...

Read more...
Subscribe to this RSS feed